Luchtvochtigheid in huis

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis: alle info op een rij!

De luchtvochtigheid in een woning is een niet te onderschatten factor voor een optimale leefkwaliteit. We houden deze factor veel minder in de gaten dan de temperatuur, maar eigenlijk is het net zo belangrijk. Een slechte luchtvochtigheid in huis kan tot allerlei problemen leiden. Het kan zelfs de temperatuur in huis beïnvloeden.

Wat is dan een ideale luchtvochtigheid en hoe verkrijg je dit? Lees verder om er alles over te weten te komen. Onze vele tips en adviezen zullen je gegarandeerd helpen om de luchtkwaliteit wat te verbeteren. Helaas zijn er soms onderliggende problemen die je zelf niet kan oplossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Vermoed je dat je een vochtprobleem hebt? Vraag dan hier gratis offertes aan om een specialist te vinden die een voordelige vochtanalyse kan uitvoeren.



luchtvochtigheid in huis

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is een klimaatfactor. Je hoort vaak over de luchtvochtigheid van bepaalde regio’s, maar ook in huis is het belangrijk om hier rekening mee te houden. De luchtvochtigheidsgraad is een percentage. Het drukt uit hoeveel waterdamp er in de ruimte aanwezig is ten opzichte van de hoeveel waterdamp die de lucht maximaal kan bevatten.

Hoe hoog mag de luchtvochtigheid in huis zijn?

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Bij ideale omstandigheden ligt de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen de 40% en 60%. Meer dan 60% betekent dat de ruimte te vochtig is. Bij minder dan 40% is de kamer te droog.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Deze problemen zijn vrij recent. Vroeger was er minder isolatie en werd de lucht in huis op natuurlijke wijze geventileerd. Nu alle woningen heel goed geïsoleerd worden om energieverlies te vermijden, wordt luchtcirculatie steeds belangrijker om een goede luchtvochtigheid in de woning te garanderen.

Te lage luchtvochtigheid: droge lucht

Wanneer de luchtvochtigheid in je woning te laag is, voelt de lucht erg droog aan. Je kan er zelf last van ondervinden en het is ook niet goed voor het hout in huis.

Een droge lucht irriteert vaak de luchtwegen. Je huid zal sneller uitdrogen en je lippen zullen barsten. Heb je hier last van of voelen je ogen droog aan, dan is de luchtvochtigheid in huis wellicht te laag.

Wanneer er te weinig vocht in de lucht zit, drogen houten meubels en dergelijke uit. Daardoor krimpen ze en kunnen ze barsten of scheuren.

Te hoge luchtvochtigheid: vochtproblemen

Woningen met een te hoge luchtvochtigheid zijn vatbaar voor schimmels. Ook dit is schadelijk voor jezelf en voor de woning.

Schimmels en schimmelsporen tasten je longen aan. Vooral longpatiënten en mensen met allergieën hebben er snel last van.

Vocht in de ruimte moet altijd ergens heen. Muren of meubels nemen het vocht op waardoor er vochtproblemen ontstaan.

Ten slotte, is het in de winter moeilijk om deze ruimtes op te warmen. Je moet veel meer stoken om vochtige lucht te verwarmen. In de zomer, daarentegen, koel je zelf minder gemakkelijk af omdat je je warmte niet kan afgeven via de reeds te vochtige lucht.

Een goede luchtvochtigheid bereiken in huis?

Vraag gratis offertes aan om prijzen voor een vochtanalyse in huis te vergelijken.

Hoe meet je de luchtvochtigheidsgraad?

De luchtvochtigheid in huis kan je het beste meten met een hygrometer. Dit toestel meet de hoeveelheid vocht in de lucht om de relatieve luchtvochtigheid te bepalen.

Tegenwoordig zijn de meeste toestellen digitaal. Vaak zit er zelfs een hygrometer verwerkt in een slimme thermostaat die de centrale verwarming regelt.

Heb je net een nieuwe vochtmeter gekocht? Test hem buiten uit. Online vind je gemakkelijk de vochtigheidsgraad van verschillende regio’s. Zo zie je meteen of je apparaat goed gekalibreerd is.

Gezonde luchtvochtigheidsgraad bereiken

Airconditioning of een ventilatiesysteem zijn goede oplossingen om automatisch de luchtkwaliteit te regelen. Door de luchtcirculatie wordt vochtige lucht afgevoerd. Hardnekkige vochtproblemen kan je aanpakken met een condensor. Dit toestel regelt de luchtvochtigheid in huis door vocht uit de lucht te halen.

Je kan natuurlijk ook gewoon ramen en deuren openzetten om een natuurlijke luchtcirculatie te creëren. In de zomer wordt de vochtige lucht zo gemakkelijk afgevoerd. In de winter kan het echter een omgekeerd effect hebben.

Een optimale luchtvochtigheid in je woning: handige tips!

In woningen die standaard een te hoge of te lage vochtigheidsgraad hebben, kan je enkele andere trucjes toepassen.

Als de lucht te droog is, kan je bakjes met water plaatsen bij de verwarming of op andere plaatsen waar het water kan verdampen. Daarnaast zijn er nog enkele handige manieren om zonder veel moeite of kosten de luchtvochtigheid te verhogen. Dweil regelmatig de vloer zodat dit water verdampt. Laat de vaatwas openstaan of haal planten in huis.

In te vochtige ruimtes kan je vochtvreters plaatsen die het te veel aan waterdamp opnemen. Kijk ook na of je nergens stilstaand water hebt in huis. De planten te veel en te vaak water geven kan, bijvoorbeeld, ook de luchtvochtigheid verhogen.

Ten slotte, vermijd je best dat er veel waterdamp in huis terecht komt. Laat de was buiten drogen en gebruik niet te lang warm water bij het koken of wassen. Zet eventueel een raam open tijdens deze activiteiten en vergeet de dampkamp niet tijdens het koken.

Deze tips kunnen helpen om tijdelijk de luchtvochtigheid in huis te regelen, maar lossen eventuele onderliggende oorzaken niet op. Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat vaak niet zomaar. Als het probleem regelmatig terugkeert, schakel dan een vakman in voor een vochtanalyse.

luchtvochtigheid huis

Vochtspecialist nodig? Vergelijk gratis offertes!

De luchtvochtigheid is van groot belang voor je woning. Bij te hoge of te lage percentages kan je last ondervinden van je gezondheid. Ook aan je woning kan er structurele schade ontstaan.

Een te hoge luchtvochtigheid is vaak een eerste aanwijzing van vocht in huis. Wanneer je vermoedt dat je met een vochtprobleem te kampen hebt, aarzel dan niet om een vochtspecialist te contacteren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om een specialist uit de buurt te vinden. Door de tarieven en voorwaarden te vergelijken, bespaar je gemakkelijk wat op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!