Bezettingswerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Bezettingswerken

Bezettingswerken: info en prijzen 2024

Ga je bezettingswerken uitvoeren in je nieuwbouw of ben je toe aan een grondige renovatie? Een nieuwe laag pleister kan nooit ontbreken.

Ontdek hier de verschillende mogelijkheden voor bezettingswerken, de technieken en de prijzen per vierkante meter.

Start gratis offerteaanvraag!

Zoek je een offerte voor bezettingswerken, dan houden we je niet langer bezig. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van stukadoors uit de buurt te vergelijken.

bezettingswerken-pleister

Wat zijn bezettingswerken?

Bezettingswerken worden uitgevoerd om muren af te werken of vlak te zetten. Met een laag pleisterwerk krijgt de muur zijn definitieve afwerking of wordt de muur klaargemaakt om te schilderen of behangen.

De muur bezetten kan op allerlei manieren. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Het voordeel van bezettingswerk is dat het de muur een zekere bescherming biedt tegen vocht en dat de muur een nette, egale look krijgt.

Wanneer bezettingswerken uitvoeren?

In zowat alle nieuwbouwwoningen worden bezettingswerken uitgevoerd. De muren worden gepleisterd en egaal opgeleverd. Zo kan de nieuwe eigenaar meteen schilderen of behangen.

Bezettingswerken komen ook voor bij renovatie. Bij een totaalrenovatie van een ruimte worden de muren opnieuw gestuct om te kunnen verven of behangen.

Daarnaast kiest men regelmatig voor andere bezettingswerken zoals schuurwerk of sierpleister. Deze methodes zijn iets duurder maar hebben geen verdere afwerking nodig. Soms kan het zelfs rechtstreeks op de oude muur geplaatst worden om werk te besparen tijdens de renovatie.

Bezettingswerken: prijs 2024

De prijs voor bezettingswerken hangt af van de gekozen methode, de tarieven van de vakman en de de transportkosten.

De goedkoopste methode is spuitpleisterwerk. Deze bezettingswerken hebben een prijs per m2 van zo’n €10,-.

Andere bezettingswerken, zoals behangklaar stucen, schuurwerk en raapwerk, kosten tussen de €10,- en €30,- per vierkante meter.

De prijzen voor duurdere bezettingswerken lopen op tot €80,- à €90,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijs voor verschillende bezettingswerken.

Soort bezetingswerken Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stukadoren €10,- tot €20,-
Sausklaar stukadoren €10,- tot €25,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Sierpleister €15,- tot €80,-
Cementeren €18,- tot €80,-
Crepi €40,- tot €80,-
Kunstharspleister €50,- tot €90,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. materiaal-, arbeidskosten en btw. maar zonder isolatie. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Besparen op de prijzen voor bezettingswerken?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven voor bezettingswerken te ontdekken.

Mogelijkheden

De verschillende methodes kunnen helaas niet overal toegepast worden. Bepaalde methodes gebruikt men enkel binnen en andere dienen het best voor buiten. Ook voor het plafond zijn er bepaalde voorkeuren.

We bespreken kort de verschillende mogelijkheden met enkele korte voordelen en details.

Bezettingswerken buitenmuren

De buitenmuren bezetten is heel interessant bij renovatiewerken. De populairste opties voor de buitenmuur zijn crepi en kunstharspleister. Daarnaast wordt het ook steeds populairder om de muur te bezetten met cement.

Deze bezettingswerken zorgen voor een waterdichte afwerking van de buitenmuur waardoor de woning beter beschermd is tegen neerslag en doorslaand vocht.

Bezettingswerken buiten kunnen ook gemakkelijk gecombineerd worden met gevelisolatie. Bij gevelwerken kiest men dus vaak voor een nieuwe gevelbekleding op basis van bezettingswerk.

Plafond bezetten

Het plafond bezetten noemt men ook wel plafonneerwerk. Deze manier om het plafond af te werken is interessant omdat het vrij snel gaat, in het geval van spackspuitwerk. Bovendien is het niet erg lastig.

De keuze voor sierpleisters of schuurwerk leveren wat meer werk op maar deze technieken zorgen voor een unieke afwerking van het plafond.

Bezettingswerken binnen

Binnenshuis zijn er heel wat mogelijkheden voor bezettingswerken. Als je voor een traditionele woning kiest met verf of behang, laat je de muren eerst helemaal vlak stucen.

Wil je echter een authentieke stijl zonder verdere afwerking, dan zijn de soorten sierpleisters een interessante keuze. Zelfs spuitpleister levert een afwerking met wat structuur.

Tegenwoordig kun je ook voor allerlei moderne technieken kiezen zoals betonstuc, tadelakt of Beal Mortex. Deze moderne bezettingswerken zorgen voor een unieke uitstraling en speciale kleureigen-schappen.

Bezettingswerken-binnenmuur

Soorten bezettingswerken

Nu je weet wat de verschillende mogelijkheden zijn voor bezettingswerken binnens- en buitenshuis, gaan we wat dieper in op de verschillende technieken.

Je krijgt een overzicht van de populairste methodes met een korte uitleg over de eigenschappen, voordelen en nadelen.

Spackspuitwerk

Spuitpleister is heel gemakkelijk om bezettingswerken snel uit te voeren. Met een spuitpistool wordt het pleisterwerk tegen de muur of het plafond aangebracht.

Deze methode zorgt voor een snelle en gelijke verdeling met een licht korrelige structuur. Het is beschikbaar in verschillende kleuren waardoor je nadien niet meer hoeft te schilderen.

Het nadeel van deze techniek is dat je de ruimte goed moet leegmaken voor je aan de werken begint.

Saus- en behangklaar bezetten

Wanneer je binnen wil schilderen of behangen, dien je de muren heel vlak te bezetten.

Sausklaar bezetten is de duurste van beide bezettingsmethodes. Om een muur te schilderen moet het pleisterwerk namelijk helemaal egaal afgewerkt zijn.

Behangklaar bezetten is iets goedkoper omdat de muur nog net iets ruwer mag zijn. Door het be-hangpapier zal je dat toch niet meer zien.

Een muur die sausklaar bezet is, kan je eventueel ook behangen. Andersom werkt het niet; een behangklare muur schilder je beter niet.

bezettingswerken

Raapwerk

Raapwerk is een dikkere laag pleister om een muur vlak te zetten. Deze methode wordt toegepast bij oudere, beschadigde muren.

Bij raapwerk brengt men een laag van een halve centimeter of meer aan om de muur weer helemaal egaal te zetten. Het is een interessante techniek om een ruimte op te fleuren bij renovaties.

Sierpleisters

Sierpleisters hebben een grovere structuur dan gewoon bezettingswerk. Spachtelputz en rustiekputz hebben een fijnere ruwe structuur. De technieken dienen voor zowel de muren als het plafond.

Granol heeft een ruwere structuur met diepe groeven. Ook deze techniek dient voor muren en het plafond. Het wordt zelfs ook buiten gebruikt.

Sierpleisters kunnen in verschillende kleuren aangebracht worden. Dit is gemakkelijker dan ze later van een verflaag te voorzien.

Betonstuc

De muur bezetten met cement wint de laatste jaren aan populariteit. Vooral in ruimtes met een hogere luchtvochtigheid, zoals de keuken en badkamer, kiest men vaker voor cement of betonstuc.

Betonstuc zorgt voor een andere uitstraling dan gewoon bezettingswerk. Bovendien is cement beter bestand tegen vochtige omstandigheden dan pleister.

Crepi

Crepi is de voornaamste soort bezettingswerk voor buiten. Bij renovatiewerken kan je crepi gemakkelijk op de bestaande gevel plaatsen of bovenop gevelisolatie.

Crepi heeft interessante dampopen eigenschappen. Dit betekent dat vocht uit de muren gemakkelijk kan verdampen maar dat er tegelijk geen vochtproblemen ontstaan door doorslaand vocht.

Kunstharspleister

Kunstharspleister is een alternatief om de buitenmuren te bezetten. Deze techniek is echter niet zo interessant bij renovaties. Kunstharspleister wordt in een dunne laag aangebracht en daarom kan het geen kapotte gevels verdoezelen.

In tegenstelling tot crepi is het niet dampopen maar waterdicht. Water van beide kanten kan de kunstharslaag niet doorboren.

Bezettingswerken voor de buitenmuren laten uitvoeren?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman te vinden.

Alternatieven

Naast bezettingswerken kan je de muren nog op enkele andere interessante manieren afwerken.

Het voornaamste alternatief binnenshuis is gyproc. In plaats van de muren te bezetten, kies je voor panelen. Dit gaat een stuk sneller en laat je toe om gemakkelijk te isoleren en kabels weg te werken. In tegenstelling tot bezettingswerk, verlies je wel veel ruimte.

Buitenshuis is kaleien het meest gelijkaardige alternatief. Deze eeuwenoude methode werkt op basis van kalkpleister en heeft gelijkaardige eigenschappen als crepi. Uiteraard kan je de gevel ook afwerken met bakstenen of gevelpanelen.

Gratis offertes voor bezettingswerken

Wil je bezettingswerken laten uitvoeren door een expert? Vergelijk offertes om de prijzen te drukken.

Door offertes en prijzen te vergelijken, vind je gemakkelijk de beste tarieven uit de buurt.

Omdat het lastig kan zijn om meerdere vaklui op te zoeken en bij elk offertes aan te vragen, doen wij de helft van het werk voor jou.

Start gratis offerteaanvraag!

Je hoeft enkel één gratis offerte aan te vragen en wij doen de rest. Kort na je aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd die je vrijblijvend mag vergelijken.

Probeer snel onze gratis offerte-dienst.

Gratis offertes vergelijken!