MDF schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. MDF Schilderen

Wat is MDF schilderen?

Heb je mooie MDF meubels, maar zien ze er niet meer als nieuw uit? Al eens gedacht aan een laagje verf? MDF schilderen doet je meubels weer helemaal herleven.

Misschien heb je er wel vragen over. Hier hebben we het antwoord voorbereid op de populairste vragen, zoals: welke MDF verf heb je nodig? Hoe moet je MDF schilderen en wat kost het schilderen van MDF?

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder om deze informatie te ontdekken of vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

MDF schilderen

Wat is MDF?

MDF lijkt misschien sterk op hout maar het is zeker niet hetzelfde. MDF is een plaatmateriaal dat bestaat uit samengeperste kleine houtvezels. Het wordt vaak gebruikt voor allerhande meubels en kasten binnenshuis.

Bij MDF worden heel kleine houtvezels gebruikt die sterk worden samengeperst. Daarom is het een vrij hard plaatmateriaal. Met hars wordt alles netjes bijeengehouden. Zo verkrijgt het materiaal ook een glanzende toplaag.

Deze glanslaag maakt het net wat moeilijker om MDF te schilderen. Voor een mooi resultaat heb je steeds een goede grondlaag nodig.

Waarvoor wordt het gebruikt?

MDF is goedkoper dan hout en tegelijk ook een stevig materiaal. Daarom kent het vele toepassingen binnenshuis. Vooral in droge ruimtes zie je vaak MDF keukenkastjes of kledingkasten.

Het kan echter ook voor grotere oppervlaktes gebruikt worden, zoals de afwerking van schuine wanden of zelfs voor een werkblad.

In vochtige ruimtes is het misschien iets moeilijker maar met de correcte behandeling kan je ook badkamermeubels vervaardigen in MDF.

Je meubels uit MDF laten lakken door een ervaren schilder?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven van lokale schilders te vinden.

Stappenplan MDF verven

Als handige Harry is MDF schilderen geen supermoeilijke klus. Met de juiste kennis van zaken en het nodige materiaal breng je dit zeker tot een goed einde.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Stofborstel, ontvetter en doek of spons
 • MDF-vuller
 • Plamuurmes
 • Fijn schuurpapier
 • Afplaktape
 • Voorstrijkmiddel, primer en houtverf
 • Borstel en verfroller
 • Verfbakje en roerstok

Wil je de schilderwerken liever niet zelf uitvoeren, vraag dan hier gratis offertes aan om een geschikte schilder te vinden.

Stap 1: voorbereidende werkzaamheden

Een goede voorbereiding is nodig om ervoor te zorgen dat het materiaal niet te veel verf opzuigt. Vul eventuele gaatjes en breuklijnen op. Vooral de zijkanten zuigen ook veel vocht op. Deze kan je dus beter opvullen met MDF-vuller of plamuur.

Verder is het natuurlijk belangrijk om zoals bij alle schilderwerken de ondergrond goed voor te bereiden. Ontvet het materiaal en droog af met ene niet-pluizend doekje. Schuur daarna lichtjes op en ontstof het materiaal opnieuw met een zachte stofborstel.

Ten slotte, dien je nog alle hoeken en randen af te plakken om netjes te werk te gaan.

Is een voorstrijk nodig?

Een voorstrijkmiddel aanbrengen is zeker een goed idee. MDF is van nature een zeer droog materiaal en het zuigt dus veel vocht op. Zonder voorstrijkmiddel zou het materiaal veel verf opzuigen waardoor je meer verf nodig hebt en het resultaat minder egaal is.

Stap 2: grondverf aanbrengen

Een primer is heel belangrijk bij het schilderen van MDF. Het materiaal is namelijk vrij glad en daardoor hecht houtlak niet zo gemakkelijk. Eén laag gewone waterdragende grondverf is voldoende al heb je wel wat extra nodig voor de kopse kanten.

De grondlaag breng je eerst aan in de hoeken en randen met een borstel. Daarna verdeel je verf over de grotere oppervlakken om uit te strijken met een verfrol.

Bij voorkeur schilder je beide zeiden van de plaat. Zo niet kan de plaat kromtrekken tijdens het uitdrogen.

MDF schilderwerken

Stap 3: verven

Voor de afwerking heb je twee lagen verf nodig. Na het aanbrengen van de primer schuur je het oppervlak wat op om daarna de MDF plaat te schilderen. Begin in de hoeken met een borstel en strijk de verf uit met een verfrol in het midden. Hiervoor zet je eerst enkele verticale strepen om die daarna horizontaal uit te rollen. Voor het beste resultaat dien je de verf steeds in dezelfde richting uit te rollen.

Vergeet na de laatste laag verf niet om de afplaktape los te maken terwijl de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de verf afbrokkelt.

Welke verf is geschikt?

Voor een iets sneller resultaat kies je acryl dekverf. Met deze verfsoort heb je aan één verflaag vaak voldoende. Gebruik je een andere verfsoort, zoals latex, dan heb je minstens twee lagen nodig.
MDF schilderen met muurverf is geen zo’n goed idee.

Besparen op de kosten om MDF te schuren en schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Stap 4: kopse kant schilderen

De kopse kanten van een MDF plaat zijn veel poreuzer. Dit is ook zo waar de plaat beschadigd of bewerkt is. Deze poreusheid zorgt ervoor dat de plaat op die plaatsen veel meer verf opneemt.

Om te voorkomen dat alle verf op die delen verloren gaat en de plaat niet egaal gekleurd wordt, heb je twee mogelijkheden.

Ten eerste, kan je die poreuze delen afwerken met plamuur en dit dan overschilderen.

Ten tweede, kan je die delen behandelen met voorstrijk en voldoende grondverf. Als je iets verdunde grondverf gebruikt, zal het geheel nadien minder verf opzuigen.

Wat kost MDF schilderen?

De prijs om MDF te schilderen is vooral projectgebonden. Het gaat meestal niet om grote oppervlaktes zoals bij een muur of een plafond en dus is het moeilijk op er een prijs per vierkante meter op te plakken.

Wat je betaalt voor het verven van MDF hangt vooral af van de totale oppervlakte en het aantal details. In onderstaande tabel krijg je enkele voorbeeldprijzen.

Omschrijving Gemiddelde prijs*
MDF keukenkastjes €20,- tot €70,- per kastje
MDF eettafel €230,- per m²
MDF salontafel €295,- tot €395,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. De exacte kosten zijn afhankelijk van de afmetingen, de staat van het oppervlak en de arbeidskosten. Voor een exacte prijsindicatie vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Zelf MDF verven: handige tips

De belangrijkste tip om het verven van MDF tot een goed einde te brengen is de keuze voor een goede verf voor MDF. Kies je een verkeerde verfsoort dan krijg je een oneven en slordig resultaat.

Daarnaast is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat alle poreuze gedeeltes van de plaat nauwkeurig voorbehandeld zijn om te voorkomen dat je daar verf verliest. Plak ook de randen goed af om netjes te werk te gaan.

Ten slotte, geven we nog een tip voor wie liever het MDF laat schilderen door een expert. Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken en de beste vakman te vinden.

MDF laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Bespaar op de kosten om MDF te verven door hier gratis offertes aan te vragen. Wie verschillende voorwaarden, werkwijzen en tarieven vergelijkt, vindt vaker voordelige prijzen. In sommige gevallen kan je tot 30% besparen door offertes van schilders te vergelijken. Wacht niet langer en vraag nu je gratis offertes aan!

Start gratis offerteaanvraag!

Gratis offertes vergelijken!