Stukadoor

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Stukadoor inschakelen: alles wat je moet weten

Een stukadoor gezocht? Of wil je meer informatie over de prijs per vierkante meter van een stukadoor en wat zo’n vakman voor je kan doen?

Lees verder om alle werkzaamheden van een stukadoor te ontdekken. We leggen uitgebreid uit hoe deze specialist je kan helpen bij nieuwbouw en renovatiewerken.

Daarna komt de prijs uitgebreid aan bod. We bespreken gemiddelde uurtarieven en prijzen voor verschillende soorten stukadoorswerk.

Start gratis offerteaanvraag!

We sluiten af met verschillende tips om een goede stucwerker te vinden en om te besparen op de kosten. Of vraag hier meteen gratis offertes aan om een goede vakman te vinden in de buurt. Door offertes en prijzen te vergelijken, bespaar je gemakkelijk tot 40% op de kosten.stukadoor

Wat is een stukadoor?

Een stukadoor is iemand die allerlei pleisterwerken uitvoert. Men spreekt ook wel eens van een plakker, pleisterwerker of stucwerker.

Je kan een stukadoor inhuren om wanden te plamuren of te stucen maar ook voor het aanbrengen van sierpleisters of spackspuitwerk.

Ook buitenshuis kan een stukadoor je van dienst zijn om de gevel te bepleisteren.

Voordelen inschakelen stukadoorsbedrijf

Stucwerken zijn tegelijk gemakkelijk en moeilijk. Een muur stucen is niet bijzonder moeilijk maar een muur mooi stucen is dat wel. Een egaal resultaat leveren, ligt niet altijd voor de hand. Na jaren ervaring en een grondige opleiding is dit voor een stukadoor echter geen probleem.

Een stukadoor levert bovendien niet enkel een egaal resultaat maar hij zorgt er ook voor dat de muren weer mooi recht zijn.

Door de jaren ervaring werkt een stukadoor bijzonder snel. Een kleinere woning kan op een dag al gepleisterd worden. Doe-het-zelvers zullen er zonder twijfel langer over doen.

Sommige stukadoors brengen ook isolatie aan. Door isolatie- en pleisterwerken te combineren, kan je besparen op de totaalkosten van je werk.

Wat doen stukadoors?

Een stukadoorsbedrijf voert allerlei pleisterwerken uit. Ze werken zowel binnenshuis als buiten.

Dit zijn de voornaamste stukadoorswerken:

  • Sierpleisters aanbrengen.
  • Spackwerk op de muren spuiten.
  • Wanden saus- of behangklaar pleisteren.
  • Voegen en gaatjes plamuren.
  • Raapwerk om muren vlak te zetten.

Stukadoor: prijs 2024

De prijs van een stukadoor wordt beïnvloed door meerdere factoren. Denk maar aan het soort stucwerk en het uurtarief van een stukadoor.

Het uurtarief hangt voornamelijk af van de ervaring van de stukadoor, maar ook van administratieve kosten. Dit verklaart waarom bedrijven doorgaans duurder zijn dan zelfstandige pleisterwerkers. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijs van een stukadoor.


Uurtarief stukadoor

€30,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van stukadoors uit de buurt.)

Laag tarief
€30,- per uur

Zelfstandige
Eenvoudig stucwerk

Hoog tarief
€45,- per uur

Stukadoorsbedrijf
Moeilijk stucwerk

Start gratis offerteaanvraag!

De prijs van de verschillende soorten stucwerk is mogelijk nog een belangrijkere factor. Raadpleeg onderstaande tabel voor richtprijzen van de voornaamste soorten pleisterwerk. Lees meer over de kosten van pleisterwerken.

Type pleisterwerk Gemiddelde totaalprijs per m²* 2024
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €10,- tot €20,-
Sausklaar stucwerk €10,- tot €25,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Sierpleister €15,- tot €80,-
Cementeren €20,- tot €80,-
Betonstuc €20,- tot €80,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Stukadoor: btw 2024

Wie een stukadoor inschakelt, kan soms rekenen op lagere tarieven voor pleisterwerken. Voor vele renovatiewerken in en aan de woning, geldt namelijk slechts een btw-tarief van 6%. Je moet echter wel aan onderstaande voorwaarden voldoen.

  • De woning is minstens 10 jaar oud.
  • De woning wordt uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
  • De werken worden uitgevoerd door een erkende vakman die de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker factureert.

Voor meer informatie kan je terecht bij de FOD Financiën.

Een stukadoor gezocht voor pleisterwerken in of rond je woning?

Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van verschillende stukadoorsbedrijven te vergelijken.

Hoe gaat een stukadoor te werk?

Het werk van een stukadoor verloopt in verschillende stappen. Uiteraard verschilt de werkwijze licht volgens het type pleisterwerk maar in het algemeen gaat de stucwerker zo te werk:

Hij begint met de voorbereiding. Dit betekent dat hij de te bepleisteren oppervlakte schoonmaakt, ontvet en het stof ervan verwijdert. Daarna plakt hij de randen af en dekt hij meubels en de vloer af. Dit om te voorkomen dat de gips blijft plakken waar het niet hoort.

Daarna begint het echte werk. Indien nodig brengt de stukadoor een laag voorstrijkmiddel aan. Dit zorgt voor een betere hechting. Vervolgens maakt hij de gips of mortel aan in goed berekende hoeveelheden. Niet te weinig zodat hij kan doorwerken maar ook niet te veel zodat het uitdroogt.

De volgende stap is het aanbrengen en uitstrijken van het pleisterwerk. De techniek hiervoor is sterk afhankelijk van het type pleisterwerk dus gaan we hier niet verder op in. Meestal gebeurt dit wel in verschillende lagen met voldoende droogtijd tussen elke laag.

Stukadoor zoeken? Tips!

Een goede stukadoor inhuren is belangrijk voor een mooi en langdurig resultaat. Schakel dus niet zomaar de eerste de beste vakman in, maar ga op zoek naar een ervaren specialist.

Door rekening te houden met onderstaande factoren, zal je zeker slagen in je zoektocht.


Welke stucwerken?

Wanneer je een stucwerker inschakelt, is het belangrijk om na te vragen welke vaardigheden hij bezit.

Schakel geen gewone stukadoor in om een moeilijkere soort pleisterwerk uit te voeren zoals schuurwerk, tadelakt of Beal Mortex.

Daarnaast loont het ook de moeite niet om een specialist in te schakelen om een muur behangklaar te maken. Je zal waarschijnlijk veel meer betalen dan bij een algemene stukadoor.

Stukadoor in de buurt

Tenzij het echt niet anders kan omwille van de specialiteiten is het beter om een stukadoor uit de buurt te zoeken.

Het is namelijk gemakkelijker om ervaringen van andere mensen te vragen over deze vaklui en bovendien zal je besparen op de voorrijkosten.

Wanneer de vakman dichtbij woont, is hij minder lang onderweg en kan hij soms meer uren per dag werken. Zo is het pleisterproject ook sneller af.

Keurmerken of referenties

Om er zeker van te zijn dat je een goede stucwerker inschakelt, ga je best even referenties na. Zoek online naar reviews van hun werk en ga even na in de kruispuntbank van ondernemingen of de vakman wettelijk ingeschreven is.

In België zijn er geen keurmerken voor stukadoors. In Nederland wel. Als je dus iemand van over de grens wil inschakelen, ga dan zeker na of ze een keurmerk hebben. Bij stukadoors uit ons land is het belangrijk om na te gaan of ze gediplomeerd zijn.

Verder kan je op hun website eventuele certificaten, diploma’s en keurmerken opzoeken als garantie van hun kwaliteit en kennis.

Gratis offertes vergelijken

Gratis offertes aanvragen is de gemakkelijkste manier om vaklui te vinden en te vergelijken. Door hier een gratis aanvraag in te dienen, krijg je verschillende offertes toegestuurd uit onze brede databank van stukadoorsbedrijven in België.

Het is al meermaals gebleken dat klanten tot wel 40% kunnen besparen op hun project door meerdere offertes te vergelijken en de beste stukadoor te kiezen.

Handige bespaartips

Zoals net gezegd, kan je besparen door een vakman uit de buurt te kiezen en door offertes te vergelijken. Hieronder krijg je nog enkele extra bespaartips.

Combineer zoveel mogelijk werk om een lagere prijs per vierkante meter te verkrijgen. Dit kan door meerdere muren tegelijk te plakken of door dezelfde vakman in te schakelen voor andere werken. Stukadoors kunnen vaak ook behangen of isolatie plaatsen.

Misschien kan je ook zelf een handje toesteken. Spreek af met de vakman om te helpen bij het aanmaken van de gips of de voorbereidingswerken om een lagere prijs te verkrijgen.

Zelf stucen of stukadoorsbedrijf inschakelen?

Als je een net resultaat wil dat vele jaren meegaat, kies je best voor een ervaren stukadoor. Goed stukadoorswerk vereist namelijk veel precisie en ervaring. Uiteraard vallen de werkzaamheden wel mee als doe-het-zelver maar zelden verkrijg je een vergelijkbaar resultaat. Stucwerk met oneffenheden ziet er bovendien niet enkel slecht uit, het is ook minder stevig en zal sneller kapotgaan.

Een stukadoor inschakelen heeft ook als voordeel dat je zelf geen materiaal hoeft te huren of kopen. Denk maar aan stellingen, een pleistermixer en doeken of plastic om de vloer af te dekken.

Ten slotte, gaat een vakman veel sneller te werk. Op één of twee dagen tijd kan het project al afgewerkt worden en zo heb je weinig last van de pleisterwerkzaamheden.

stukadoor

Stukadoor vinden? Vergelijk gratis offertes!

Als je een prachtig resultaat wil, schakel je dus best een vakman in. We willen je echter niet koste wat het kost overtuigen om een pleisterwerker in te schakelen. We geloven echt dat het beste is voor jou en jouw woning.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Daarom bieden we onze gratis en vrijblijvende offerte-service aan. Na een simpele aanvraag krijg je tot vier verschillende offertes van vaklui uit de buurt toegestuurd. Door deze grondig met elkaar te vergelijken, bespaar je gemakkelijk op de kosten voor een stukadoor. Probeer het snel uit!

Gratis offertes vergelijken!