Muur impregneren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Vochtbestrijding
 4. /
 5. Muur impregneren

Muur laten impregneren?

De muur impregneren is de perfecte oplossing tegen doorslaand vocht. Met deze vochtbestrijdingsmethode krijgt de muur namelijk een beschermlaag. Zo ondervindt de gevel geen last meer van regen en andere neerslag.

Lees verder om te weten te komen hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn.

Ook de prijzen om de muur te laten impregneren komen aan bod.

Wil je meteen exacte prijzen voor jouw project?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag dan hier gratis offertes aan om prijzen van vochtspecialisten uit je buurt te vergelijken.muur impregneren

De gevel impregneren: wat is dat?

Een gevel impregneren betekent dat je de muur behandelt met een product dat in de muur doordringt. Dit impregneermiddel verzadigt de gevel en biedt daardoor bescherming tegen water. Het middel zorgt ervoor dat vocht niet meer in de muur kan doordingen. Tijdens regenbuien stoot de gevel water af. Het water zal dus recht naar beneden lopen zonder de binnenkant van de muur te bevochtigen. Soms dient impregneermiddel ook om de gevel brandwerend te maken.

Wat is het verschil tussen impregneren en hydrofoberen? Hydrofoberen verwijst specifiek naar het behandelen met een waterdicht middel. Impregneren is een ruimer begrip. Het kan ook verwijzen naar andere gevelbehandelingen met een andere functie.

Benieuwd naar de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wanneer de muren impregneren?

De muur impregneren doe je wanneer je schade door doorslaand vocht hebt ontdekt. Door de impregneerlaag zal er geen nieuw vocht in de muur trekken maar kan het bestaande vocht wel nog ontsnappen.

Eigenlijk is het nog beter om preventief te impregneren. Vooral na het plaatsen van gevelisolatie is het geen slecht idee om de gevel te impregneren. Door deze werken te combineren, bespaar je bovendien op de kosten.

De belangrijkste voordelen

De gevel impregneren is een heel interessante investering. Afhankelijk van het gekozen product, zijn dit mogelijke voordelen:

 • De muur wordt beschermd tegen regen en andere neerslag.
 • Schimmel maakt minder kans omdat de muur minder vochtig is.
 • Het middel heeft een brandvertragende werking waardoor de woning veiliger wordt.
 • De gevel wordt beschermd tegen vuil en graffiti. Door de beschermlaag hechten vreemde stoffen zich niet zo gemakkelijk.
 • Zure regen tast de gevelbekleding niet zo aan.
 • Een propere en beschermde gevel zorgt voor een waardevermeerdering van de woning.

Een muur impregneren tegen vocht ter bescherming?

Vind een goedkope vakman uit de buurt via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Wat kost gevel impregneren?

Muren laten impregneren is niet zo duur, maar wat kost een gevel impregneren nu precies? De gemiddelde prijs per vierkante meter is €10,-.

Om de werken tot een goed einde te brengen, moet de muur echter proper zijn. Je laat dus beter ook een reiniging uitvoeren alvorens je de muren laat impregneren. Voor een combinatie van beide werken betaal je gemiddeld €20,- per vierkante meter.

Ten slotte, is het vaak nodig om de voegen te herstellen. Impregneermiddel heeft namelijk weinig effect als het water nog via de kapotte voegen naar binnen kan. Inclusief dit klusje kost het gehele project zo’n €30,- per vierkante meter.

Werkzaamheden Prijs per m²*
Impregneren €8,- tot €12,-
Reinigen en impregneren €20,-
Voegen, reinigen en impregneren €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om prijzen voor vochtbestrijding te vergelijken.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijzen uit bovenstaande tabel zijn afhankelijk van heel wat factoren.

De prijs voor het product hangt wat af van de kwaliteit. Ook de oppervlakte en het type gevelbekleding zijn van invloed. Deze bepalen namelijk hoeveel product je nodig hebt.

De kosten voor een reiniging hangen af van dezelfde factoren maar ook van de vervuilingsgraad.

De prijs voor het voegen van de bakstenen, hangt ten slotte vooral af van het type voeg. De prijs uit bovenstaande tabel geldt voor basisvoegen. Voor voegwerk met meer detail betaal je uiteraard iets meer.

Ten slotte, hangt de prijs af van de vakman. Ervaren vaklui rekenen soms iets meer aan, maar gaan misschien sneller en zuiniger te werk. Ook de transportkosten moet je in rekening brengen.

Besparen op de kosten voor een vochtspecialist uit de buurt?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Buitenmuur impregneren: stappenplan

Een buitenmuur impregneren gebeurt in verschillende nauwkeurige stappen.

Ten eerste, inspecteert de vakman de staat van de gevel. Kapotte gevels dient hij eerst te herstellen, anders heeft impregneren geen zin. Tijdens deze inspectie analyseert hij natuurlijk ook of de muur geschikt is voor impregnatie en indien zo, welk middel het beste zal werken.

Ten tweede, volgt een kleine of grondige reiniging van de gevel. Daarbij komen er eventueel nog enkele extra gebreken aan het licht. Zonder reiniging is het ook niet mogelijk om de gevel effectief te impregneren. Mossen en vuil zorgen er namelijk voor dat het product niet goed in de poriën van de stenen trekt.

Ten derde, schermt de vakman ramen en deuren af met folie.

Ten slotte, brengt hij het impregneermiddel aan met behulp van een sproeier. Door een gelijke verdeling van voldoende product wordt een chemische of biologische barrière gecreëerd tegen vocht.

Muur reinigen en impregneren: waarom combineren?

De muur reinigen is een jaarlijkse klus. Door tijdig mossen, algen en ander vuil te verwijderen, zorg je voor een betere bescherming van de gevel. De gevel zal langer meegaan.

Na een goede reiniging is het echter verstandig om de gevel te impregneren. Dit doe je om te 10 jaar. Impregneermiddel zorgt niet enkel voor bescherming tegen vocht, het heeft ook een vuilwerende werking. Door de beschermlaag op de gevel hechten vreemde stoffen zich niet zo gemakkelijk aan de gevelbekleding.

Een reiniging zal veel gemakkelijker zijn in de toekomst na het impregneren van de muur van de woning.

Gevel impregneren na voegen

Na voegwerken is het ook verstandig om de gevel te impregneren. Het middel zal ervoor zorgen dat de er geen vocht in de voegen trekt. Zo worden ze beter beschermt tegen mossen.

Voegen zonder vocht of vuil gaan veel langer mee. Uitzettend vocht via barsten of mossen is namelijk de voornaamste reden waardoor voegen barsten of afbrokkelen.

Gevel impregneren: hoe vaak?

Meestal geldt er een gemiddelde beschermingstijd van 10 jaar. In uitzonderlijke omstandigheden moet je vaker opnieuw impregneren maar vaak geeft een vakman 10 jaar garantie.

De bescherming kan natuurlijk ook langer duren. De exacte beschermtijd hangt af van het type gevel, de gevelbekleding, de kwaliteit van het product en de weersomstandigheden. Zelfs de beste producten zijn helaas niet bestand tegen aanhoudende zure regen.

Kan elke muur geïmpregneerd worden?

Een stenen muur impregneren heeft niet altijd zin. Wanneer er schade aan de muur is, kan de muur onmogelijk waterdicht gemaakt worden met impregneermiddel. Er zijn eerst herstellingswerken nodig.

Oudere muren kan je soms helemaal niet impregneren. Bakstenen worden jaar na jaar poreuzer. Als ze te poreus zijn geworden, heeft impregneren niet veel zin meer.

Verder zijn er bepaald gevelbekledingen die je niet kan impregneren. Als de muur eerder al met een vochtwerend middel behandeld werd, zoals dampdichte verf, kan het product niet in de muur trekken.

De gevel laten impregneren om vochtproblemen te voorkomen?

Vind een voordelige vochtspecialist door hier gratis offertes aan te vragen!

Vochtige muur impregneren: zijn er nadelen?

Vochtige muren impregneren heeft helaas ook enkele nadelen. Hoewel deze niet opwegen tegen de voordelen, geven we ze toch even mee.

Een geïmpregneerde muur kan je niet gemakkelijk schilderen. Je hebt er speciale verf voor nodig. Een geschilderde muur kan je wel impregneren.

Impregneren is geen permanente oplossing. De muur moet om de 10 jaar bijgewerkt worden om voldoende bescherming te garanderen.

De behandeling van de gevel gaat meestal gepaard met een reiniging en herstellingswerken. Impregneren heeft namelijk geen zin al de gevel niet piekfijn in orde is.

Ten slotte, zijn bepaalde chemische producten niet zo goed voor het milieu. Er komt natuurlijk altijd wel wat in de riolering terecht.

Zelf muur impregneren? Hierop moet je letten!

Kies voor het juiste product. De keuze voor het correcte middel hangt af van het type gevelbekleding. Ga voor het product van de beste kwaliteit voor een optimale bescherming.

Impregneer niet bij vriestemperaturen. Vorst in de muur zal ervoor zorgen dat het middel niet goed doordringt.

In geval van vochtproblemen dien je te controleren of dit wel de correcte oplossing is. De muur impregneren helpt namelijk enkel tegen doorslaand vocht. Impregneren is dus ook geen garantie tegen vochtige muren. Het probleem kan nog steeds ergens anders vandaan komen.

muur impregneren kosten

Muur laten impregneren? Bespaar op de kosten!

Vochtige muren impregneren kan problemen met vochtdoorslag verminderen. Beter nog is de problemen vermijden.

De muren preventief impregneren is bovendien vaak goedkoper. Muren die nog in goede staat zijn hebben minder reinigings- en herstellingswerken nodig. Preventief impregneren is dus de eerste besparingsmethode.

Verder kan je besparen door zelf een handje toe te steken, bij de reiniging, bijvoorbeeld.

Ten slotte, bespaar je door offertes te vergelijken. Hou daarbij rekening met de arbeids-, materiaal- en transportkosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om meteen tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!