Schoorsteenrenovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Schoorsteenrenovatie

Schoorsteenrenovatie: info en kosten

De schoorsteen regelmatig nazien en indien nodig renoveren is heel belangrijk voor een veilige woning. Maar voor je aan een schoorsteenrenovatie begint, heb je wellicht wel enkele vragen.

Wat kost een schoorsteenrenovatie? Hoe gaat het in zijn werk? Wat gebeurt er als ik de schoorsteen niet laat renoveren? Lees verder om alle antwoorden te ontdekken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis offertes aan om tarieven van vakmensen uit de buurt te vergelijken. Dit is de eenvoudigste en snelste methode om de schoorsteen te laten renoveren.

Schoorsteenrenovatie: de belangrijkste informatie

 • Een schoorsteenrenovatie is het proces van het repareren of vervangen van een schoorsteen. Dit kan nodig zijn als de schoorsteen beschadigd is, niet goed werkt of niet meer voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.
 • Er zijn verschillende soorten schoorsteenrenovaties mogelijk, afhankelijk van de ernst van de schade. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de schoorsteen volledig te vervangen, maar in andere gevallen is het mogelijk om de schade te repareren.
 • De kosten van een schoorsteenrenovatie variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de klus. In de meeste gevallen is het echter mogelijk om de kosten van een schoorsteenrenovatie te dekken met de voordelen, zoals een veiligere en efficiëntere schoorsteen.
 • Het vervangen van het voegwerk kost gemiddeld €30,- tot €50,- per m2.
 • Het vervangen van gebroken stenen kost gemiddeld €12,50,-.
 • Het impregneren van de schoorsteen kost gemiddeld €7,- per vierkante meter.
 • Het renoveren van het rookkanaal kost gemiddeld €50,- tot €100,- per meter.
 • Enkele van de voordelen van een schoorsteenrenovatie zijn: verhoogde veiligheid, verbeterde efficiëntie, verminderde uitstoot en een verhoogde woningwaarde.
Lees snel verder, of vraag nu offertes aan voor jouw klus.

schoorsteenrenovatie

Wat wordt er verstaan onder schoorsteenrenovatie?

Een schoorsteenrenovatie heeft betrekking op allerlei werken aan de schoorsteen. De renovatie kan zowel intern als extern gebeuren. Het is meestal echter beter om zowel de binnen- als buitenkant van de schoorsteen te renoveren.

Langs buiten gaat het in eerste instantie om een grondige schoonmaak. Daarnaast dient de schoorsteenrenovatie om kapotte voegen en/of stenen te vervangen. In ergere omstandigheden worden ook kapotte onderdelen hersteld. Ten slotte, is het mogelijk om de schoorsteen te impregneren of om voor een volledig nieuwe bekleding te kiezen.

Aan de binnenkant is een goede schoonmaak nog belangrijker. Andere schoorsteenrenovaties zijn, bijvoorbeeld, asbest verwijderen of het rookkanaal vervangen.

Wat is het belang van schoorsteenrenovatie?

Een schoorsteenrenovatie is uiterst belangrijk om schoorsteenbrand te voorkomen en instortingsgevaar te vermijden.

Wanneer de voegen beginnen uit te vallen of bepaalde onderdelen, zoals het lood, beschadigd geraken, wacht je best niet te lang om de schoorsteen te renoveren. De stabiliteit komt namelijk in gevaar en er is een grotere kans op vochtproblemen in het dak.

Ook wanneer de schoorsteen te veel mossen, algen of ander vuil heeft, laat je het best zo snel mogelijk verwijderen om brandgevaar of andere schade te vermijden.

Ten slotte, is het uiterst belangrijk om de schoorsteen te renoveren na een schoorsteenbrand.

Wacht niet tot het fout gaat om de schoorsteen te renoveren.

Vraag nu gratis offertes aan om kosten voor een preventieve schoorsteenrenovatie te vergelijken.

Voordelen van het renoveren van de schoorsteen

 • Een gerenoveerde schoorsteen is veiliger.
 • Na renovatie is er minder kans op brand in de schoorsteen.
 • Het instortingsgevaar is heel beperkt na een grondige renovatie.
 • Een propere schoorsteen heeft een hoger rendement.
 • Een proper rookkanaal brengt minder roet en andere vuile stoffen in de atmosfeer.

Schoorsteen renovatie kosten 2024

De kosten voor een schoorsteenrenovatie hangen vooral af van het type renovatie. Gaat het om kleine of grote werken? Laat je de binnenkant of buitenkant renoveren? Of beide? Hoeveel schade is er?

Voegen vervangen kost gemiddeld €40,- per vierkante meter. Stenen vervangen, daarentegen, heeft een prijs per steen van zo’n €12,50. Een volledige renovatie van de schoorsteen kost minstens zo’n €500,-.

Andere kosten voor schoorsteenrenovatie vind je in onderstaande tabel. Of je kan gratis offertes aanvragen om tarieven van specialisten te vergelijken.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Vervangen voegwerk €30,- tot €50,- per m²
Gebroken stenen vervangen €12,50 per steen
Impregneren €10,- tot €15,-
Rookkanaal renoveren €50,- tot €100,- per meter
Totale schoorsteenrenovatie vanaf €500,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten. Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Schoorsteen renoveren: de mogelijkheden

In onderstaande puntjes krijg je extra informatie over de verschillende soorten schoorsteenrenovaties. Wat houden de werken in? Waarom is het belangrijk? En hoe gaat het in zijn werk?

Let op! De uitleg is louter informatief. We raden steeds aan om deze werken te laten uitvoeren door een ervaren vakman.

schoorsteenrenovaties

Voegwerk schoorsteen herstellen

Nog meer dan de gevel is de schoorsteen onderhevig aan weer en wind. Temperatuurschommelingen en verschillende soorten neerslag tasten de gevel en de voegen aan. Na verloop van tijd komen deze los en dit kan tot verschillende problemen leiden.

Loszittende voegen beschermen de gevelstenen minder waardoor ook deze kunnen loskomen. Verder kan er via gebarsten of uitgevallen voegen water doordringen in de gevel. Dit leidt uiteindelijk tot vochtschade in de muur of het dak.

Voegen herstellen is gelukkig vrij gemakkelijk. Een voeger rekent bovendien geen al te hoge kosten aan om nieuwe voegen te plaatsen. Wanneer het nodig is om veel oudere voegen te verwijderen, kunnen de kosten wel wat oplopen.

Vervangen kapotte stenen schoorsteen

Na een storm, of door de vele jaren dienst, ontstaat er wel eens schade aan de stenen. Net zoals kapotte voegen, leiden kapotte stenen tot waterproblemen. Bovendien komt hierbij ook de stabiliteit van de schoorsteen in het gedrang.

Om al het risico om instortingsgevaar te vermijden, laat je de kapotte stenen best zo snel mogelijk vervangen.

Om schade aan de schoorsteenstenen te herstellen, dient de vakman eerst de voegen te verwijderen. Daarna vervangt hij de kapotte stenen met nieuwe gevelstenen van dezelfde soort.

Impregneren schoorsteen

Schoorsteenimpregnatie is belangrijk om waterproblemen in de schouw te vermijden. De schoorsteen impregneren na ander renovatiewerk aan de schoorsteen is dus een goed idee.

Een impregneermiddel dringt door in de stenen en zorgt voor een waterdichte beschermingslaag. Zo neemt de schoorsteen geen water op en heb je geen last van vocht in de schouw of het dak.

Tuberen: nieuw rookkanaal

Wanneer de schoorsteen slecht trekt is er wellicht een probleem met de tubering. Oudere schoorstenen bestaan vaak uit bakstenen langs binnen. Door de ruwe textuur hiervan zet er zich veel vuil en roet af op de binnenkant. Dit zorgt voor een minder goede luchtstroom en kan in het ergste geval zelfs tot schouwbrand leiden.

Het vervangen van een rookkanaal gebeurt tegenwoordig meestal met een metalen tubering. Men gebruikt hiervoor inox of roestvrijstaal.

Het rookkanaal vervangen door een metalen exemplaar is ook een goede oplossing wanneer het bestaande kanaal niet mooi loodrecht is.

Tuberen kan trouwens op twee manieren. Enkelwandig tuberen gebeurt intern. Het nieuwe rookkanaal wordt langs binnen in de schoorsteen geplaatst. Extern tuberen, of dubbelwandig tuberen gebeurt buiten de bestaande schoorsteen. Of er wordt een volledig nieuwe schoorsteen geplaatst met dubbele wand.

Totale schoorsteenrenovatie

Bij een totale schoorsteenrenovatie wordt zowel de binnenkant als de buitenkant van de schoorsteen gerenoveerd. Langs binnen plaatst men nieuwe tubering en langs buiten nieuwe stenen.

Zo zorg je voor een mooie nieuwe schoorsteen die tegelijk zuiniger en milieuvriendelijker is. Door alle schoorsteenklusjes te combineren vallen de kosten voor schoorsteenrenovatie best mee. Bovendien ben je nadien voor enkele jaren goed.

Voor een perfecte afwerking laat je de gerenoveerde schoorsteen meteen impregneren.

schoorsteenrenovatie doen

Een specialist inschakelen voor schoorsteenrenovatie?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de beste tarieven uit de buurt te vergelijken.

Welk onderhoud is er nodig bij schoorstenen?

Door veel gebruik slibt het rookkanaal van een schoorsteen langzaamaan dicht. Dit zorgt voor een slechtere luchtstroom en een groter risico op brand in de schoorsteen.

Om deze problemen te vermijden is het belangrijk om de schoorsteen goed te onderhouden. Laat tweemaal per jaar de schoorsteen vegen voor de minste kans op problemen.

Gebruik onze gratis offertedienst voor het inschakelen van een schoorsteenveger.

Waarom een specialist inschakelen voor renovatie van de schoorsteen?

Alle werken op het dak zijn vrij gevaarlijk. Bij schoorsteenwerken zit je bovendien helemaal bovenaan en heb je soms nog minder houvast. Schoorsteenwerkers hebben echter gespecialiseerd materiaal om zich te beschermen.

Een schoorsteen renoveren of schoonmaken is bovendien een erg vuil werkje. Door een vakman in te schakelen hoef je zelf je kleren niet vuil te maken en kom je ook niet in contact met schadelijke stoffen zoals roet en asbest. Moet er meer gebeuren aan het dak dan alleen de schoorsteen? Dan is het handig om te kijken naar een dakrenovatie.

Misschien twijfel je echter door de kosten. Gelukkig bestaan hiervoor een paar oplossingen. Zo is het op de lange termijn goedkoper om meteen een totaalrenovatie uit te voeren. Ook door een vakman uit de buurt te kiezen kan je besparen. Je zal namelijk een kleinere kilometervergoeding betalen.

Na een stormseizoen is het belangrijk om de schoorsteen te laten controleren. Verder is het belangrijk om een inspectie uit te voeren voor de herfst. Heb je er zelf geen tijd voor, schakel dan een specialist in.

Bespaar op de schoorsteen renovatie kosten!

Laat de schoorsteenrenovatie uitvoeren door een specialist om van een prachtig resultaat te genieten. Zo loop je ook zelf geen gezondheidsrisico’s.

Een vakman vinden is bovendien heel eenvoudig. Vraag hier gratis offertes aan om snel tot wel vier offertes van verschillende vaklui uit de buurt te ontvangen.

Start gratis offerteaanvraag!

Door deze vrijblijvend met elkaar te vergelijken, kan je tot 40% besparen op de kosten voor schoorsteenrenovatie.

Gratis offertes vergelijken!