Schimmel in huis

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Vochtbestrijding
 4. /
 5. Schimmel in huis

Schimmel in huis laten verwijderen?

Weinig dingen zijn onaangenamer dan schimmel in huis. Heb je schimmels ontdekt, dan zit je waarschijnlijk met enkele vragen. Is schimmel in huis gevaarlijk? Hoe verwijder ik schimmels? Hoe voorkom ik nieuwe schimmelvorming in de toekomst.

Op deze pagina gaan we dieper in op schimmelproblemen in huis. Ja, het is niet al te best voor je gezondheid. Maar je kan schimmels verwijderen en zeker ook voorkomen. Vergeet niet om een vakman in te schakelen om ook de oorzaak van het probleem aan te pakken. Je vindt er één door hier gratis vochtbestrijding offertes aan te vragen.

Start gratis offerteaanvraag!schimmel in huis

Hoe herken je schimmel?

Schimmels in huis kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Vaak herken je ze door donkere plekken op de muur of het plafond. Schimmels in de badkamer zien er meestal uit als zwarte stipjes op de tegels.

Schimmels kunnen er ook uitzien als een donkere wollige aanslag. Andere zijn lichter van kleur en dus moeilijker te spotten. Een muffe geur kan je echter een aanwijzing geven. Ruimtes of voorwerpen die vochtiger zijn dan normaal wijzen ook vaak op schimmelvorming in huis.

Hoe komt schimmel in huis?

Schimmel ontstaat wanneer schimmelsporen zich nestelen in een vochtige ruimte. Deze sporen komen je huis binnen via de lucht of via je schoenen en kledij. Je kan er niets aan doen. De sporen zetten zich echter niet altijd om in echte schimmels. Dit gebeurt enkel wanner ze zich langdurig in een vochtige ruimte bevinden.

Te veel vocht in huis is dus eigenlijk het echte probleem. Vochtproblemen hebben verschillende oorzaken, zoals doorslaand vocht, opstijgend vocht, condensatievocht of een lek in een leiding.

Deze structurele problemen in de woning in combinatie met een gebrek aan ventilatie veroorzaken dus een schimmelprobleem in huis.

Gevolgen van schimmelvorming

Schimmel in huis leidt tot vele nare gevolgen. Vuile plekken op de muur en een muffe geur hebben een grote negatieve invloed op de woonsfeer.

In het begin is de schade slechts oppervlakkig, maar na verloop van tijd zal er ook structurele schade ontstaan. De schimmels zullen het behang, pleisterwerk en zelfs de isolatie en houtconstructies aantasten, met alle gevolgen van dien.

Schimmel in huis: gezondheid

Schimmels tasten niet enkel je woning aan, maar ook je gezondheid. Vooral mensen met allergische problemen en luchtwegklachten ondervinden snel last van schimmel in huis.

Te veel vocht in de ruimte is ook slecht voor reuma en andere gewrichtsproblemen.

Ten slotte, leiden bepaalde schimmels en schimmelsporen tot huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen. Daarom is het belangrijk om je goed te beschermen wanneer je schimmel verwijdert.

Wil je deze nare gevolgen van schimmel bestrijden of voorkomen?

Schakel een vakman in om het probleem op te lossen of preventieve maatregelen te treffen.

Waar komt schimmelvorming vaak voor?

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen. Toch zijn er enkele ruimtes waar schimmels vaker voorkomen. Aangezien schimmels dol zijn op vocht komen ze dus vaker voor in kamers met een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om regelmatig deze ruimtes te inspecteren:

 • De kelder
 • De kruipruimte
 • De keuken, vooral rond het fornuis
 • De badkamer, vooral in en rond de douche en het bad
 • Het washok in de buurt van de wasmachine

Condensatie leidt vaak tot problemen bij een gebrek aan voldoende ventilatie. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van vocht door structurele problemen. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig de muren en het plafond te controleren op schimmelvorming en vochtplekken om vochtproblemen en vochtige muren te voorkomen.

Schimmels hebben altijd een onderliggende oorzaak. Als je schimmels ontdekt in een van deze plaatsen, ga dan verder op zoek naar het vochtprobleem of schakel een vochtspecialist in.

Schimmels in huis: welke soorten zijn er?

Zoals gezegd, manifesteren schimmels zich op tal van manieren. Bepaalde soorten zijn prominenter en gemakkelijker te herkennen. Andere zijn dan weer schadelijker.

Een overzicht van de meest voorkomende schimmels in huis:

 • Huiszwam: dit is een bruinrode schimmel met witte rand die de houtstructuur van de woning aantast. Deze schimmel leidt dus tot structurele schade wat best gevaarlijk kan zijn voor je veiligheid.
 • Kelderzwam: deze bruinkleurige zwam tast ook het hout aan. Zoals de naam het zegt, komt deze schimmel het meest voor in de kelder, maar hij gedijt ook in andere heel vochtige ruimtes. De kelderzwam onderscheid je van de huiszwam dankzij zijn herkenbaar spoorpatroon.
 • Alternaria: deze schimmel kennen we allemaal. Hij manifesteert zich in kleine bruinzwarte vlekken op planten en groenten. Wat velen niet weten, is dat deze schimmel ook in huis voorkomt.
 • Zwarte schimmel: dit is een vaak voorkomende schimmel. Zoals de naam het zegt, is hij zwart. Hij verspreidt zich uiterst gemakkelijk en komt voor in de vorm van zwarte vlekken.
 • Cladosporium: dit is een grijszwarte schimmel die voorkomt op de muren en zelfs op verf. Hij komt vaak voor in huis en kan in sommige gevallen ernstige longziektes of allergische reacties veroorzaken.
 • Aspergillus: deze schimmel herken je door de muffe geur. Hij komt ook vrij vaak voor en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij oudere mensen of longpatiënten.

Een vochtspecialist inschakelen om gezondheidsproblemen door schimmels te vermijden?

Vraag hier gratis offertes aan om voordelige vakman te vinden.

Schimmel in huis voorkomen

De beste manier om schimmel in huis te voorkomen is door voor een goede luchtvochtigheid te zorgen. Regelmatig de ruimte verluchten is een goed begin, maar een ventilatiesysteem laten installeren is nog beter. Wanneer de vochtige lucht snel en voldoende wordt afgevoerd, maken schimmels geen kans.

Daarnaast is het belangrijk om tijdig vocht en schimmel in huis op te sporen en weg te nemen. Laat een specialist langskomen van zodra je iets eigenaardigs opmerkt.

Hoe schimmel in huis verwijderen?

Als je schimmel in huis ontdekt, moet je dat probleem dringend en grondig aanpakken. In de winkel vind je schimmeldodende middelen. Of je kan de schimmel aanpakken met soda.

Zoals gezegd, zijn schimmels schadelijk voor je gezondheid. Bij het wegnemen van de schimmel komen er heel veel schadelijke stoffen vrij. Draag dus beschermende kledij en een mondmasker. Of beter nog: schakel een vakman in om helemaal geen risico te lopen;

Nadien dien je het onderliggende probleem te analyseren en op te lossen. Doe je dit niet, dan keert de schimmel zo snel als tellen terug.

schimmel in huis verwijderen

Schimmel laten verwijderen? Gratis vochtbestrijding offertes vergelijken!

Om gezondheidsrisico’s te vermijden en het schimmelprobleem grondig aan te pakken, schakel je best een vochtspecialist in. Zo’n specialist is voorzien van beschermende kledij en geschikt materiaal om het probleem gepast te verhelpen. Nadien kan hij het onderliggende probleem analyseren en aanpakken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Maak je niet druk over de kosten. Door offertes te vergelijken, bespaar je gegarandeerd op de totaalkost. Wacht niet langer om schimmels in huis te behandelen, vraag snel gratis offertes aan om een geschikte specialist te vinden.

Gratis offertes vergelijken!