Schilder nodig voor schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Buitenschilder

Op zoek naar het uurtarief van een buitenschilder? Wil je weten hoe dat tarief wordt bepaald en hoe je erop kan besparen? Hier kom je er alles over te weten. Je krijgt zelfs nog wat uitleg over de andere prijsmogelijkheden.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag dan hier gratis offertes aan. Terwijl je daarna rustig verder leest, worden verschillende buitenschilders verwittigd om een offerte voor je op te stellen.buitenschilder

Werkzaamheden van buitenschilders

Buitenschilders staan in voor alle soorten schilderwerken buitenshuis, in tegenstelling tot een binnenschilder. Een goede buitenschilder weet raad met heel wat verschillende oppervlakken. Denk maar aan ramen van hout, pvc of aluminium, garagepoorten, dakkapellen of deuren. Of verschillende types gevelbekleding, zoals baksteen of crepi.

Wanneer je een schilder inschakelt om buitenshuis te schilderen, betaal je voor een complete service. Hij zal namelijk ook instaan voor het voorbereidende werk, zoals schuurwerk en kleine herstellings- of onderhoudswerken.

Daarnaast kan je rekenen op de ervaring van een buitenschilder voor advies bij de schilderwerken. Hij kan zowel helpen bij de kleurencombinaties als bij de verfkeuze.

Wat kost een buitenschilder per uur?

Voor grote werken, zoals de gevel schilderen, betaal je meestal een tarief per vierkante meter. Buitenschilders rekenen daar gemiddeld zo’n €35,- tot €40,- per m² voor aan.

Daarnaast werken buitenschilders ook met een uurtarief. Laat je kleinere werken of detailwerk uitvoeren, dan krijg je vaak een schilder prijs per uur. Reken op zo’n €40,- tot €50,- per uur.

Buitenschilders kosten echter niet altijd evenveel. Dit zijn slechts gemiddelde prijzen. Afhankelijk van ervaring, materiaal en eventuele extra kosten betaal je soms meer of net minder per uur of vierkante meter.

Kosten buitenschilder 2023

Prijsconstructie Gemiddelde tarief*
Prijs per m² €35,- tot €40,- per m²
Prijs per uur €40,- tot €50,- per uur

*Dit zijn gemiddelde tarieven incl. btw, arbeidskosten en materiaal. Vraag gratis offertes aan.

Prijs per uur of vaste prijs afspreken?

Bij grotere projecten is het verstandig om een vaste prijs af te spreken met de buitenschilder. Dat kan op basis van de geschatte werktijd of de totale oppervlakte. Zo weet je vooraf precies hoeveel je zal betalen. Bovendien voorkom je discussies na de werken over de oppervlakte of de gewerkte uren.

Een totaalprijs afspreken met de buitenschilder is vooral interessant bij grote schilderopdrachten. Wanneer je verschillende oppervlaktes laat schilderen voor uiteenlopende tarieven wordt de prijs zo gemakkelijker berekend. Bovendien is een totaalprijs meestal goedkoper dan de som van aparte prijzen.

Prijs buitenschilders per schilderklus

Zoals gezegd hanteren buitenschilders uiteenlopende prijzen. Niet alleen zijn ervaring en materiaal van belang om de kosten te bepalen, maar ook het type schilderopdracht. Voor het schilderen van ramen betaal je doorgaans tussen de €15,- en €25,-. Deze prijs geldt voor buiten, maar ook voor binnen.

Voor andere klusjes krijg je van buitenschilders meestal prijzen per vierkante meter. Voor een buitendeur betaal je minstens €40,- per vierkante meter. Voor de buitenmuur betaal je tussen de €20,- en €40,- per m². Andere buitenschilderwerken, zoals het tuinhuis of de schutting, zijn dan weer wat duurder. Gemiddeld betaal je €35,- tot €40,- per m², al is hier ook een prijs per uur van zo’n €45,- mogelijk.

Welke buitenschilderwerken? Gemiddelde prijs* Toelichting
Ramen  €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10cm breed
Buitendeur Vanaf €40,- per m² Voor een buitendeur heb je meer verf nodig dan voor een binnendeur. De prijs per m² is dus ook iets hoger.
Gevel €20,- tot €40,- per m² Eén laag primer en twee lagen afwerking
Dakkapel, tuinhuis, schutting, garagepoort of dakranden schilderen €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur
Prijs is inclusief materiaal en verf

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, arbeidskosten en materiaal. Besparen? Vergelijk altijd gratis offertes van schilders uit de regio.

Besparen op de kosten om een buitenschilder in te schakelen?

Vraag hier gratis offertes aan om te besparen door prijzen te vergelijken.

Hoe hoog is de btw?

In België betaal je op de meeste facturen 21% btw. Onder bepaalde omstandigheden kan je echter verschillende verbouwingswerken, zoals buitenschilderwerken, uitvoeren tegen een percentage van slechts 6%.

Om minder belastingen te betalen op de kosten om de buitenkant van je woning te schilderen, moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • De woning is ouder dan 10 jaar.
  • Je gebruikt de woning enkel of hoofdzakelijk als privéwoning.
  • Je laat de werken uitvoeren door een vakman die de kosten rechtstreeks aan de eindgebruiker factureert.

Nog vragen? Surf naar de pagina van de FOD Financiën voor de exacte voorwaarden en bijkomende informatie.

Besparen op de buitenschilder kosten

Vind je een buitenschilder net iets te duur? Probeer dan deze tips om te besparen!

  • Zoek een buitenschilder uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.
  • Goedkope verf is niet altijd even voordelig want ze geeft minder dekking. Dat betekent meer lagen en schilderwerken die sneller vernieuwd moeten worden.
  • Help de vakman met het voorbereidende werk, zoals schuren, afplakken en herstellingen uitvoeren.

De beste besparing doe je trouwens door buiten te schilderen in de winter. Als het weer het toelaat, schildert de buitenschilder het hele jaar door. Veel mensen verkiezen echter nog steeds om in de zomer te schilderen. Daardoor hebben winterschilders en buitenschilders ’s winters minder werk. Om toch hun agenda te vullen, geven ze dan soms tot 30% korting.

Waarom een buitenschilder inschakelen?

Buitenschilderwerken moeten gemiddeld om de 5 jaar vernieuwd worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de verf moet dit vaker of mag je net iets langer wachten. Vaak is het exacte moment om te herschilderen moeilijk in te schatten. Daarom is het heel interessant om een onderhoudscontract met een buitenschilder aan te gaan. Bovendien zit ook een volledige schilderbeurt vaak inbegrepen in zo’n contract.

Verder bespaar je jezelf ook nog heel wat andere zorgen door een vakman in te schakelen. Je hoeft niet in te staan voor materiaalhuur voor hoogtewerk, bijvoorbeeld. Ook hoef je niet speciaal nieuw schildermateriaal of verlengstukken voor borstels te kopen.

Ten slotte, bespaar je misschien wel 15% op materiaal- en verfkosten. Je kan namelijk de 6% btw aanvragen als je een buitenschilder inschakelt. Een doe-het-zelver kan dit niet.

Hoe kies ik de beste buitenschilder?

Een goede buitenschilder qua prijs-kwaliteit vind je door grondig offertes en recensies te vergelijken.
Vraag eens rond bij buren en kennissen of ga online op zoek naar recensies. Kijk ook eens of het schildersbedrijf een website heeft waarop je realisaties kan zien.

Verder kan je een betere beslissing maken door na te gaan met welke verf en producten de buitenschilder werkt. Daarnaast is het belangrijk om de garantievoorwaarden en algemene voorwaarden te vergelijken. Zo kom je later niet voor verassingen te staan.

buitenschilder kosten

Buitenschilder gezocht? Vergelijk gratis offertes!

Ondertussen ken je al heel wat handige manieren om te besparen op het uurtarief van een buitenschilder. Ook weet je nu waar je op moet letten om een goede buitenschilder te kiezen.

Maar hoe vind je nu goede buitenschilders?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gratis offertes aanvragen op onze website is een goede optie. Het is snel, eenvoudig en 100% vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!