Betonstuc

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Betonstuc: alle informatie op een rij!

Wat is betonstuc nu precies? Betonstuc is een verzamelnaam voor verschillende soorten wandbekleding op basis van beton of cement. Dankzij hun unieke uitstraling en de uitgebreide mogelijkheden zijn deze materialen aan een echte opmars bezig.

Volg de laatste trends en kom alles te weten over beton ciré en de andere betonstuc varianten met beton look.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om de prijzen te ontdekken. Wees er snel bij voor de agenda van de specialist uit je buurt vol zit voor het komende jaar.betonstuc

Soorten betonstuc

Er bestaan verschillende soorten betonstuc, namelijk beton ciré, Beal Mortex, microcement en Cemcolori. Beton ciré is hiervan veruit het populairst en meest bekend, daarom gaan we op deze pagina voornamelijk in op deze soort betonstuc.

Beton ciré is een mengsel van beton of cement met hars. Het is de goedkoopste soort betonstuc en wordt dus ook het meest gebruikt.

Microcement is een vergelijkbaar product met een bijzonder goede hechting. Daardoor kan het op vrijwel iedere ondergrond aangebracht worden. Met speciale wrijvingstechnieken worden unieke effecten gecreëerd, zoals een hout, leer, metaal of natuursteen-uitstraling.

Microbeton is ook vergelijkbaar maar steviger en met een hoge hardheid. Daarom kiest men vaak voor dit materiaal voor vloeren.

Beal Mortex lijkt sterk op beton ciré maar wordt eigenlijk gemaakt op basis van natuurlijke kalk. Mortex heeft heel goede waterwerende eigenschappen. Dit is trouwens de meest geschikte soort voor doe-het-zelvers.

Cemcolori, ten slotte, is een ander merkproduct met betonlook. Door cement met hars te mengen is ook deze soort betonstuc volledig waterdicht. Dankzij chemische bewerkingen kan deze betonstuc bovendien in heel fijne lagen aangebracht worden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van betonstuc?

Betonstuc heeft vele voordelen. Niet voor niets wordt beton al eeuwenlang gebruikt in de bouw. In combinatie met hars en kleurstoffen levert het nu ook mooie resultaten op als wandbekleding.

Dit zijn de voornaamste voordelen:

  • Beton ciré is slijtvast en dus geschikt voor wanden en de vloer.
  • Het product is waterdicht en dient dus perfect voor vochtige ruimtes.
  • Beton ciré wordt naadloos aangebracht voor een prachtige, egale afwerking.
  • Een afwerkingslaag in betonstuc is goed bestand tegen vet en zuren.
  • Een dunne laag beton ciré kan gemakkelijk gecombineerd worden met vloerverwarming.
  • Betonstuc is aan een opmars bezig. Het wordt steeds populairder.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost betonstuc?

Betonstuc aanbrengen kost gemiddeld rond de €55,- per vierkante meter. Toch zijn er enkele kleine prijsverschillen tussen de soorten. Zo is beton ciré iets goedkoper en Cemcolori iets duurder.

De totaalprijs kan echter een stuk hoger of lager zijn dan gemiddeld, want er zijn andere factoren die veel meer doorwegen op de prijs. Denk maar aan de dikte van de stuclaag, de kwaliteit van de afwerking en de arbeidskosten.

Vraag hier gratis offertes aan om exacte materiaalkosten en arbeidskosten te verkrijgen. Ter vergelijking krijg je hier de minimum- en maximumtarieven per soort betonstuc. Lees ook meer over de kosten van verschillende pleisterwerken.

Kosten betonstuc 2024

Soort betonstuc Prijs per m²*
Beton ciré €20,- tot €80,-
Beal mortex €25,- tot €80,-
Microcement €25,- tot €80,-
Cemcolori €30,- tot €85,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, arbeids- en materiaalkosten. Exacte prijs weten. Vergelijk dan altijd gratis offertes.

Betonstuc voor vloeren, wanden en plafonds

Bestonstuc is heel stevig en slijtvast. Het is dus een veelzijdig product dat zowel op de muur, de vloer als het plafond aangebracht kan worden.

Waar je het ook aanbrengt, hou er rekening mee dat betonstuc dient als afwerkingslaag. Op de vloer creëer je er een moderne betonlook mee, maar het dient niet als vloer op zich.

Betonstuc is echter wel een heel handige afwerkingslaag. Het is waterdicht, vetbestendig en heeft een mooie uitstraling. Een gietvloer kan dus in de badkamer, de keuken en zelfs buiten geplaatst worden.

Verder kan je ook de trappen, het terras, keukenbladen en zelfs meubels of kasten met betonstuc bekleden.

Besparen op de kosten om betonstuc aan te brengen?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui te vergelijken.

Badkamer

Een badkamer met betonstuc is gemakkelijk in onderhoud. Door de naadloze en waterdichte afwerking heb je de wanden en vloer snel schoongemaakt. Bovendien hebben schimmels veel minder kans om zich te ontwikkelen.

Met behulp van natuurlijke kleuren en een matte afwerking maak je van de badkamer de ideale plek om tot rust te komen. Kies voor een glanzende afwerking en wat fellere kleurtjes om er ’s morgens snel wakker te worden.

Keuken

Kiezen voor betonstuc in de keuken is een slim idee. Dankzij de verschillende kleurmogelijkheden en soorten afwerking past betonstuc in gelijk welke keuken.

Indien gewenst, werk je het grootste deel van de keuken af in betonstuc. Gebruik het voor de vloer, de wanden, het plafond en zelfs het keukenblad. Door meerdere stijlen en kleuren te combineren creëer je een unieke en onderhoudsvriendelijke keuken.

Toilet

Ook voor het toilet is betonstuc een zeer geschikt materiaal. Dankzij de naadloze afwerking kies je voor een strak design dat tevens gemakkelijk schoon te maken is.

Door ook het wastafelmeubel en het hangend toilet met stucwerk af te werken, krijg je een prachtig geheel.

Welke mogelijkheden zijn er?

Het is ondertussen wel duidelijk dat betonstuc een polyvalent product is dat bijna overal gebruikt kan worden. Maar hoe zit het op vlak van uitzicht?

Betonstuc is beschikbaar in vele kleuren. De voornaamste zijn natuurlijke en steenachtige kleuren zoals grijstinten of natuursteen-look. Door de mogelijkheid om kleuren te mengen, ontstaat er een eindeloos kleurpallet.

Ook qua structuur zijn er verschillende opties. Op basis van de techniek en de korrelgrootte van de mortel kan je eerder grove of gladde oppervlaktes verkrijgen. Ook met het schuurwerk bepaal je of je een wolk-effect, vloeiend effect of liever een egaal oppervlak maakt.

Gladde oppervlaktes zijn gemakkelijk schoon te maken. Iets grovere betonstuc is minder slipperig. Dit is interessanter voor de vloer.

Ten slotte, kan je met de coating kiezen voor een matte of glanzende uitstraling.

Beal Mortex en Cemcolori zijn merkproducten. De kleuren en andere mogelijkheden hangen dus af van de producent.

Wat is beton ciré

Beton ciré is een mengsel van cement, fijne betondeeltjes, hars en enkele toegevoegde middelen, zoals kleurpigment. Het is de voornaamste soort betonstuc waardoor de naam wel eens verward wordt.

Door de slijtvastheid van het materiaal kan je het in heel dunne lagen aanbrengen. Een laagje van 2 tot 3 mm is voldoende voor een mooie, stevige afwerking.

Beton ciré is uit zichzelf niet waterdicht. Om de wanden of vloer waterdicht te maken moeten ze met een waterdichte coating behandeld worden.

Wil je betonstuc aanbrengen in de badkamer of keuken?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen op maat te verkrijgen.

Zelf beton ciré aanbrengen? Handig stappenplan!

Met wat kennis van zaken en het nodige materiaal is het niet zo moeilijk om zelf betonstuc aan te brengen.

Dit is wat je nodig hebt:

  • Een emmer, mixer en weegschaal om mortel te maken.
  • Handschoen ter bescherming.
  • Pleisterspaan, stukadoorsmes en schuurbord om de pleister aan te brengen.
  • Afplakmateriaal om de omgeving te beschermen.

1. Ondergrond gereed maken

Betonciré aanbrengen kan op vrijwel alle ondergronden. De ondergrond moet wel stabiel, vormvast en vlak zijn. Ook is het aangeraden om een primer aan te brengen voor een betere hechting.

Om de ondergrond klaar te maken moet je die eerst grondig schoonmaken. Verwijder alle loszittende delen, vul gaatjes op en verwijder eventueel stof. Indien nodig, bevestig je een bewapeningsgaas voor een betere bescherming van de ondergrond en een primer om te voorkomen dat de muur de mortel opzuigt.

2. Aanmaken beton ciré

Om beton ciré te maken, moet je verschillende componenten met elkaar mengen. De voornaamste onderdelen zijn cementpoeder en vloeibare hars. Je voegt er ook pigment aan toe om het gewenste kleur te verkrijgen.

Weeg en meet goed af want je kan slechts een klein deel per keer maken. De mortel droogt uit binnen het halfuur, dus moet je snel te werk gaan.

Tip: gebruik een mixer om een egale massa te maken en alle klonters te verwerken.

3. Beton ciré aanbrengen

De beton ciré wordt aangebracht in twee lagen. Bij het aanbrengen van de tweede laag bepaal je het uiteindelijke uitzicht op basis van je bewegingen.

Eenmaal de tweede laag droog is, bewerk je het oppervlak met een schuurmachine. Door de schuurbewegingen en de gekozen korrelgrootte verkrijg je het uiteindelijke effect.

Maak daarna het oppervlak goed stofvrij om het impregneermiddel aan te brengen. Eenmaal ook deze laag droog is werk je af met een laag coating . Zo wordt het oppervlak helemaal waterdicht.

Schakel een stucwerkspecialist in!

Bij het aanbrengen van betonstuc kan je niet veel fout doen. Toch zijn er enkele risico’s. Het product mengt zich misschien niet goed of het blijft niet goed plakken. Het is bovendien ook moeilijk om de juiste hoeveelheid te maken, met telkens dezelfde kleur, en de muur op tijd te bezetten.

De conclusie?

Een wand stuken met betonstuc kan je prima zelf doen maar als je een foutloos, egaal resultaat wil, laat je het toch beter uitvoeren door een specialist.

betonstuc kosten

Beton ciré laten aanbrengen? Gratis offertes vergelijken!

Ben je overtuigd van betonstuc? Prima! De volgende stap is het aanvragen van offertes. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend advies in te winnen en prijzen te vergelijken. Je hebt niets te verliezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door deze verschillende prijzen en voorwaarden te vergelijken, krijg je een beter idee van de kosten en de mogelijkheden. Waarschijnlijk vallen de prijzen veel beter mee dan je had verwacht.

Gratis offertes vergelijken!