Kelder ventileren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Kelder ventileren

Kelder ventileren: methodes en prijzen 2024

Een vochtige kelder ventileren is belangrijk om de luchtvochtigheidsgraad in de kelder terug op peil te brengen. Zo maak je van de kelder een bruikbare ruimte voor voedselopslag. Met een geavanceerder systeem kan je er zelfs een extra bewoonbare ruimte van maken.

Lees verder om te ontdekken waarom ventilatie zo belangrijk is en leer het verschil tussen natuurlijke ventilatie in de kelder en mechanische ventilatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Ook de prijs voor de verschillende systemen komt aan bod. Voor prijzen op maat, inclusief plaatsingskosten, raden we aan om hier gratis offertes aan te vragen en tarieven te vergelijken.kelder ventileren

Waarom is kelderventilatie belangrijk?

Kelderventilatie is belangrijk om goede luchtkwaliteit te garanderen in de kelder. Met ventilatie voorkom je dat de lucht te vochtig wordt en zo het materiaal of voedsel in de kelder beschadigt.

Een slechte ventilatie leidt bovendien tot allerlei bijkomende problemen zoals een muffe geur of schimmels. Een kelderzwam, bijvoorbeeld, is niet alleen vies, het tast ook de stabiliteit van je woning aan.

Wat is een goede luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid voor een kelder of woning ligt tussen 40% en 60%. Bij dit percentage voelt de lucht niet bedrukkend aan, is er geen condensatie op koude oppervlakken en geen duidelijke schimmelgroei in huis.

Als je denkt dat de kelder te vochtig is, dan kan je dit controleren met behulp van een vochtigheidsmeter, of hygrometer. Hou er echter rekening mee dat het weer en de temperatuur van invloed zijn op het resultaat. Voor een betrouwbaar resultaat meet je de vochtigheid best op verschillende momenten op.

De ideale luchtvochtigheid van een kelder hangt af van meerdere factoren. Vooral het doel van de kelder is belangrijk. Een wijnkelder heeft namelijk betere en stabielere waarden nodig dan een gewone opslagkelder. Overleg met je vakman om de beste waarden te bepalen en het correcte systeem te installeren.

Benieuwd naar de kosten om een kelder goed te ventileren? Vergelijk gratis offertes!

Kelder verluchten: methodes

De kelder verluchten is de gemakkelijkste stap om de ventilatie in de kelder te verbeteren. Er zijn twee manieren om voor een doeltreffendere kelderverluchting te zorgen. Met natuurlijke ventilatie wordt de kelder verlucht dankzij natuurlijke luchtverplaatsing en met mechanische ventilatie krijgt de natuur een beetje hulp.

Natuurlijke ventilatie kelder

In tegenstelling tot de rest van het huis is het moeilijk om een kelder op natuurlijke wijze te ventileren. Er is vaak weinig of geen verbinding met de buitenwereld en dus weinig luchtverplaatsing.

Met ventilatieroosters kan je natuurlijke verluchting in de kelder bevorderen. Door een ventilatierooster in de deur, de muur of eventueel in het keldervenster te plaatsen, kan de lucht op natuurlijke wijze ververst worden. Vaak is dit echter niet genoeg om een optimale luchtkwaliteit in de kelder te garanderen.

Mechanische ventilatie

Mechanische kelderventilatie gebeurt met behulp van ventilatoren die oude lucht afvoeren en verse lucht aanvoeren. Er bestaan drie soorten kelderventilatiesystemen.

Een ventilatiesysteem B voert verse lucht aan via een ventilator terwijl de afvoer op natuurlijke wijze via een rooster gebeurt. Dit systeem is echter niet zo geschikt voor kelders omdat er condensatieproblemen kunnen ontstaan.

Een ventilatiesysteem C is het omgekeerde: verse lucht komt op natuurlijke wijze binnen en wordt via een ventilator afgevoerd. Ook deze methode is om dezelfde reden niet zo geschikt.

Een systeem D is dus het beste kelderventilatiesysteem. De lucht wordt hierbij volledig mechanisch aangevoerd en afgevoerd. Dit zorgt voor de beste ventilatie en luchtkwaliteit zonder condensatierisico’s. Sommige systemen bevatten zelfs sensoren om de intensiteit van de ventilatie te regelen.

Een expert raadplegen om de kelder beter te verluchten?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van experts in kelderventilatie te vergelijken.

Wat kost kelderventilatie?

Natuurlijke verluchting in de kelder is de goedkoopste oplossing. Een ventilatierooster in de muur kost ongeveer €150,-. Vaak is dit echter niet genoeg om een goede bewaring van voedsel of andere vochtigheidsgevoelige materialen te verzekeren.

Een uitgebreider ventilatiesysteem is dus aan te raden. De prijzen voor een kelderventilatiesysteem liggen tussen de €1.600,- en €7.500,-. Raadpleeg de tabel op deze pagina voor richtprijzen per systeem.

Kosten kelderventilatie 2024

Ventilatiemethode Richtprijs*
Ventilatierooster in muur €150,-
Ventilatiesysteem A €1.600,- tot €2.000,-
Ventilatiesysteem B €2.750,- tot €3.000,-
Ventilatiesysteem C €3.000,- tot €3.700,-
Ventilatiesysteem D €5.500,- tot €7.500,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten.

Alternatieven voor kelderverluchting

In sommige gevallen is een bestaande kelder ventileren niet mogelijk of kan je met ventilatie alleen de gewenste luchtkwaliteit niet bereiken. In dat geval zijn er nog enkele alternatieven of extra mogelijkheden om de vochtigheid in de kelder te regelen.

Plaats een luchtontvochtiger

Een ontvochtiger haalt rechtstreeks het vocht uit de lucht. Met een pomp wordt dit vocht uit de kelder afgevoerd.

Er bestaan mobiele ontvochtigers en volledige systemen. Een mobiel apparaat is ideaal voor een kleine kelder. Door de ontvochtiger te verplaatsen los je gemakkelijk lokale vochtproblemen op.

Een ontvochtigingsinstallatie heeft een grotere capaciteit en is dus beter geschikt voor grotere kelders.

De prijs voor een ontvochtiger ligt tussen de €100,- en €500,-.

Kelderdichting of kelderdrainage

Als je met vochtproblemen kampt in de kelder kan kelderdichting de oplossing bieden. Door de keldermuren waterdicht te maken zal je geen last meer ondervinden van opstijgend of doorslaand vocht. Zo zal je uiteraard minder last hebben van vocht in de kelder en een te vochtige lucht.

In sommige gevallen is kelderdichting echter niet mogelijk. Dan kies je best voor kelderdrainage. Hiermee voorkom je niet dat het water de kelder binnenkomt, maar je laat het vocht afvoeren via een drainagesysteem.

Deze oplossingen kosten minstens zo’n €3.000,-.

Waarom een vochtspecialist inschakelen?

Kelderventilatie zelf plaatsen is niet zo moeilijk in het geval van ventilatieroosters of een ontvochtiger. Bij complexe ventilatiesystemen is dit een stuk moeilijker. Ook een kelderdichting is werk voor een vakman.

Schakel een vochtspecialist in om de juiste inschatting van het probleem te maken en zo de juiste oplossing te kiezen. Met een ventilatiesysteem D kan het meestal niet fout gaan, maar dan nog moet je de juiste capaciteit van het systeem kunnen bepalen.

Door een expert in te schakelen voorkom je dus bepaalde risico’s. Bovendien weet je zo zeker dat het systeem correct geïnstalleerd zal worden en je verder geen problemen meer zal ondervinden van vocht in de kelder.

kelder ventileren kosten

Besparen? Vraag gratis offertes aan!

De beste manier om te besparen op kelderventilatie is door meerdere offertes te vergelijken. Verschillende vochtspecialisten hanteren namelijk andere systemen en andere prijzen.

Een duurdere specialist kan misschien een goedkoper systeem voorstellen waardoor zijn totaalprijs lager ligt. Je kan deze verschillen echter enkel te weten komen door actief offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Verlies geen tijd en vraag hier meteen je gratis offertes aan om vrijblijvend de voorstellen van vochtspecialisten uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!