Gevel cementeren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Gevel cementeren

Gevel laten cementeren?

De gevel cementeren is een populaire techniek om oude gevels te renoveren. Meer zelfs, het is een van de goedkoopste en snelste manieren om de buitenmuren er weer als nieuw te laten uitzien.

Wil je meer te weten komen over deze pleistermethode? Lees dan snel verder om de grootste voordelen te ontdekken en te leren hoe je de piepkleine nadelen kan vermijden.

Start gratis offerteaanvraag!

We vertellen ook hoe het aanbrengen van gevelcement in zijn werk gaat en hoeveel het kost om de werken te laten uitvoeren.

Wie wat wil besparen op de kosten, zal zeker fan zijn van onze gratis offertedienst. Met behulp van één vlugge aanvraag krijg je gratis offertes toegestuurd die je vrijblijvend mag vergelijken om de beste en goedkoopste gevelspecialist uit de buurt te vinden.gevel-cementeren

Wat is cementeren?

De buitenmuur cementeren betekent een laag zandcement aanbrengen. Dit is een interessante techniek om bij oudere gevels kleurverschillen, kleine schade of andere imperfecties weg te werken. Nadien kan de gevel weer tegen een storm en een stootje.

Met een dunne laag cementpleister blijft de onderliggende structuur nog zichtbaar. Maar je kan ook voor een dikkere laag kiezen om een volledig nieuwe gevelafwerking te verkrijgen.

Om de gevel te cementeren, gebruikt men een samenstelling van cement, zand, water en een vloeibare hars, zoals Compaktuna.

De grootste voordelen:

 • Een cementlaag is ideaal om onderliggende imperfecties weg te werken.
 • Je kan de onderliggende structuur nog zien door een dunne cementlaag.
 • De muur is nadien weer beter beschermd tegen allerlei weersomstandigheden.
 • Je kan kleur verwerken in de cementlaag waardoor je nadien niet meer hoeft te schilderen.
 • Cementpleister is dampopen waardoor er geen problemen met vocht ontstaan.

Nadelen van cementeren

Het cementeren van de buitenmuren heeft een klein nadeel maar dat kan met enkele slimme aanpassingen voorkomen worden.

Cementpleister, net zoals vele andere gevelpleisters, neemt veel water op. Nadien verdampt dit wel weer maar na verloop van tijd blijven er vuile lijnen of plekken over. Met een gevelreiniging kan je dit oplossen, maar vervuiling voorkomen is natuurlijk beter.

Met een brede dakrand en raamdorpels voorkom je dat er te veel vocht doordringt in de buitengevel.

Wat kost de gevel cementeren?

De gevel cementeren kost ongeveer €30,- tot €40,- per vierkante meter. De belangrijkste factor hierbij is de dikte van de cementlaag.

Verder hangt de prijs om de gevel te cementeren af van de staat van de gevel. Als er reparaties nodig zijn, zoals voegen herstellen of een dakgoot vermaken, dan zal de prijs uiteraard wat hoger liggen.

Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van de verplaatsingskosten, materiaalkosten en arbeidskosten van de aannemer of gevelspecialist. Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je tarieven van meerdere vaklui vergelijken.

Cementeren: kosten 2024 *

Cementpleister Gemiddelde prijs per m²*
Dunne laag cementpleister €30,-
Dikke laag cementpleister €40,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Besparen op de kosten om de gevel te laten cementeren?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Mogelijkheden van cementpleister

De gevel cementeren is veel creatiever dan het lijkt. Er is veel meer mogelijk dan gewoon een saaie laag cement aanbrengen.

Je kan kiezen voor verschillende diktes met verschillende resultaten. Je hebt ook de mogelijkheid om kleur toe te voegen en je kan zelfs heuse gevelplinten cementeren.

Ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden van pleisterwerken en wanneer je best voor wat kiest.

Vind hier meer informatie over gevel bepleisteren.

1. Dunne deklaag

Een dunne laag cementpleister bestaat uit ongeveer een halve centimeter cement. Je ziet er nadien nog de originele structuur van de gevel door. Dit is ideaal wanneer je de structuur en vorm van een bakstenen gevel wil behouden maar oneffenheden en kleurverschillen wil wegwerken.

Om deze techniek te gebruiken moet de buitengevel nog in relatief goede staat zijn. Er is natuurlijk wel minder cementpleister nodig waardoor een dunne laag goedkoper is dan een dikke.

Zelfs met zo’n dun laagje cementpleister ziet de muur er nadien weer als nieuw uit.

2. Dikke deklaag

Met een dikke laag cementpleister kies je voor een volledig nieuwe gevel. Onderliggende structuren, zoals bakstenen, zijn na de behandeling niet meer zichtbaar. Bij deze techniek krijg je een egale muur als resultaat. De nieuwe laag is namelijk om en bij de anderhalve centimeter dik. Soms zelfs tot 2 cm.

Een dikke laag is een betere keuze bij gevels met veel oneffenheden en gebreken. Door de dikke cementlaag vallen die nadien niet meer op.

De dikkere laag zorgt voor een betere bescherming tegen stoten en weersomstandigheden. Door het extra materiaal is dit natuurlijk iets duurder.

3. Schilderen

Standaard is cementpleister vuilwit of grijs van kleur. Dit zorgt op zich al voor een mooie en strakke uitstraling. Je kan er echter ook voor kiezen om een cementlaag in kleur aan te brengen.

Door kleurpigment toe te voegen aan de samenstelling wordt het kleur netjes verdeeld over de gevel. Dit heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste, hoef je nadien niet meer te schilderen en ten tweede, blijft de gevel gelijk van kleur wanneer er kleine stukjes afbrokkelen.

4. Gevelplinten cementeren

Gevelplinten zijn een stijlvolle maar ook nuttige afwerking van de onderkant van de gevel. Vaak gebruikt men blauwsteen maar een gecementeerde gevelplint is een degelijk en goedkoper alternatief.

Gecementeerde gevelplinten bieden bescherming tegen opspattend water en vuil omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn dan, bijvoorbeeld, bakstenen.

Ook qua stijl dragen ze bij aan de woning. De plinten geven de woning een charmante toets. Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen: glad, geschuurd of gesponst.

De gevel laten cementeren door een erkende gevelspecialist?

Vind de beste vakman uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

gevel-cementeren

Gevel cementeren: de werkwijze

De gevel cementeren gebeurt in drie stappen: voorbereidingen treffen, cement aanbrengen en de muur afwerken.

Hieronder bespreken we de stappen die een vakman doorloopt om een prachtig resultaat te leveren.

Stap 1. Voorbereidende werkzaamheden

Zoals altijd is een goede voorbereiding de basis van een geslaagd project. Zeker bij gevelcementering is het belangrijk om op een nette en degelijke gevel te werken zodat de cementlaag goed blijft plakken.

De eerste stap is dus het schoonmaken en herstellen van de buitenmuren. De vakman kiest op basis van de staat en het materiaal van de gevel een geschikte reinigingsmethode. Al het vuil en mos worden weggehaald om een beter zicht te krijgen op eventuele gebreken en om een betere hechting te verzekeren natuurlijk.

Kapotte delen van de muur, zoals scheurtjes of afbrokkelend voegwerk, worden hersteld om een betere bescherming te bieden tegen vocht en om geen holle ruimtes achter de cementlaag te laten.

Stap 2. Gevel cementeren

Na de voorbereiding brengt de vakman twee lagen cement aan. De eerste laag is een hechtingslaag en de twee een afwerkingslaag.

Met een ruwe borstel wordt de cementpleister van boven naar beneden aangebracht. Na het aanbrengen van de eerste laag kan de hechting geïnspecteerd worden. Als alles in orde is volgt een tweede laag om de gewenste afwerking te voorzien.

Stap 3. Buitenmuur afwerken

Om optimaal van de nieuwe gevel te genieten, is het belangrijk om de cementlaag van een beschermlaag te voorzien. Met een waterwerende coating zorgt de vakman ervoor dat de onderkant van de gevel weinig last ondervindt van water en vuil. Dankzij de coating maken mossen en algen ook veel minder kans om te groeien.

Als alternatief kiest men ook soms voor een afwerking met gevelplinten van natuursteen. Dit zorgt voor een iets luxueuzere stijl maar het is uiteraard wat duurder.

Gevel cementeren of kaleien?

In plaats van cement, gebruikt men ook vaak kalkpleister om de gevel te renoveren. Dit heet kaleien.

Deze kalkpleister geeft de gevel een heel authentieke uitstraling en beschermt bovendien ook prima tegen diverse weersomstandigheden.

Kaleien zorgt voor een zachtere afwerking dan cementeren. Dit betekent dat het een landelijkere en charmantere uitstraling heeft maar ook dat de gevel iets gevoeliger is voor schade.

Met cement ben je beter beschermd en bovendien kan je deze methode ook combineren met gevelisolatie.

Om het beste van de twee te combineren, kan je ook cementeren met een kalei-effect. Zoek een vakman via onze gratis offertedienst om de mogelijkheden te bespreken.

Zelf aan de slag, of toch een vakman inhuren?

De buitenmuur cementeren is een moeilijk doe-het-zelf project. Je hebt namelijk voldoende inzicht nodig over de materialen en technieken. Welke samenstelling gebruik je voor en bepaald soort ondergrond? Wat is de beste techniek om de gevel te reinigen? Hoe dik moet de laag precies zijn?
Zonder ervaring is het bovendien ook bijzonder moeilijk om een egale laag cementpleister aan te brengen.
Als je toch zelf de gevel gaat cementeren, hou dan rekening met deze tips:

 • Zorg voor een nette en schadevrije gevel.
 • Vergeet niet om de gevel af te werken met een beschermende coating.

gevel-cementeren

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Als je alles optelt, is het vaak toch goedkoper om een vakman in te schakelen. Je moet dan zelf geen materiaal en beschermende kledij aankopen. Bovendien krijg je er gratis advies op maat bij en weet je zeker dat je een mooi resultaat krijgt. Wie zonder veel kennis zelf aan de slag gaat kan grote fouten maken die alleen maar tot hogere kosten zullen leiden.

Start gratis offerteaanvraag!

Door de werken uit te besteden, bespaar je jezelf ook veel tijd. En door hier gratis offertes aan te vragen kan je jezelf een hoop geld besparen. Na één eenvoudige aanvraag krijg je meerdere offertes toegestuurd die je vrijblijvend mag vergelijken. Zo is een goedkope en deskundige vakman vinden veel gemakkelijker.

Vraag snel je offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!