Vakman gezocht voor pleisterwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Pleisterwerken
  4. /
  5. Sierpleister

Sierpleister

Sierpleister is een gemakkelijke en authentieke keuze voor muur- en gevelbekleding. Dankzij de veelzijdigheid en de verschillende soorten is er voor elk wat wils.

Lees verder om de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Je zal meer te weten komen over de voordelen, de eigenschappen en de prijs van elke soort sierpleister.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever advies op maar of exacte prijzen, vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan.Stukadoor gezocht?

Vind eenvoudig en snel een stukadoor uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een expert en bespaar direct op de kosten.

Wat is sierpleister?

Sierpleister is een verzamelnaam voor verschillende soorten decoratieve pleisterwerken. Deze soorten muurbekleding kan in verschillende kleuren en diktes op de muur aangebracht worden. Er bestaan soorten voor binnenshuis en soorten voor buitenshuis.

Sierpleister is een heel handig product omdat het een soort alles-in-een oplossing is. Sierpleister kan meestal direct op de ondergrond aangebracht worden. Daarnaast vergt het ook geen verdere afwerking zoals een verflaag.

sierpleister

Wat kost sierpleister aanbrengen?

De voornaamste sierpleisters voor binnen zijn niet zo duur. Rustiekputz, spachtelputz en granol kosten gemiddeld zo’n €15,- à €25,- per vierkante meter.

Sierpleister buiten aanbrengen is wat duurder. Een minerale sierpleister kost rond de €60,- per vierkante meter en kunstharspleister kost ongeveer €70,- per vierkante meter.

De prijzen kunnen wat verschillen volgens de kwaliteit van het product. Goedkopere merken zijn soms tot de helft goedkoper, maar vaak zit er veel meer variatie in de korreldikte. Het resultaat zal dus wat minder zin.

Verder is de prijs afhankelijk van andere materiaalkosten en de arbeidskosten van de vakman. De exacte kosten kom je te weten door offertes aan te vragen.

Ter volledigheid vind je in onderstaande tabel nog eens alle prijzen. Daarin zitten ook gemiddelden voor het aanbrengen van sierpleister en isolatie.

Soort sierpleister Gemiddelde prijs per m²* 2024 Omschrijving
Rustiekputz €15,- tot €25,-
Spachtelputz €15,- tot €25,-
Granol €15,- tot €25,-
Minerale sierpleister €60,-  Excl. isolatie
€80,- tot €100,- Incl. isolatie
Kunstharspleister €70,- Excl. isolatie
€90,- tot €110,-  Incl. isolatie

*Let op: dit zijn algemene prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten. Exacte prijs weten? Vraag een gratis offerte aan zonder aankoopverplichting.

Laat sierpleister aanbrengen door een professionele vakman.

Vind hier de geschikte specialist door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Soorten sierpleister

Sierpleisters worden opgedeeld in twee categorieën: pleisters voor binnen en pleisters voor buiten.

Onderstaand bespreken we de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van de voornaamste soorten.

Eerst bespreken we de twee soorten sierpleisters voor gevelwerken. Daarna komen de soorten voor binnenmuren aan bod.

Minerale sierpleister

Minerale sierpleisters bestaan uit natuurlijke materialen zoals kalk, zand en cement. Deze worden aangevuld met water en eventueel een kleurpigment.

Deze sierpleisters worden in een dikke laag van ongeveer anderhalve centimeter op de muur gespoten. Daarna strijkt de stukadoor de pleister uit met een krasbord.

Minerale sierpleisters zijn vrij waterdicht maar nemen toch wat vocht op. Daardoor ontstaat er na verloop van tijd wat groene vervuiling op de gevel. Vooral bij gevels met diepere groeven treedt er sneller vervuiling op.

Deze sierpleisterwerken kosten gemiddeld €60,- per vierkante meter. Als je de gevel ook wil laten isoleren komt er nog zo’n €20,- tot €40,- bij.

Kunstharspleister

Kunstharspleisters bevatten een synthetisch materiaal. Dit betekent dat ze minder ecologisch zijn. Ze zijn echter wel beter bestand tegen vervuiling zoals algen en mossen.

Synthetische pleisters worden in meerdere dunne lagen op de muur gespoten. Elke laag heeft daarbij een licht verschillende samenstelling met een verschillend doel. Op egale en onbeschadigde ondergronden kan een kunstpleister in dunne lagen worden aangebracht. Bij beschadiging komen de onderliggende lagen echter bloot waardoor eventuele herstellingen vaker nodig zijn dan bij natuurlijke pleisters.

Aangezien gevels met deze sierpleisters waterafstotend zijn, nemen ze helemaal geen water op. In tegenstelling tot minerale pleisters zie je dus geen verkleuringen op de gevel bij regenweer.

Sierpleisterwerken met kunsthars zijn duurder. Je betaalt gemiddeld €70,- per vierkante meter. Om de gevel te laten isoleren komt er ook hier zo’n €20,- tot €40,- bij.

Een vakman inschakelen voor sierpleister op isolatie?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste specialist uit je buurt te vinden.

Rustiekputz

Rustiekputz is beschikbaar in verschillende korreldiktes, maar deze zijn doorgaans iets grover dan spachtelputz en iets fijner dan granol. Zoals alle sierpleisters is dit materiaal beschikbaar in verschillende kleuren en is er wat variatie van de korreldikte mogelijk.

Rustiekputz wordt met de hand aangebracht. Het resultaat word gekenmerkt door een lichte groefstructuur.

Het materiaal is vrij stevig en kan wel tegen een stootje. Mocht er echter toch beschadiging zijn, valt dit nauwelijks op. Door de kleurechtheid en de ruwe structuur wordt dit goed gecamoufleerd.

Deze sierpleister kan je gemakkelijk schoonmaken. Als je het kleur beu wordt, kan je het materiaal ook overschilderen.

De kosten voor deze soort sierpleister liggen tussen de €15,- en €25,- per vierkante meter.

Granol

Granol is de ruwste soort sierpleister. Het heeft doorgaans een vrij uitgesproken structuur met groeven.

Afhankelijk van de strijktechniek kunnen er met deze sierpleister verschillende patronen gecreëerd worden. Ook op vlak van kleur zijn er meerdere mogelijkheden. Nadien kan de sierpleister eventueel ook overschilderd worden.

Granol is de oudste techniek maar het is daarom geen minderwaardige sierpleister. Ook deze sierpleister kost tussen de €15,- en €25,- per vierkante meter.

Spachtelputz

Spachtelputz is de populairste soort sierpleister. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes. Dit pleistermateriaal bevat marmerkorrels en hars. Het is de fijnste soort sierpleister voor gebruik binnenshuis.

Spachtelputz wordt met de hand aangebracht met behulp van een spatel. Een laag pleister is ongeveer 1 tot 4 mm dik.

Nadien is deze pleistersoort vrij gemakkelijk te bewerken. Het is gemakkelijk schoon te maken en indien gewenst kan het materiaal overschilderd worden.

Deze sierpleister aanbrengen kost gemiddeld tussen de €15,- en €25,- per vierkante meter.

Waarom een stukadoor inschakelen?

Sierpleister aanbrengen met de hand is een vuile en intensieve klus. Wie hier geen ervaring mee heeft, maakt er snel een boeltje van en zal zich snel vermoeien. Door traag te werk te gaan krijg je een oneffen resultaat. Zonder de nodige ervaring is het ook moeilijk om de pleister in de juiste dikte aan te brengen en de gewenste structuur te bekomen.

Ook het materiaal kan soms een probleem zijn voor doe-het-zelvers. Sierpleister op de gevel wordt met een spuitpistool aangebracht. Tenzij je die al in huis hebt, is het waarschijnlijk de investering niet waard om zo’n machine aan te kopen. En als je die toch hebt, dan wil je die waarschijnlijk liever niet vuilmaken met plakkend pleistermateriaal.

Sierpleister glad maken: kan dat?

Als je de uitstraling van je sierpleister beu bent, heb je twee gemakkelijke mogelijkheden om dit te veranderen. Je kan de muur schilderen of de sierpleister glad maken.

De gemakkelijkste optie om de muur terug glad te maken, is door erover te stuken. Voor een vakman is dit een koud klusje. Na een goede reiniging en het aanbrengen van een laagje voorstrijkmiddel wordt een laag witte pleister aangebracht om de muur weer mooi vlak te maken.

Je kan sierpleister ook glad maken door de pleisterlaag volledig te verwijderen of door de muur glad te schuren. Dit zijn echter heel arbeidsintensieve klussen die je beter door een vakman laat uitvoeren.

sierpleister kosten

Sierpleister laten aanbrengen? Bespaar op de kosten!

Reken op de kennis en ervaring van een vakman voor een mooi resultaat. Niet alleen heeft hij het correcte materiaal en de handigheid om de sierpleister aan te brengen, hij kan ook advies op maat geven.

Maar hoe vind je nu een geschikte vakman voor sierpleisterwerk?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

De gemakkelijkste manier is door hier gratis offertes aan te vragen. Je krijgt na de aanvraag snel enkele offertes toegestuurd die je vrijblijvend mag vergelijken. Zo vind je zonder twijfel een geschikte specialist.

Gratis offertes vergelijken!