Plafond stucen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Plafond stucen

Plafond stucen: alle info op een rij!

Wil je het plafond van je nieuwbouw stucen? Is het huidige plafond aan vernieuwing toe? Wil je weten of je zelf het plafond kan stucen?

Ontdek ons gedetailleerd stappenplan om te leren hoe je een plafond stuct. Lees ook verder voor verschillende aandachtspunten over stucen in de badkamer of stucen over spack.

Vind je het allemaal wat te moeilijk, vergeet dan niet dat de kosten om een plafond te laten stucen heel goed meevallen.

Start gratis offerteaanvraag!

Ontdek snel de tarieven door hier gratis offertes aan te vragen.

plafond stucen

Waarom het plafond stucen?

Plafonds in een nieuwbouw hebben vaak geen al te nette afwerking. Door het plafond te stucen, krijg je echter een glad oppervlak om te beschilderen of een prachtig reliëf van sierpleister.

Het plafond stucen is heel interessant omwille van de vele voordelen:

 • Met stucwerk voor het plafond heb je keuze voor verschillende kleuren en stijlen.
 • Spackspuitwerk is een snelle en goedkope manier om het plafond een nette afwerking te geven.
 • Een gestuct plafond is gemakkelijk te overschilderen.

Plafond stucen: stappenplan

Het stucen van een plafond verloopt in verschillende stappen. Zoals je je wel kan inbeelden, is dit een stuk moeilijker dan een muur stucen. Volg daar nauwkeurig het onderstaande stappenplan om te leren hoe je plafonds stuct.

Plafond laten stucen door een vakman? Vraag gratis offertes aan!

Voorbereiding plafond stucen

Het plafond stucen begint met een heel grondige voorbereiding. Plak de vloer af zodat het stucwerk zich niet klontert aan de vloerbedekking, haal de lampen uit het plafond en schakel de stroom uit. Vergeet ook niet om de muren af te plakken, vooral als je deze niet zal pleisteren. En schaf het nodige materiaal aan:

 • Stucloper en duct tape
 • Blokborstel
 • Voorstrijkmiddel
 • Pleister zoals Knauf Roodband
 • Raapbord
 • Pleisterspaan
 • Rijlat
 • Spackmes
 • Schuurbord
 • Stelling
 • Oogbescherming

Gratis offertes ontvangen


Plafond stucen

Na de voorbereiding begin je het plafond schoon te maken. Maak alles stofvrij met een zachte borstel en gebruik ontvetter om eventuele vetvlekken te verwijderen. Behandel roetvlekken met vlekkenspray om de vlekken te isoleren.

Afhankelijk van de soort ondergrond dien je en laag voorstrijk aan te brengen. Bij speciale stuc gipsplaten met bruin karton is dit niet nodig, maar bij gewone gipsplaten dan weer wel.

Maak vervolgens een hoeveelheid pleister aan volgens de instructies op de verpakking. de gips wordt hard na zo’n 45 minuten dus maak er zeker niet te veel in een keer.

Schep wat gips op het raapbord en breng het vervolgens geleidelijk aan op het plafond met de pleisterspaan. Om het plafond te stucen moet je iets harder drukken en vloeiender werken dan bij een muur. Niveauverschillen zijn voorlopig niet belangrijk dus verlies daar geen tijd aan.

Na het aanbrengen van de stucmortel trek je alles plat met een rijlat. Maak de lat regelmatig schoon. Nu zal je zien waar er eventueel gips te kort is. Vul deze gaten voorzichtig bij.

Na een korte droogtijd begin je het plafond te messen. Met een spackmes maak je de stuclaag nog egaler en vul je ook de kleinste gaatjes.

Zo’n 30 minuten later is het tijd om te sponzen. Maak je schuurbord nat en schuur het plafond op met lichte draaiende bewegingen. Zet de natte bovenlaag nu helemaal egaal met het spackmes.


Een plafonneur inschakelen om het plafond te laten stucen?

Vraag nu gratis offertes an om tarieven van de beste vaklui te vergelijken.


Plafond stucen badkamer

Een plafond stucen in de badkamer verloopt op dezelfde manier als bij een gewoon plafond. Er zijn echter enkele belangrijke aandachtspunten in verband met het materiaal.

Stuc enkel op een vochtbestendige ondergrond, zoals groene isolatieplaten. Ook de mortel zelf moet vochtbestendig zijn.

Zelfs al kies je voor al deze vochtbestendige materialen, dan nog is het beter om niet te stucen op plaatsen waar het stucwerk in contact kan komen met water, in de douche, bijvoorbeeld.

Plafond stucen of spacken?

Als je het plafond niet op traditionele manier wil stucen, kan je ook een bedrijf inschakelen voor spackspuitwerk door gratis offertes aan te vragen.

Het plafond spacken gebeurt met een spuitpistool. Het voordeel van deze werkwijze is dat het snel is en dus ook goedkoop. Deze pleistermethode is ook een stuc gemakkelijker. Je kan er bovendien zelfs kleur in verwerken.

Maar waarom kiest dan niet iedereen voor deze methode?

De afwerking is niet even glad als gewoon stucwerk. Daarnaast moet je de kamer leegmaken om het plafond te spacken. Dat is niet altijd mogelijk en dus kiest men er in zo’n geval voor om het plafond gewoon te stucen.

Gratis offertes vergelijken!


Stucen over spack

Stucen over bestaand stucwerk is meestal geen probleem. Om voor een goed en duurzaam resultaat te zorgen, dien je wel een goede primer te gebruiken.

In sommige gevallen is het echter wel beter om het oude pleisterwerk eerst te verwijderen. Dat is zo wanneer er al meerdere lagen over elkaar zijn, als het stucwerk loszit of als het ernstig beschadigd is.

Zelf stucen of laten stucen?

Als je zelf het plafond wil stucen, hou dan rekening met het beschreven stappenplan en laat je goed informeren over de materialen in je doe-het-zelfzaak.

Hou ook rekening met deze extra tips. Start links als je rechtshandig bent en andersom. Begin aan de kant van het raam om een beter zicht te hebben op het effect van de lichtinval.

Het plafond stucen is echter niet zo simpel en meestal is het voordeliger om een stukadoor in te schakelen. Het is daarom verstandig om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Denk maar aan al deze voordelen:

 • Een vakman gaat sneller en nauwkeuriger te werk.
 • Je zal zelf geen last hebben van nek- of rugklachten.
 • Je hoeft geen spuitmachine of stellingen te huren.
 • De vakman kan je adviseren over de juiste primer en kleur.
 • Een vakman kan ook sierlijsten aanbrengen voor extra stijl.

Meer voordelen over alle soorten pleisterwerken vind je op de pagina pleisterwerken.


Het plafond laten stucen door een voordelige vakman?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.


Prijzen plafond stucen 2024

De prijs per m2 om het plafond te laten stucen hangt af van het type stucwerk. Spuitpleister is het goedkoopst en stucwerk met sierlijsten het duurst. In onderstaande tabel vind je meer info over de prijzen.

Hou er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn. Deze kosten om het plafond te stucen, hangen
verder af van verschillende factoren zoals de omvang van het plafond, de ervaring van de stukadoor en de verplaatsingskosten.

Plafond stucen: prijs per m2

Soort plafonneerwerk Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Sierpleister €14,- tot €26,-
Schuurwerk €15,- tot €30,-
Plafonneerwerk met sierlijsten €17,- tot € 35,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.


Alternatieven voor stucwerk

Vind je het plafond stucen maar niets, dan zijn er gelukkig enkele alternatieven. Denk maar aan gyrpoc of spanplafond.

Met gipsplaten of een spanplafond kan je het plafond verlagen en tegelijk kabels en nieuwe lampen installeren. Een spanplafond heeft dezelfde strakke afwerking als stucwerk maar bij gipsplaten is dat niet helemaal zo.

Bij deze alternatieven is de afwerking echter altijd strak. Reliëf zoals bij sierpleisters is niet mogelijk.

plafond stucen vakman

Goedkoop plafond stucen? Vergelijk gratis offertes

Eigenlijk is er weinig twijfel tussen zelf stucen of laten stucen. De prijs om een plafond te laten stucen valt goed mee. Bovendien kan je zeer voordelige tarieven vinden door offertes te vergelijken.

Vraag hier eenmaal offertes aan en je krijgt er van ons tot wel vier toegestuurd. Door deze te vergelijken op vlak van prijzen en voorwaarden kan je haast altijd een goedkopere vakman vinden dan wanneer je slechts één offerte aanvraagt.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien snel een gratis aanvraag in om de voordelen te ontdekken.

Gratis offertes vergelijken!