Tadelakt
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
- Home
- /
- Pleisterwerken
- /
- Tadelakt
Tadelakt laten aanbrengen?
Ben je tegels of verf in de badkamer beu? Wil je iets anders? Iets exotischer en eleganter? Overweeg eens een badkamer met tadelakt. Met dit pleistermateriaal, dat trouwens ook voor andere ruimtes dient, schep je een originele mediterraanse sfeer.
Lees verder om meer te weten te komen over deze kalkpleister. We gaan eerst dieper in op de oorsprong en de voordelen van dit materiaal. Daarna hebben we het over de uitgebreide mogelijkheden en ten slotte krijg je nog wat tips over het onderhoud en het aanbrengen van tadelakt.
Tussendoor komen ook de kosten aan bod. Deze zijn wat hoger dan voor andere pleistermaterialen, maar toch is er wat marge. Via onze gratis offerteservice vind je snel een vakkundige specialist met voordelige prijzen.
Navigeer direct naar:
- 1. Wat is tadelakt?
- 1.1 Voordelen
- 2. Wat kost het?
- 3. Mogelijkheden
- 3.1 Toepassingen
- 3.2 Kleuren
- 3.3 Ondergronden
- 3.4 Afwerking
Wat is tadelakt?
Tadelakt is een soort pleister op basis van hydraulische kalk en marmerpoeder. Dit materiaal werd oorspronkelijk gebruikt in Marokkaanse badhuizen. Daarom noemt men het ook wel Marokkaans stucwerk.
Het is een ideale kalkpleister voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer. Na een traditionele behandeling met zeep op basis van olijfolie zijn wanden met tadelakt volledig waterdicht. Bovendien krijg je een prachtige zuiderse look in die ruimtes.
Wat zijn de voordelen?
Naast de prachtige look heeft tadelakt nog enkele andere aangename voordelen:
- Het is een natuurlijk product met een unieke natuurlijke uitstraling.
- De wanden krijgen een onevenaarbare mat-glans stijl.
- Het product stoot water goed af.
- Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
- De wanden worden egaal afgewerkt zonder voegen.
- Wanden met tadelakt hebben zelden last van schimmelvorming of andere vochtproblemen.
Tadelakt: prijs 2024
Tadelakt aanbrengen op een wand kost gemiddeld tussen de €120,- en €200,- per vierkante meter. Dit is een stuk duurder dan ander pleistermateriaal omdat het een erg arbeidsintensieve klus is.
De exacte prijs hangt voor een deel af van de ondergrond. Zowel het materiaal, de vorm en de oppervlakte zijn van invloed op de prijs.
Verder is de prijs afhankelijk van het gekozen kleur en de kwaliteit van het pleistermateriaal.
Ten slotte, dien je rekening te houden met de arbeidskosten. Die hangen, onder andere, af van de ervaring van de vakman. De beste manier om deze te vergelijken is door hier gratis offertes aan te vragen.
Besparen op de kosten voor een badkamer met tadelakt?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen te vergelijken.
De mogelijkheden van tadelakt
Tadelakt is een vrij polyvalente kalkpleister. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en kan in meerdere ruimtes gebruikt worden om een unieke sfeer te scheppen.
Hieronder gaan krijg je meer informatie over de ruimtes waarin deze kalkpleister vaak gebruikt wordt, wat de voornaamste kleuren zijn en waarom een afwerking zo belangrijk is. Daarnaast bespreken we de geschikte ondergronden en het vereiste onderhoud.
Toepassingen: badkamer, keuken en toilet
Tadelakt wordt vooral gebruikt in badkamers omwille van de waterdichte eigenschappen. Het gebruik is bovendien niet enkel beperkt tot de wanden. Ook de randen van het bad of andere badkamermeubels kunnen met tadelakt afgewerkt worden. Zelfs op het plafond kan je het aanbrengen.
Verder gebruikt men tadelakt in de keukens en het toilet om een warme zuiderse sfeer te scheppen. Ook voor sauna’s, of traditionele ovens en houtkachels is dit een leuk materiaal.
Ten slotte, kan je dit materiaal ook buiten gebruiken. Dankzij de uitstekende waterwerende kwaliteiten is dit helemaal geen probleem.
Welke kleuren zijn er?
Door toevoeging van kleurpigment bestaan er veel kleurmogelijkheden. De voornaamste basiskleuren zijn groen, rood, geel, blauw, crème-wit en grijs. Door deze onderling te mengen, kan je echter een heel brede waaier aan kleuren verkrijgen.
Kies voor grijze tadelakt om een betonlook te creëren. Dit komt vooral tot zijn recht in de badkamer. Voor een typische zuiderse look, kan je natuurlijk ook blauwe of rood aanbrengen.
Beige en wit-tinten zijn interessante opties voor een tijdloze en elegante keuken.
Geschikte ondergronden
Tadelakt heeft een stabiele, vlakke en stofvrije ondergrond nodig. De wand dient mooi egaal te zijn en vrij van oneffenheden.
Je brengt tadelakt het best aan op een minerale ondergrond zoals, beton, cement of baksteen. Daarnaast kan het ook op gipsplaten of tegels. Hiervoor is echter een extra behandeling nodig en er is wat meer kans op problemen.
Soms brengt men een laag glasvezel-bewapening aan om het onderliggende materiaal te beschermen tegen de vervormingen tijdens het droogproces.
De afwerking
Na het aanbrengen van een dunne laag en de nodige droogtijd wordt de wand gepolijst. Door cirkelbewegingen te maken met een edelsteen verkrijgt de wand een uniek wolk-effect met een prachtige glans. Na wat extra droogtijd wordt het materiaal na-behandeld met was of zeep op basis van olijfolie. Zo wordt de wand beschermd tegen vocht en houdt het zijn glans enkele maanden vast.
De afwerking is vrij arbeidsintensief en vergt veel nauwkeurigheid. Daardoor is de wand bepleisteren met tadelakt vrij duur.
Tadelakt onderhoud: wat is er nodig?
Tadelakt is een natuurlijk product en vereist dus wat onderhoud. Om de mooie unieke look te behouden, moet je de wanden twee- tot zesmaandelijks behandelen met was of olijfolie-zeep. Dit is ook belangrijk om de waterdichtheid te garanderen.
Maak de wanden schoon met speciale schoonmaakproducten voor dit type wand. Met andere (zure) schoonmaakmiddelen kan je de kalk in de wand aantasten.
Een vakman inschakelen om een ruimte van tadelakt te voorzien?
Vind een ervaren tadelakt specialist uit je buurt via onze gratis offerteservice.
Tadelakt nadelen: zijn die er?
Wie schoonheid wil, moet vaak wat afzien. Helaas is dit ook het geval bij tadelakt. De elegante, unieke uitstraling is niet goedkoop en kost vrij veel arbeid.
Vooral het aanbrengen van Marrokaans stucwerk is vrij arbeidsintensief. Bovendien vergt het polijsten van de wanden veel kennis en ervaring. Omwille hiervan is dit pleistermateriaal wat kostelijk.
Ook nadien vergt tadelakt regelmatig onderhoud. Om een goede bescherming en prachtige glans te garanderen, dien je de wanden meerdere malen per jaar in te wrijven.
Tadelakt aanbrengen? Schakel een vakman in!
Zelf tadelakt aanbrengen is bijzonder moeilijk. De ondergrond inspecteren, de juiste laagdikte bepalen en de wand perfect polijsten vergen veel vakkennis en ervaring. Tadelakt is bovendien geen superstevig materiaal. Het is moeilijk om rechte hoeken te maken dus heb je de juiste vaardigheden om deze netjes af te ronden.
Daarnaast moet je ook van het nodige materiaal voorzien zijn. Je hebt hoogstwaarschijnlijk geen edelsteen liggen om de wand te polijsten.
Ben je toch bereid om dit materiaal aan te kopen en zelf tadelakt aan te brengen, lees dan onderstaande tips.
Info voor de doe-het-zelver!
Tadelakt aanbrengen is net iets moeilijker dan gewoon pleisteren. Je hebt er toch wat extra kennis, materiaal en geduld voor nodig. Gebruik onderstaand stappenplan om het pleistermateriaal correct klaar te maken, aan te brengen en af te werken.
- Meng de kalk met water en laat het mengsel daarna twee dagen rusten. Vergeet niet om kleurpigment toe te voegen als je dat wenst.
- Breng het mengsel aan met een pleisterspaan. Verdeel netjes zodat de laag ongeveer 5 mm dik is.
- Zet de wand manueel vlak in ronde bewegingen. Dit noem men tallocheren.
- Na de nodige droogtijd begint het precisiewerk. Polijst het oppervlak. Met een gladde edelsteen maak je kleine cirkelbewegingen om de gewenste gladheid te verkrijgen.
- Laat opnieuw drogen. Daarna wrijf je het oppervlak in met was of olijfolie-zeep om het bovenlaag te beschermen en waterdicht te maken.
Besparen op tadelakt? Gratis stukadoor offertes vergelijken!
Dankzij zijn unieke afwerking en elegante stijl valt tadelakt moeilijk te vergelijken met andere materialen. Helaas kost deze pracht veel arbeid en dus veel geld. Besparen op de kwaliteit is geen goede optie aangezien het op zich al een iets zachter materiaal is. Besparen op de arbeidskosten is dus de best optie.
Maar hoe bespaar je op arbeidskosten?
Simpel. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten uit de buurt. Door de prijsramingen en de voorwaarden grondig te vergelijken, bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s op de totaalkosten voor tadelakt.