Vochtdetectie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Vochtdetectie

Vochtdetectie: methodes en prijzen op een rij!

Vochtdetectie is uiterst belangrijk om een vochtprobleem in huis correct aan te pakken. Lees verder om te weten te komen wanneer een vochtdetectie noodzakelijk is en wat de voordelen zijn van een grondige analyse.

We leggen kort de verschillende methodes uit en gaan wat dieper in op de prijzen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je direct de exacte prijzen voor vochtdetectie? Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van verschillende vochtspecialistes uit jouw buurt te vergelijken.vochtdetectie

Wat is vochtdetectie?

Vochtdetectie is de analyse van vocht in huis. Daarbij controleert men de luchtvochtigheid in huis en zoekt men de eventuele bron van een vochtprobleem. Het is belangrijk om de correcte oorzaak van een vochtprobleem in huis te achterhalen om de juiste behandeling te bepalen.

Vochtdetectie gebeurt initieel door een visuele vaststelling. Vochtige plekken op de muren of bedampte ramen wijzen doorgaans op vocht in huis. Wanneer dit schimmel veroorzaakt, kan je het probleem ook ruiken.

Waarom een vochtdetectie laten uitvoeren?

Hoewel je op basis van visuele informatie snel opmerkt of er vochtproblemen zijn in huis, is het moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Een vochtdetectie met speciale apparatuur is dus noodzakelijk om het probleem correct te behandelen.

Door vast te stellen waar het vocht vandaan komt, kan je een grondigere analyse uitvoeren. Zo kan je het onderscheid maken tussen doorslaand vocht, condensatievocht, optrekkend vocht of een lek.

Voordelen juiste vochtdiagnose

Een juiste diagnose is vooral belangrijk om onnodige kosten te vermijden. Velen denken te kunnen besparen door het probleem op het zicht aan te pakken. Het probleem is echter dat ze vaak de gevolgen en niet de oorzaak aanpakken. Daarnaast kiezen vele doe-het-zelvers niet voor de juiste behandeling. Een goede analyse door een vochtdetectie bedrijf is dus belangrijk om dit overbodige werk en de bijkomende kosten ter vermijden.

Zelfs doe-het-zelvers die een vochtdetectie uitvoeren, vergissen zich vaak. Aangezien het niet eenvoudig is om de informatie van de apparatuur correct te interpreteren, schakel je best een vakman in.

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Methodes voor vochtdetectie

Een goede vochtdetectie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Een vochtdetectie bedrijf beschikt over gespecialiseerde apparatuur om telkens de juiste diagnose te kunnen stellen, onafhankelijk van het getroffen materiaal en de omgeving.

Een vochtspecialist inschakelen om vocht in huis te detecteren?

Bespaar op de kosten door hier gratis offertes aan te vragen om tarieven te vergelijken.

Calciumcarbide test

De calciumcarbide test werkt op basis van boorstalen. Ten eerste, boort de specialist gaatjes in de aangetaste muur. Daarbij vangt hij het gruis op en mengt het met calciumcarbide. Door de reactie van de stoffen te analyseren, kan de specialist achterhalen tot hoever het vocht is doorgedrongen.

Verder krijg je door deze test inzicht over de hoeveelheid hygroscopische zouten. Een hoge concentratie van deze zouten wijst doorgaans op de aanwezigheid van grondwater in de muur.

Met deze methode kan de specialist dus de ernst en de oorzaak van het vochtprobleem bepalen.

Meetapparatuur

De andere methodes om de vochtigheid meten, zijn op basis van technologische apparatuur. Met een hygrometer meet men bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in een ruimte. Een hoge luchtvochtigheidsgraad wijst vaak op een vochtprobleem. De exacte oorzaak kan men dan opsporen met een andere methode.

Een protimeter of vochtdetector met pinnen kan de exacte vochtigheidsgraad van verschillende bouwmaterialen bepalen via twee pinnetjes. Vochtmeters zonder pinnen bepalen de vochtigheidsgraad op basis van radiogolven.

De technologische testen zijn gemakkelijker uit te voeren en tasten het materiaal niet zo aan. Het nadeel is echter dat deze tests iets minder betrouwbaar zijn.

Hoeveel kost vochtdetectie?

Het is moeilijk om een exacte prijs te plakken op de kosten voor vochtdetectie. Afhankelijk van de locatie, de ernst van het probleem en het aantal muren, kost een calciumcarbide test gemiddeld tussen de 50 en 150 euro. Een volledige vochtdiagnose kan tot 300 euro kosten.

Wanneer je hetzelfde bedrijf echter inschakelt om het probleem te bestrijden, is het best mogelijk dat de vochtdetectie gratis is.

vochtdetectie kosten

Vochtdetectie laten uitvoeren? Bespaar op de kosten!

Een vochtanalyse laten uitvoeren met gespecialiseerd materiaal is gegarandeerd goedkoper dan het zelf doen. De apparatuur is vaak veel duurder dan de kosten voor een eenmalige inspectie.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dit wil echter niet zeggen dat je sowieso profijt doet. Het is nog altijd een goed idee om offertes aan te vragen en tarieven te vergelijken. Let daarbij goed op de tarieven voor vochtbestrijding. De vakman met de goedkoopste vochtanalyse heeft niet noodzakelijk de voordeligste tarieven voor de vochtbestrijding.

Gratis offertes vergelijken!