Gevelwerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Gevelrenovatie

Er is geen ontkomen aan. Een oude gevel renoveren kan niet eeuwig op zich laten wachten. Vaak is het zelfs beter om de gevelrenovatie niet te lang te laten wachten.

Voer regelmatig een gevelreiniging en -inspectie uit om de staat van de gevel te controleren. Als je schade ontdekt, laat die dan tijdig herstellen. Lees verder om te ontdekken waarom een gevelrenovatie zo belangrijk is en waar je rekening mee moet houden.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor het beste resultaat, schakel je best een gevelrenovatiebedrijf in. Vraag hier gratis offertes aan prijzen te vergelijken en een geschikt bedrijf uit je buurt te vinden.gevelrenovatie

Wat is een gevelrenovatie?

Gevelrenovatie is een ruim begrip. Alle werken die de kwaliteit van de gevel verbeteren, zijn gevelrenovatiewerken. Het doel is vaak tweezijdig: de uitstraling verfraaien en de woning beter beschermen.

Enkele voorbeelden van gevelrenovatie zijn: gevelreiniging, herstellingen aan de bakstenen, opnieuw voegen en de gevel isoleren.

Wanneer de gevel renoveren?

Meestal is het vrij duidelijk wanneer je de gevel moet renoveren. Na een grondige reinigingsbeurt zal je namelijk snel zien of er schade is.

Vooral bij een verouderde gevel is een gevelrenovatie verstandig om de woning te beschermen. Scheuren, barsten en ontbrekend voegwerk moet je natuurlijk zo snel mogelijk repareren.

Laat je niet enkel leiden door het esthetische. Wat schade aan de gevel lijkt misschien niet ernstig en valt ook niet op. Denk echter niet dat het daarom niet nodig is om de gevel te herstellen. Kleine schade wordt snel erger door neerslag en vorst. Als je de gevel snel laat herstellen, komt het vaak goedkoper uit.

Daarnaast worden bakstenen en voegwerk poreus na verloop van tijd. Ook dit kan op termijn tot problemen leiden als je het probleem niet snel genoeg aanpakt.

Renovatie van de gevel: de voordelen

Hoewel gevelrenovaties vaak uitgevoerd worden om ergere problemen te vermijden, heeft het ook zijn voordelen. Als je de werken op tijd uitvoert, bespaar je op grotere kosten. Bovendien kan je ook van deze voordelen genieten:

  • De gevel ziet er nadien weer als nieuw uit.
  • De woning wordt beter beschermd tegen verschillende weersomstandigheden.
  • De waarde van de woning zal stijgen.
  • Door betere bescherming tegen vocht en betere isolatie verbetert het leefklimaat.

Een gevelspecialist inschakelen voor belangrijke gevelwerken?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste vakman uit je buurt te vinden..

Wat kost een gevelrenovatie?

De prijs voor gevelrenovatie is de totale kost van de verschillende klussen. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten gevelrenovatie.

Kosten gevelrenovatie 2023

Renovatiewerkzaamheden Prijs per m²* Bijzonderheden
Gevelreiniging €5,- tot €25,- Afhankelijk van methode
Voegen verwijderen/repareren €30,- tot €50,- Uithakken of uitslijpen
Nieuwe voegen €10,- tot €100,- Afhankelijk van type voeg
Kapotte stenen vervangen €12,50,- Per steen
Raamdorpels vervangen €35,-  Per uur
Nieuwe gevelbekleding €100,- tot €300,- Afhankelijk van materiaal en isolatie
Schoorsteenrenovatie Vanaf €500,-
Gevelisolatie €115,- en €135, Afhankelijk van dikte en type isolatiemateriaal
Impregneren €10,- tot €15,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijzen voor je gevelrenovatie weten? Vraag gratis offertes aan.

Deze prijzen zijn uiteraard nooit exact. Zoals je in de tabel kan zien, zijn er per klus verschillende factoren van invloed op de prijs. Ook de tarieven van de vakman zullen de prijs beïnvloeden.

Daarnaast is het mogelijk om een korting te bekomen door verschillende werken te combineren.

Gevelrenovatie: mogelijkheden

Er zijn enorm veel mogelijkheden om de gevel te renoveren. Voegwerken en stenen vervangen, hebben een beperkte invloed op het uitzicht van de gevel maar beschermen de gevel wel beter tegen neerslag.

Meer ingrijpende werken, zoals een nieuwe gevelbekleding, geven de gevel wel een volledig nieuwe uitstraling.Voegen herstellen

Barstjes in de voegen zijn zoals scheuren in de muur. Water kan doorsijpelen en bij vriestemperaturen gaan de scheurtjes verder barsten.

Als je er op tijd bij bent, kan je het voegwerk plaatselijk herstellen. Daarvoor zijn verschillende producten beschikbaar.

Nieuw voegwerk

In een verder stadium bij grotere schade aan de voegen dienen ze vernieuwd te worden.

Eerst verwijdert men hiervoor de bestaande voegen. Daarvoor zijn twee technieken: uitslijpen en uitkappen.

Met vernieuwd voegwerk ziet de gevel er weer veel frisser uit. Tegelijkertijd is de woning weer beter beschermd tegen vochtproblemen.

Vervangen kapotte gevelstenen

Door verschillende omstandigheden kunnen er barsten ontstaan in de gevel. Ook komt het soms voor dat bakstenen afbrokkelen.

Een scheur in de gevel heeft verschillende nare gevolgen. De gevel kan verzakken, er zullen problemen ontstaan met doorslaand vocht en bij vriestemperaturen zullen de bakstenen verder barsten.

Vernieuwen raamdorpels

Ook dorpels kunnen barsten door vriestemperaturen of andere omstandigheden. Via kapotte dorpels kan er bovendien water in de muren terechtkomen. Daarnaast zal er warmte ontsnappen uit de woning. Ten slotte kan het tot verzakkingen in de gevel leiden. Laat kapotte dorpels dus tijdig herstellen.

Besparen op de kosten voor gevelrenovatie?

Vraag gratis offertes aan om prijzen van gevelwerkers uit de buurt te vergelijken..

Gevel isoleren

De meeste moderne woningen zijn goed geïsoleerd. Woningen die voor 1970 werden gebouwd zijn dat echter zelden. Vaak kun je de energieprestatie van deze woningen verbeteren met spouwmuurisolatie.

Daarnaast doe je ook een groot voordeel met buitenmuurisolatie. Door gevelrenovatie en isolatie tegelijk uit te voeren, bespaar je op de kosten.

Gevelbekleding vervangen

In bepaalde gevallen is het wenselijk om de volledige gevel te vernieuwen. Soms is het daarbij niet eens nodig om de bestaande gevel af te breken of te herstellen. Een gevelrenovatie met crepi kan namelijk bovenop de bestaande gevel gebeuren.

Gevelisolatie wordt ook vaak gecombineerd met een nieuwe gevelbekleding. Enkele mogelijkheden zijn een gevelrenovatie met steenstrips, hout of gevelpanelen.

Reinigen en impregneren

Een gevelreiniging is vaak de eerste stap bij renovatiewerken. Na een grondige reiniging zie je beter waar er schade is en wat dus hersteld moet worden. Door tijdig te reinigen en mossen te verwijderen verklein je bovendien ook de kans op schade aan de gevel.

Na een goede reiniging en eventuele renovatiewerken kan je de gevel extra beschermen met impregneermiddel. Dit product wordt op de gevel aangebracht om de bakstenen te beschermen tegen neerslag. Zo voorkom je problemen met doorslaand vocht. Ook zal de gevel nadien minder snel vuil worden.

Schoorsteen renoveren

Als de schoorsteen deel uitmaakt van de gevel, laat men die vaak tegelijk nakijken en herstellen. Door de warmteverschillen ontstaan er vaak barsten in het voegwerk. Om schoorsteenlek te voorkomen, moet je de schoorsteen op tijd laten herstellen.

In eerste instantie is het voldoende om de voegen te herstellen. Bij grotere schade zal de vakman echter de volledige schoorsteen opnieuw moeten metselen. Niet te lang wachten met herstellingswerken is dus de boodschap.

Gevel renoveren, restaureren of vernieuwen?

Er bestaat een kleine nuance tussen de buitengevel renoveren en restaureren. Bij restauratiewerken wordt de gevel hersteld met behulp van de oorspronkelijke bouwmaterialen. Ook de originele patronen worden waar mogelijk gerespecteerd. Bij renovatiewerken gebruikt men nieuwe materialen om de gevel te herstellen.

Bij ernstige problemen helpt natuurlijk geen van beide oplossingen. Een volledig nieuwe muur is dan de enige oplossingen. Enerzijds kan men de volledige muur afbreken en heropbouwen. Anderzijds kiest men voor een voorzetmuur.

Tarieven vergelijken om een gevel te laten renoveren?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van vaklui uit je buurt. .

Heb ik een vergunning nodig?

Ja. Voor zo goed als alle werken aan de voorgevel heb je een vergunning nodig. Wanneer het uitzicht van de woning en dus de buurt zal veranderen, heb je hiervoor toestemming nodig van de gemeente.

De procedure voor de vergunningsaanvraag vind je bij het omgevingsloket.

Gevelrenovatie premie: opties

De Vlaamse overheid geeft een gevelrenovatie premie voor verbeteringswerken aan de gevel. Als je woning ouder is dan 30 jaar en je aan de andere voorwaarden voldoet, kan je 20% of 30% van de kosten terugkrijgen.

Bij gevelisolatie kan je trouwens ook premies aanvragen bij de netbeheerder. Ten slotte bestaan er ook plaatselijke premies. Ga naar www.premiezoeker.be om lokale premies voor gevelrenovaties te vinden.

Gevelrenovatie offerte: waarop letten?

Gratis offertes vergelijken is belangrijk om de goede en voordelige vakman te vinden. Hou rekening met deze tips en vragen om de geschikte gevelwerker te kiezen.

  • Wat is er wel en niet inbegrepen in de totaalprijs?
  • Hoe lang duren de renovatiewerken?
  • Wat is het tarief voor bijkomende werken?
  • Wat zijn de garantievoorwaarden van de aannemer?

Lees ook meer over andere gevelwerken.

gevelrenovatie kosten

Gevel laten renoveren? Bespaar op de kosten!

Laat de gevel herstellen door een gespecialiseerd gevelrenovatiebedrijf om je te verzekeren van een prachtig resultaat. Een ervaren vakman kan je namelijk bijstaan met raad en advies om de juiste materialen en eventueel kleuren te kiezen.

Hou rekening met deze tips om te besparen op de kosten voor gevelrenovatie.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies voor een vakman uit de buurt, combineer meerdere renovatiewerken en vergelijk offertes.

Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend verschillende offertes aanvragen bij vaklui uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken