Vakman gezocht voor pleisterwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Gevel bepleisteren

Gevel bepleisteren

Gevelbepleistering is een heel populaire soort gevelbekleding. Ook voor jouw gevel is het zonder twijfel een goede keuze. De gevel bepleisteren is namelijk gemakkelijk om zowel nieuwe als bestaande gevels af te werken. Bovendien is er voor elk wat wils.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder om alle voordelen en mogelijkheden van gevelbepleistering te ontdekken. Hoe de muur bepleisteren voor doe-het-zelvers komt ook aan bod. Ben je zelf geen zo’n handige harry of heb je weinig tijd, vraag dan vrijblijvend offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden.gevel bepleisteren

Waarom de gevel bepleisteren?

Er bestaan verschillende redenen om voor gevelbepleistering te kiezen.

Ten eerste, is het een heel gemakkelijke manier om de gevel af te werken. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie is het een handige methode.

Ten tweede heeft gevelbepleistering vele andere voordelen. Het zorgt, bijvoorbeeld, voor een natuurlijke uitstraling van de woning.

Ook zorgt bepleistering voor een natuurlijke isolatie en bescherming tegen water en wind.

Ten slotte, valt ook het onderhoud van bepleisterde gevels vrij goed mee.

De belangrijkste voordelen

We zetten de belangrijkste voordelen van gevelbepleistering nog even op een rijtje.

 • Een voordelige manier om de gevel te bekleden.
 • Uiterst geschikt voor renovatiewerken.
 • Heel gemakkelijk te combineren met gevelisolatie.
 • Gevelbepleistering is vochtwerend maar laat de muur wel ademen.
 • Mooie, egale afwerking van de gevel.
 • Gevelbepleistering is vrij onderhoudsvriendelijk.

Soorten gevelbepleistering

Gevelbepleistering wordt doorgaans opgedeeld in twee categorieën: minerale pleister en kunstharspleister.

Minerale pleisters bestaan grotendeels uit natuurlijke materialen. Aan kunstharspleisters worden er kunststoffen toegevoegd.

Hieronder krijg je verdere informatie over beide soorten.

Vind hier meer informatie over gevel cementeren.

Minerale sierpleister

Minerale sierpleisters bestaan dus uit natuurlijke materialen. De belangrijkste onderdelen zijn zand, water en kalk en/of cement.

Een minerale sierpleister zorgt voor een heel natuurlijke uitstraling. Het kan in dikke lagen aangebracht worden waardoor er prachtige, authentieke gevels gecreëerd kunnen worden.

Deze soort pleister is echter wel wat gevoelig voor vuil en algen. Deze kunnen zich namelijk gemakkelijk ontwikkelen in het ruwere oppervlak. Ook scheurtjes ontstaan sneller bij deze variant omdat het pleistermateriaal niet zo flexibel is.

De prijs voor minerale sierpleister ligt rond de €60,- per vierkante meter.

Kunstharspleister

Synthetische sierpleisters bevatten kunsthars of siliconen. Deze stoffen maken het pleistermateriaal elastischer en flexibeler. Kunstharspleisters zijn dus beter beschermd tegen scheurtjes. Ook vervuiling maakt minder kans op dit type sierpleister.

Bij renovaties is kunstharspleister helaas niet altijd even interessant. De pleisterlaag is namelijk vrij dun waardoor oneffenheden vaak niet helemaal weggestopt kunnen worden.

Aangezien deze pleister in meerdere dunne lagen worden aangebracht, is het niet zo kleurvast. Schade is dus iets sneller zichtbaar dan bij minerale pleisters, waar het kleur in de pleister wordt verwerkt.

Deze synthetische pleisters zijn iets duurder dan minerale pleisters. De prijs is ongeveer €70,- per vierkante meter.

Wat kost een gevel bepleisteren?

De gevel bepleisteren met minerale sierpleister kost zo’n €60,- per vierkante meter. Synthetische pleisters kosten gemiddeld €10,- euro meer.

De prijs kan uiteraard wat hoger of lager liggen, afhankelijk van de tarieven van de vakman, de kwaliteit van het pleistermateriaal en de staat van je huidige gevel.

Verder zal het wat meer kosten als je de gevel ook laat isoleren. Het kost ongeveer €20,- tot €40,- per vierkante meter om de gevel te laten isoleren tijdens de pleisterwerken. Let wel dat het veel duurder zou zijn om deze werken apart uit te voeren. Voor exacte prijzen kun je altijd gratis offertes vergelijken.

In onderstaande tabel krijg je nogmaals een handig overzicht van de prijzen. Je kan ook meer lezen over de kosten van verschillende pleisterwerken.

Gevel bepleisteren: prijs per m² 2024

Soort pleisterwerk Gemiddelde prijs per m²* Omschrijving
Minerale sierpleister €60,- Excl. isolatie
€80,- tot €100,- Incl. isolatie
Kunstharspleister €70,- Excl. isolatie
€90,- tot €110,- Incl. isolatie

*Let op: dit zijn algemene prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten. Exacte prijs weten? Vraag een gratis offerte aan zonder aankoopverplichting.

Gevel bepleisteren met isolatie: waarom hiervoor kiezen?

Zoals gezegd, bespaar je op de totaalkosten voor gevelwerken door pleister- en isolatiewerken te combineren. Je betaalt, bijvoorbeeld, maar één keer de transportkosten.

Daarnaast heeft de gevel isoleren en bepleisteren nog enkele andere financiële voordelen. Zo zal de waarde van je woning stijgen en zal je minder betalen op je energiefactuur.

Dankzij de isolatie blijft de woning namelijk langer warm. Dit zorgt tegelijk ook voor een aangenamere woonsfeer.

Tip: als je gevelbepleistering combineert met gevelisolatie kan je premies aanvragen bij de Vlaamse Overheid. Zo bespaar je nog meer!

Besparen op de kosten om de gevel te laten bepleisteren?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Welke kleur moet ik kiezen?

Alle gevelpleisters kunnen met kleur gemengd worden. Op enkele belangrijke aandachtspunten na kan je dus je creativiteit de vrije loop laten.

Witte of lichtkleurige crepi worden veel gebruikt. Deze kleuren zijn gemakkelijk te combineren en geven de gevel een ruime uitstraling. Deze gevels worden wel sneller aangetast door algen omdat ze niet zo snel uitdrogen. Het vuil dat zo ontstaat valt ook veel sneller op door de lichte kleur.

Donkere kleuren zullen ervoor zorgen dat de gevel meer opwarmt. Zo geven de gevels in de winter langer warmte af. Helaas ontstaan er bij minerale pleisters wel sneller scheuren door de thermische spanning. Je combineert donkere kleuren ook beter niet met gevelisolatie.

Afwerking van gevelbepleistering

Naast de kleurkeuze kan je de afwerking van een gevel met pleisterwerk nog op enkele andere manieren beïnvloeden.

Met de korrelgrootte bepaal je, bijvoorbeeld, de structuur van de gevel. Fijne korrels leiden tot een egale afwerking, grovere korrels zorgen voor een ruwer uitzicht.

Minerale pleisters zijn doorgaans gestructureerder dan synthetische. Bovendien kan je bij natuurlijke sierpleister handmatig structuur in de gevel krabben.

Ten slotte, kan je ervoor kiezen om de gevelpleister (gedeeltelijk) te schilderen. Hoewel je natuurlijk kleurpigment kan aanbrengen in het pleistermateriaal is een laagje verf geen slecht idee om een lijn of de onderste helft van de gevel een ander kleurtje te geven.

Zoek je meer informatie over de buitenmuur bepleisteren?

Vraag hier gratis offertes aan voor advies en prijzen op maat.

Gevel bepleisteren: doe-het-zelf

Of het nu om een nieuwbouw of renovatie gaat, het is best mogelijk om zelf de gevel te bepleisteren. Het project wordt verdeeld in vijf stappen: de voorbereiding, reparatiewerken, hoekprofielen en wapeningsnet bevestigen, bepleisteren en uiteindelijk de afwerking.

Om deze gevel zelf te bepleisteren met minerale pleister heb je minstens het volgende materiaal nodig:

 • Een speciekuip en mixer om de pleister te maken.
 • Een spackmes, bandtroffel en opzetspaan om pleister aan te brengen en te verdelen.
 • Een schuurbord en/of gipsschaaf voor de afwerking.


1. Voorbereiding

Alle goede werken beginnen met een grondige voorbereiding. Om deze klus tot een goed einde te brengen, moet je de gevel nauwkeurig analyseren.

Ga na of de gevel nog in goede staat is. Scheurvorming of loskomende verf leiden tot problemen.

Stof is ook een groot probleem. Zorg voor een nette gevel zodat het pleisterwerk mooi plakt. Na de reiniging dek je de delen van de gevel af die niet bepleisterd zullen worden. Regenwaterafvoer kan je tijdelijk verwijderen.

2. Herstellen beschadigingen

Als je schade ontdekte tijdens de voorbereiding, dan is het nu tijd om deze te herstellen.

Schilferende verf schuur je zo veel mogelijk weg. Zo voorkom je dat deze later samen met het pleisterwerk los komt. Loszittende bakstenen of voegen dien je weer vast te maken.

Andere onstabiele delen, zoals een gebroken dorpel, herstel je beter ook voor je de gevel bepleistert.

3. Hoekprofielen en wapeningsnet plaatsen

Eenmaal de voorbereiding en herstellingen zijn afgerond, plaats je de hoekprofielen. Deze profielen zorgen voor een versteviging van de hoeken. Tegelijkertijd doen ze dienst als geleider van het pleistermateriaal.

Zorg er zeker voor dat ze nauwkeurig geplaatst worden zodat er later geen vocht onder terechtkomt.

Om de basis voor het pleisterwerk af te werken, breng je een wapeningsnet aan. Daarmee overbrug je eventuele barsten en andere oneffenheden in de gevel. Zo garandeer je een egale afwerking.

Als de gevel ook isoleert, dan komt het wapeningsnet bovenop het isolatiemateriaal.

4. Bepleisteren gevel

Na deze ruime voorbereiding volgt het echte werk. Eerst leggen we uit hoe je minerale pleister aanbrengt, daarna komt kunstpleister aan bod.

De gevel bepleisteren met minerale pleister

Eerst maak je de pleister aan volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Wanneer de pleister klaar is, breng je een dikke laag van ruim een centimeter aan.

Eenmaal de pleisterlaag wat hard begint te worden, dien je deze te schaven met een gipsschaaf. Daardoor zal de afwerklaag nadien beter hechten.

Als de basislaag volledig droog is, breng je een dunnere afwerklaag aan. Deze dient 3 tot 5 mm dik te zijn. Tijdens het drogen werk je deze laag, indien gewenst, af met een schuurbord.

De gevel bepleisteren met synthetische pleister

De buitenmuur bepleisteren met kunstharspleister gebeurt in verschillende lagen. Deze kunnen met de hand of met een spuitmachine worden aangebracht.

Eerst dien je een basislaag aan te brengen. Hierop breng je vervolgens een primerlaag aan om voor een betere hechting te zorgen. Ten slotte, breng je de bovenste laag aan met het gewenste kleur en de gekozen korreldikte.

5. Afwerking

Nadat de pleisterlaag is afgewerkt, dien je nog het geheel af te werken. Je moet, bijvoorbeeld, de naden dichten. Dit doe je langs de ramen, deuren, etc.

Daarna volgt nog een laatste inspectie om er zeker van te zijn dat alles mooi dicht zit en er later geen vochtproblemen gaan ontstaan.

Heb je toch nog twijfels over gevelbepleistering?

Een vakman inschakelen via onze gratis offerteservice is wellicht de beste oplossing.

Buitenmuur bepleisteren: waarop letten

Om alles in goede banen te leiden, geven we je nog deze uitgebreide lijst met tips mee.

Voor een goede voorbereiding

 • Zorg dat het dakoverstek en de vensterbanken lang genoeg zijn.
 • Horizontale oppervlakken kan je niet bepleisteren. Dek deze af met natuursteen of een gelijkaardig materiaal.
 • Verwijder dakgoten en regenpijpen tijdelijk voor een beter bereik.

Om later gevelvervuiling te beperken

 • Een bredere dakrand zorgt ervoor dat er minder water en vervuiling op de gevel terechtkomt.
 • Voorzie een plint aan de onderzijde van de gevel.
 • Plaats een randje aan de zijkant van de vensterbanken zodat het water niet langs de gevel afstroomt.
 • Zorg ervoor dat ventilatieroosters voldoende uitsteken.

Waarom een gevelspecialist inschakelen?

Bovenstaande tips zijn eigenlijk belangrijke aandachtspunten. Zo zie je maar dat er veel werk komt kijken bij het bepleisteren van de buitenmuur.

Om een goed resultaat te garanderen, met oog voor deze details, schakel je dus best een vakman in. Bovendien ben je zo ook verzekerd van een goede voorbereiding.

Gevel bepleisteren: premie 2024

Wanneer je de gevel laat bepleisteren met isolatie kan je van een mooie premie genieten.

Als je de werken laat uitvoeren door een aannemer, je woning voor 2006 werd aangesloten op het energienet en je de facturen binnen het jaar indient, kan je genieten van een premie.

De netbeheerder geeft een premie uit van €15,- per vierkante meter geïsoleerde geveloppervlakte p voorwaarde dat je aan alle voorwaarden voldoet.

De exacte voorwaarden en alle bijkomende informatie vind je op vlaanderen.be.

gevel bepleisteren kosten

Gevel laten bepleisteren? Bespaar op de kosten!

Wil je de gevel laten bepleisteren maar heb je nog vragen over de kostprijs of de uitvoering?

Geen probleem.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om een geschikte vakman te vinden. Zo kan je advies op maat aanvragen en weet je meteen hoeveel het zal kosten om de gevel te bepleisteren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Aangezien je verschillende offertes zal krijgen, kan je gemakkelijk prijzen en voorwaarden vergelijken. Zo is het veel gemakkelijker om de beste tarieven te ontdekken!

Gratis offertes vergelijken!