Vochtspecialist inschakelen voor vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Schimmel in de kelder

Schimmel in de kelder

Maak je je zorgen over schimmel in de kelder? Heb je misschien iets vreemds opgemerkt op de muur
of heb je een vreemde geur waargenomen?

Kelderschimmels kunnen een groot probleem vormen voor je woning en je gezondheid. Je moet het
probleem zo snel mogelijk aanpakken.Lees verder om te ontdekken hoe je schimmel herkent en wat je eraan kan doen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je voor je eigen veiligheid de werken laten uitvoeren door een vakman, vraag dan hier gratis
offertes aan. Een geschikte vakman vinden was nog nooit zo gemakkelijk.schimmel-bestrijding

Grootste oorzaken van schimmel in je kelder

Schimmel in de kelder ontstaat door een te hoge luchtvochtigheid. Dit komt meestal door de combinatie van een vochtprobleem en slechte ventilatie.

Het vochtprobleem kan opstaan door opstijgend vocht, doorslaand vocht, overstromingen, lekkende apparaten, condensatievocht of een lek in de leidingen.

De hoge luchtvochtigheid zorgt voor vochtige muren en dat vinden schimmels net interessant.

Wat zijn de gevolgen?

Schimmels zetten zich vooral vast op houten materialen. Na verloop van tijd ontstaan er twee problemen.

Ten eerste, verspreiden de schimmels zich waardoor ze de opgeslagen goederen kunnen aantasten.

Ten tweede, kunnen ze na verloop van tijd het hout aantasten waardoor dit aan stevigheid verliest. In gevorderde situaties kan dit zelfs de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.

Verder is schimmel ook schadelijk voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen namelijk in je longen terechtkomen en vervelende luchtwegklachten veroorzaken.

Hoe herken je schimmel in je kelder?

In vele gevallen kan je de schimmel gelukkig snel herkennen. Als de ruimte heel vochtig aanvoelt, is de kans groot op schimmels.

Je zal vaak een muffe geur waarnemen in de kelder. Let ook op voor condens op de kelderamen of het plafond. Verder herken je de schimmels aan vochtige plekken op de muur of verkleurde plekken. De schimmel is meestal zwart van kleur maar kan ook wit, roze, groen of geel zijn.

In een kelder met verf of behang zal je ook snel opmerken dat deze loskomen.


Schimmel in de kelder laten verwijderen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van de beste vaklui te vergelijken.

Soorten schimmel

De kelder kan aangetast worden door verschillende soorten schimmels. Hoewel alle schimmels schadelijk zijn, is het interessant om te achterhalen om welke schimmel het juist gaat.

Zo kan je inschatten hoe dringend het is om de schimmel te verwijderen, wat de mogelijke schade is en welke behandeling er nodig is.

Hoewel de kleuren verschillend zijn, raad men aan om een schimmeltest of luchtkwaliteitstest uit te voeren.

Wil je hulp inschakelen om de kelderschimmel te bestrijden, vraag dan hier gratis offertes aan om een vakman te vinden.


Witte schimmel

Witte schimmel verwijst naar alle soorten schimmel die wit lijken. De meest voorkomende soorten langs hier zijn de Aspergillus, Penicillium en Cladosporium.

Deze schimmel heeft niet veel vocht nodig om te overleven en komt dus vrij vaak voor.

Meestal komt deze soort voor op vochtige meubels of ander houtwerk.

Zwarte schimmel

Dit is de meest voorkomende schimmel in de kelder. Het is een zeer giftige soort die je best zo snel mogelijk laat verwijderen.

Deze schimmel groeit vlug op vochtige ondergronden en komt dus voor op natte dozen of andere voorwerpen die je in de kelder opslaat.

Na een overstroming of lek is de kelder vaak doorweekt waardoor de kans groot is dat deze schimmel zicht vertoont.

Deze schimmel is meestal zwart maak kan ook donkergroen of grijs kleuren.

Vaak lijkt het alsof er ook schimmel groeit op de betonnen keldermuren. Beton is echter geen organisch materiaal dus schimmel kan er niet op groeien. Als je dus schimmelgroei ziet op een betonnen muur komt dat omdat er zich ander organisch materiaal op de muur bevindt door vuil.

Groene schimmel

Er zijn geen schimmels die specifiek groen kleuren. De schimmelsoorten die soms groen uitslaan kunnen ook andere kleuren aannemen. De soorten die we bij de witte schimmels benoemden, kunnen ook groen zijn.

Om de schimmel te herkennen en te bepalen hoe gevaarlijk het is voor je gezondheid, heb je een schimmeltest nodig.

Gele schimmel

Gele schimmel is meestal een Aspergillus soort. Deze schimmelsoort komt voor in ruimtes met veel water.

Wanneer je een gele schimmel ontdekt moet je snel handelen en heel voorzichtig zijn. Bepaalde soorten geven namelijk zeer giftige stoffen af zijn ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Kelderzwam

Een kelderwam komt voor in kelder met een heel hoge luchtvochtigheid. Deze schimmel is bruinachtig van kleur en heeft een vruchtlichaam.

Kelderzwammen zetten zich vocht op heel nat hout. Via hun doorzichtige spoorkabels zetten ze zich verder uit en kunnen zo een groot deel van de kelder innemen.

Het probleem van deze schimmels is dat ze het hout tot diep binnenin aantasten en ernstige structurele schade kunnen aanrichten.

vochtbestrijding

Waar groeit schimmel in kelders?

Schimmel in de kelder kent geen grenzen. Het kan echt overal voorkomen.

Zolang het oppervlak maar vochtig genoeg is, kan er een schimmel op groeien.

Schimmel op de muur is meestal de oorzaak van een kapotte fundering, een lek of vochtdoorslag.

Keldervloeren zijn ook vaak vochtig en dus een slachtoffer van schimmel. Meestal vind je de oorzaak bij grondwater of lekkende machines. Natuurlijk kan het ook na een overstroming zijn. Last van vocht op andere plekken in het huis? Kijk dan op de vocht in huis pagina.


Besparen op de kosten om de kelder schimmelvrij te maken?

Vind een geschikte vochtexpert door hier gratis offertes aan te vragen.

Kelder schimmelvrij maken: hoe doe je dat?

Enkel de schimmel in de kelder verwijderen heeft weinig zin. Zolang de kelder te vochtig is zal de schimmel altijd terugkeren.

Om de schimmel in de kelder succesvol te verwijderen, moet je het probleem met de luchtvochtigheid aanpakken. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk:


Ga meteen naar:

Vochtprobleem aanpakken

Eerst en vooral moet je achterhalen waarom de luchtvochtigheid in de kelder te hoog is. Meestal komt er op een of andere manier vocht binnen in de kelder.

Als het water binnenkomt via de muren heb je een impregnatie of kelderbekuiping nodig. Soms is het echter nodig om de funderingen te vernieuwen of om een lek te herstellen.

Wanneer het water niet van buitenkomt, zoek dan of er geen condensatieproblemen of lekkende machines zijn.

Ventileren

Zelfs al zijn er geen oorzaken voor vocht in de kelder dan nog is de luchtvochtigheid er vaak te hoog. Dit probleem kan je enkel oplossen door betere ventilatie.

De goedkoopste oplossing is het plaatsen van ventilatieroosters. Zo kan de lucht natuurlijk circuleren en zal de vochtigheid wat dalen. Meestal is dat echter niet voldoende.

Een mechanisch ventilatiesysteem is beter om de luchtkwaliteit te reguleren. Goedkopere versies van enkele honderden euro’s zijn voldoende voor een gewone kelder. Je kan echter ook investeren in een speciaal systeem voor een bewoonbare kelder of zelfs wijnkelder. Dit kost dan wel enkele duizenden euro’s.

schimmel-bestrijding

Schimmel in de kelder verwijderen: wat kost dat?

Nadat de onderliggende vocht- en ventilatieproblemen zijn opgelost, moet de schimmel nog verwijderd worden.

Zo’n 3 vierkante meter schimmel verwijderen kost gemiddeld €75,-. Om opnieuw te kitten of te schilderen, komen er natuurlijk nog wat kosten bij. Raadpleeg onderstaande tabel voor meer voorbeelden.

Hou er ook rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen volgens het type schimmel, de expertise van de vakman en de omvang van het schimmelprobleem.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs* 2024
Schimmel verwijderen (3m²) €75,-
Schimmel verwijderen en opnieuw kitten (4m²) €150,-
Schimmel verwijderen en opnieuw laten schilderen (10m²) €500,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.


Schimmel voorkomen: handige tips!

Nadat je kelder schimmelvrij is gemaakt wil je natuurlijk nieuwe problemen vermijden.

Dit doe je in eerste instantie door de kelder droog te houden. Zorg voor een goed onderhoud van het ventilatiesysteem, controleer regelmatig op lekken zorg eventueel voor extra verluchting door regelmatig de ramen en deur open te zetten.

De muren kan je behandelen met een impregnatiemiddel om ervoor te zorgen dat schimmels zich moeilijker vastzetten. Daarnaast bestaat er speciale antischimmel verf voor de kelder.

Als je toch opnieuw schimmel opmerkt, laat deze dan zo snel mogelijk verwijderen voordat het zich verder kan uitzetten.

Kelder schimmelvrij maken? Gratis offertes vergelijken!

Schimmels zijn heel gevaarlijk voor je gezondheid en vochtproblemen in de kelder zijn soms moeilijk op te lossen. Daarom is het belangrijk dat je de schimmel in de kelder laat aanpakken door een vochtexpert.

Start gratis offerteaanvraag!

Maak je geen zorgen over de prijs, Bouwadviseur heeft alles onder controle.

Wij helpen je namelijk gratis offertes te verkrijgen van meerdere vaklui. Na een enkele aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd. Door deze grondig met elkaar te vergelijken, kan je makkelijk voordeligere tarieven vinden.

Gratis offertes vergelijken!