Schimmel op de muur

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Schimmel op de muur

Schimmel op muur: hoe ontstaat het en hoe kun je dit bestrijden?

Heb je iets vies gezien op de muur? Vermoed je dat er schimmel in huis is? Of komende die lastige schimmelproblemen altijd maar terug?

Wat nu?

Om schimmel op de muur te bestrijden heb je een bijtend product nodig. Maar dat is niet voldoende. Je moet ook de oorzaak van de schimmel behandelen. Hoe je dat doet, ontdek je op deze pagina.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever meteen een vakman inschakelen om de schimmel op de muren aan te pakken, vraag dan hier offertes aan om prijzen te vergelijken.

bestrijden-schimmel-op-muur

Schimmel op de muur herkennen

Ruikt een ruimte wat muf of hangt er regelmatig een andere vreemde geur? Dat is vaak een teken van schimmel op de muur. Van dichtbij merk je de schimmel op door kleine zwarte puntjes op de verf, het behang of de voegen.

Onbehandelde schimmels worden groter en kunnen zelfs ontwikkelen tot een huiszwam of kelderzwam. Die zal je snel herkennen want ze nemen veel ruimte in.

Wat zijn de gevolgen van zwarte schimmel op de muur?

Zwarte schimmels op de muur lijken misschien vrij onschadelijk maar ze kunnen veel onheil verrichten.

Ten eerste, heeft schimmel een negatieve invloed op je gezondheid. Het kan leiden tot luchtwegproblemen, allergische reacties, huidirritaties en vermoeidheid. Dit komt vooral voor bij mensen met luchtwegaandoeningen maar ook wie in perfecte gezondheid verkeert kan er last van ondervinden.

Ten tweede, is schimmel op de muur schadelijk voor de muur zelf. De schimmels tasten de muurbekleding aan. Verf en behang gaan snel kapot. Zelfs het pleisterwerk en de houtconstructies van de woning gaan na verloop van tijd weker worden en afbrokkelen of breken.

Schimmel verwijderen

Er zijn verschillende manieren om schimmel op de muur te behandelen. Pak echter nooit een droge schimmel aan want zo verspreiden de sporen zich. De schimmel kan zich dan verspreiden en komt ook in je gezicht terecht.

Met bepaalde huishoudproducten kan je het probleem zelf aanpakken. Met een mengsel van soda en water of met pure azijn maak je de schimmel vochtig en zwak. Zo kan kan je het gemakkelijker afschrobben. In ergere gevallen kan je het met verdund bleekwater proberen.

Lukt dit niet, schakel dan een expert in of zoek speciale producten om schimmel te verwijderen in je doe-het-zelfzaak.

Het heeft geen zin om de schimmel te verwijderen als je de onderliggende oorzaak niet aanpakt. Zo lang de ruimte te vochtig is zal de schimmel terugkomen.

Schimmel van muur verwijderen: kosten

Schimmel verwijderen van de muur kost om en bij de €25,- per vierkante meter. De exacte prijs hangt echter af van de totale oppervlakte, de soort schimmel en de staat van de muur.

Daarnaast zijn er ook enkele vakman-specifieke factoren, zoals de ervaring, de voorrijkosten en de locatie.

In onderstaande tabel krijg je enkele prijsvoorbeelden om schimmel te laten behandelen. Zoals je zal zien zijn er ook voorbeeldprijzen voor de combinatie met opnieuw kitten en herschilderen.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Schimmel verwijderen (3m²) €75,-
Schimmel verwijderen en opnieuw kitten (4m²) €150,-
Schimmel verwijderen en opnieuw laten schilderen (10m²) €500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief materiaal, arbeid en btw. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Besparen op de kosten om schimmel te verwijderen?

Vraag gratis offertes aan om de beste tarieven van experts uit de buurt te vergelijken.

Schimmel op de muur: mogelijke oorzaken en bestrijdingsmethodes

Schimmel op de muur is het probleem van een te vochtige woning of van vochtige plekken in huis. Wanneer er dan via je open ramen of kledij schimmelsporen in huis terechtkomen nestellen ze zich graag in deze vochtige omgeving. Dat vochtprobleem kan veroorzaakt worden door:

Om schimmel van de muur te verwijderen en weg te houden, moet je de onderliggende oorzaak van het probleem opsporen en aanpakken.

1. Schimmel op binnenkant buitenmuur

Schimmel op de binnenkant van de buitenmuur is meestal het gevolg van doorslaand vocht.

Doorslaand vocht komt door een slechte vochtweerstand van de muur. Door neerslag komt er water in de muren terecht. Als de buitenmuur niet behandeld is met een impregnatiemiddel of waterkerende verf dringt het vocht zich door tot binnen.

Wanneer dit vocht niet op tijd kan ontsnappen, bestaat er een grote kans op schimmelontwikkeling.

Hoe bestrijden?

Gelukkig zijn er behandelingen om te voorkomen dat er verder water in huis komt via de buitenmuren.

Een probleem met opstijgend vocht behandel je door de muren te injecteren. Met deze procedure breng je een waterdichte laag binnenin de muur. In sommige gevallen kiest men er echter voor om de muur onderaan open te breken en een nieuwe waterkering te plaatsen. De tweede methode is veel ingrijpender maar wel iets doeltreffender.

2. Schimmel op de onderkant van de muur

Schimmels en vochtplekken onderaan de muren ontstaan door optrekkend vocht. Het probleem is vaak zowel langs binnen als langs buiten zichtbaar.

Opstijgend vocht heeft een probleem met de waterkering als oorzaak. Bij oudere woningen is er vaak geen waterkering maar ook bij nieuwere woningen ontstaan er soms problemen. Zonder goede waterkering trekt grondwater via de bakstenen in de muren.

Onderaan de muur stapelt het water zich op waardoor schimmel er gemakkelijk kan ontwikkelen.

Hoe bestrijden?

Schimmel op de muur door doorslaand vocht kan je behandelen door de buitenmuren te beschermen tegen vocht.

Door de muren te impregneren, trekt het vocht nog in de muur maar het zal niet meer tot bij de spouw of binnenmuur raken.

Als je de muur renoveert met een waterdichte muurbekleding zoals kunstharspleister of waterafstotende verf komt het vocht zelfs helemaal niet meer in de muur.

schimmel-op-de-muur

Hulp nodig om schimmel op de muur te bestrijden?

Vraag nu gratis offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden.

2. Schimmel in hoeken, achter kasten en andere donkere of koude plekken

Wanneer de schimmel op willekeurige plaatsen voorkomt, heb je meestal met een ander probleem te maken, namelijk condensatievocht.

Condensatieproblemen ontstaan door een combinatie van slechte ventilatie en veel vocht in huis, bijvoorbeeld door de was binnen uit te hangen en te koken zonder dampkap.
Het condensatievocht dat niet kan ontsnappen, zet zich af op koude plekken. Deze bevinden zich meestal in de hoeken of op andere plekken waar verwarmde lucht moeilijker bijkan.

Hoe bestrijden?

Schimmel op de muur achter de kast pak je aan door de condensatieproblemen te verhelpen. Dit doe je enerzijds door condensatievocht in huis te vermijden en anderzijds door voor betere ventilatie te kiezen.

Begin door de ramen open te zetten tijdens het koken en douchen. Probeer ook om de was steeds buiten uit te hangen.

Als dit niet voldoende is, kies dan voor betere ventilatie. De goedkoopste manier is door meerdere ventilatieroosters te plaatsen. Het is echter beter om een volledig ventilatiesysteem te installeren.

Verder kan je ook vochtvreters in huis plaatsen om het condensatievocht op te nemen en de vochtigheidsgraad in huis te verlagen.

Schimmel op muren voorkomen: handige tips!

Voorkom schimmel op de muur door preventieve maatregelen te nemen.

Als je weet dat je woning geen waterkering heeft, laat de muur dan injecteren voor er problemen ontstaan. De buitenmuur preventief impregneren tegen neerslag kan zeker ook geen kwaad.

Zorg daarnaast altijd voor goede ventilatie en zo weinig mogelijk vochtproductie in huis. Gebruik altijd je dampkap, hang de natte was indien mogelijk buiten te drogen en douch niet te lang.

Schimmel laten verwijderen? Vergelijk gratis offertes!

Laat schimmel op de muur behandelen door een expert om er zeker van te zijn dat de onderliggende oorzaak doeltreffend wordt aangepakt. Daarnaast kom je zo zelf niet in contact met schadelijk schimmels en zorgt de expert ervoor dat deze volledig zijn verwijderd.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind een goedkope vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Met een aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd die je vrijblijvend kan vergelijken. Je bespaart er soms tot 40% door!

Probeer het nu zelf uit.

Gratis offertes vergelijken!