Raapwerk

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Raapwerk: info en kosten 2024

Heb je oneffen muren? Wil je het interieur volledig herdoen? Of vraag je je gewoon af wat het verschil is tussen pleisterwerk en raapwerk?

Lees verder om deze verschillen te ontdekken. Daarnaast hebben we het kort over de soorten en hoe je ze aanbrengt.

Zoek je een vakman, vraag dan hier een gratis offerte aan. Aangezien we je meerdere offertes gaan opsturen, kan je zelf de goedkoopste of de beste vakman uitkiezen.

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Wat is raapwerk?

Raapwerk is een soort stucwerk om schuine of onregelmatige muren en plafonds effen te maken.

Door de een dikke laag gips over het bestaande oppervlak te verdelen, kan je de gaten opvullen. Bij ongelijke muren breng je dikkere of dunnere lagen mortel aan alles op een gelijke hoogte te brengen.

Het is vooral interessant na het afbreken van een bestaande gipsmuur of tegelwand. Daarnaast gebruikt men raapwerk om structuren te creëren rond een open haard, trap en dergelijke.

Nadien werk je de muur verder af met een sierpleister, verf, behang of tegels. Wil je nou raapwerk laten verrichten door een vakman? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!


Op zoek naar een stukadoor in jouw regio?

Vind een geschikte stukadooruit je regio. Vergelijk offertes en bespaar!


Raapwerk vs. pleisterwerk

Raapwerk is in principe een dikke laag pleister. De dikte bedraagt doorgaans 6 mm tot 5 cm. Bij pleisterwerk gaat het om veel dunnere lagen.

Dit betekent dat zo’n dikke laag veel langer nodig heeft om te drogen. Het kan meerdere dagen of zelfs weken duren voor het volledig droog is. Benieuwd naar pleisterwerken? Raadpleeg dan de pleisterwerken pagina.

Kosten raapwerk?

Raapwerk is doorgaans iets duurder dan gewoon pleisterwerk. Vooral omdat er meer materiaal nodig is natuurlijk.

Op een binnenmuur kost het tussen de €15,- en €25,- per vierkante meter maar voor badkamermuren is het iets duurder. Ook het plafond is duurder omdat de werken moeilijker zijn.

Voor raapwerk buiten, ten slotte, betaal je bijna dubbel. Buitenwerk is altijd duurder. Onder andere omdat de materialen beter tegen vocht en andere weersomstandigheden moeten kunnen.

Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Soort raapwerk Gemiddelde kosten per m2*
Binnenmuur €15,- tot €25,-
Badkamer €23,- tot €30,-
Plafond €18,- tot €35,-
Buitenmuur €30,- tot €55,-

*Let op: dit zijn de gemiddelde kosten voor dit soort werk. Voor exacte prijzen kan je hier gratis offertes aanvragen. Vraag gratis en zonder verplichting offertes aan.

Benieuwd naar meer soorten stucwerken? Kijk dan op de pagina soorten stucwerk.

Raapwerk stucen

Volg dit stappenplan om raapwerk zelf te doen.

Begin met de muren klaar te maken. Verwijder oud behangpapier, verf of andere muurbekleding. Maak de muur stof- en vetvrij zodat de mortel zich goed kan hechten. Voor een nog betere hechting breng je ook een laag voorstrijk aan.

De mortel zelf wordt in dikke lagen van tot 5 cm geplaatst. Dit is behoorlijk zwaar en daarom is een uitstekende hechting nodig. Het is dan ook aan te raden om een vakman in te schakelen. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Met een pleisterspaan wordt de mortel gelijk verdeeld om een vlak oppervlak te creëren. Ook hoeken en rondingen dien je hiermee aan te brengen.

Vergeet niet dat de mortel lang nodig heeft om uit te drogen. Wacht voldoende dagen of weken voor je verder gaat met de afwerking van de wand.

raapwerk

Zelf doen: aandachtspunten

Het grootste probleem voor doe-het-zelvers is het gelijk verdelen van de mortel. Aangezien het om een dikke laag gaat, is dit moeilijk in te schatten voor iemand met weinig ervaring.

Begin daarom steeds op een stuk muur dat uit het zicht valt. Zo krijg je al een idee van het resultaat en kan je nog steeds de kneepjes van het vak te pakken krijgen.

De droogtijd van pleisterwerk bedraagt ongeveer 1mm per dag. Ga er dus van uit dat raapwerk enkele weken nodig heeft. De exacte tijd hangt echter van de ventilatie en de luchtvochtigheid in je woning. Wanneer je geen plekken meer ziet en de volledige wand dezelfde kleur heeft, is die waarschijnlijk droog.

Cementgebonden raapwerk

Voor buiten gebruik je best cementgebonden raapwerk. Deze soort zorgt voor een waterdichte afsluiting van de gevel.

Deze cementgebonden soort is ook beter voor gebruik in de badkamer omdat het veel beter tegen vocht kan. Er zullen zelfs helemaal geen vochtige plekken op te zien zijn.

Cementgebonden raapwerk heeft ook een kortere droogtijd. Daardoor is het mogelijk om sneller de muur verder af te werken.

Hulp nodig om raapwerk te stucen?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van stukadoors te vergelijken.

Afwerking

Nadat het de muur is uitgedroogd heb je verschillende mogelijkheden om deze verder af te werken. Je kan kiezen voor sierpleisters, verf, behang of zelfs tegels. De muur onaangeroerd laten is niet zo mooi.

Vergeet niet dat gipsgebonden raapwerk een zuigende werking heeft. Voor je gaat tegelen, schilderen of behangen, breng je dus best voorstrijkmiddel of primer aan. Zo zorg je voor een betere hechting van de tegels en het behang. Je zal ook minder verf nodig hebben voor een mooi resultaat.

raapwerk vakman

Goedkoop raapwerk? Vergelijk gratis offertes

Zoek je een specialist om raapwerk te laten plaatsen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven en voorwaarden van stukadoors uit de buurt te ontvangen. Wanneer je meerdere offertes ontvangt en deze vergelijkt vind je vaak betere prijzen en/of kwaliteit.

Start gratis offerteaanvraag!

Bovendien is het veel gemakkelijk om online een gratis aanvraag in te dienen.

Probeer onze vrijblijvende offerte-aanvraag nu gratis uit.

Gratis offertes vergelijken!