Pleisterwerken herstellen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Pleisterwerken
  4. /
  5. Pleisterwerken herstellen

Hoe pleisterwerken herstellen?

Heb je barsten, scheuren of gaatjes in het stucwerk? Of erger nog, heeft de pleistermuur een lange breuklijn? Wacht niet langer om het pleisterwerk te herstellen.

Lees verder om te ontdekken waarom het zo belangrijk is om stucwerk te repareren en leer hoe je te werk moet gaan.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je zelf geen tijd of ervaring om deze klus uit te voeren, schakel dan een vakman in. Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt vergelijken. Begin nu met je offerte-aanvraag!

pleisterwerken herstellen

Oorzaken beschadigd pleisterwerk

Pleisterwerk is eenvoudig en mooi maar helaas raakt het ook gemakkelijk beschadigd. Een kleine stoot tijdens het verplaatsen van een meubelstuk, een kindje die zijn speelgoed net iets te hard tegen de muur gooit of een kapstok die omvalt door de wind. Het is allemaal snel gebeurd en vaak leidt het tot gaatjes en afbrokkelend pleisterwerk.

Een andere belangrijke oorzaak is scheurvorming. Dit gebeurt meestal niet door ongelukjes maar door temperatuurwisselingen, spanningen of vochtproblemen. Scheuren komen meestal voor net onder het dak, ter hoogte van de vloer of boven ramen en deuren omdat de muur daar onder meer spanning staat.

Pleisterwerk repareren

Kleine beschadigingen in het stucwerk worden snel groter. Via de scheuren komt er gemakkelijk water binnen en daardoor zetten ze uit. Na verloop van tijd kan de gehele wand afbrokkelen. Als er verf of behang over het pleisterwerk zit, ziet de beschadiging er ook heel slordig uit. Bij verf zie je natuurlijk de kleurverschillen en bij behangwerk zie je gaten en bubbels omdat het afgebrokkelde pleisterwerk nergens heen kan.

Kleine beschadigingen in stucwerk repareren

Kleine schade in het pleisterwerk repareren valt best mee voor een doe-het-zelver. Het gaat, bijvoorbeeld om haarfijne scheurtjes, kleine stootgaatjes of vervuiling die je niet zomaar wegkrijgt. Met het nodige materiaal en wat vulmiddel uit de doe-het-zelf handel kan je gemakkelijk zelf aan de slag.

Grotere beschadigingen in pleisterwerk herstellen

Grote beschadigingen houden in dat de muur of het plafond loskomt door de scheuren. Ook bij diepe barsten spreekt men van grote beschadigingen.

Deze werken zijn moeilijker om zelf te herstellen. Bovendien vereisen ze extra materiaal zoals stucgaas. Contacteer een stukadoor om grotere beschadigingen te laten herstellen.

Een vakman inschakelen om barsten in pleisterwerk te herstellen?

Vraag hier gratis offertes aan om de vakman met de beste tarieven te vinden!

Pleisterwerken herstellen: stappenplan

Als je zelf aan de slag wil om scheuren in pleisterwerk te herstellen, volg dan onderstaand stappenplan. Na een kort overzicht van het materiaal dat je nodig hebt om stucwerk te herstellen, leggen we in detail uit hoe je te werk moet gaan.

1. Wat heb ik nodig?

Oud pleisterwerk herstellen is niet bijzonder moeilijk maar je hebt er wel het een en ander voor nodig.

Een lijstje met de belangrijkste benodigdheden:

  • Vulmiddel
  • Borstel en verfkrabber
  • Verstuiver
  • Plamuurmes

2. Loszittende pleister verwijderen

Begin met het weghalen van onregelmatigheden in en rond de scheur met een krabber. Zo zal het vulmiddel beter hechten. Het resultaat zal trouwens nog beter zijn als je de scheur of barst wat in een v-vorm kan bewerken zodat het bovenaan iets breder is. Maak daarna de ondergrond stof- en vetvrij om net en nauwkeurig te werken.

3. Vulmiddel aanbrengen

Daarna maak je het vulmiddel klaar volgens de instructies op de doos. Bestuif de te repareren oppervlakte met wat water en breng het vulmiddel in met een plamuurmes. Strijk mooi glad en wacht tot het product droog is. Normaal krimpt vulmiddel dus moet je deze stap minstens eenmaal herhalen.

Met vulpasta kan je gaten tot 3 cm diep vullen. Schroefgaatjes zijn vaak wat dieper. Vul deze eerst met een propje papier dat doordrenkt is met vulmiddel. Daarna kan je gat verder vullen volgens bovenstaande instructies.

pleisterwerk herstellen

4. Schuren

Wanneer de beschadiging of scheur helemaal gevuld is en het vulmiddel droog is, schuur je het resultaat vlak met wat schuurpapier. Soms zijn er nog wat kleine oneffenheden zichtbaar. Vul deze op met een heel dunne laag vulmiddel.

5. Afwerking

Na het herstellen van de pleistermuur zie je uiteraard nog de overgang tussen het oude pleisterwerk en het pas aangebrachte vulmiddel. Eenmaal het volledig opgedroogd en opgeschuurd is, kan je dit stukje overschilderen. Hou er rekening mee dat verf na verloop van tijd verkleurt en dat je misschien kleurverschil ziet als je dezelfde tint gebruikt. Kies eventueel een iets donkerdere tint of overschilder de hele muur.

Bij behangwerk is de afwerking natuurlijk wat moeilijker en moet je wellicht een volledige baan vervangen of zelfs de hele muur.

Eventueel is er ook nog een derde oplossing bij kleinere beschadigingen: een schilderij of kader over het herstelde stuk hangen.

Zelf doen of uitbesteden?

Stucwerk repareren is op zich een eenvoudig taak voor een doe-het-zelver, vooral als het om kleinere schade gaat. Het verschil tussen zelf doen en laten doen, zit in de duurzaamheid van de herstelling.

Wie er weinig ervaring mee heeft, vult het gaatje of de scheur niet altijd netjes op en daardoor komt de schade snel terug. Als je een vakman inschakelt komt dit probleem zelden voor.

Voor grotere herstellingen van een pleistermuur schakel je best altijd een vakman in. Zoals gezegd, is daar meer materiaal en een betere kennis van zaken voor nodig

Pleisterwerk laten herstellen? Bespaar op de kosten!

Heb je nog vragen over hoe je pleisterwerk moet herstellen of wil je de herstelling uitbesteden? Contacteer dan een stukadoor.

Dankzij onze gratis offertedienst was een geschikte vakman vinden nog nooit zo gemakkelijk. In enkele klikken geef je de nodige informatie door en daarna krijg je vrijblijvend meerdere offertes

Start gratis offerteaanvraag!toegestuurd. Met één aanvraag krijg je tot vier offertes.

Door deze met elkaar te vergelijken, vind je gemakkelijk de beste en goedkoopste stukadoor uit de buurt.

Gratis offertes vergelijken!