Woonkamer schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Woonkamer schilderen

Woonkamer schilderen: info en prijzen 2024

De living is de plaats waar je tot rust komt na het werk en waar je gasten ontvangt. Je wil dus dat die ruimte rust uitstraalt en mooi afgewerkt is. De woonkamer schilderen is de perfecte manier om dat effect te creëren. Het is relatief goedkoop en er zijn tal van mogelijkheden.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor meer informatie over de living schilderen. Op deze pagina krijg je tips om de woonkamer muur te schilderen, kleuradvies en zelfs een stappenplan om de volledige living te schilderen. Heb je geen tijd en wil je de woonkamer laten verven? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen te vergelijken.woonkamer schilderen

Woonkamer laten schilderen: kosten 2024

De woonkamer schilderen is een werkje voor de binnenschilder. Door offertes aan te vragen, verkrijg je exacte prijzen. Natuurlijk wil je graag weten wat je mag verwachten. Daarom geven we je alvast enkele prijsvoorbeelden.

Voor grote oppervlaktes in de living, zoals de muren en het plafond, krijg je doorgaans een prijs per vierkante meter. Reken op zo’n €30,- tot €35,- per m². Voor detailwerk, zoals de trap schilderen of de deuren, verkiest de schilder een prijs per uur of een vaste prijs per eenheid. Gemiddeld betaal je €35,- tot €40,- per uur.

Raadpleeg onderstaande tabel voor vaste prijzen en andere prijsvoorbeelden.

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Binnenschilder €30,- tot €35,- per m²
€35,- tot €40,- per uur
Muren €15,- tot €20,- per m²
Plafond €10,- tot €20,- per m²
Spuitwerk €5,- tot €11,- per m²
Sauswerk €7,- tot €14,- per m²
Trap €15,- tot €20,- per traptrede
Ramen €15,- tot €25,- per raam
Deuren €40,- per m²
Vloer Prijs op aanvraag

*Let op: hierbij gaat het op gemiddelde prijzen. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan met scherpe tarieven!

Deze factoren beïnvloeden de totaalprijs

Uiteraard kunnen de prijzen om de woonkamer te laten verven sterk verschillen. Wat je exact betaalt, hangt af van bepaalde factoren. We sommen deze even op. Hou er rekening mee dat betere kwaliteit vaak duurder is.

  • Ervaring: Ervaren schilders rekenen hogere tarieven aan dan beginnende.
  • Kwaliteit verf: Verf van een A-merk is tot drie keer duurder. Deze verf heeft echter een betere dekking en gaat langer mee.
  • Schildertechniek: Spuitwerk is goedkoper en sneller dan sauswerk.
  • Extra’s: Herstellingswerken of huur van extra materiaal, zoals steigers, verhogen de totaalprijs.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Living schilderen: stappenplan

Om te beginnen, bekijk je welke verf je zal gebruiken en hoeveel verf je nodig zal hebben. Vraag kleurstalen in de verfwinkel om uit te proberen bij je thuis. Raadpleeg daar ook welke verf je best gebruikt voor elk type ondergrond.

Eenmaal je al het materiaal hebt en de verf gekocht hebt, begin je aan de voorbereiding. Het is belangrijk om de oppervlakken goed schoon te maken. Wanneer de oude verf niet meer in goede staat is, moet je grondig schuren en daarna ontstoffen. Schilder je op pleister, voer dan kleine herstellingen uit waar nodig.

Vervolgens begin je de woonkamer te schilderen. Plak hoeken en randen af met tape. Werk eerst het plafond af, daarna de muren en ten slotte de deuren, ramen en het meubilair. Vergeet niet om de meubels af te dekken terwijl je de rest schildert.

Wil je liever advies op maat over de kleur of het aantal afwerkingslagen? Zoek dan een professionele schilder.

Woonkamer verven: welke kleur?

Kleuren hebben een grote invloed op de uitstraling van de woonkamer. Gebruik lichte kleuren om de ruimte groter te doen lijken. Is je plafond heel hoog, schilder het dan in een donkerder kleur. Zo lijkt de kamer kleiner en gezelliger.

Hoewel wit of heel lichte kleuren een universele look hebben, is het helemaal niet fout om kleuren te gebruiken. Behang of schilder een kleinere muur om een accentwand te creëren. Op die manier maak je de kamer veel levendiger.

Wil je weten welke kleur het beste past voor de accentmuur of wil je meerdere kleuren combineren? Vraag dan advies in de verfwinkel of aan een ervaren vakman. Waarschijnlijk hebben ze tal van leuke ideeën om de woonkamer te schilderen.

Tips om de woonkamer te verven

De verfkeuze is heel belangrijk. Glanzende verf is gemakkelijker schoon te maken dan matte verf. Bovendien creëer je meer diepte met glanzende verf. Kies dus glanzende verf of halfmatte verf voor de muur. Voor het plafond is matte verf net interessanter, omdat die verf beter oneffenheden camoufleert.

Met verf van goede kwaliteit en een goede primer ben je goed op weg naar een prachtig resultaat zonder strepen. Om vlekken en strepen helemaal te vermijden, moet je met nog enkele factoren rekening houden. Gebruik voldoende verf en druk die niet te hard aan. Schilder de randen met een kwast en de rest met een roller. Schilder nooit met je rug naar het raam. Schilder goed door zodat de verf niet droogt terwijl je nog bezig bent met een oppervlak.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Woonkamer behangen of schilderen?

Zowel bij verf als behangpapier zijn er veel stijlkeuzes, al ben je bij behangpapier gebonden aan het aanbod en kan je met verf je eigen creativiteit tonen. Behang in de living heeft vaak wel een warmere uitstraling.

Behangpapier gaat iets langer meer dan verf. Je kan dus langer genieten van het resultaat. Het nadeel is echter dat behangpapier veel moeilijker te vernieuwen is. Er komt veel meer werk bij kijken om behangpapier te verwijderen dan om oude verf opnieuw schilderklaar te maken.

Behang en verf kunnen perfect gecombineerd worden. Kies voor lichte verf en een accentmuur in behang of schilder de muren in een kleur dat voorkomt in het patroon van het behangpapier.

Waarom een schilder inschakelen voor het verven van de woonkamer?

Je brengt veel tijd nodig in de woonkamer en wil er natuurlijk tot rust komen. Niets is ergerlijker dan een slecht afgewerkte muur of plafond. Laat daarom de werken in de living uitvoeren door een binnenschilder.

Is er toch iets fout gelopen bij het schilderen van de living? Geen zorgen. Een vakman biedt steeds garantie.

Een schilder heeft meer ervaring en kan dus sneller en nauwkeuriger de woonkamer verven. Bovendien weet hij precies welk materiaal hij moet gebruiken en welke verf hij nodig heeft. Daarnaast geeft de schilder kleuradvies om de woonkamer muur te verven.

Bespaar op de kosten

Ervan overtuigt om de woonkamer te laten verven? Gebruik deze tips om te besparen op de kosten.

Om te beginnen, is het een goed idee om zo veel mogelijk werk te combineren. Door meer werk aan te bieden, kan de schilder lagere tarieven aanrekenen.

Je bespaart ook op de kosten door zelf het voorbereidend werk te doen of door te helpen met de voorbereiding.

Verder bespaar je door de werken uit te voeren in de winter. Winterschilders geven tot 25% korting voor binnenschilderwerk als ze weinig werk hebben. Bovendien bespaar je nog meer door voor een schilder uit de buurt te kiezen. Zo betaal je namelijk minder voorrijkosten.

woonkamer schilderen kosten

Woonkamer laten verven? Gratis offertes vergelijken!

Naast bovenstaande tips, is er nog een manier om te besparen: offertes vergelijken. Kies niet voor de eerste de beste vakman. Door offertes te vergelijken op vlak van prijs, extra kosten en garantievoorwaarden zal je versteld staan van hoeveel je kan besparen.

Denk daarbij niet alleen op korte termijn. Wil je dat de schilderwerken lang meegaan, kies dan voor een iets duurdere schilder die met beter materiaal werkt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier snel gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van meerdere schilders te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!