Soorten stucwerk

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Soorten stucwerk

Alle soorten stucwerk op een rij!

Wil je iets anders dan verf of behang op de muur? Kies voor stucwerk.

De keuze aan soorten stucwerk voor binnen is bijzonder ruim. Daarnaast bestaan er verschillende soorten stucwerk voor buiten.

Maar hoe kies je nu de beste soort stucwerk uit zoveel mogelijkheden?

Lees aandachtig dit artikel over de verschillende soorten stucwerk. Weet je nadien nog niet precies wat je wil, vraag dan raad aan een vakman uit de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om een goede vakman te vinden voor de beste prijs.soorten stucwerk

Welke soorten stucwerk zijn er?

Tegenwoordig kan je zowel binnens- als buitenshuis prachtige resultaten bekomen met stucwerk. Van traditioneel sausklaar maken tot een elegante sierpleister, de opties zijn eindeloos.

Lees onderstaande opsomming van soorten stucwerk om door de bomen het bos te zien en de juiste keuze te maken.

Sierpleister: spachtelputz, rustiekputz en granol

Met sierpleister zorg je voor een elegante, decoratieve afwerking. Dankzij de verschillende kleur- en structuurkeuzes laat sierpleister veel ruimte voor creativiteit.

 • Spachtelputz: Deze soort stucwerk heeft doorgaans een fijne korrelstructuur, maar is beschikbaar in verschillende korrelgroottes.
 • Rustiekputz: De structuur van deze soort is iets grover dan van spachtelputz. Het oppervlak vertoont een lichte korrelstructuur met kleine groeven.
 • Granol: Deze soort heeft een heel grove structuur waardoor het oppervlak putjes en groeven vertoont.

Met deze soorten stucwerk kan je zowel binnenmuren als buitenmuren afwerken. Sierpleister is namelijk heel kras- en stootvast. Ook zijn alle soorten in verschillende kleuren beschikbaar.

Spackspuitwerk

Spuitpleister is een snelle en goedkope soort stucwerk om muren en plafonds af te werken. Met spackspuitwerk kan je een fijne of licht-grove korrelstructuur aanbrengen. Helemaal egaal of meer decoratieve structuren zijn echter onmogelijk.

De muur wordt behandeld met twee lagen pleister. Aangezien dit met een spuitpistool gebeurt, gaat dit vrij snel. De voorbereiding kost echter wat meer tijd want alles moet netjes afgeplakt worden.

Sausklaar of behangklaar stucen

Bij beide soorten stucwerk laat je de muur mooi egaal afwerken. Een goede stukadoor werkt netjes alle oneffenheden en putjes weg zodat je nadien gemakkelijk kan schilderen of behangen.

Behangklaar stucen is iets goedkoper en eenvoudiger dan sausklaar stucen. Om het pleisterwerk te kunnen schilderen, moet de muur namelijk volledig glad zijn. Voor behangwerk mag het nog een klein beetje oneffen blijven.

Als je de muur sausklaar laat stucen, kan je natuurlijk nog altijd voor behang kiezen. Maar omgekeerd niet.

Een wist-je-datje: Sausklaar stucwerk kan je indien gewenst ook met tegels afwerken.

Benieuwd hoeveel het kost om stucwerk te laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Schuurwerk en raapwerk

Met raapwerk maakt de stukadoor een wat ruwere muur weer mooi egaal. Dankzij een dikke laag gipsmortel zal de muur weer mooi vlak en waterpas staan. Het verschil met gewone pleisterwerken is de dikte van de gipslaag.

Ook voor schuurwerk gebruikt men doorgaans een dikkere laag pleister. Door middel van schurende bewegingen wordt een schuur-effect gecreëerd op de muur of het plafond. Dankzij deze afwerking is schilderen niet meer nodig. Je geniet namelijk telkens van prachtige schaduweffecten op de muur of het plafond.

Gevelpleister

Voor de gevel bestaan er verschillende unieke soorten stucwerk. Je kan kiezen uit minerale en synthetische gevelpleisters.

Minerale soorten bevatten kalk en/of cement. In combinatie met enkele andere materialen en kleurstof, wordt deze specie in een laag op de muur aangebracht.

Synthetische pleisters worden gemaakt op basis van kunsthars. Het heeft een fijnere afwerking dan zijn minerale variant maar is minder kleurvast.

Gevelpleisters of crepi zijn ideale materialen om oude gevels te renoveren.

Luxe stucwerk: beton ciré en tadelakt

Betonciré, of betonstuc, is een soort stucwerk op basis van cement. Deze grondstof zorgt voor een harde afwerking. Met behulp van hars kan dit product egaal en scheurloos aangebracht worden.

Tadelakt is een soort stucwerk waarbij kalk gebruikt wordt. Het aanbrengen van dit materiaal is vrij arbeidsintensief waardoor het iets duurder is. Tadelakt moet regelmatig nabehandeld worden om het oppervlak waterafstotend te houden.

Mortex en cementpleister

Mortex wordt gemaakt op basis van kalk. Het grote voordeel van mortex is dat het van nature waterdicht is. Terwijl betonciré en tadelakt nabehandeld dienen te worden, is dit bij dit materiaal niet nodig. Het kan overal gebruikt worden, zelfs voor de vloer.

Cementeren dient vooral om gevels te vernieuwen. Standaard is deze laag zandcement grijsachtig van kleur maar er kunnen verschillende kleurpigmenten aan het mengsel toegevoegd worden.

Een vakman inschakelen voor advies over verschillende soorten stucwerk?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om een geschikte stukadoor te vinden.

Wat kost stucwerk?

Spuitpleister is, zoals gezegd, de goedkoopste soort stucwerk. Het kan als vanaf €5,- per vierkante meter. Behang- of sausklaar stucen kosten minstens €10,- per vierkante meter.

Ander soorten stucwerk zijn duurder. De minimumprijzen liggen rond de €15,- à €20,- per vierkante meter. De prijs kan echter oplopen tot zo’n €80,- voor sierpleister, cementwerk of betonstuc.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen voor verschillende soorten stucwerk. Raadpleeg onze prijspagina voor pleisterwerk voor meer gedetailleerde info, of vraag hier gratis offertes aan.

Kosten stucwerk 2024

Type pleisterwerk Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €10,- tot €20,-
Sausklaar stucwerk €10,- tot €25,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Sierpleister €15,- tot €80,-
Cementeren €20,- tot €80,-
Betonstuc €20,- tot €80,-

Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. materiaal-, arbeidskosten en btw.

Welk soort stucwerk moet ik kiezen?

Welke soort stucwerk het beste past op je gevel of in je interieur is voornamelijk een stijlkeuze. Toch zijn er enkele details waar je rekening mee moet houden.

 • Wat is je budget? Hou er rekening mee dat de prijs voor sierpleister een stuk hoger licht dan de prijs voor spackspuitwerk.
 • Wat is de staat van de muur? Doorgaans is de ondergrond niet van groot belang maar toch is het mogelijk dat bepaalde soorten stucwerk zich niet goed hechten.
 • Met wie deel je het huis? Grove soorten stucwerk hebben soms scherpe randen. Deze zijn dus af te raden als je kleine kinderen of loslopende huisdieren hebt.

stucwerk soorten

Besparen op stucwerk? Gratis offertes vergelijken!

Breng stucwerken tot een goed einde door een professionele stukadoor in te schakelen. Dankzij jarenlange ervaring gaat hij sneller en nauwkeuriger te werk dan een doe-het-zelver. Hij zet de laag precies op de nodig dikte. Dikkere lagen stucwerk kosten uiteraard meer door de extra materiaalkosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hoewel een specialist inschakelen duurder is dan doe-het-zelfwerken, hoeft het prijsverschil niet enorm te zijn. Door slim prijzen te vergelijken via een gratis offerte-aanvraag zal je zien dat de totaalkost best wel meevalt.

Gratis offertes vergelijken!