Plafond schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Plafond Schilderen

Plafond laten schilderen?

Is je plafond toe aan een nieuw laagje verf? Deze pagina staat boordevol advies voor wie van plan is zijn plafond te laten schilderen. Hier kom je te weten waar je rekening mee moet houden om het plafond te schilderen: van kleuradvies tot tips om een houten plafond te schilderen. Daarnaast leggen we uit welke verf je best kiest, hoe een schilder te werk gaat en wat je ongeveer betaalt om een plafond te laten verven.

Start gratis offerteaanvraag!

Wist je trouwens dat het grootste deel van de kostprijs naar het uurloon van de schilder gaat? Gelukkig zijn er manieren om prijzen te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. Dit kan door hier gratis offertes aan te vragen.
Schilders gezocht?

Vind eenvoudig en snel een ervaren schilder uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een schilder en bespaar direct op de kosten.

plafond schilderen

Wanneer het plafond verven?

Het plafond schilderen doe je wanneer het kleur niet meer egaal is. Witte plafonds vergelen met de tijd, zeker bij rokers. Daarnaast kan het plafond verkleuren door vochtproblemen en lekkages.

Wil je de muren schilderen? Denk dan ook aan het plafond. Zo heb je meer kleuropties en zal je minder betalen per uur of per vierkante meter. Hoe meer werk, hoe lager de tarieven.

Tegenwoordig kan je trouwens het hele jaar door verven. De belangrijkste factor om te schilderen is de luchtvochtigheid. Dit kan je binnenshuis gemakkelijk regelen. Na het schilderen, is het nog steeds aangeraden om de ramen even open te zetten. Dit hoeft echter niet altijd en hoeft zeker niet lang te zijn, want in 2024 zijn verven lang niet zo giftig als vroeger.

Voordeel schilderen plafond

  • Nieuw interieur: met een frisse laag verf op het plafond ziet je interieur er als nieuw uit.
  • Grotere of kleinere ruimte: dankzij lichte kleuren op het plafond ziet de kamer er groter uit. Met donkere kleuren op het plafond en lichtere op de muur krijg je het omgekeerde effect.
  • Oneffenheden verdoezelen: met een laagje matverf kan je oneffenheden in het plafond gemakkelijk maskeren.
  • Leukere kamers: met leuke designs en patronen maak je kinderkamers veel aantrekkelijker. Er al eens over gedacht om sterren te schilderen op het plafond?.

Gemakkelijk besparen op de kosten om het plafond te schilderen?

Dat kan door gratis offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken.

Hoe een plafond schilderen?

Om het plafond te schilderen volgt de vakman steeds een strikt stappenplan. Om te beginnen, bekijkt hij welk materiaal hij nodig zal hebben en overlegt hij de kleur- en verfkeuze. Als alle condities, zoals de luchtvochtigheid in orde zijn, kan hij beginnen.

Ten eerste moeten alle lampen, ventilators en dergelijke ut het plafond gehaald worden. Hiervoor is het belangrijk om de schakelaars uit te zetten of zelfs de elektriciteit in de ruimte af te sluiten. Eenmaal alle meubels zijn weggenomen of afgedekt, begint de vakman met het afplakken van de randen. Tot zover de eerste stap van het voorbereidend werk.

Daarna begint de schilder met eventuele kleine herstellingen en de verdere voorbereiding, zoals schuren, ontvetten en het plafond stofvrij maken.

Eenmaal dit gedaan is, begint de vakman met het echte werk. Volgens een zorgvuldig patroon schildert hij de het plafond met behulp van kwasten en verfrollers.

Schilderen: eerst plafond of muur?

Het is voordeliger om zo veel mogelijk schilderwerken ineens te doen. Vaak vraag men zich dan af met wat je best begint. Als algemene regel geldt dat je best bovenaan begint, met het plafond dus.

Werk het plafond dus helemaal af, — grondlaag en eindlagen — voor je aan muren schilderen begint. Ditzelfde geldt ook voor het schilderen van de vloer of de trap schilderen.

Als je met het plafond begint, krijg je al snel een eerste indruk van de kleuren en kan je eventueel nog de kleurencombinatie van de muren bijsturen. Bovendien maakt het niet uit als je spetters maakt op de muren. Je moet er namelijk later toch nog overschilderen.

Plafond verven: welke verf

Op het plafond is een primer zeer belangrijk. Met één of twee lagen grondverf kan je gemakkelijker het plafond schilderen zonder strepen. Voor de eigenlijke verf heb je veel vrijheid. De meeste muurverven kunnen voor het plafond gebruikt worden. Voor een plafond met kleine oneffenheden raden we matte verf aan.

Qua kleur zijn er ook veel mogelijkheden. Doorgaans krijg je het advies om lichte kleuren te gebruiken voor het plafond. Met deze kleuren gaat de kamer er namelijk groter uit zien. Toch hebben donkere kleuren, zelfs zwart, ook hun charme. Door zwarte verf van de muren in het plafond te laten overlopen, bekom je trouwens ook het effect van een grotere ruimte.

Houten plafond schilderen

Om een houten plafond te schilderen is het extra belangrijk om het plafond goed te wassen en ontvetten. Daarna moet je het hout schuren voor een betere aanhechting. Na de eerste laag grondverf schuur je best nog eens lichtjes. Schilder tussen de latten met een borstel. Daarna schilder je de latten kruislings met een roller. Strijk uit in de richting van de latten.

Een plafond met balken schilderen, werkt op dezelfde manier. Hierbij is het belangrijk om na te gaan of de balken behandeld zijn met vernis of was. Vernis moet grondig geschuurd worden en was moet je verwijderen. Doe je dit niet, dan zal de primer niet goed aanhechten.

Plafond verven na lekkage

Kringen of vochtvlekken op het plafond duiden op lekkage of andere vochtproblemen. Het plafond schilderen na lekkage kan niet zomaar. Eerst moet je de oorzaak van het probleem opsporen. Zo niet, heb je binnen de kortste keren weer hetzelfde probleem.

Vaak moet je het plafond isoleren om verdere vochtproblemen te voorkomen en schimmel moet je uiteraard verwijderen. Voor je opnieuw schildert, breng je best een laag voorstrijk aan om nieuwe wederkerende vochtproblemen te vermijden.

Wat kost het plafond schilderen?

Om het plafond te laten verven, betaal je meestal per vierkante meter. De prijs om het plafond te schilderen ligt gemiddeld tussen de €10,- en €16,- per vierkante meter.

Een grote ruimte, zoals een ruime woonkamer, van zo’n 30 m2 laten schilderen kost dus tussen de €300,- tot €480,-. Om het plafond van een klein appartement van zo’n 60 m2 schilderen, betaal je gemiddeld tussen de €600,- en €960,-. Verder betaal je tussen de €1.000,- en €2.400,- om het plafond van een gemiddelde alleenstaande woning te laten schilderen. In onderstaande tabel vind je nog enkele andere voorbeelden:

Kosten plafond schilderen

Plafondoppervlak Gemiddelde prijs*
Per vierkante meter €10,- tot €16,-
30 vierkante meter €300,- tot €480,-
40 vierkante meter €400,- tot €640,-
60 vierkante meter €600,- tot €960,-
100 vierkante meter €1.000,- tot €1.600,-
100 tot 150 vierkante meter €1.000,- tot €2.400,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen van schilders uit de regio.

Plafond schilderen: tips

Van plan om het plafond te verven? Met deze tips kan je heel wat problemen vermijden.

Het is belangrijk om nooit met je rug naar de lichtbron te schilderen. Kijk altijd in de richting van het raam, zo zie je beter het resultaat. Strijk ook altijd uit in de richting van het raam.

Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is. Als je de tape te laat verwijdert, kan je het schilderwerk beschadigen.

Voor een egaal resultaat zonder kleurverschillen moet je snel doorwerken of minstens altijd een vlak afwerken. Vind je dit te lastig voor je nek, rug of schouders? Overweeg dan toch om een vakman in te schakelen om het plafond te schilderen.

plafond schilderen kosten

Plafond laten schilderen? Besparen op de kosten!

Het plafond schilderen, geeft het interieur een frisse look. Het is echter vrij moeilijk om dit goed te doen. Je moet vlekken voorkomen, het is lastig en je hebt steigers of lange borstels nodig. Voor een mooi, egaal resultaat en om nekklachten te voorkomen, schakel je dus beter een professionele schilder in. Het is ook verstandig om dit gelijk te combineren met andere binnenschilderwerken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een vakman hoeft bovendien niet eens zoveel te kosten. Benieuwd naar de prijzen om een houten plafond te schilderen? Vraag gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!


Recente aanvragen:


Ramen schilderen in Brussel
Schilders voor schilderwerk in Gent
Goedkope winterschilder in Brugge
Buitenschilderwerken in Genk
Gevel schilderen in Mechelen
Huis laten schilderen in Antwerpen
Kleine binnenschilderwerken in Hasselt
Schilderwerken in Kortrijk
Schilders voor deuren in Leuven
Houtwerk verven in Aalst