Salpeter verwijderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Salpeter verwijderen

Salpeter verwijderen: alle info op een rij!

Heb je een witte aanslag op je muur ontdekt? Misschien gaat het wel om salpeterzuur. Ontdek snel hoe je dit kan herkennen en wat je nodig hebt om salpeter te verwijderen.

Op deze pagina bespreken we allerlei huishoudmiddeltjes maar ook hoe een vakman te werk gaat om dit vervelende probleem op te lossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je graag de goedkoopste tarieven van vaklui uit je buurt vergelijken? Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend hun offertes te vergelijken.

Wat is salpeter?

Salpeterzuur, of kortweg salpeter, is mineraal zout. Het vormt een witte uitslag op de muur door vochtproblemen.

Het ontstaat wanneer grondwater via de muur omhoog gezogen wordt en in contact komt met vocht en zouten in de muur. Vervolgens ontstaat een chemische reactie onder invloed van zuurstof waardoor kaliumnitraat (salpeter) ontstaat.

Bij het opdrogen van de muren blijft dit zout achter als een witte aanslag op de muur. Last van vochtige muren? Raadpleeg dan de vochtige muren pagina.

Deze stof is schadelijk voor je muur ook voor je gezondheid want het kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Salpeterzuur herkennen

Je herkent salpeter dus door een witte aanslag op de muur. De aanslag is harig, kristalachtig en/of poederig. De aard van de aanslag hangt af van de unieke chemische samenstelling van het grondwater in je buurt.

Salpeter komt eerst voor in de voegen en zet zicht daarna ook uit op de gevelstenen.

salpeter verwijderen

Waarom salpeter bestrijden?

Salpeter kan heel wat schade veroorzaken. Zowel voor je eigen gezondheid als de levensduur van je muur is het belangrijk om de oorzaak en de salpeteraanslag zelf snel aan te pakken.

Salpeter wijst op vochtproblemen. Deze problemen kunnen leiden tot rotting, schimmels en schade aan de muurbekleding. Wanneer de problemen erger worden, ontstaan er ook structurele problemen in de woning.

Het grootste probleem met salpeter is dat deze vochtproblemen snel erger worden. Het gaat namelijk om een zout. En zouten trekken snel meer water in de muur.

Daarnaast is salpeter verwijderen belangrijk om gezondheidsproblemen te vermijden. Het kan namelijk tot hinder en zelfs ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Werkwijze salpeter verwijderen

Salpeter verwijderen is geen simpele maar weel een zeer belangrijke taak.

Aangezien het om een vochtprobleem gaat is het noodzakelijk om eerste de oorzaak van het vocht aan te pakken. Daarna bestrijdt je het salpeterzuur zelf en tot slot kan je een anti-salpeter middel aanbrengen om problemen te vermijden in de toekomst.

Vind meer vochtbestrijding tips op de vochtbestrijding pagina.

Hieronder bespreken we stap voor stap hoe het verwijderen van salpeter verloopt.

Oorzaak aanpakken

Salpeter op de muur is de oorzaak van vochtproblemen. Doorgaans gaat het om opstijgend vocht maar het kan ook om vocht in de kelder of doorslaand vocht gaan. Weet je niet precies wat de oorzaak is, schakel dan een vochtspecialist in voor een vochtanalyse. Dat kan je doen door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!

Eenmaal je de oorzaak ontdekt hebt, kan je deze doeltreffend aanpakken.

  • Doorslaand vocht in de muur bestrijdt je door de muur te impregneren of te schilderen met een waterafstotende verf.
  • Vochtproblemen in de kelder los je op met een kelderbekuiping of kelderdrainage.
  • De oplossingen voor opstijgend vocht zijn de muren injecteren of de muren onderkappen.

Salpeterzuur verwijderen

Om salpeterzuur te verwijderen dien je eerste alle muurbekleding te verwijderen. Daarna probeer je de rest de salpeter zoveel mogelijk handmatig te verwijderen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een stevige borstel voor gebruiken.

Wanneer je niets meer loskrijgt, schakel dan eventueel over op een beitel of priem om de rest los te maken.

Krijg je niets meer los met de hand, schakel dan over op een vochtige reiniging met een zure oplossing. Borstel de muur hiermee af en spoel goed na met water.

Opgelet: salpeter is schadelijk voor de gezondheid. Gebruik dus altijd beschermende kledij, een bril en een mondmasker om zelf salpeter te verwijderen.

Anti-salpeter middel aanbrengen

Nadat je muur voldoende is uitgedroogd, breng je een anti-salpeter middel aan om eventuele resten te verwijderen en nieuwe salpeteraanslag in de toekomst te beperken.

In de handel vind je kant-en-klare producten die je in twee lagen op de muur kan aanbrengen. Het product kan met een vachtroller opengestreken worden. Behandel de aangetaste delen van de muur en een ruime randzone.

Tussen de twee lagen dien je een droogtijd te respecteren. Lees de gebruiksaanwijzingen van het product goed na.

Salpeter laten verwijderen door een ervaren vakman?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Zelf salpeter verwijderen

Er zijn verschillende producten beschikbaar om kaliumnitraat te behandelen. Daarnaast gaan er ook veel adviezen over huishoudmiddeltjes de ronde.

Hieronder bespreken we enkele van de voornaamste trucjes om salpeter te verwijderen van de muur of vloer. Deze werken echter niet om salpeter te verwijderen van glas. Daarvoor dien je het glas te polijsten. Je schakelt er dus beter een vakman voor in.

Ga meteen naar:

Met azijn

Salpeter verwijderen met azijn is prima mogelijk omdat het een zure vloeistof is. Gebruik een verhouding van tien delen water voor één deel azijn. Borstel de muren af met dit mengsel.

Vergeet niet om de muren nadien na te spoelen met water. Laat de muren ook voldoende drogen voor je verdere behandelingen uitvoert.

Met suikerwater

Soms raad men aan om salpeter met suikerwater te verwijderen. Anderen zeggen dan weer dat je suikerwater kan gebruiken ter vervanging van anti-salpeter middel om de muren na te behandelen.

Dit is wellicht de minst bevestigde methode. Maar wil je het toch zo proberen, gebruik dan zo’n halve kilo suiker voor tien liter water. Het suikerwater mag best zoet zijn.

Met appelsap

Een beginnende aanslag van salpeter verwijderen met appelsap is een goed idee voor je sterkere zuren probeert.

Appelsap kan je mengen met een beetje water maar je kan het ook puur gebruiken.

Let er echter op dat appelsap ook zoet is en dus wellicht insecten zal aantrekken.

Salpeter laten verwijderen door een ervaren vakman?

Vind nu de geschikte vakman voor je project door gratis offertes aan te vragen.

Met zoutzuur

Salpeter verwijderen met zoutzuur is wellicht de meest gebruikte methode. Kies hiervoor als je op zeker wil spelen.

Net zoals bij azijn, heb je een mengsel nodig van tien delen water voor een deel zoutzuur. Vergeet ook hier niet om beschermende kledij te dragen en de muur nadien goed na te spoelen.

Met HG

Dit is een sterk product. Salpeter verwijderen met HG doe je dus beter niet als het probleem nog in een beginnende fase is. Probeer eerst een andere methode of laat het gebruik van dit product over aan een vakman. Schakel een ervaren vakman in door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen! Je kan wel tot 40% besparen op de kosten!

Wil je toch zelf aan de slag met HG, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzingen om de juiste dosis te gebruiken.

Tips en aandachtspunten

Salpeterzuur is het resultaat van vochtproblemen. Het heeft dus geen zin om de witte aanslag van je muur te verwijderen als je het onderliggende vochtprobleem niet aanpakt. Zorg er dus voor dat je het juiste probleem bestrijdt en dat je alle oorzaken van water in de muur oplost.

Respecteer tijdens de behandeling de droogtijden zoals aangegeven op de verpakking van het product. Draag ook steeds beschermende kledij. Is er tussen de eerste en tweede behandeling opnieuw salpeter ontstaan, verwijder dit eerst voor je nieuwe laag anti-salpeter middel aanbrengt.

Ten slotte, raden we aan om het gekozen product eerst uit te proberen op een klein deel van de muur. Zo test je enerzijds of het doeltreffend is en anderzijds of het de muur niet beschadigt. Een zure oplossing zou namelijk de ondergrond kunnen aantasten. Dit is vooral belangrijk als je nadien niet gaat schilderen of behangen.

Prijs salpeter verwijderen

De totale prijs om salpeter te verwijderen is moeilijk te bepalen omdat de situatie telkens anders is. Je dient rekening te houden met de ernst van de schade en de oorzaak van het probleem.

De behandeling van salpeter zelf kost niet meer dan €100,- à €200,- maar de andere kosten wegen door op de totale kostprijs.

Een vochtanalyse om de oorzaak te achterhalen, kost zo’n €300,- tot €800,-. De aanpak van de oorzaak kost dan weer al snel €100,- per lopende meter in het geval van opstijgend vocht. Heb je “geluk” en gaat het slechts om doorslaand vocht dan ligt de prijs wel wat lager.

Wil je nadien ook mechanische ventilatie plaatsen om de kans op nieuwe problemen te beperken, reken dan op nog eens €1000,- of meer.

salpeter-verwijderen

Goedkoop salpeter verwijderen? Vergelijk gratis offertes

Heb je nog twijfels over de aanpak of wil je het liever niet zelf doen. schakel dan een vakman in om salpeterzuur te laten verwijderen.

Via Bouwadviseur kan je gemakkelijk op zoek naar de beste prijzen. Dien een aanvraag in bij ons om de tarieven van specialisten uit je buurt te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Een aanvraag indienen is gratis en je mag de offertes vrijblijvend vergelijken. Het is dus de snelste, eenvoudigste en goedkoopste manier om een geschikte vakman te vinden.

Gratis offertes vergelijken!