Metalen gevelbekleding/heading]

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Metalen gevelbekleding

Alles over metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is vooral gekend omwille van zijn toepassing bij commerciële gebouwen, loodsen en warenhuizen. Door nieuwe architecturale technieken hebben metalen gevelpanelen nu echter ook hun weg gevonden naar particuliere woningen.

Ga mee met je tijd en laat je inspireren door de prachtige toepassingsmogelijkheden van metalen gevelbekleding.

Kom alles te weten over de verschillende metalen die gebruikt worden voor gevelbekleding en in welke vorm ze voorkomen.

Start gratis offerteaanvraag!

Natuurlijk geven we ook een kijkje op de richtprijs van metalen gevelbekleding. Voor exacte prijzen raden we echter aan om gratis offertes aan te vragen.metalen gevelbekleding

Waarom kiezen voor metalen gevelbekleding?

Metalen gevelbekleding vindt steeds vaker zijn weg naar de woningmarkt. Waar metaal vroeger haast uitsluitend voor industriële gebouwen gebruikt werd, gebruiken architecten metaal nu ook vaker voor moderne woningbouw.

Met metalen gevelbekleding heb je vele mogelijkheden. Naast de verschillende soorten metaal bestaan er verscheidene kleuren en uitvoeringen. Zo is er voor elk wat wils. De veelzijdigheid is natuurlijk niet het enige voordeel. Metaal heeft heel veel voordelen als gevelbekleding.

Benieuwd hoeveel het kost? Vergelijk gratis offertes!

De voordelen

 • Metalen gevelbekleding gaat heel lang mee.
 • Metaal is licht en tegelijk sterk.
 • Bepaalde metalen zijn flexibel en hebben dus vele toepassingsmogelijkheden.
 • Metalen gevelbekleding is beschikbaar in vele kleuren en vormen
 • Gevelbeplating is gemakkelijk te combineren met andere materialen.
 • Prefab onderdelen kunnen super snel gemonteerd worden.
 • Er zijn weinig kansen op afwijking tijdens de productie waardoor metaalplaten een hoge kwaliteit hebben.
 • Metalen gevelbekleding vergt weinig onderhoud.

Wat kost metalen gevelbekleding?

Ga ervan uit dat metalen gevelbekleding tussen de €50,- en de €150,- euro per vierkante meter kost. Exacte prijzen kunnen we helaas niet geven omdat deze afhangen van vele factoren.

De belangrijkste factoren die de prijs van metalen gevelbekleding beïnvloeden zijn de uitvoering, de oppervlakte van de gevel, de tarieven van de vakman en uiteraard het soort metaal.

De oppervlakte van de gevel bepaalt natuurlijk hoeveel materiaal en tijd je nodig hebt. Hoe groter de gevel, hoe hoger de totaalkosten. Bij grotere gevels liggen de kosten per vierkante meter echter vaak lager door hoeveelheidskortingen.

Ook het type gevel is van invloed. Een vlakke gevel vergt minder werk. Een complexe gevel vereist meer materiaal en meer arbeidsuren. Dat zal dus duurder zijn. Lees meer over prijzen van gevelbekleding.

Meer informatie over de uitvoeringsmogelijkheden en soorten metalen komt later aan bod.

Besparen op de kosten voor metalen gevelbekleding?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van specialisten uit de buurt te vergelijken.

Welke soorten zijn er?

Wanneer je een woning met metalen gevelbekleding wil, moet je eerst het gewenste metaal selecteren. Die keuze hangt, onder andere, af van het gewenste kleur en de afwerking.

De voornaamste metalen voor gevelbekleding zijn koper, aluminium, inox en zink. Hieronder volgt een opsomming met de voornaamste eigenschappen van deze metaalsoorten.


Lees meer over:


metalen gevelbekleding kosten

Koper: klassieke uitstraling & lange levensduur

Koper is een zeer traditioneel metaal. Het wordt al heel lang gebruikt in en rond de woning. Ook als gevelbekleding heeft het nu zijn weg gevonden naar de woningmarkt.

Het grootste voordeel van koper is de lange levensduur. Koperen gevelbekleding gaat vele jaren mee.

Toch wordt je deze gevelbekleding niet snel beu. Koper verandert namelijk van kleur. In het begin is koper feloranje. Na verloop van tijd oxideert het metaal echter waardoor het eerst donkerder wordt en geleidelijk aan ook een groene schijn krijgt. Deze patinalaag is heel kenmerkend voor koper.

Het nadeel van koper is de prijs. Koperen gevelbekleding is duurder. De prijzen beginnen vanaf €100,- per vierkante meter.

Aluminium: sterk & licht

Aluminium gevelbekleding is veel moderner. Het heeft natuurlijk niet dezelfde unieke uitstraling van koper, maar het heeft wel enkele andere voordelen.

Aluminium is een heel licht en bewerkbaar metaal. Daarnaast is het ook een sterk materiaal. Door de combinatie van deze eigenschappen is dit metaal beschikbaar in vele afwerkingsmogelijkheden.

Een ander voordeel is dat er weinig onderhoud nodig is. Belangrijke nadelen zijn er niet.

De prijs voor deze soort metalen gevelbekleding begint ook rond de €100,- per vierkante meter.

Inox: roestvrij staal

Ook inox, of roestvrijstaal, is een duurzaam metaal en tegelijkertijd is het niet zo heel duur.

Inox is bovendien vrij uniek. Dankzij moderne technologie kan dit metaal namelijk in verschillende kleuren geleverd worden. Daarnaast heb je keuze uit meerdere technieken voor de afwerking. Het metaal kan, bijvoorbeeld, gezandstraald of gepolijst worden.

Een metalen gevel van inox kan prima gecombineerd worden met andere materialen. Het is niet schadelijk voor het milieu en ondervindt minder last van corrosie.

De beste manier om prijzen te verkrijgen voor een gevel in roestvrijstaal is door gratis offertes aan te vragen.

Zink: duurzaam & goede bescherming

Zink is ook een metaal dat verschillende toepassingen kent rond de woning. Naast zinken gevelbekleding wordt dit materiaal ook regelmatig gebruikt voor het dak en voor dakgoten.

Net zoals roestvrijstaal kan zink ook van bepaalde kleuren voorzien worden. Door natuurlijke corrosie zal er na verloop van tijd echter een zilverkleurige patinalaag op ontstaan. Deze laag zorgt echter wel voor bescherming tegen verdere roestvorming.

Zinken gevelbekleding is beschikbaar vanaf zo’n €85,- per vierkante meter.

Op zoek naar materiaal voor een duurzame en onderhoudsarme gevel?

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan voor metalen gevelbekleding.

Vormen gevelbekleding van metaal

Eenmaal je het metaal gekozen hebt, volgt de gewenste uitvoering. Ook daarvoor bestaan meerdere mogelijkheden met verschillende stijlen.

De populairste uitvoeringsmogelijkheden zijn gevelplaten, sidings, leien, sandwichpanelen en cassettes. We sommen de voornaamste eigenschappen van deze soorten metalen gevelbekleding hieronder kort op.Gevelplaten: met en zonder reliëf

Gevelpanelen zijn heel gemakkelijk om te plaatsen. Ze zijn vrij groot en hebben dus niet zo veel verankeringen nodig.

Bovendien kan je qua uitzicht vrij veel variëren. Golfplaten zijn, bijvoorbeeld, beschikbaar in vele kleuren en coatings. Wil je een ander soort reliëf, dan kan je ook kiezen voor trapeziumplaten, puntprofielen, vlakke plankprofielen of enkele speciale profielen.

Metalen gevelplaten kunnen ook microgeperforeerd worden voor een transparant uitzicht. Zo kunnen ze, bijvoorbeeld, voor en raam bevestigd worden.

Sidings

Sidings zijn lange gevelprofielen. Ze bestaan in vele vormen en maten waardoor je sowieso geschikte metalen sidings vindt voor je gevel.

Deze soort metalen gevelbekleding valt te vergelijken met een gevelbekleding van houten planken. Je ziet namelijk duidelijk de horizontale gevelstroken.

Sidings beschermen de gevel heel goed tegen regen en andere weersomstandigheden.

Leien & dakpannen

Metalen leien of dakpannen zien eruit als gewone leien of dakpannen. Het voordeel is echter dat ze de duurzame kwaliteiten van metaal bezitten.

Dankzij hun gelijkenis met echte dakbedekking wordt deze methode vaak gebruikt om het uitzicht van het dak door te trekken naar de gevel. Zo zien het dak en de gevel eruit als één geheel.

Sandwichpanelen: golvend of vlak

Sandwichpanelen bestaan uit drie lagen: een thermische isolatielaag wordt gesandwicht tussen twee metalen platen.

Het voornaamste voordeel van deze metalen gevelpanelen is de eenvoudige en snelle plaatsing. Het zijn als het ware alles-in-één gevelpanelen. Ze zorgen voor thermische isolatie maar ook voor bescherming tegen regen en wind.

Het uitzicht van deze panelen kan egaal of golvend zijn. Ook dakpanpanelen behoren tot de mogelijkheden. Zo kan je de gevel en het dak op een gelijkaardige manier afwerken.

Caissons & cassettes

Caissons of cassettes zijn platte metaalelementen met vier gevouwen zijdes. Dankzij deze vorm kunnen ze zo goed als onzichtbaar verankerd worden.

Met dit soort metalen gevelbekleding verkrijg je een mooie, strakke uitstraling met enkele mogelijke variaties. Je kan de cassettes horizontaal of verticaal bevestigen. Ook met de voegbreedte kan wat gevarieerd worden.

Een professional inschakelen voor het plaatsen van gevelbekleding?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van ervaren vaklui te vergelijken.

Hoe plaats je metalen gevelbekleding?

Het plaatsen van metalen gevelbekleding gebeurt meestal op lattenwerk van metaal of hout. Hoe het exact in zijn werk gaat, hangt natuurlijk af van de gekozen vorm.

Een goed lattenwerk is belangrijk om voldoende spouwruimte en plaats voor isolatie te voorzien. Een gebrek aan ventilatieruimte zorgt er namelijk voor dat waterdamp niet kan verdampen uit de muur en ten gevolge daarvan ontstaat er corrosie.

Verder moet er rekening gehouden worden met uitzettingen en inkrimpingen van het metaal. Wanneer de zon vol op het metaal zit, zal de gevelbekleding uitzetten. Als er niet voldoende plaats voorzien is voor deze vervormingen zal de gevel snel kapotgaan.

Het bevestigen van de metalen gevelbekleding op dit lattenwerk kan op verschillende manieren. Bepaalde vormen worden vastgeklikt, andere vastgehaakt of vastgeschroefd.

Metalen gevelbekleding wordt zelden door doe-het-zelvers geplaatst. Een correcte plaatsing is namelijk niet zonder risico’s. Door een foute plaatsing kunnen de metalen gevelpanelen snel beschadigd geraken. Daarom laat je het project beter uitvoeren door een vakman.

Lees ook meer over gevelbekleding.

Metalen gevelbekleding met isolatie: een verstandige keuze!

Met sandwichpanelen is het isoleren van de buitengevel een fluitje van een cent. Maar ook met andere soorten metalen gevelbekleding valt gevelisolatie gemakkelijk te combineren.

Door de nieuwe metalen gevel te combineren met isolatie geniet je trouwens van vele voordelen.

Je woning zal een betere energieprestatie hebben. Daardoor wordt het leefklimaat in huis aangenamer. De waarde van je woning zal ook stijgen en de energiefactuur zal flink dalen.

Verder bespaar je hiermee op de totaalkost omdat je premies voor buitenmuurisolatie kan aanvragen.

Zijn er ook nadelen?

Ondanks de vele voordelen van metaal bestaat de perfecte gevelbekleding helaas nog niet. Metalen gevelbekleding heeft namelijk twee kleine minpuntjes.

Ten eerste, is er nog onduidelijkheid over de duurzaamheid van gekleurde metaalbekleding. Aangezien deze gekleurde panelen nog niet zo lang in gebruik zijn is het nog niet helemaal duidelijk of deze even lang meegaan.

Corrosie bij combinatie van verschillende soorten metalen is het tweede minpuntje. Regenwater dat via een metaal op een ander metaal terechtkomt veroorzaakt bepaalde natuurkundige reacties. Dit veroorzaakt beschadiging aan de gevelbekleding. Gelukkig kan je dit voorkomen dankzij beschermende folies of coatings.

Invloed op het milieu

Bepaalde metaalsoorten, zoals koper, lood en zink geven giftige stoffen af. Door jarenlang contact met regen komen deze partikels uiteindelijk in het grondwater terecht.

Men weet niet precies hoe schadelijk dit is voor de omgeving en vanaf welke concentratie. Toch is het beter om eventuele milieuschade te voorkomen.

Dat kan op twee manieren. Ten eerste, kan je kiezen voor metalen gevelplaten van aluminium en inox die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ten tweede, kan je metalen met schadelijke stoffen van een beschermende coating voorzien.

gevelbekleding metaal

Metalen gevelbeplating laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan!

Overtuigd van de voordelen van metalen gevelbekleding? Vergelijk de verschillende metalen en uitvoeringsmogelijkheden. Een ervaren vakman kan hier zeker bij helpen. Door een vakman in te schakelen, weet je ook zeker dat je een mooi en duurzaam resultaat krijgt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag snel gratis en vrijblijvend offertes aan om de geschikte vakman uit je buurt te vinden. Dankzij meerdere offertes te vergelijken vind je trouwens vaak veel betere prijzen.

Gratis offertes vergelijken