Vochtspecialist inschakelen voor vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Vochtbestrijding
 4. /
 5. Vocht in huis

Vocht in huis

Denk je dat je vocht in huis hebt? Lees verder om dit probleem gemakkelijk te leren herkennen. Daarna leggen we uit wat de mogelijke oorzaken en gevolgen zijn van een vochtige woning.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder gaan we in op de manieren om vocht te voorkomen of te verwijderen als het al te laat is. Je schakelt best een vochtbestrijding– en vochtspecialist in om problemen en risico’s te vermijden. Vind er nu een door hier gratis offertes aan te vragen.vocht in huis

Vocht in huis herkennen: hoe doe je dat?

Vocht in huis is vrij gemakkelijk te herkennen. Het vochtprobleem kan je namelijk op verschillende manieren opmerken.

In vochtige ruimtes zie je vaak condens op de ramen of de muren. In een verder stadium vind je ook vochtplekken of vuile schimmelvlekken op de muur of het plafond. Schimmel is meestal donker van kleur.

Schimmel in huis en vocht veroorzaken ook vieze en muffe geuren. Een vochtige en onfrisse ruimte wijst dus vaak op een vochtprobleem.

Oorzaken vocht in woning

Er zijn verschillende oorzaken voor vocht in huis. Een structureel probleem ligt vaak aan de basis. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis.

 • Condensatievocht: dit probleem komt voor in ruimtes met een te hoge luchtvochtigheid. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van veel waterdamp en slechte ventilatie.
 • Opstijgend vocht: de oorzaak van dit probleem is een slechte of fout geplaatste waterkering in de muren of funderingen. Hierdoor wordt grondwater naar boven getrokken in de muren.
 • Doorslaand vocht: dit vochtprobleem wordt veroorzaakt door neerslag. Oudere muren zijn vaak poreuzer en nemen te veel vocht op. Dit vocht dringt zich door tot in de binnenmuren.
 • Lekkages: vocht in huis dat je moeilijk kan verklaren, komt vaak door een lek in een leiding of afvoerbuis.
 • Bouwvocht: men gebruikt veel water bij de bouw van een huis. Het duurt enkele maanden voor dit woonvocht helemaal verdampt. Nieuwe huizen hebben dus vaak een vrij hoge luchtvochtigheid.

Een vochtspecialist inschakelen voor vochtwering?

Vraag gratis offertes aan om prijzen van vochtbestrijders te vergelijken..

Gevolgen van een vochtig huis

Vocht in huis moet je snel aanpakken. Vochtige ruimtes zijn heel gevoelig voor schimmelgroei. Dit wil je liever vermijden want het kan tot allerlei problemen leiden.

 • Schade aan de muurbekleding, zoals het behang- en pleisterwerk
 • Schade aan de houtconstructie van het dak en de dakisolatie
 • Een slechte woonsfeer door te veel vocht en vieze geuren
 • Gezondheidsproblemen door vocht in huis of last van allergieën

Vocht in huis oplossen: bestrijdingsmethodes

Gelukkig zijn er verschillende manieren op vocht in huis op te lossen.

De vochtige muren injecteren of onderkappen met nieuwe waterkering zijn goede oplossingen om problemen met opstijgend vocht ter verhelpen.

De muren impregneren is de beste oplossing om vocht uit huis te houden. Een andere oplossing voor
doorslaand vocht is de voegen herstellen of nieuwe waterdichte muurbekleding plaatsen. Dat kan op basis van waterafstotende verf of crépi.

Verschillende problemen kan je zelf oplossen, maar dat is niet zonder risico. Wie het probleem niet grondig analyseert, doet vaak overbodige kosten. Je raadpleegt dus beter een vakman.

Condensatieproblemen kan je oplossen door vaak te verluchten of door een ventilatiesysteem te installeren.

Vocht in huis voorkomen: tips!

De beste manier om vocht en schimmels in huis te vermijden, is door ze geen kans te geven. Hou rekening met deze tips om een hoge luchtvochtigheid te beperken en zo problemen te voorkomen.

 • Verlucht vochtige ruimtes of installeer ventilatie om de lucht regelmatig te verversen.
 • Installeer voldoende isolatie en verwarm genoeg om condensvorming te beperken.
 • Beperk condensatie verder door de was buiten of in een goed verluchte ruimte te hangen.
 • Douch niet te lang met warm water en beperk waterdamp in de keuken.

vocht in huis verhelpen

Vocht in huis bestrijden? Bespaar op de kosten!

Schakel een vakman in om het vocht in huis grondig aan te pakken. Hoewel het niet zo logisch klinkt, kan je veel besparen door een vochtspecialist in te schakelen.

Vocht in huis opsporen is niet altijd even gemakkelijk. Zelf het nodige materiaal aanschaffen, is vrij kostelijk, maar een specialist heeft dit materiaal natuurlijk voorhanden. Dankzij een grondige analyse doe je ook geen onnodige kosten. Ten slotte, bespaar je misschien wel op btw. Is je woning ouder dan 10 jaar en is het je enige eigendom? Wellicht betaal je slechts 6% btw op de arbeid en het materiaal.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op de arbeid kan je trouwens ook besparen door offertes te vergelijken. Vraag dus snel gratis offertes voor vochtbestrijding aan.

Gratis offertes vergelijken!