Vochtplekken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Vochtbestrijding
 4. /
 5. Vochtplekken

Vochtplekken: oorzaken en behandelmethodes

Heb je vochtplekken ontdekt in huis maar weet je niet waar ze vandaan komen? Wil je de oorzaak van het vocht grondig aanpakken of zoek je advies over extra ventilatie?

Een vochtspecialist weet alles over vochtplekken en kan je zeker van dienst zijn bij de behandeling ervan. Op deze pagina maken we je wegwijs in de wereld van het vocht in huis: waar komt het vandaan, hoe wordt het behandeld en waarom laat je het best over aan een specialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Om prijzen te verkrijgen voor vochtbehandeling kan je hier gratis offertes aanvragen. Via onze eenvoudige offertedienst heb je in twee minuten al een aanvraag ingediend. Je krijgt er bovendien tot wel vier offertes voor terug. Begin snel aan je aanvraag.vochtplekken

Hoe ontstaan vochtplekken?

Vochtplekken ontstaan op allerlei manieren. De oorzaken kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis liggen.

Een opsomming van de voornaamste oorzaken van vochtplekken:

 • Lekkage: een lek in een leiding zorgt voor een lokale vochtplek die langzaam groeit.
 • Opstijgend vocht: grondwater komt via de muren in huis en veroorzaakt vochtplekken onderaan de muur.
 • Doorslaand vocht: neerslag sijpelt door de muur en zorgt voor vocht in huis.
 • Slechte ventilatie: door een tekort aan verluchting kan vochtige lucht niet ontsnappen.

Vochtplekken behandelen

Het is belangrijk om vochtplekken tijdig te behandelen. Zo voorkom je verdere problemen zoals houtrot en schimmel die structurele schade veroorzaken.

Om het probleem correct aan te pakken, dien je eerst de onderliggende oorzaak aan te pakken. Vaak kan je die al achterhalen op basis van de plaats van de plekken. Indien niet, schakel je best een vakman in om de oorzaak op te sporen.

Hieronder volgt verdere uitleg over de verschillende problemen met vochtplekken en de oplossingen.

1. Vochtplek op muur op grondniveau

Vochtplekken op grondniveau zijn meestal het gevolg van opstijgend grondwater. Dit komt meestal voor bij oudere woningen door een kapotte of ontbrekende waterkering in de muur. Om dit probleem op te lossen dien je dus een waterkering te plaatsen of het water op een alternatieve manier tegen te houden.

Een lage vochtplek op de muur kan uiteraard ook de oorzaak zijn van een lek. In dit geval is het probleem echter lokaal en dien je een vakman in te schakelen om het lek te herstellen.

Vochtplekken behandelen om problemen met huisvocht te vermijden?

Vind snel een voordelige vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Muren injecteren

De muren injecteren is de minst ingrijpende oplossing voor opstijgend vocht. Bij deze methode worden er op een regelmatige afstand kleine gaatjes in de muur geboord. Via deze gaatjes brengt de vakman een waterwerend product in om een barrière te vormen tegen opstijgend vocht.

Deze methode is helaas niet altijd 100% doeltreffend. Daarnaast zorgt deze barrière er voor dat het vocht dat reeds in huis is veel moeilijker een weg naar buiten vindt.

De muren injecteren kan vanaf €100,- per lopende meter.

Buitenmuur onderkappen

De muren onderkappen zorgt voor een duurzamere oplossing maar de werken zijn veel ingrijpender. Het onderste deel van de muur wordt uitgebroken om een waterkering te plaatsen. Daarna moet de muur weer opgevuld worden en is er een nieuwe muurbekleding nodig.

Deze werken zijn vrij kostelijk en kunnen tot enkele weken duren. De prijs voor een onderkapping ligt tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

2. Vochtplekken op muren, niet op grondniveau

Vochtplekken op de muur die zich niet of niet alleen onderaan bevinden, wijzen vaak op doorslaand vocht. Dit probleem wordt veroorzaakt door een slechte vochtdichtheid van de muur. Neerslag en dergelijke kunnen namelijk doorsijpelen. De oplossing is dus de muur vochtwerend maken zodat het water buiten blijft.

Opnieuw kan ook een lek een mogelijke oorzaak zijn. Vochtplekken bovenaan de muur kunnen ook het gevolg zijn van een slechte ventilatie.

Impregneren

De muur impregneren is een snelle en gemakkelijke oplossing om op de muren vochtplekken door doorslaand vocht te vermijden.

Een impregneermiddel wordt met een spuit aangebracht en dringt in de muur om een waterdichte laag te vormen.

Helaas werkt deze oplossing niet wanneer de muur beschadigd is met scheuren of ontbrekende voegen. Een ander nadeel is dat de muur zijn ventilerende werking verliest en dat het vocht in huis niet meer naar buiten kan.

De prijs voor deze methode ligt tussen de €10,- tot €15,- per m² maar je moet het proces wel minstens elke 10 jaar herhalen.

Buitenmuur schilderen met vochtwerende verf

De muur schilderen met een vochtwerende verf zal ervoor zorgen dat het vocht meteen van de muren afloopt en geen kans krijgt om door te dringen. Bovendien kan je de muur meteen een nieuwe look geven.

De kosten om de buitenmuur te schilderen liggen tussen de €25,- en €40,- per vierkante meter.

Nieuwe gevelbekleding

Je kan het probleem ook verhelpen door nieuwe, waterdichte gevelbekleding te plaatsen. Er bestaan vele interessante alternatieven voor bakstenen. Denk aan steenstrips, crepi, of metalen panelen. Deze hebben ofwel een vochtwerende functie of een betere vochtregulatie.

Nieuwe gevelbekleding kan je ook perfect combineren met gevelisolatie wat voor een nog betere vochtwerende functie zorgt.

De gemiddelde prijs ligt tussen de €50,- en €250,- per m² afhankelijk van het gekozen materiaal.

Ventileren

Ventilatie is heel belangrijk om voor een goede luchtcirculatie en afvoer van vochtige lucht te zorgen.

Er bestaan verschillende soorten systeem. Een ventilatierooster is een goedkope en snelle mogelijkheid maar het biedt niet altijd een oplossing.

Een ventilatiesysteem is een betere keuze. Dit kost wel tussen de €1.500,- en €5.000,-. Gecombineerde systemen met luchtafvoer en -aanvoer zijn de duurste. Systemen die enkel voor afvoer of aanvoer zorgen zijn iets goedkoper maar minder effectief.

3. Vochtplekken op het plafond

Bij vochtplekken op het plafond is het pas echt moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

 • Doorslaand vocht op het bovenliggende verdiep.
 • Te veel condensatievocht in de ruimte.
 • Een lek in de dakgoot of in de dakbedekking.
 • Een lek in een leiding of de vloerverwarming.

Elk probleem vereist een andere oplossing. Raadpleeg een vakman om de oorzaak te achterhalen en de correcte behandeling uit te voeren.

vochtplekken behandelen

4. Vochtplek op de vloer

Vochtplekken op de vloer kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Een te hoog grondwaterpeil.
 • Te weinig ventilatie in de ruimte, vooral in de kelder.
 • Opstijgend vocht. Vocht is niet altijd zichtbaar op de vloer maar vaak wel aanwezig.
 • Een lek in een leiding in de bovenliggende ruimte.
 • Doorslaand vocht dat naar beneden druppelt.

Ook hier vereist elk probleem een andere oplossing. Daarom is het belangrijk een vakman in te schakelen die de oorzaak achterhaalt en de correcte behandeling uitvoert.

Hulp nodig om vochtplekken te verwijderen?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman te vinden.

Hoe vochtplekken verwijderen?

De behandeling van vochtplekken gebeurt in twee fases: het onderliggende probleem aanpakken en de plekken zelf verwijderen.

Als er enkel vocht in de muur zit, verdwijnen de vochtplekken van zelf na een effectieve behandeling van het vochtprobleem.

Is de muur echter beschimmeld geraakt, dan heb je een schimmelwerend middel nodig, zoals javel of azijn. Kuis daarmee de muur af om vocht- en schimmelplekken te verwijderen.

In sommige gevallen is het nodig om de verf of het behang te vervangen. Grote en langdurige vochtplekken gaan helaas vaak gepaard met schade. Vochtplekken overschilderen is echter geen goed idee.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de vochtplekken aan te pakken en daarna pas de plekken zelf. Zo niet, komen het vocht snel terug en heeft het allemaal niet veel zin.

Vochtplekken zelf aanpakken of uitbesteden?

Je kan zelf vochtplekken behandelen door de ventilatie in huis te verbeteren. Een lagere luchtvochtigheid zal ervoor zorgen dat de vochtplekken minder snel groeien. Uiteraard is het nog altijd nodig om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Om het vochtprobleem op te sporen, schakel je wel best een specialist in omdat die over professioneel gereedschap beschikt om de oorzaak te achterhalen.

Nadat het onderliggende probleem is opgelost, kan je zelf de muur schoonmaken en opnieuw behangen of schilderen. Zorg er echter voor dat er geen vochtschade meer bestaat voor je eraan begint.

Voordelen vochtspecialist

Wie een vochtspecialist inschakelt om vochtplekken te verwijderen, kan op enkele voordelen rekenen die het de extra kost zeker waard maken.

 • Een grondige oplossing voor het probleem.
 • Gespecialiseerd materiaal voor vochtdetectie.
 • Beschermende kledij tegen schimmels.
 • Professionele ervaring en kennis voor gelijk welke behandeling.

vochtplekken bestrijden

Vochtplekken verwijderen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je de vochtplekken in huis laten behandelen voor een vochtspecialist? Je doet er goed aan om prijzen en offertes van verschillende vaklui te vergelijken. Zo vind je een betere deal voor je project.

Vraag gratis offertes aan bij Bouwadviseur om vrijblijvend meerdere offertes te ontvangen. Door deze nauwkeurig te vergelijken, kan je gemakkelijk besparen op de totaalprijs.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Probeer het snel uit. Je hebt niets te verliezen.

Gratis offertes vergelijken!