Pleisterwerk verwijderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Pleisterwerken
  4. /
  5. Pleisterwerk verwijderen

Pleisterwerk laten verwijderen: info en prijzen 2024

Heb je beschadigingen opgemerkt bij je pleisterwerk? Dien je werken uit te voeren aan de muur? Wil je een volledig nieuwe muur? Kortom, moet je het pleisterwerk verwijderen?

Ontdek hier wanneer dat absoluut nodig is en hoe het werkt en welk gereedschap je nodig hebt om stucwerk te verwijderen. Daarnaast bespreken we ook kort de prijs.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liefst prijzen op maat. Vraag dan hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te vergelijken.

Wanneer pleisterwerk verwijderen

Wanneer het pleisterwerk wat oud en beschadigd is, denk je er misschien aan om het pleisterwerk te verwijderen. Dat is echter niet altijd nodig. Voor we bespreken hoe je pleisterwerk verwijdert, geven we wat meer uitleg over wanneer dit nodig is en wanneer je het pleisterwerk gewoon kan herstellen.

Hoe controleer je dus of het pleisterwerk nog in goede staat is?

Met je handen kan je de kwaliteit goed controleren.

  • Wanneer je op het pleisterwerk klopt mag het niet hol klinken. Dat betekent dat er geen goede hechting meer is.
  • Waneer je aan het pleisterwerk voelt moet het droog aanvoelen.
  • Het pleisterwerk mag niet verpoederen wanneer je erover wrijft.
  • Probeer het pleisterwerk zachtjes in te drukken. Kan je het indrukken, dan is de hardheid niet meer in orde.

Verder hangt het er ook van af wek type pleisterwerk je hebt. Heb je glad pleisterwerk met beschadigingen, dan dien je het te verwijderen. Heb je echter een sierpleister met wat beschadiging, dan kan je een speciale gips kopen om er een nieuwe laag bovenop te pleisteren.

Hoe zelf pleisterwerk verwijderen

Voor je pleisterwerk verwijdert, controleer je dus eerst goed of dit wel nodig is. Plaatselijke herstellingen zijn namelijk veel goedkoper dan een volledige vernieuwing. Als je er twijfels over hebt, kan je een vakman inschakelen om de pleistermuur te controleren.

Ben je zeker dat het nodig is om de pleisterlaag te verwijderen, begin dan met een goede voorbereiding. Hieronder bespreken we wat je daarvoor nodig hebt. Daarna bespreken we verschillende methodes en ten slotte geven we wat mogelijkheden om de muur opnieuw af te werken.

pleisterwerken verwijderen

Voorbereiding en gereedschap pleisterwerk verwijderen

Om pleisterwerk te verwijderen, haal je best alle meubels uit de ruimte. Er komt namelijk veel stof vrij tijdens de werken. Wat je niet kan wegnemen, dek of plak je af. Doe zelf ook beschermende kledij aan en gebruik een veiligheidsbril zodat er geen stof in je ogen komt.

Voor de werken zelf heb je niet zo veel materiaal nodig. Het belangrijkste gereedschap om pleisterwerk te verwijderen zijn een hamer en beitel of schuurpapier. Een vakman inschakelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan! Zo weet je zeker dat het werk goed uitgevoerd wordt.

In plaats van een beitel kan je ook een schroevendraaier of plamuurmes gebruiken. Het hangt er vanaf hoe stevig het pleisterwerk nog vastzit en hoe sterk de ondergrond is.

Methodes pleisterwerk verwijderen

Het grootste probleem bij het verwijderen van pleisterwerk is dat je de ondergrond kan beschadigen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan.

Voor de eerste methode gebruik je een beitel of plamuurmes. Dit is uiteraard de methode met het meeste risico.

Voor de eerste methode gebruik je een beitel of plamuurmes. Dit is uiteraard de methode met het meeste risico.

Om het wat makkelijker te maken, begin je best waar het pleisterwerk al wat los vindt. Je ontdekt deze plaatsen door zachtjes op het pleisterwerk te kloppen. Waar het los zit, klinkt het hol.

Lukt dit niet, kan je ervoor kiezen om het pleisterwerk af te schuren met een schuurmachine. Hierbij komt echter veel meer werk kijken. Er komt ook meer stof vrij.

Beide methodes kan je zelf uitvoeren, maar het is veiliger en aangenamer om het te laten uitvoeren door een vakman. Een ervaren vakman inschakelen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en vind de beste vakman voor jouw klus.

Een ervaren vakman inschakelen voor het verwijderen van pleisterwerk?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!.

Wat na het verwijderen?

Na het verwijderen van het oud pleisterwerk heb je weer een kale muur. Je dient deze opnieuw af te werken om een mooi resultaat te krijgen.

Door de werken is de kans klein dat de ondergrond mooi effen is. Zomaar behangen of verven is moeilijk. Je laat best eerst een nieuwe laag pleister aanbrengen.

Daarnaast kan je de muur laten betegelen of kiezen voor een mooie sierpleister. Benieuwd naar meer soorten pleisterwerken?

Sierpleister verwijderen

Sierpleisters, zoal grof granol of spachtelputz, verwijderen, vereisen extra aandacht. Een muur met sierpleister is doorgaans dikker waardoor er meer stof vrij komt.

Het is daarom belangrijk om de ruimte goed te ventileren tijdens de werken.

Je draagt best ook beschermende kledij, een veiligheidsbril en een mondmasker. Je hebt er waarschijnlijk wel een paar liggen.

Maar zoals we eerder al aanhaalden, is het niet altijd nodig om sierpleister te verwijderen. Door de grove structuur hecht een nieuwe laag pleister best goed. Raadpleeg je vakman om de doe-het-zelf-handel om een product te vinden dat je bovenop een bestaande laag sierpleisterwerk kan aanbrengen.

Pleisterwerk laten verwijderen

Hoewel je weinig nodig hebt om zelf pleisterwerk te verwijderen, raden we aan om een vakman in te schakelen. Hier zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste, loop je zo minder risico om de ondergrond te beschadigen. Iemand met ervaring weet beter waar te beginnen, hoeveel kracht te gebruiken en waar hij extra voorzichtig dient te zijn.

Ten tweede, breng je zo zelf je gezondheid niet in gevaar. Het stof van pleisterwerk kan namelijk je luchtwegen aantasten. Bij vaklui is dat minder een probleem omdat ze speciale beschermende kledij hebben om geen stof in de ogen te krijgen of in te ademen.

Ten slotte, kan de het verwijderen meteen combineren met een nieuwe laag pleisterwerk. Door de vakman meer werk te geven, krijg je wellicht een beter uurtarief waardoor het tweede deel van de werken goedkoper is.

Een vakman gezocht om pleisterwerk te laten verwijderen?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de beste tarieven uit de buurt te verwijderen.

Kosten pleisterwerk verwijderen

Het is moeilijk om een exacte prijs te geven voor het verwijderen van stucwerk. De kosten hangen namelijk van te veel factoren af.

De vakman houdt namelijk rekening met de omvang, de staat van het pleisterwerk en de muur, en het soort pleisterwerk.

Daarnaast komen er arbeidstarieven bij kijken die afhankelijk zijn van de ervaring en ook verplaatsingskosten.

Ten slotte, wordt het verwijderen van pleister vaak gecombineerd met nieuwe pleisterwerken, waardoor je hiervoor een totaalprijs krijgt.

Alternatieven

We hebben het nog niet gehad over wat je kan doen als het niet nodig is om je pleisterwerk te verwijderen. Bij kleine barstjes of scheuren is een vervanging meestal niet nodig.

Voer een controle uit om zeker te zijn. Zit alles nog goed vast, kies dan voor een lokale herstelling. Je kan hiervoor een vakman inschakelen of een vulmiddel voor pleisterwerk kopen.

Hou er rekening mee dat je nadien waarschijnlijk wel opnieuw moet schilderen. Je zal namelijk het kleurverschil zien tussen het pleisterwerk en het vulmiddel.

Een andere optie is raapwerk. Dit is een dikke laag pleisterwerk die men bovenop een ruw oppervlak aanbrengt om alles vlak te zetten. Hiervoor is het essentieel dat het oude pleisterwerk nog stevig vastzit.

verwijderen pleisterwerk

Goedkoop pleisterwerk laten verwijderen? Vergelijk gratis offertes

Heb je not twijfels of het pleisterwerk verwijderd moet worden. Of zoek je hulp om de pleisterlaag te verwijderen? Schakel een vakman in.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je bespaart op de kosten voor een stucwerker door hier offertes van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Hoe werkt het?

Vraag nu gratis offertes aan via ons eenvoudig aanvraagformulier. Daarna krijg je snel tot drie offertes toegestuurd. Je mag deze vrijblijvend vergelijken om de beste vakman te kiezen. Ben je niet overtuigd, ga dan gerust op zoek naar een andere vakman. Niets te verliezen.

Gratis offertes vergelijken!