Behangen of verven?

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Behangen of verven

Behangen of verven: de opties op een rij

Wil je de wanden een nieuwe uitstraling geven maar kan je niet kiezen tussen behangen of verven? Twijfel je wat de beste keuze is voor de lange termijn of is het eerder een kwestie van smaak?

Ontdek de voordelen van beide op deze pagina. Zowel de algemene verschillen als specifieke aandachtspunten voor bepaalde ruimtes komen aan bod.

Hopelijk helpt dat om de juiste keuze te maken. Indien niet, dan kan je altijd nog een vakman inschakelen om je bij te staan.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind een goedkope vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Voordelen behangen

Behang heeft als grootste voordeel de ruime creativiteit. Er bestaan eindeloos veel patronen, kleuren en materialen. Denk maar aan papier, metallic, daim, zijde, vinyl en glasvezel. Bovendien kan je zelfs behang met reliëf kopen.

Een ander voordeel van behang is dat het stucen van de ondergrond niet zo belangrijk is als voor schilderwerk. Het stucwerk mag gerust nog wat ruwer zijn. Ook bij gyproc is bij het voegen van de naden iets minder nauwkeurigheid vereist.

Behangen kan zelfs op een ondergrond met oneffenheden. Daarvoor moet je echter wel een special reno-vlies behang gebruiken dat je nadien niet zo gemakkelijk meer kan verwijderen.

Behangpapier is doorgaans ook warmer en gezelliger dan verf. Het schept een unieke sfeer. Bovendien heeft het ook een licht isolerende en geluiddempende werking wat de gezelligheid alleen maar verder ten goede komt.

Behangwerk gaat doorgaans wat langer mee dan schilderwerk. Op de lange termijn is dit dus duurzamer en goedkoper.

Voordelen verven

Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker.

Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.

Bij schilderwerken is het moeilijker om patronen te creëren maar je hebt wel meer keuzevrijheid qua kleur. Je hangt niet af van de creativiteit van de ontwerper.

Verf kan je bovendien gebruiken voor alle onderdelen van de woning. In ruimtes met veel hoeken en rondingen is schilderen veel gemakkelijker dan behangen. Soms is het zelfs de enige oplossing.

Met schilderwerken is het ook mogelijk om de kleur van de muren door te trekken op de kasten, het raamwerk en de deuren. Voor deze werken is het verstandig om een schilder in te schakelen.


behangen of verven

Behangen of verven in de praktijk

Uiteraard spelen er in de praktijk nog meer factoren een rol om te kiezen tussen behangen of verven.

Niet enkel je budget en smaak zijn belangrijk maar ook de ondergrond en de kamer die je wil herinrichten.

Hieronder bespreken we de voornaamste mogelijkheden.

Gipsplaten behangen of verven?

Gipsplaten zijn de ideale manier om een valse wand of scheidingswand te creëren. Helaas is de afwerking van de platen niet zo mooi. Het is steeds noodzakelijk om ze verder af te werken. Meestal gebeurt dat met verf of behangpapier. Maar wat is het verschil?

In principe verloopt alles bijna gelijk. Voor beide werken moet je de gipsplaten eerst voegen. Bij behangpapier is er echter misschien wat minder nauwkeurigheid nodig.

Daarna moet je voor zowel verf als behang eerst een primer of voorstrijkmiddel gebruiken om te zorgen voor een betere hechting van de afwerkingslaag.

Op oneffen oppervlaktes, zoals oude gipsplaten, gebruik je misschien best reno-vlies. Dat is gemakkelijk aan te brengen, zonder voorstrijk, maar je kan het later niet gemakkelijk verwijderen.

Kiezen voor een vakman is de veiligste optie, zo weet je zeker dat het werk goed wordt verricht! Vraag gratis offertes aan en vergelijk vakmannen!

Keuken behangen of verven?

De keuken is een ruimte met meer vocht dan de rest van de woning. Tijdens het koken komt er veel waterdamp vrij. Daarnaast zet ook vet zich af op de muren.

Om vochtproblemen te vermijden en de schoonmaak gemakkelijker te maken, kies je best voor een harde verfsoort met hoge glans en waterdichtheid.

Gewoon behangpapier zal in de keuken snel nat en vuil worden. Er kunnen bubbels ontstaan en het papier zal snel loskomen.

Wil je toch per se behang in de keuken, kies dan voor afwasbaar vinylbehang of vliesbehang.

Slaapkamer behangen of verven?

De keuze tussen behangen en verven in de slaapkamer is vooral persoonlijk. Hier is de belangrijkste factor je smaak.

Zowel verf en behangpapier werken prima voor slaapkamermuren. Behang heeft echter wel veel rustgevende patronen en prints die voor een unieke, gezellige sfeer zorgen.

Daarnaast is het een leuk idee om ze te combineren. Vaak zie je een geschilderde kamer met behangpapier op één accentmuur.

De slaapkamer laten verven of behangen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!


Hulp nodig bij het behangen of verven van je woning?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van vaklui te vergelijken.


Gipsplaten behangen of verven?

Ook in de woonkamer is je persoonlijke smaak de belangrijkste factor.

Het voordeel van behangpapier is alweer de creativiteit. Daarnaast werkt het geluiddempend waardoor je een betere akoestiek creëert voor de tv. De ruimte zal ook iets gezelliger lijken.

Verf daarentegen kan gemakkelijk vernieuwd worden. Aangezien je veel tijd doorbrengt in de woonkamer zal je sneller de muren beu worden. Met verf heb je snel een nieuwe look in de woonkamer. Met behangpapier duurt dat snel meer dan een dag of twee.

Behangen en schilderen

In het geval van muurdecoratie kan je wel van twee walletjes eten. Verf en behang kunnen namelijk zonder problemen gecombineerd worden.

Vaak schildert men de muren in een neutrale kleur om dan een accentmuur te creëren met leuk behangpapier. Uiteraard hoef je je niet te beperken tot één muur. Je kan gerust ook meerdere muren of delen van muren behangen. Laat je creativiteit maar gaan.

Een andere manier van beide te combineren is door te schilderen op vliesbehang. Het behang geeft de wand enige structuur en de verf zorgt uiteraard voor de kleur.

Wanneer je gaat schilderen en behangen, doe dan eerst het schilderwerk. Zo vermijd je dat er later spatten komen op het behangpapier.

De muren laten schilderen of behangen door een vakman? Vergelijk dan gratis offertes!

Kosten behangen en verven

Qua prijs zijn er zoals gezegd enkele verschillen tussen schilderen en behangen maar die vallen best mee. Schilderen is iets goedkoper dan behangen als je het zelf doet.

Wanneer je de werken laat uitvoeren is er doorgaans iets meer verschil.

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen voor schilder- en behangwerk. Hou er rekening mee dat deze afhankelijk zijn van de gekozen producten, de tarieven van de schilder en enkele administratieve kosten.


Soort werk Gemiddelde kosten per m2* 2024
Zelf behangen Vanaf €6,-
Laten behangen €10,- tot €24,-
Zelf schilderen Vanaf €5,-
Laten schilderen €10,- tot €15,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.


behangen en verven

Goedkoop behangen of verven? Vergelijk gratis offertes

Heb je een keuze kunnen maken tussen schilderwerk of behangwerk? Of heb je toch nog twijfels?

In beide gevallen kan een vakman je bijstaan. Ga op zoek naar een geschikte vakman om je project uit te voeren of om je bij te staan met advies.

Start gratis offerteaanvraag!

Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je gemakkelijk tarieven van schilders en behangers uit de buurt vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!