Spachtelputz laten aanbrengen?

Gratis & vrijblijvend
 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken
 4. /
 5. Spachtelputz

Spachtelputz

Wil je de muur of het plafond wat meer structuur geven? Spachtelputz is de perfecte oplossing. Het is de ideale mix tussen verzorgd en ruw. Met dit pleistermateriaal verkrijg je namelijk een uniek, licht gestructureerd effect. Spachtelputz is niet voor niets de populairste sierpleister.

Wil je meer te weten komen over dit product?

Lees verder om alle details over de mogelijkheden, het onderhoud en de prijs te ontdekken. Ben je niet helemaal overtuigd, dan geven we je nog twee alternatieven.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarnaast bieden we je ook graag de mogelijkheid om vrijblijvend offertes van stukadoren te vergelijken. Dat is bovendien helemaal gratis via onze offerteservice.Stukadoor gezocht?

Vind eenvoudig en snel een stukadoor uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een stukadoor en bespaar direct op de kosten.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is de populairste soort sierpleister voor binnenshuis. Het bestaat uit een mengsel van hars en steenkorreltjes. Spachtelputz heeft de fijnste korreldiktes van alle soorten sierpleisters. De fijnste korrels zijn ongeveer 1,5 mm dik en de dikste meten tot 3 mm.

Deze pleister kan zowel voor de vloer als het plafond gebruikt worden. De gekozen korreldikte bepaalt de structuur van het eindresultaat. Ook op vlak van kleur zijn er meerdere mogelijkheden.

spachtelputz

De belangrijkste voordelen

Spachtelputz is niet voor niets de populairste sierpleister. Het heeft tal van voordelen:

 • Veelzijdigheid: deze pleistersoort kan in vele ruimtes gebruikt worden. Bovendien kan het zowel aan de wand als aan het plafond aangebracht worden.
 • Duurzaamheid: spachtelputz kan tegen een stootje. Het brokkelt niet snel af en als er toch schade ontstaat is dit nauwelijks zichtbaar.
 • Onderhoudsvriendelijk: het kan gemakkelijk schoongemaakt worden. Vuile plekken worden gemakkelijk verwijderd zonder de pleister te beschadigen.
 • Voordelig: spachtelputz is een goedkope soort muurbekleding.

Spachtelputz is dus een echte aanrader om de muren of het plafond af te werken. Bovendien heb je ook wat creatieve vrijheid door de verschillende kleur- en structuuropties.

Spachtelputz: prijzen 2024

Spachtelputz laten aanbrengen is opvallend goedkoop. In vergelijking met andere soorten muurbekleding ligt de prijs iets lager dan gemiddeld. Een wand bekleden met spachtelputz kan al vanaf €12,-.

Ook plafondbekleding met spachtelputz is vrij voordelig. Het minimumtarief hiervoor bedraagt ongeveer €15,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel krijg je een duidelijk overzicht voor de prijzen die je mag verwachten om spachtelputz te laten aanbrengen.

Omschrijving Prijs per m²*
Wand €12,- tot €20,-
Plafond €15,- tot €25,-

*Dit zijn richtprijzen incl. btw, materiaal- en loonkosten. Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

Welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

De exacte prijs voor spachtelputz is afhankelijk van verschillende factoren. Deze kunnen opgedeeld worden in drie categorieën: materiaalkosten, arbeidskosten en transportkosten.

 • Arbeidskosten: deze kosten zijn vooral afhankelijk van de ervaring van de vakman. Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken.
 • Materiaalkosten: de kwaliteit van de pleister is de voornaamste factor. Duurdere pleisters leveren doorgaans een mooier resultaat op. Ook materiaalhuur behoort tot deze categorie.
 • Transportkosten: de voorrijkosten wegen vooral door bij werken van meerdere dagen. Ook hier kan het helpen om offertes aan te vragen om een vakman uit de buurt te vinden.
Ten slotte, is de totaalkost afhankelijk van enkele specifieke omstandigheden. Bij grotere oppervlaktes ligt de kost per vierkante meter wat lager omdat de vakman lagere tarieven kan hanteren. Als de ondergrond echter erg beschadigd is, zal er meer arbeid en materiaal nodig zijn.

Besparen op de kosten om spachtelputz aan te brengen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Spachtelputz op muur of plafond

Spachtelputz wordt vooral gebruikt voor binnenmuren maar je kan er ook het plafond of de gevel mee bekleden.

Het pleisterwerk kan op verschillende ondergronden aangebracht worden op voorwaarde dat de ondergrond goed schoon en stofvrij is. Daarnaast moet de ondergrond glad en egaal zijn. Loszittende stukjes moet je dus weghalen en eventuele gaatjes dien je op te vullen. Vaak is het ook belangrijk om een voorstrijkmiddel aan te brengen.

Als de ondergrond goed voorbereid is, breng je de pleister aan met een pleisterspaan. Daarna ga je de pleister gelijkmatig verdelen over de muur. Aan de hand van je handbewegingen bepaal je het uiteindelijke uitzicht van de spachtelputz.

Spachtelputz in kleur

Zoals andere sierpleisters kan je spachtelputz mengen met kleurpigment om deze in kleur aan te brengen. Witte tinten zijn vrij populair maar eigenlijk zijn er heel veel kleurmogelijkheden.

Het voordeel van spachtelputz aanbrengen in kleur is de kleurvastheid. Het pigment wordt netjes verdeeld over het gehele mengsel. Bij schade zal je dus niet meteen merken dat er een stukje ontbreekt. De kleur van de onderliggende pleister is namelijk dezelfde.

Als je de kleur uiteindelijk beu wordt, kan je er wel voor kiezen om de muur of het plafond te overschilderen. Na een schilderbeurt is de muur echter wel gevoeliger voor schade. Kleurverschillen zullen nu wel zichtbaar worden als er iets afbrokkelt.

Spachtelputz met glitter

Met spachtelputz kies je voor een prachtig en uniek resultaat. En met glitter spachtelputz krijg je een nog origineler effect. Perfect voor een heuse prinsessenkamer.

Na de gewone bepleistering van de muur worden glitters met een compressor over de wand verdeeld.

Kies zelf de hoeveelheid glitters en het kleur om de kinderkamer helemaal naar wens te maken. Of misschien wil je wel een spetterende woonkamer?

Welk onderhoud is er nodig?

Spachtelputz is net zoals gelijkaardige materialen gemakkelijk schoon te maken. Met wat lauw water en een zachte borstel of een doekje verwijder je gemakkelijk het meeste vuil. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met speciale sierpleisterreiniger. Let echter op met sterke reinigingsmiddelen want deze kunnen soms de spachtelputz beschadigen.

Als je tijdens het schoonmaken schade ontdekt, kan je het pleisterwerk plaatselijk laten repareren. Dit is echter geen gemakkelijke klus. Het is vaak moeilijk om de exacte structuur en kleur na te bootsen. De herstelling blijft nadien vaak zichtbaar.

Een vakman inschakelen voor een schitterende muur met spachtelputz?

Vind de ideale vakman door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Spachtelputz zelf aanbrengen: tips!

Wil je zelf spachtelputz aanbrengen, hou dan rekening met deze tips.

Breng de pleister nooit aan met een roller of kwast. Deze materialen dienen enkel voor de voorstrijklaag. De spachtelputz zelf breng je aan met een pleisterspaan. Hiermee kan je het product ook mooi verdelen.

Controleer voor de werken nauwkeurig of de muur in goede staat is. Verwijder eventuele loszittende verf en vul gaatjes en scheuren op.

Hou de spaan in een hoek van 45 graden om spachtelputz aan te brengen. Oefen dit eventueel eerst op een muur die wat buiten zicht is. Zo raak je gewend aan de techniek en zie je al even wat het resultaat zal zijn.

Voordelen van het inschakelen van een stukadoor

Zelfs als je perfect rekening houdt met bovenstaande tips kan het nog best moeilijk zijn om zelf spachtelputz aan te brengen. Dat is normaal. Het is namelijk een specialistenwerk. Iemand met jarenlange ervaring weet precies hoe het materiaal uitgestreken moet worden om de perfecte laagdikte te verkrijgen.

Daarnaast is het handig om een specialist in te schakelen om de staat van de ondergrond te controleren. Bovendien kan hij je ook raad geven over de gewenste kwaliteit van het product. Of misschien twijfel je nog tussen spachtelputz en andere pleistermaterialen. Ook bij deze keuze kan de vakman van dienst zijn.

Geschikte alternatieven voor spachtelputz

Naast het populaire spachtelputz zijn er nog enkele andere soorten sierpleisters. Rustiekputz en granol zijn hierbij de voornaamste alternatieven.

Rustiekputz is een iets grovere variant. De korrels zijn net iets dikker en daardoor vertoont het eindresultaat lichte groefjes.

Granol is nog iets grover. De structuur van deze pleister is veel ruwer en vertoont kenmerkende groeven.

De structuur is dus het voornaamste verschil tussen deze soorten. Alle materialen hebben namelijk verschillende kleurmogelijkheden.

Wil je spachtelputz aanbrengen op de gevel? Bespreek dan de mogelijkheden met je vakman om er zeker van te zijn dat je gevel geschikt is. Eventueel beveelt hij een ander product aan zoals kunstharspleister.

spachtelputz kosten

Spachtelputz laten aanbrengen? Bespaar op de kosten!

Laat je adviseren door een specialist om de juiste keuze te maken. Laat ons helpen om de juiste specialist te vinden. Via onze vrijblijvende offerteservice kan je gratis offertes aanvragen om prijzen te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze manier kan je gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen op de kosten voor spachtelputz. Bovendien kan je zo ook verschillende voorwaarden vergelijken en een vakman ban bij jou uit de buurt vinden.

Gratis offertes vergelijken!