Winterschilder

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Winterschilder

Winterschilder: alle info op een rij!

Je kan het hele jaar door schilderen of laten schilderen. Vaak denkt men, onterecht, dat buitenschilderwerken enkel in de zomer kunnen. Maar eigenlijk heeft schilderen in de winter heel wat voordelen. Wil je weten wat de voordelen van een winterschilder zijn? Lees gerust verder.

Het voornaamste voordeel van een winterschilder is uiteraard de goedkope tarieven. In de wintermaanden krijg je korting op zowel binnen- als buitenschilderwerken. Een prima manier om te besparen dus. Bovendien kan je nog meer besparen door offertes te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag daarom hier gratis offertes aan. Dit is volkomen vrijblijvend. Ben je niet geïnteresseerd? Geen probleem. Je zal op zijn minst een idee hebben van de kosten die een winterschilder aanrekent.winterschilder

Wat is een winterschilder?

Een winterschilder is eigenlijk een gewone schilder die in de winter werkt. Men gebruikt het begrip winterschilder omdat de schilderwerken in de winter goedkoper zijn. In de wintermaanden is er namelijk minder werk en dus geeft een winterschilder korting.

Het idee van een winterschilder is dus om in de winter voldoende werk te hebben dankzij goedkopere tarieven. Mocht je een schildersbedrijf contacteren dat ondanks de tijd van het jaar een volle agenda heeft, dan krijg je waarschijnlijk toch geen korting.

Een winterschilder kan zowel binnen- als buitenschilderwerken uitvoeren. Uiteraard hangt dit soms af van de omstandigheden. Later meer hierover.

Winterschilder periode

Een winterschilder werkt in de wintermaanden. Doorgaans gelden de tarieven van een winterschilder vanaf de derde week van november tot de derde week van maart. In de weken rond de jaarwisseling gelden deze tarieven soms niet omwille van de feestdagen.

Wil je weten hoeveel korting je exact kan verkrijgen en in welke periode?

Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende winterschilders.

Voordelen van winterschilders

Een winterschilder inschakelen, heeft drie grote voordelen:

 1. Een winterschilder hanteert een goedkoper tarief.
 2. Een winterschilder heeft een betere beschikbaarheid. Je hoeft niet lang te wachten voor de winterschilder kan langskomen.
 3. Een winterschilder werkt in de winter. Je zit dan meestal binnen en hebt dus minder last van de werken buitenshuis. Bovendien heb je het huis vrij in zomer.

Wat kost een winterschilder?

Winterschilders hanteren zowel prijzen per uur als prijzen per vierkante meter. Voor binnen betaal je gemiddeld zo’n €25,- per m2. Voor buiten liggen de gemiddelde prijzen net iets hoger: €30,- per m2.

Zoals je merkt, heb je bij een winterschilder minder kosten dan wat je normaal betaalt voor schilderwerken. Dit komt omdat een winterschilder kortingen geeft van 10% tot wel 30% op de normale prijs.

Tarieven winterschilder per uur 2024

De tarieven voor een winterschilder verschillen voor buitenschilderwerken en binnenschilderwerken. Voor beide werken gelden kortingen, al geven buitenschilders doorgaans meer korting. Gemiddeld betaal je €21,- tot €26,- per uur voor een binnenschilder aan het wintertarief. Voor een buitenschilder liggen de prijzen tussen €23,- en €34,-per uur aan het wintertarief.

De prijzen variëren per winterschilder, maar zijn vrijwel altijd goedkoper dan de prijs van een schilder. De korting hangt af van welk werk hij zal uitvoeren en hoeveel werk hij heeft. Daarnaast is het ook mogelijk dat de winterschilder een prijs per vierkante meter hanteert in plaats van een prijs per uur.

Schilder Normaal tarief* Korting Tarief winterschilder**
Binnenschilder €25,- tot €30,- Tot 15% €21,- tot €26,-
Buitenschilder €30,- tot €45,- Tot 25% €23,- tot €34,-

*Dit zijn gemiddelde tarieven. Elk schildersbedrijf hanteert zijn eigen uurtarieven.
**Verrekend met de maximale korting.

Winterschilder tarief per uur

Laag tarief

€21,- tot €26,-

Binnenschilderwerk

Korting tot 15%

Hoog tarief

€23,- tot €34,-

Buitenschilderwerk

Korting tot 25%

Start nu de gratis offerteaanvraag!

Prijzen winterschilder per m²

De prijzen per vierkante meter voor een winterschilder hangen niet alleen af van binnen- of buitenwerk. De prijzen worden verder bepaald door het type schilderwerk en het type verf.

Sauswerk, inclusief de winterkorting, kost minimum zo’n €5,- per vierkante meter. Spuitwerk is zelfs nog goedkoper. De muur spuiten, inclusief 30% korting, kan al vanaf €3,- per vierkante meter. Spotgoedkoop dus.

Schilderwerk Normale prijs* Korting Prijs winterschilder**
Binnenschilderwerk €25,- tot €35,- Tot 30% €18,- tot €25,-
Buitenschilderwerk €25,- tot €35,- Tot 30% €18,- tot €25,-
Sauswerk €7,- tot €14,- Tot 30% €5,- tot €10,-
Spuitwerk €4,- tot €9,- Tot 30% €3,- tot €6,-

*Dit zijn gemiddelde tarieven. Elk schildersbedrijf hanteert zijn eigen tarieven per vierkante meter.
**Verrekend met de maximale korting.

Winterschilders voor buitenschilderwerken

De gevel of andere oppervlakken schilderen in de winter is op zich geen probleem. Of de winterschilder kan werken, hangt af van de luchtvochtigheid. Daarnaast moet het oppervlak droog zijn.

Als het droog genoeg is, kan de winterschilder zelfs bij temperaturen net boven het vriespunt schilderen. Door het te beschilderen oppervlak wat op te warmen, kan hij gewoon schilderen. Bovendien droogt de verf even snel doordat een winterschilder sneldrogende winterverf gebruikt.

Winterschilders voor binnenschilderwerken

Binnen schilderen is ook geen probleem voor winterschilders. Er bestaan verschillende verfsoorten die geen geur of schadelijke stoffen afgeven. Daarom is het dus niet nodig om de ramen en deuren (lang) open te zetten, wat niet zo prettig zou zijn in de winter.

Uiteraard kunnen schilders deze verf ook in de zomer gebruiken. Er is dus niet veel verschil tussen binnenshuis laten schilderen in de zomer of winter. Je geniet natuurlijk wel van de korting van een winterschilder, omdat hij het minder druk heeft in de wintermaanden.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Winterschilder korting 2024

Afhankelijk van de periode en hoe druk de schilder het heeft, geniet je van kortingen van 10% tot wel 30%. Op buitenschilderwerken krijg je meestal een hogere korting dan op binnenschilderwerken. Dit komt omdat buitenschilders vaak veel minder werk hebben in de wintermaanden.

Winterschilders beginnen kortingen aan te bieden vanaf november. Bij sommige bedrijven is dit vanaf december. Doorgaans gelden de lagere tarieven tot en met maart. Uiteraard hangt dit af van het bedrijf, de gevraagde klus, en hoeveel werk de winterschilder heeft. Als het volgend jaar plots behoorlijk warm wordt in maart is het best mogelijk dat je geen korting meer krijgt op de werken.

Heb ik recht op een premie?

Vroeger gaf de overheid premies aan wie een winterschilder inschakelde. Helaas bestaan deze premies niet meer in België. Uiteraard loont het toch de moeite om in 2024 een winterschilder te zoeken. Je geniet namelijk nog steeds van de lagere tarieven en de andere voordelen.

Winterschilder btw: welk tarief?

In de winter geldt uiteraard ook het verlaagd btw-tarief van 6% voor schilderwerken. Dit is zowel geldig voor binnen- als buitenschilderwerken. Bij FOD Financiën lees je meer over andere renovatiewerken die in aanmerking komen en aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor de winterschilder minder btw te betalen.

In het kort, moet je aan deze vereisten voldoen:

 • Je woning moet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Je woning dient enkel of hoofdzakelijk als privéwoning.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

winterschilder kosten

Winterschilder nodig? Bespaar op de kosten!

Op zoek naar een winterschilder met korting in 2024?

Gebruik onze tool om gratis offertes van winterschilders aan te vragen. Door grondig prijzen per uur of per vierkante meter te vergelijken, bespaar je snel enkele honderden euro’s. Bovendien hanteren winterschilders al een lager tarief.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waarom nog twijfelen om een winterschilder in te schakelen? Terwijl hij voor een laag tarief schildert in de kou, zit jij lekker voor de haard te dromen over de vele barbecues die je in de zomer kan organiseren in je vernieuwde woning.

Gratis offertes vergelijken!