Schimmel in de badkamer

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Schimmel badkamer

Schimmel in de badkamer: oorzaken en oplossingen

Zie je zwarte puntjes in de douche of heb je andere donkere plekken opgemerkt? Wellicht heb je te maken met schimmel in de badkamer.

Op het eerste zicht ziet het er vuil uit maar ook vrij onschadelijk. Dat is het echter niet. Schimmel kan je gezondheid aantasten en het verspreidt zich gemakkelijk.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarom is het belangrijk om schimmel snel te verwijderen. Lees verder om te ontdekken hoe dat werkt.

Wil je het probleem liever overlaten aan een expert, vraag dan hier gratis offertes aan om prijzen te vergelijken.badkamer-vocht

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Schimmel in de badkamer is het gevolg van te veel vocht en te weinig ventilatie.

Tijdens warme douches komt er veel waterdamp in de lucht. Als de lucht niet op tijd ververst wordt, ontstaat er condens op de muren, de ramen en het plafond. Zo worden deze oppervlakken vochtig. Soms kan het vocht zelfs doordringen in de muur of het plafond en dan ontstaat er een ideale broeihaard voor schimmels.

De schimmel is eerst moeilijk op te merken omdat het in kleine hoeveelheden in hoeken en randen ontstaat. Terwijl het zich langzaam verder ontwikkelt, kan het echter je gezondheid en huis al aantasten. Van zodra je schimmel ontdekt, laat je het probleem dus best behandelen.

Meer informatie over schimmel in huis.

Schimmel in badkamer bestrijden

Om schimmel in de badkamer succesvol te bestrijden heb je twee dingen nodig: een oplossing voor het vochtprobleem en een oplossing voor de schimmel zelf.

Als je de schimmel verwijdert zonder het condensatieprobleem op te lossen dan komt deze schimmel snel weer terug.

Begin daarom altijd met het verlagen van de vochtigheidsgraad in de badkamer. Vaak lukt dat door voor betere ventilatie te zorgen. Dit kan ofwel op natuurlijke manier ofwel met behulp van een ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie in de badkamer kan je op twee manieren bereiken.

Ten eerste, is het belangrijk om ramen en deuren open te zetten tijdens en/of na het douchen. Zo kan de lucht zich gemakkelijk verversen.

Dat is echter niet altijd mogelijk maar dan is er een andere oplossing: ventilatieroosters. Deze roosters kan je in de muur of deuren verwerken zodat er altijd een natuurlijke luchtstroom is in de badkamer.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is veel doeltreffender dan natuurlijke. Door een ventilatiesysteem te installeren in de badkamer wordt de vochtige lucht sneller afgevoerd en komt er sneller verse lucht binnen.

Er bestaan verschillende systemen. Bij het ene systeem wordt de lucht mechanisch afgevoerd maar natuurlijk aangevoerd, bij het andere systeem gebeurt het omgekeerd.

Daarnaast zijn er ook systemen die zowel lucht aanvoeren als afvoeren. Uiteraard is zo’n systeem duurder. Maar het is wel de beste keuze om de luchtvochtigheid te laten dalen.

vochbestrijding

Schimmel in de badkamer verwijderen met hulp van een expert?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van de beste vaklui uit de buurt te vergelijken.


Schimmel in badkamer verwijderen

Om schimmel in de badkamer te verwijderen, heb je veel tijd en geduld nodig. De schimmel kan zich overal aan vestigen en het duurt even om alles netjes proper te maken.

De schimmel zet zich namelijk vast op de kitranden, de muren, het plafond, de voegen en zelfs het badkamermeubilair.

Hieronder gaan we verder in op de beste oplossingen om schimmels te verwijderen op de moeilijkste plekken.

1. Verwijderen van kitranden

De kitranden tussen de douche of het bad en de tegels zijn een vatbare plek voor schimmels. Je ziet er vaak kleine zwarte stipjes.

Je verwijdert de schimmel best zo snel mogelijk om schade aan de kitranden te voorkomen en nog grotere vochtproblemen te vermijden.

Om de kitranden schoon te maken los je zo’n 25 ml bleekwater op in een liter water. Met een plantenspuit of doekje verdeel je dit mengels over de aangetaste randen. Laat het middel enkele uren inwerken maar zet wel de ramen open zodat de chloordampen kunnen ontsnappen.

Na een tijdje kan je de randen schoonvegen. Lukt dit niet, herhaal het dan nog eens of schakel een vochtexpert in.

2. Van plafond verwijderen

Op het plafond in badkamers ontstaan er snel schimmelproblemen, vooral in de hoeken.

Om deze schimmelplekken te verwijderen, los je 6 à 10 gram soda op in een liter water. Breng dit mengsel aan op het plafond en laat het even inwerken. Nadien kan je de schimmel schrobben met een harde borstel. Lukt dit niet, probeer dan met bleekwater.

Als de schimmel hardnekkig is of als je plafond gevoelig voor schade door borstels, schakel dan een vochtexpert in om het probleem te analyseren.

3. Schimmel in voegen schoonmaken

Heb je tegels in de douche, dan komen er bijna gegarandeerd schimmels op. Gelukkig kan je het probleem zelf oplossen als je er snel bij bent. Ga op dezelfde manier te werk als bij de kitranden: met een oplossing van bleekwater. Vergeet niet om nadien goed na te spoelen met schoon water.

Door regelmatig de douche te drogen met een doek kan je echter voorkomen dat de schimmel zich ontwikkelt in de douche.

Anti-schimmel middelen

Als het schoonmaken van de voegen of het plafond niet lukt met bleekwater of soda kan je nog altijd eens proberen met een anti-schimmel middel.

Deze producten zijn iets duurder maar ze zijn wel effectiever. Bovendien zorgen ze ervoor dat de schimmel nadien niet zo makkelijk terugkeert.

Vergeet niet dat je schimmel nooit droog mag verwijderen want dan komen de sporen vrij in de lucht. Ze kunnen zich zo veel makkelijker verspreiden en ergens anders beginnen groeien.

Schimmel in badkamer laten verwijderen: kosten 2024

De prijs om schimmel in de badkamer te laten verwijderen, ligt rond de €25,- per vierkante meter. Wil je echter ook opnieuw laten kitten dan kost het bijna €40,- per vierkante meter.

Om schimmel te verwijderen en de muur of het plafond opnieuw te schilderen, betaal je om en bij de €50,- per vierkante meter.

Hieronder vind je enkele concretere voorbeelden. Hou er echter rekening mee dat ook de ervaring van de vakman, de omvang van het probleem en de transportkosten een invloed hebben op de totaalprijs.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs 2024*
Schimmel verwijderen (3m²) €75,-
Schimmel verwijderen en opnieuw kitten (4m²) €150,-
Schimmel verwijderen en opnieuw laten schilderen (10m²) €500,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Schimmel in badkamer voorkomen: handige tips!

Schimmel in de badkamer is heel onhygiënisch en het kan je gezondheid aantasten. Daarom is het beter om de schimmel geen kans te geven.

Met deze vijf tips wordt het in ieder geval een stuk moeilijker voor schimmels om zich in jouw badkamer te vestigen.

  • Zet zoveel mogelijk de ramen en de deuren open.
  • Installeer een ventilatiesysteem om de luchtvochtigheid te reguleren.
  • Zet vochtvreters om het overtollige vocht op te nemen.
  • Droog de douchewanden na het douchen.
  • Verwarm voldoende zodat de waterdamp minder snel condenseert.

badkamer-vocht

Schimmel in badkamer bestrijden? Vergelijk gratis offertes!

Laat het schimmelprobleem in de badkamer aanpakken door een vochtexpert om voor een doeltreffend resultaat te zorgen.

Een expert neemt niet alleen de oplossing van het vochtprobleem op zich maar ook het verwijderen van de schimmel.

Start gratis offerteaanvraag!

De prijs hiervoor valt best mee als je verstandig te werk gaat. Dit betekent dat je meerdere offertes dient te vergelijken om de beste tarieven te ontdekken.

Vraag hier gratis offertes aan om snel meerdere offertes te verkrijgen.

Gratis offertes vergelijken!