Vochtige muren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Vochtige muren

Last van vochtige muren?

Zijn je kamers vochtiger dan vroeger? Hangt er een muffe geur in huis? Of zie je plekken op de muur? Je hebt waarschijnlijk te maken met vochtige muren. Dit probleem kan heel wat onaangename gevolgen veroorzaken.

Je kan vochtige muren n huis het best vermijden, maar wat te doen tegen vochtige muren als het te laat is? Eerst en vooral moet je de oorzaak opsporen. Daarna pak je dit probleem aan om de vochtige muren te herstellen. Op deze pagina gidsen we je doorheen dit proces.

Start gratis offerteaanvraag!

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de vochtbestrijding te laten uitvoeren door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.vochtige muren

Vocht in de muren: de oorzaken

Vochtige muren in huis hebben verschillende oorzaken. Vaak zijn het structurele problemen zoals kapotte leidingen, doorslaand vocht of opstijgend vocht.

Het water dat via de grond of de muren in huis komt, manifesteert zich op verschillende manieren: vochtplekken op de gevels, vocht onderaan de muren of vochtige binnenmuren.

Veel waterdamp in combinatie met slechte ventilatie kan ook vochtige muren veroorzaken. Wanneer de waterdamp niet op tijd afgevoerd wordt, ontstaan er water- of schimmelplekken op de muur.

Vochtplekken op de buitenmuren

Doorslaand vocht is een veel voorkomende oorzaak van vocht in de muur. Vooral bij oudere muren, die wat poreuzer zijn, kan neerslag problemen veroorzaken. Hoe meer water in de muur trekt via de bakstenen of kapotte voegen, hoe langer het duurt voor de muur uitdroogt. Het water kan dus doordringen tot binnenin en vochtige muren veroorzaken.

Lekken in leidingen of afvoerbuizen die door de muren lopen, veroorzaken ook vaak waterproblemen. De lekken zijn vaak heel klein en slechts na lange tijd zichtbaar. De schade is vaak erger dan het lijkt en de oorsprong van het lek is niet gemakkelijk op te sporen.

Vocht aan onderzijde van de muren

Wanneer het opgestapelde vocht zich eerder aan de onderkant van de muur bevindt, gaat het meestal om optrekkend of opstijgend vocht. De oorzaak van dit waterprobleem is doorgaans een kapotte of fout geplaatste waterkering.

Als gevolg van dit structureel probleem komt grondwater via de funderingen en muren naar boven. Het stapelt zich dan op onderaan de muur.

Vocht op binnenmuren

Condensatie is een andere oorzaak van vocht op de binnenmuren. Vooral in koudere ruimtes met een gebrek aan ventilatie stapelen vochtdruppels zich op. Wanneer de ruimte niet voldoende geventileerd of verlucht wordt, blijft de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte heel hoog.

Het water heeft dus de tijd om in de muren door te dringen. De muren gaan ook vaak beschimmelen door deze verhoogde luchtvochtigheid.

Vochtige muren herstellen om ernstigere problemen te voorkomen?

Vergelijk snel gratis offertes om een geschikte vochtspecialist te vinden.

Vocht in muren meten: wat doet de specialist?

Meet de vochtigheidsgraad van de muren om zeker te weten of er sprake is van vocht in de muren. Met een vochtmeter kan je vaststellen hoeveel vocht een materiaal opneemt. Bepaalde vochtmeters werken op basis van radiogolven en geven een nauwkeurig resultaat zonder de muur te beschadigen.

Uiteraard bestaan er verschillende soorten vochtmeters om de luchtvochtigheid te meten. De vochtbestrijding prijzen zijn ook heel uiteenlopend. Om de vochtigheid nauwkeurig te laten opmeten, is het goedkoper om een specialist te laten langskomen. Professionele vochtapparatuur kost namelijk meer dan 1.000 euro.

Een vochtmeter is ook een heel handig apparaat om lekken op te sporen of de vochtigheid van hout te bepalen.

Hoe vochtige muren behandelen?

Het is belangrijk om problemen met vochtige muren snel op te lossen. De oplossing hangt af van de oorzaak van het vocht in huis. De buitenmuur waterdicht maken, voorkomt doorslaand vocht. Voor andere oorzaken moet je de gedeeltelijk muur openbreken of ventilatie installeren. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de verschillende oplossingen voor vochtige muren.

Impregneren

Onder impregneren, verstaan we een product aanbrengen dat in de muur trekt. Dit product is waterdicht en schimmelwerend. Dit voorkomt dat neerslagwater of vocht de muren intrekt en zo vochtproblemen veroorzaakt in huis.

Bepaalde impregnerende producten zijn zelfs brandvertragend of beschermen tegen graffiti. Met een impregneermiddel wordt je muur dus op verschillende manieren beschermd.

Onderkappen of injecteren

Vochtige muren injecteren of onderkappen, voorkomt problemen door opstijgend vocht.

Om de muren te injecteren, boor je eerst gaten net boven het grondniveau. In deze diepe gaten spuit je daarna een waterdichte gel. Dit product zal voorkomen dat het grondwater blijft stijgen.

De muren onderkappen is een iets ingrijpendere oplossing van vochtbestrijding. Hierbij maak je een diepe gleuf in de muur om een nieuwe waterkering te plaatsen.

Beide oplossingen kosten ongeveer evenveel.

Vochtwerende verf

Vochtwerende verf voorkomt dat water zich blijft doordringen in de muur. Het kan zowel binnens- als buitenshuis problemen voorkomen.

Schilder de muren binnen met vochtwerende verf om condensproblemen te vermijden. Aangezien het vocht de muur niet meer intrekt, zal je geen vochtige muren meer hebben.

Aan de buitenkant voorkomt vochtwerende verf dat regenwater de muur intrekt. Het heeft een gelijkaardige werking als impregneermiddel.

Nieuwe gevelbekleding

Een nieuwe gevelbekleding kan ook problemen met doorslaand vocht verhelpen. Bepaalde materialen zoals crepi voorkomen namelijk dat regenwater diep de muren intrekt en er moeilijk uit verdampt.

Door crepi te combineren met muurisolatie bescherm je de woning nog beter tegen condensatieproblemen of doorslaand vocht.

Voegwerk en kapotte gevelstenen vervangen

Kapot voegwerk en oude gevelstenen beschermen de woning niet zo goed. Via de poreuze stenen en de openingen komt er veel water in de muur. Dit opgestapeld water verdampt niet zo gemakkelijk waardoor er vochtproblemen ontstaan.

De voegen herstellen of oude stenen vervangen, is dus noodzakelijk om vochtige buitenmuren te vermijden.

Een specialist inschakelen op vochtige muren te behandelen?

Vind een geschikte vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Gevolgen van vocht in muren

Vocht in de muren kan heel wat nare problemen veroorzaken. Vocht- en schimmelvlekken in de muur zien er om te beginnen heel vies uit. Daarnaast zijn er nog heel wat ergere problemen als je de oorzaak van de vochtige muren niet snel onschadelijk maakt.

Vochtige muren veroorzaken een onaangename woonsfeer en muffe geur. Na verloop van tijd beschadigen ze ook de muurbekleding. Behangpapier en pleisterwerk komen los en moeten vervangen worden.
De schimmels die ontstaan door de hoge luchtvochtigheid kunnen zelfs je gezondheid aantasten.

Door de problemen niet op tijd te behandelen worden de gevolgen steeds erger. Enkel de oppervlakkige symptomen behandelen is ook niet genoeg. Als de oorzaak niet wordt aangepakt, komen vochtproblemen steeds terug.

Gezondheidsproblemen zoals een longaandoening of allergische reactie door schimmelvorming in huis zijn geen uitzondering.

Zelf vocht in muren behandelen? Een aantal tips!

Hoewel we het niet aanraden, kan je zelf schimmelvlekken en vocht in de muren aanpakken. Zorg dat je voldoende bescherming draagt om irritatie te vermijden door de schimmelsporen. Nadat je de plekken met schimmel en vocht verwijderd hebt, is de oorzaak aan de beurt. Je kan het vochtprobleem zelf oplossen op één van deze manieren:

  • Behandel vochtige buitenmuren door ze te impregneren of te schilderen met waterdichte verf.
  • Boor zelf gaten in de muur om de muur te injecteren met vochtwerende gel.
  • Zorg voor voldoende verluchting of installeer ventilatie om een beginnend condensatieprobleem op te lossen.

Voordelen inschakelen vochtspecialist

Het is een slim idee om vocht in de muren te laten behandelen door een specialist. Niet alleen is dat veiliger, het is soms zelfs voordeliger!

Werken aan een oudere woning worden vaak minder belast als het je enige eigendom is. Je betaalt slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten.

Door de problemen grondig te analyseren en de oorzaak op te sporen, vermijd je bovendien onnodige kosten. Je kan dit zelf doen of laten doen. Zoals gezegd, is een vochtmeter vrij kostelijk. Een eenmalige vochtmeting is stukken goedkoper dan zelf een professionele vochtmeter te kopen.

vochtige muren bestrijden

Vochtige muren behandelen? Vergelijk gratis offertes!

Schakel een vakman in om vochtige muren te behandelen. Hoewel het niet logisch klinkt, kan je flink besparen door een vochtspecialist in te schakelen.

De oorzaak van vochtige muren opsporen, is niet altijd even gemakkelijk. Zelf het nodige materiaal aankopen, is vrij kostelijk, maar een specialist heeft dit materiaal natuurlijk voorhanden. Dankzij een grondige analyse maak je ook geen onnodige kosten. Ten slotte, bespaar je misschien wel op btw. Is je woning ouder dan 10 jaar en is het je enige eigendom? Je betaalt waarschijnlijk slechts 6% btw op de arbeid en het materiaal.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op de arbeidskosten kan je bovendien ook besparen door gratis offertes voor vochtbestrijding aan te vragen.

Gratis offertes vergelijken!