Optijsgend vocht

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Opstijgend vocht

Last van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht of optrekkend vocht in de muren is een lastig probleem. Wanneer er grondwater in de ondermuur terechtkomt en niet meer weg kan, komt de woonsfeer ernstig in gevaar. Lees verder om meer te weten te komen over de gevolgen en oorzaken van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht wordt vaak verward met doorslaand vocht. Daarom is het belangrijk om een grondige vochtanalyse uit te voeren.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind een geschikte vochtspecialist door hier gratis offertes aan te vragen. Zo vind je bovendien ook een goede vakman om het probleem op te lossen.opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Aan vochtplekken onderaan de muur kan je opstijgend vocht herkennen. Water stapelt zich daar namelijk op nadat het via de funderingen omhoog getrokken wordt.

Een witte poederachtige uitslag onderaan de muren wijst ook op vochtproblemen. Dit is salpeter. Het ontstaat door een reactie met chemische stoffen in de muur.

Optrekkend vocht is dus eigenlijk grondwater dat via de kelder of funderingen in de binnenmuur terechtkomt en niet meer weg kan.

Opstijgend vocht: oorzaak

De voornaamste oorzaak van opstijgend vocht is het ontbreken van een waterkering. Dit komt vooral voor bij oudere woningen. Bij modernere woningen kan een foute plaatsing van de waterkering of een andere constructiefout ter hoogte van de vloerpas aan de basis liggen van vochtproblemen door optrekkend vocht.

Een andere oorzaak is waterdichte verf. Hoewel dit onschuldig lijkt, kan het ervoor zorgen dat de muur niet voldoende kan ademen. Denk dus twee keer na voor je een verf koopt voor de vloerplinten of ondermuur.

Wat zijn de gevolgen?

Zoals bij alle vochtproblemen gaat opstijgend vocht gepaard met vele nare gevolgen.

Ten eerste, worden de muren aangetast. Het pleisterwerk, behang of zelfs de verf kan loskomen door de hoge vochtigheid. Daarnaast rotten ook houtconstructies, zoals de deuren sneller. Langs buiten komen het metselwerk en de voegen los.

Vochtige muren leiden ook tot en hoge luchtvochtigheid in huis. Hierdoor warmt de ruimte minder snel op. De muren zelf isoleren ook minder goed. Dit leidt tot een hoger energieverbruik.

Ten slotte, heeft vocht een slechte invloed op de woonsfeer en je gezondheid. In vochtige ruimtes hebben schimmels vrij spel. Ze veroorzaken muffe geuren en beschadigen je longen. Vooral mensen met allergieën en longpatiënten ondervinden veel last van schimmels.

Hulp nodig om opstijgend vocht te bestrijden?

Vraag hier gratis offertes aan om een goede en voordelige vakman te vinden..

Opstijgend vocht: prijs

Opstijgend vocht kan op twee manieren opgelost worden. De twee methodes hebben een gelijkaardig prijs. Beide zijn echter vrij duur. Je betaalt minstens €100,- per lopende meter maar je lost er de problemen wel voor goed mee op.

De muur injecteren is net iets goedkoper en het is minder ingrijpend. Daarom is het haast altijd de eerste keuze. Slechts wanneer dit geen oplossing biedt, kiest men ervoor om de muur te onderkappen.

Kosten opstijgend vocht 2024

Behandelmethode Gemiddelde prijzen*
Onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter
Injecteren Vanaf €100,- per lopende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten of lees meer over vochtbestrijding.

Opstijgend vocht bestrijden: welke methode?

Aangezien een slechte waterkering bijna altijd de oorzaak van het probleem is, dien je een nieuwe waterdichte laag aan te brengen onderaan de muren. Dit kan door een waterkerende gel in te brengen of door een nieuwe waterkering te plaatsen.

Muren injecteren

De eerste keuze is vrijwel altijd de muren injecteren. Hiervoor maakt men gaten in de muur net boven de vloerpas. Er moet een gat komen om de 10 cm over de volledige lengte van de muur.

In deze gaten spuit men vervolgens een waterdichte gel. Deze gel, vaak op basis van siloxaan, zet zich uit en vormt een barrière tegen opstijgend grondwater.

Muren onderkappen

Als de injectiemethode niet werkt, is er een nieuwe waterkering nodig. Deze methode is tweede keus omdat het veel ingrijpender is. Het houdt namelijk grote structurele werken in. Om de nieuwe waterkering te plaatsen, dient men namelijk een grote gleuf te maken onderaan de muur.

De muren onderkappen brengt de stabiliteit van de woning in gevaar. Schakel een ervaren vakman in om risico’s en problemen te voorkomen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Waar komt optrekkend vocht vaak voor?

In het algemeen komt optrekkend vocht vaker voor bij oudere huizen. Dit omdat de muren poreuzer zijn en omdat ze zelden een waterkering hebben.

Daarnaast is er meer risico op opstijgend vocht in gebieden met een hoog grondwaterniveau. Je raadt wel waarom.

Hieronder bespreken we welke onderdelen van het huis het gevoeligst zijn voor optrekkend vocht.

Buitenmuren

De buitenmuren staan in direct contact met vocht. Vooral wanneer ze rusten op een vochtige ondergrond is de kans groot dat er ooit vochtproblemen ontstaan.

Vochtplekken op de buitenmuur betekenen echter niet altijd dat je problemen hebt met optrekkend vocht. Ook doorslaand vocht kan aan de basis liggen. Laat een analyse uitvoeren om de juiste diagnose te stellen.

Kelder

Kelders liggen grotendeels onder grondniveau. Het risico op opstijgend grondwater is dus vrij groot. Door de druk van het water kunnen ook de muren water opnemen. Bij een te grote druk ontstaan er zelfs barsten of lekken.

Een specialist inschakelen om problemen met opstijgend vocht op te lossen?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven te vergelijken..

Opstijgend vocht zelf behandelen: wat zijn de mogelijkheden?

De enige manier om zelf opstijgend vocht aan te pakken, is door de muren te injecteren.

Hiervoor moet je gaten boren tot bijna de volledige diepte van de muur. Om de 10 cm moet je een gat boren. Daarna breng je met een slang de gel in. Start achteraan en trek de slang in een rustige maar vloeiende beweging terug. Nadien vul je de gaten op en werk je de muur af.

De muren zelf onderkappen, raden we niet aan. Hierdoor komt de draagstructuur van de woning namelijk in gevaar.

Waarom een vochtspecialist inschakelen?

Zoals gezegd, vormt onderkappen een te groot risico voor de doe-het-zelver. Bovendien heb je hiervoor vrij veel materiaal nodig.

Injecteren kan je wel zelf doen, maar dat is ook niet zonder risico. Als je de werken slecht uitvoert is het een grote verloren kost.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je helemaal niet met optrekkend vocht te maken hebt. Je laat dus beter eerst een vochtanalyse uitvoeren door een specialist.

Opstijgend vocht: premie

Voor de aanpak van vocht in de muren kan je op één of meerdere premies rekenen.

Ten eerste, is er de Mijn VerbouwPremie. Afhankelijk van je inkomen kan je een mooi bedrag terug verwachten.

Verder bestaan er verschillende regionale en gemeentelijke premies. Meer over premies voor vochtbestrijding lees je hier.

opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht bestrijden? Vergelijk gratis offertes!

Opstijgend vocht in muren heeft nare gevolgen. Pak het probleem dus op tijd aan. Laat allereerst een analyse uitvoeren en kies daarna de juiste oplossing.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte specialist te vinden voor de analyse en het verhelpen van het vochtprobleem.

Gratis offertes vergelijken!