Pleisterwerk prijs

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Pleisterwerk prijs

Wat is de prijs voor pleisterwerken 2024?

Wat kost een muur pleisteren? Waarom is de gevel pleisteren duurder dan een binnenmuur pleisteren? Wat is prijs van de goedkoopste soort pleisterwerk? Wie erover denkt om zijn huis te pleisteren, heeft hier zeker al over nagedacht.

Op deze pagina krijg je een antwoord op die vragen over de kosten van pleisterwerk. Daarnaast krijg je heel wat tips om te besparen. Door prijzen te vergelijken, bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag daarom nu gratis offertes aan bij stukadoors uit jouw buurt.Pleisterwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een pleisterwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een pleisterwerker en bespaar direct op de kosten.

Wat kost pleisterwerk?

Pleisterwerken betaal je doorgaans per m2. Er zijn verschillende types pleisterwerken met elk een verschillende prijs. De goedkoopste manier is met spuitpleister. Een stukadoor rekent voor spuitwerk zo’n €5,- tot €15,- per m2 aan. Gewoon manueel pleisterwerk kan vanaf €10,- per m2, al is de kostprijs voor sausklaar stucwerk doorgaans iets hoger dan voor behangklaar stucwerk.

In onderstaande tabel krijg je een idee van de prijs voor pleisterwerken per m2. Later gaan we in op de factoren die de exacte prijs bepalen.

 

Type pleisterwerk Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €10,- tot €20,-
Sausklaar stucwerk €10,- tot €25,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Sierpleister €15,- tot €80,-
Cementeren €20,- tot €80,-
Betonstuc €20,- tot €80,-

Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. materiaal-, arbeidskosten en btw.

Pleisterwerken prijs

Pleisterwerken prijs per m²: prijsopbouw

Om de exacte prijs per m² voor pleisterwerken te bepalen, moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • Oppervlakte: vaak is de oppervlakte van deuren en ramen inbegrepen in de totale kostprijs. Dit komt omdat er hierbij meer precisiewerk komt kijken.
 • Type stucwerk: niet alle stucwerk heeft dezelfde kost of kwaliteit. Sausklaar maken is intensiever dan behangklaar maken. Sierpleister is nog moeilijker, dus ook duurder.
 • Materiaal stucwerk: hardere pleister van betere kwaliteit is duurder. Daarnaast betaal je €2,- à €4,- extra per m2 als je hechtmiddel nodig hebt.
 • Arbeidskosten pleisterwerk: de arbeidskosten verschillen per project. De gemiddelde prijs voor pleisterwerk van een huis is niet dezelfde als voor de renovatie van een muur.
 • Andere factoren: verder wordt de prijs voor pleisterwerken beïnvloed door het aantal hoekprofielen en schuine muren. Ook hoogtewerken of een gevel pleisteren verhogen de prijs.

Wil je besparen op de kosten voor pleisterwerken?

Vraag nu gratis offertes aan; zo kan je prijzen van de beste stukadoren vergelijken.

Prijs pleisterwerk: het type

De prijs voor bezettingswerken is sterk afhankelijk van het type werk. Spuitwerk is doorgaans de goedkoopste manier om de muren te pleisteren. Behangklaar en sausklaar pleisterwerk zijn andere manieren om te pleisteren met relatief lage kosten.

Raapwerk en schuurwerk zijn iets moeilijker. De prijs voor deze pleisterwerken is dus iets hoger. Bij schuurwerk kost de afwerking meer tijd, maar krijg je een mooier resultaat. Raapwerk is nuttig bij een zeer ruwe ondergrond.

Pleisterwerken prijzen

Cementeren en betonstuc aanbrengen zijn een stuk duurder omdat het materiaal meer kost. je krijgt er wel een duurzamer resultaat voor terug. Sierpleister, ten slotte, behoort ook tot de duurste categorie. De prijzen voor sierpleister hangen af van de moeilijkheidsgraad en de hoeveelheid precisiewerk die vereist is. Het voordeel van sierpleister is dat je geen extra kosten meer hebt voor de afwerking.

Besparen op kosten pleisterwerk: goedkoop stucwerk

Spuitpleister is het goedkoopst omdat dit heel snel gaat. Deze methode is het best voor grote oppervlaktes. Als resultaat verkrijg je een korrelige structuur.

Behangklaar of sausklaar maken zijn andere opties met lage kosten om te pleisteren. Behangklaar maken is doorgaans iets goedkoper dan sausklaar maken. Dit komt omdat de muur niet perfect egaal moet zijn om te behangen. Om te schilderen moet de muur wel perfect egaal zijn. Dit neemt dus iets meer tijd in beslag.

Voor behangklaar pleisterwerk ligt de prijs tussen €10,- en €20,- per m2. Voor sausklaar pleisterwerk betaal je €10,- à €25,- per m2.

Pleisterwerken per m2 2024

€5,- tot €80,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven per m2)

Spuitpleister
€5,- tot €15,-

Betonstuc
€20,- tot €80,-

Gratis offertes vergelijken!

Luxe pleisterwerk: hogere prijs

Sierpleister is duurder omdat je dan kiest voor een mooiere afwerking. Zowel binnen als buiten kan deze decoratieve soort pleister aangebracht worden. Bij buitenmuren spreekt men ook van crepi. De prijzen voor sierpleister liggen tussen de €15,- en €80,- per m2.

Verder zijn cementeren en betonstuc duurdere pleisterwerken. Voor een prijs van €20,- tot €80,- per m2 breng je een stevige laag aan. Cementeren is vooral geschikt voor buitenmuren omdat de muur blijft ademen. Betonstuc is waterdicht en daarom een goed materiaal voor de badkamer.

Kosten pleisterwerken

Oppervlakte en plaats pleisterwerk

Aangezien de prijs voor pleisterwerken per vierkante meter berekend wordt, heeft de oppervlakte een grote invloed. De oppervlakte van vensters en deuren brengt een vakman ook soms in rekening. Dit komt doordat de hoeken extra werk opleveren.

Daarnaast betaal je meer voor het plafond of voor muren in hoge ruimtes. Zodra de stukadoor een stelling nodig heeft, gaat de prijs voor pleisterwerken omhoog.

Ook het verschil tussen buiten en binnen weegt door in de prijs voor pleisterwerken. Omdat een muuroppervlak vaak ruwer is buiten, vergt dat meer werk. Buiten pleisteren is dus duurder. Bovendien gebruik je buiten doorgaans duurdere materialen.

Wil je besparen op de kosten voor pleisterwerken?

Vraag nu gratis offertes aan; zo kan je prijzen van de beste stukadoren vergelijken.

Hoe hoog is de btw op pleisterwerk?

Bij renovatiewerken kan je de muren pleisteren aan een verlaagd btw-tarief van 6%. Lees na bij de FOD Financiën hoe je tot 15% kan besparen op de kosten voor pleisterwerk dankzij het verlaagde btw-tarief.

Om in aanmerking te komen, moet je wel aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De pleisterwerken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.
 • De pleisterwerken worden uitgevoerd door een aannemer.

Prijs pleisterwerk huis: besparingsmogelijkheden

Besparen op pleisterwerken is niet zo moeilijk. Door onderstaande tips toe te passen, bespaar je een flink stuk op de totale prijs of op de prijzen voor pleisterwerk per m2.

Ten eerste, raden we aan om na te gaan wat je zelf kan doen. Door zelf af te plakken, bijvoorbeeld, zal de stukadoor sneller aan het echte werk kunnen beginnen.

Daarnaast kan je kwantumkorting bekomen door een grote oppervlakte te laten pleisteren. Hoe groter de oppervlakte die je laat bepleisteren, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter.

Je kan ook besparen door een regionale stukadoor te zoeken. Je betaalt dan namelijk minder voorrijkosten.

Prijs pleisterwerken

Bespaar op de kosten van pleisterwerk: vergelijk gratis offertes!

Stucwerk is een van de renovatiewerken die het meest kennis en ervaring vereist. De juiste soort pleister hangt af van het type ondergrond en vele doe-het-zelvers maken niet de juiste keuze. Daarna levert dit problemen op en kom je in de kosten. Een ervaren stukadoor maakt die fout niet. Bovendien werkt hij veel efficiënter en nauwkeurig.

Met een vakman bespaar je dus eigenlijk een hele hoop problemen. Dankzij het verlaagde btw-tarief en bovenstaande tips kan je al een stuk besparen op de prijs voor pleisterwerken. Ten slotte herhalen we nog de beste manier om te besparen: offertes vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag daarom nu gratis offertes aan voor je pleisterwerken.

Gratis offertes vergelijken!