Huiszwam

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Huiszwam in huis: hoe herkennen, bestrijden en voorkomen?

Heb je iets vreemd opgemerkt op de muren? Een schimmel, misschien? Wie weet gaat het wel om een huiszwam. Maar hoe weet je nu precies om welk schimmelprobleem het gaat?

Hier kom je te weten hoe je een huiszwam herkent, waar deze zwam vandaan komt, welke problemen het veroorzaakt en gelukkig ook hoe je deze kan behandelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Kom je liever zelf niet in contact met deze lelijke schimmel, schakel dan een expert in.

Dat is trouwens heel eenvoudig dankzij onze vrijblijvende offertedienst. Dien nu een aanvraag in om tot wel vier offertes te ontvangen om schimmel te laten bestrijden.schimmel-huiszwam

Huiszwam herkennen

Het is belangrijk om een huiszwam snel te herkennen. Zo’n schimmel kan namelijk heel wat problemen veroorzaken. Je moet de huiszwam dus zo snel mogelijk bestrijden.

Een huiszwam, in tegenstelling tot een gewone schimmel, beperkt zich niet tot wat zwarte puntjes op de muur. Huiszwammen hebben namelijk een vruchtlichaam met schimmeldraden. Het vruchtlichaam is rond of ellipsvorming en heeft een bruinrode kleur met witte randen.

Een huiszwam komt altijd voor op hout of materialen die hout bevatten. Je kan deze schimmel ook opsporen doordat het hout donkerder kleurt.

Huiszwam of kelderzwam: wat is het verschil?

Zowel en huiszwam en kelderzwam zijn heel schadelijk voor je woning. Maar voor de behandeling is het soms interessant om het verschil te herkennen.

Een kelderzwam komt, zoals de naam aangeeft, vooral voor in de kelder. Dat komt omdat het daar nog vochtiger en koeler is dan in de rest van de woning.

Een kelderzwam is dunner dan een huiszwam maar net zoals zijn soortgenoot groeit hij vooral op hout. Bij beide soorten wordt het hout aangetast waardoor het donkerder kleurt. Bij kelderzwammen kan het hout zelfs helemaal zwart kleuren.

Bij huiszwammen spreekt men, ten slotte, van droogrot en bij kelderzwammen van natrot.

Hoe ontstaat huiszwam?

Een huiszwam ontstaat bij een te hoge vochtigheidsgraad. Dat probleem kan zich ontwikkelen door een vochtprobleem of door een tekort aan ventilatie. Meestal is het een combinatie.

Wanneer de sporen van deze schimmelsoort in deze vochtige ruimtes terechtkomen, hechten ze zich aan vochtig hout. Hun groei gaat er heel snel bij de ideale omstandigheden.

Veelvoorkomende locaties

Deze schimmel gedijt in plekken met een luchtvochtigheid van minstens 70% en op hout dat zo’n 20% tot 30% vocht bevat.

De ideale temperatuur voor deze schimmelsoort ligt rond de 20°C. Jouw woning is dus een ideale plaats. Bij te hoge of lage temperatuur neemt de groei echter af maar zo’n temperaturen worden zelden bereikt binnenshuis.

Ook een gebrek aan isolatie, ventilatie en natuurlijke lichtinval vergroten het probleem.

Last van schimmels in huis? Vraag hier dan gratis offertes aan!

Huiszwam bestrijden voor een aanvaardbare prijs?

Ontdek de goedkoopste vaklui door hier gratis offertes aan te vragen.

De gevolgen van huiszwam

De huiszwam nestelt zich binnenin houten materialen en maakt het hout van binnenuit week. Het kan zich ook gemakkelijk verplaatsen waardoor het snel meerdere delen van de woning kan aantasten. Een grotere schimmel dringt zich zelfs door droog hout, steen en beton.

Wanneer de huiszwammen in de dragende houtconstructies van de woning terechtkomen en niet behandeld worden, zullen er stabiliteitsproblemen ontstaan in de woning. Op dat moment is het meestal al te laat om het probleem aan te pakken. Een volledige renovatie is dan de enige oplossing en deze dure ingreep wil je liever vermijden.

Effect van huiszwam op je gezondheid

Naast schade aan je woning, leiden huiszwammen ook regelmatig tot gezondheidsproblemen.

Ademhalingsproblemen en luchtweginfecties zijn zeker geen uitzondering. Ook vervelende allergieën komen veel vaker voor wanneer er huiszwammen in de woning zijn.

Zeker wie chronische last heeft van de longen doet er goed aan om de schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. Het probleem zou namelijk heel snel veel erger kunnen worden. Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op de schimmel in huis pagina.

Huiszwam bestrijden: stappenplan

De bestrijding van een huiszwam verloopt in drie stappen:

  • Inspectie uitvoeren
  • Plan opstellen
  • Huiszwam verwijderen

Dit is de volgorde die een vakman altijd volgt. Als je zelf een zwam in huis wil verwijderen dien je hetzelfde stappenplan te volgen. Lees grondig alle details om risico’s te beperken.

Speel je liever op zeker, schakel dan een vakman in. Vraag hier gratis offertes aan om de goedkoopste tarieven te ontdekken.

Stap 1: inspectie

Tijdens de inspectie gaat de expert na of er inderdaad sprake is van huiszwammen. Hij bekijkt ook hoe ernstig het probleem is. Dat betekent dat hij kijkt hoe zwaar het hout is aangetast, tot waar de zwam zich verspreid heeft en hoe sterk het is ontwikkeld.

Het is vooral belangrijk om de staat van de balken en houten vloer te bepalen. Deze draagconstructies zorgen voor de stabiliteit van je woning.

Zonder deze informatie is het onmogelijk om een grondig plan van aanpak op te stellen.

Stap 2: plan van aanpak

In zijn plan bespreekt de vakman de best mogelijke oplossing. Op basis van de staat van de zwam en de woning kiest hij voor de juiste producten en vochtbestrijding.

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de situatie en weet wat de gevolgen zijn van de aanpak, maar ook van een gebrek aan actie.

Via dit plan krijg je ook een eerste indruk van de kosten om huiszwammen te bestrijden.

Stap 3: huiszwam bestrijden en verwijderen

De bestrijding van huiszwammen begint met een oplossing voor de vochtproblemen. Voor je de zwammen kan verwijderen, moet de ruimte droog zijn. Er is dus eerst een betere vochtafvoer en ventilatie nodig.

Om de zwam zelf te verwijderen, snijdt de expert het aangetaste hout weg. Vaak neemt hij ook een deel van het gezond hout mee om zeker geen schimmelsporen achter te laten.

Oppervlakkige schimmels worden weggekrabd. Daarna worden de oppervlakken schoon gebrand om er zeker van te zijn dat alle schimmelsporen weg zijn.

Daarna injecteert de expert een gif in het hout om resterende sporen of zwammen te doden. Dit pakt tevens ook insecten aan die zich in het hout begeven.

Ten slotte, wordt de aangetaste ruimte behandelt met een product om de kans op een nieuw probleem met huiszwammen te beperken.

Kan ik zelf huiszwam verwijderen?

in de doe-het-zelfzaak verkopen ze producten om huiszwammen te bestrijden, maar eigenlijk is het verkeerd om je te doen geloven dat je het probleem gemakkelijk zelf oplost. Men zegt zelfs dat je huiszwam kan bestrijden met azijn.

Het probleem is echter dat je enkel de groei vertraagt. Je neemt de zwam niet helemaal weg.

Om de schimmelproblemen op te lossen, heb je een grondige aanpak nodig. Ook de onderliggende oorzaak voor vocht in huis dien je volledig op te lossen.

Bij doe-het-zelvers komt de huiszwam vaak terug. Neem daarom geen enkel risico en laat de huiszwam verwijderen door een ervaren expert.

vochtbestrijding

Wat kost huiszwam bestrijden?

De kosten om huiszwammen te bestrijden worden bepaald op basis van de ernst van het schimmelprobleem. Hoe sneller je het probleem ontdekt, hoe goedkoper.

Een behandeling in een vroeg stadium kost tussen de €2.500,- en €3.500,- terwijl een behandeling in een later stadium wel €6.000,- à €10.000,- kan kosten.

Verder is de prijs afhankelijk van enkele kleinere factoren. Denk maar aan de omvang van het probleem, de arbeidskosten en de oorzaak van het vocht in huis.


Type behandeling Gemiddelde kosten* 2024
Behandeling in een vroeg stadium €2.500,- tot €3.500,-
Behandeling in een laat stadium €6.000,- tot €10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per vochtexpert kunnen verschillen. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag hier gratis en zonder verplichting offertes aan.


Besparen op de kosten om huiszwam te bestrijden?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om de beste tarieven te vergelijken.

Verzekerd tegen huiszwam?

Met wat geluk kan de verzekering tussenkomen voor bovenstaande kosten. Dit is namelijk zo wanneer je kan aantonen dat de zwammen niet te voorkomen waren.

Maar wanneer is dit zo?

Je kan aantonen dat je geen schuld treft voor het schimmelprobleem wanneer de oorzaak voor het vochtprobleem buiten jouw invloedsgebied ligt.

Dit is natuurlijk wat subjectief. Daarom laat je je best adviseren door je verzekeraar.


Zo kun je huiszwam voorkomen

Eenmaal je probleem met huiszwammen is opgelost, wil je een tweede episode natuurlijk voorkomen. Denk eraan om de aangetaste ruimtes te behandelen tegen huiszwam en andere schimmels.

Daarnaast kan je er ervoor zorgen dat de woning minder vochtig is.

  • Laat de buitenmuren preventief impregneren.
  • Herstel eventuele schade aan de waterkering.
  • Zorg overal in huis voor een goede ventilatie.
  • Beperk condensatie in huis door minder lang te douchen en de was buiten te drogen.

Huiszwam laten bestrijden? Vergelijk gratis offertes!

Huiszwammen zijn een lastig probleem. De bestrijding ervan is kostelijk maar helaas kan je het probleem niet negeren. Integendeel, je moet de huiszwam zo snel mogelijk laten bestrijden.

Gelukkig is er een manier om de kosten te drukken. Door meerdere offertes te vergelijken, is de kans veel groter dat je voordelige tarieven vindt.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien hier een aanvraag in om tot vier offertes te ontvangen die je vrijblijvend kan vergelijken.

Benieuwd hoe het werkt?

Vraag nu gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!