Muren stucen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Muur stucen

Muur laten stucen: info en prijzen 2024

Heb je vragen over het stucwerk van je nieuwbouw? Wil je de muur stucen bij renovatiewerken? Of zoek je naar kosten om de muur te laten stucen door een ervaren stucwerker?

Lees verder om alle details over pleisterwerk te ontdekken. We beginnen met een stappenplan om de muren te pleisteren en gaan daarna verder in op de afwerkingsmogelijkheden, kosten en een vergelijking tussen zelf stucen en pleisterwerk uitbesteden.

Start gratis offerteaanvraag!

Als je enkel op zoek bent naar prijzen, begin dan meteen aan een gratis offerteaanvraag. Dat is de snelste en makkelijkste manier om offertes te verkrijgen. Bovendien kan je zo zelfs besparen op de werken.

Waarom de muur stucen?

Bij een nieuwbouw krijg je meestal een woning met gladde, gestucte muren. Dit maakt het gemakkelijker voor jou om de muren verder af te werken met verf, behang of tegels. Stucen kan echter ook als afwerking dienen; vooraal wanneer je kiest voor één van de vele soorten sierpleisters voor speciale effecten.

Wat zijn de voordelen van stucwerk?

 • Er bestaan heel goedkope manieren om de muren te stucen.
 • Je kan voor verschillende soorten afwerking kiezen in allerlei kleuren.
 • Glad stucwerk vormt een goede basis voor andere afwerkingsmogelijkheden.

Wil je de muur liever laten stucen?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden.


Muur stucen: stappenplan

De muur laten stucen is een gedetailleerd werk. Er is een grondige voorbereiding nodig. Daarnaast komt er veel precisie bij kijken om de pleister gelijk te verdelen en zo een egaal resultaat te verkrijgen.

Hou rekening met onderstaand stappenplan om het stucwerk nauwkeurig uit te voeren. De uitleg gaat over glad stucwerk. Voor sierpleisters schakel je beter een stukadoor in. Start gratis offerteaanvraag!

Voorbereiding

Begin met een grondige voorbereiding om de stucwerken netjes en veilig uit te voeren.

Om nette randen te stucen, plak je de randen van de vloer af met stucloper en duct tape.

Daarna maak je de ondergrond grondig schoon. Verwijder al het stof en vet van de muur.

Vervolgens breng je met een blokborstel een laag voorstrijk aan. Dit vermindert de zuigende werking van de ondergrond en zorgt voor een betere hechting van de pleister. Vergeet niet om na te gaan welk product je nodig hebt op basis van je ondergrond.

Ten slotte mag je niet vergeten om de hoekbeschermers aan te brengen enkele uren voor je begint te pleisteren.

Dit zijn de voornaamste benodigdheden om een muur te stucen:

 • Stucloper en duct tape
 • Blokborstel
 • Voorstrijkmiddel
 • Pleister zoals Knauf Roodband
 • Raapbord
 • Pleisterspaan
 • Rijlat
 • Spackmes
 • Schuurbord

muur stucen

Hoe moet ik een muur stucen?

Om te beginnen aan het eigenlijke pleisterwerk maak je eerst mortel. Lees de instructies op de zak en maak een hoeveelheid gips aan. Hou er rekening mee dat het product na zo’n driekwartier hard wordt.

Schep een kleine hoeveelheid gips op het raapbord en breng het met een pleisterspaan aan op de ondergrond. Als rechtshandige begin je best aan de linker kant en andersom. Probeer de gips zo gelijk mogelijk te verdelen.

Eenmaal je een bepaald oppervlak van gips voorzien hebt, haal je de rijlat boven. Hiermee kan je de pleister beter verdelen om een glad werk te verkrijgen. Haal de gipsoverschotten weg en breng waar nodig wat extra aan. Herhaal dit nogmaals na zo’n halfuur.

Zo’n 20 minuten later herhaal je dit proces met een spackmes. Hou het mes in een hoek van 45 graden en maak de muur van boven naar beneden helemaal glad. Met dit spackmes kan je nog nauwkeuriger gaatjes vullen en oneffenheden wegwerken. Dit is een lastig proces en daarom is het raadzaam om een vakman in te huren. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Een halfuur nadien is het tijd om de muur te sponzen. Maak het schuurbord nat en schuur de gipslaag heel lichtjes op. Dit maakt het gemakkelijker om de bovenste laag nogmaals helemaal glad te trekken met het spackmes.

Voor een extra glad resultaat kan je de muur nog eens nat maken met een blokborstel of plantenspuit. Trek daarna opnieuw plat met het spackmes. Herhaal deze stap tot je het gewenste resultaat verkrijgt.

Opgelet: Een muur stucen in de badkamer doe je met een waterdichte pleister. Kies voor tadelakt, betonciré of cementpleister. Schakel een vakman in voor advies op maat.

Hulp nodig bij het stucen van een muur in de badkamer? Vergelijk dan gratis offertes en vind een vakman die jou kan helpen.

Een ongelijke muur stucen

Een kapotte of ongelijke muur stucen is de ideale oplossing om deze weer vlak te zetten. Men noemt dit raapwerk.

Raapwerk is dikker dan gewoon stucwerk. Door een dikke laag pleister aan te brengen kan je de muur weer helemaal vlak maken. Dit is heel handig om, bijvoorbeeld, een bakstenen muur te stucen.

Buitenmuur stucen

De buitenmuur stucen is een vaak gekozen oplossing om snel renovatiewerken uit te voeren aan de gevel. Stucwerken kan je gemakkelijk combineren met isolatie of versteviging van de muur. Bovendien hoef je de oude muurbekleding, zoals bakstenen niet te verwijderen.

Je hebt verschillende mogelijkheden voor de afwerking. Denk maar aan crepi, sierpleisters, kunstharspleister of betonstuc. De muur stucen met cement wordt trouwens steeds populairder. Cementeren zorgt namelijk voor een strakke, waterdichte afwerking.


Betaalbare stukadoors inhuren?

Vergelijk offertes om te besparen op de kosten.

Gratis - Vrijblijvend

Wat na het stucwerk?

Na het stucen van de muur kan je de muur zo laten of je kan voor een extra afwerking kiezen. Binnenshuis behangt, schildert of betegelt men vaak het de gepleisterde muren. Hou er echter rekening mee dat de gips eerst voldoende moet drogen. Bij een nieuwbouw kan dit maanden duren.

Muur stucen en verven

Om een muur te verven na het stucen moet je eerst wachten tot de gips helemaal droog is.

Voor het schilderwerk is het belangrijk om de muren te ontvetten en om een voorstrijkmiddel aan te brengen. Deze twee maatregelen zorgen voor een betere hechting van de verf.

In het geval van sierpleisters is schilderen veel moeilijker. Daarom kies je er best voor om te stucen in kleur. Door de verf te verdelen in de pleister krijg je bovendien een egaal resultaat en valt het zo niet op wanneer er een stuk van het pleisterwerk afbrokkelt.

Andere mogelijkheden

Naast schilderwerk kiest men ook voor betegeling of behangwerk. Mits een goede voorbereiding met een voorstrijkmiddel zijn beide methodes perfect te combineren met stucwerk.

Denk goed na over de uiteindelijke afwerking voor je de muren laat stucen. De muur stucen voor behang of voor tegels is namelijk goedkoper dan sausklaar stucen. Dit komt omdat het pleisterwerk niet 100% glad hoeft te zijn voor deze materialen.

muur stucen prijzen

Zelf stucen of stukadoor inschakelen?

Als beginnende doe-het-zelver is het uiterst belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat alle materialen binnen handbereik zijn. Volg nauwkeurig de instructies van de voorbereiding op en begin met een kleine hoeveelheid gips. Indien mogelijk probeer je het eerst uit op een stuc muur dat niet zo in het zicht valt, bijvoorbeeld achter een kast of in de garage.

Bij de aankoop van het materiaal is het belangrijk om je goed te informeren over de gips en het voorstrijkmiddel. Beschrijf je ondergrond om de correcte producten aan te kopen.

Heb je twijfels over je vaardigheden of heb je geen tijd om zelf te stucen, schakel dan een stukadoor in. Een ervaren vakman gaat sneller te werk en levert altijd een glad resultaat.

Bovendien hoef je dan zelf ook geen materiaal aan te kopen of te huren. Daarnaast is het niet nodig om schattingen te maken over de benodigde hoeveelheid pleister en voorstrijkmiddel.


Benieuwd wat je muur stucen gaat kosten?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van stukadoors uit de buurt te vergelijken.


Muur stucen: prijs

De prijs om de muren te laten stucen valt best mee. Spuitpleister aanbrengen kost gemiddeld slechts €10,- per vierkante meter. Spackspuitwerk gaat namelijk heel vlug. Het is de perfecte optie voor het plafond.

De prijs per m² om behangklaar of sausklaar te stucen ligt niet veel hoger. Het is zelden meer dan €25,- per vierkante meter. Schuurwerk en raapwerk kosten nog ietsje meer maar de prijs valt nog altijd goed mee.

Voor sierpleisters, crepi, kunstharspleisters en betonstuc kunnen de prijzen wel oplopen tot €80,- à €90,- per vierkante meter.

Naast het soort stucwerk zijn de prijzen ook afhankelijk van de totale oppervlakte, eventueel kleurgebruik, de staat van de ondergrond, de voorrijkosten en de ervaring van de stucwerker.
en strakke, waterdichte afwerking.

Muur stucen prijs 2024

Soort bezettingswerken Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stukadoren €10,- tot €20,-
Sausklaar stukadoren €10,- tot €25,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Sierpleister €15,- tot €80,-
Cementeren €18,- tot €80,-
Crepi €40,- tot €80,-
Kunstharspleister €50,- tot €90,-

*Let op: dit zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.


stukadoors bedrijf

Goedkoop muur stucen? Vergelijk gratis offertes

Laat de muur stucen door een vakman om je te verzekeren van een prachtig resultaat. Een vakman gaat sneller te werk en bovendien is het niet eens zo duur.

Door offertes te vergelijken wordt het bovendien nog goedkoper. Benieuwd hoe dat werkt?

Dien hier een gratis aanvraag in. Daarna krijg je tot vier verschillende offertes toegestuurd. Deze mag je vrijblijvend vergelijken op basis van prijs en voorwaarden. Je zal zien dat de ene offerte vaak een stuk goedkoper is dan de andere.

Start gratis offerteaanvraag!

Kies de offerte die het best bij je past of zoek gerust ergens anders verder. Er zijn geen verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken!