Binnenschilderwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Binnenschilderwerken

Binnenschilderwerken: info en prijzen 2024

Binnenschilder gezocht? Op zoek naar advies over binnenschilderwerken? Benieuwd naar de prijzen van binnenschilders? Op deze pagina krijg je de nodige informatie om te beginnen met binnenschilderwerk. Je krijgt informatie over hoe vaak je moet schilderen, met welke verf en hoe je best te werk gaat. Daarnaast krijg je informatie over binnenschilderwerk en btw. Ten slotte, krijg je nog enkele handige bespaartips.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor exacte prijzen en diepgaand advies bij jouw schilderproject contacteer je best een professionele binnenschilder. Dit kan gemakkelijk door hier gratis offertes aan te vragen bij verschillende binnenschilders.binnenschilderwerken

Binnenschilderwerk: hoe vaak is het nodig?

Binnenschilderwerken zijn gemiddeld nodig om de 7 jaar. De exacte tijd wordt bepaald door verschillende factoren:

 • het type verf;
 • hoe intensief de ruimte gebruikt wordt;
 • het materiaal (hout, pvc, aluminium, gyproc).
 • Daarnaast is het onder bepaalde omstandigheden nodig om eerder opnieuw te schilderen. Bijvoorbeeld wanneer er scheurtjes en blaasjes ontstaan in de verf. Of wanneer de verf verpoedert of verkleurt. Mocht je plots last hebben van vochtproblemen, dan zal je ook eerder een binnenschilder nodig hebben. Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer schilderen of de keuken schilderen, zal je dus waarschijnlijk iets frequenter toe zijn aan binnenschilderwerken.

  Wat kost binnenschilderwerk?

  De prijs voor binnenschilderwerk is afhankelijk van de hoeveelheid werk en het type werk. Voor sommige projecten betaal je per vierkante meter, voor andere per uur en soms betaal je per eenheid.

  Welke ruimte je schildert maakt over het algemeen niet uit. Of je nou je woonkamer laat schilderen, de slaapkamer laat verven, de kinderkamer laat schilderen of het toilet schildert: Prijzen zijn vaak per m2.

  Voor het plafond en de muren betaal je doorgaans per vierkante meter. Het plafond schilderen kost bijvoorbeeld zo’n €10,- tot €16,- per m². Hier verschilt de prijs voor binnenschilderwerk, onder andere, volgens de techniek die de schilder gebruikt: sauzen of spuiten.

  Voor deuren en ramen betaal je vaak per eenheid. Dat is ook zo voor een trap. Daarbij betaal je doorgaans zo’n €15,- tot €20,- per trede.

  Kosten per binnenschilderwerk 2024

  Binnenschilderwerken Gemiddelde prijs* Omschrijving
  Plafond  €10,- tot €16,- Per m²
  Deuren  €250,- tot €850,- Voor 2 tot 10 deuren
  Trap  €15,- tot €20,- Per trede
  Ramen  €400,- tot €2.000,-
  Muren €220,- tot €300,- Voor 15 m² 
  €450,- tot €600,- Voor 30 m²
  €900,- tot €1.200,- Voor 60 m² 

  *Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

  Kosten binnenschilder

  Voor binnenschilderwerk betaal je dus per uur, per vierkante meter of per eenheid. Afhankelijk van het type werk betaal je iets meer of minder, maar dit zijn de gemiddelde prijzen:

  • Per uur rekent een schildersbedrijf of binnenschilder gemiddeld €35,- tot €40,-.
  • De gemiddelde prijs per m² voor binnenschilders ligt tussen de €30,- en de €35,-.

  Voor grote oppervlakken zoals de muren en het plafond, spreek je een prijs af per vierkante meter. Zo weet je vooraf hoeveel je zal betalen. Bij detailwerk, waarbij de oppervlakte moeilijk te berekenen is, zijn uurtarieven logischer. Ten slotte is het mogelijk om bij grote binnenschilderwerken een vaste prijs af te spreken.

  Binnenschilderwerk btw

  Wat kost binnenschilderwerk inclusief btw? Dat hangt er natuurlijk van af hoeveel btw je betaalt. Doorgaans betaal je in België 21% btw. Bij bepaalde renovatiewerken van oudere woningen krijg je echter een mooie korting van de overheid. Als je woning hoofdzakelijk dienst doet als privéwoning en je besteedt de binnenschilderwerken (of buitenschilderwerken) uit aan een aannemer, dan hoef je slechts 6% btw te betalen.

  Voor meer informatie over de renovatiewerken die in aanmerking komen en de voorwaarden, surf naar de pagina van de Federale Overheidsdienst Financiën.

  Gebruik dit prachtig voordeel om te besparen op binnenschilderwerk:

  Krijg gratis offertes van verschillende binnenschilders om hun prijzen te vergelijken.

  Wat valt er onder binnenschilderwerk?

  Binnenschilderwerken zijn van groot belang om een goede woonkwaliteit de garanderen. Door regelmatig te schilderen, bescherm je je interieur tegen slijtage. Daarnaast is het gewoon leuk om af en toe van kleur te veranderen.

  Zowat alles in huis kan geschilderd worden: deuren, raamkozijnen, muren, plafonds, trappen, meubels en zelfs de vloer. Je kan de binnenschilderwerken verspreiden over de jaren, maar het loont natuurlijk de moeite om een binnenschilder in te schakelen en er één groot project van te maken. Zo zal je besparen om de kosten. Een binnenschilder weet welk materiaal hij nodig zal hebben en welke verf hij kan combineren voor verschillende oppervlakken.

  Binnenmuren verven

  De binnenmuren schilderen is misschien wel de meest voorkomende klus. Veel mensen doen dit zelf. Waarschijnlijk om te besparen, niet omdat ze het graag doen. Maar eigenlijk is de binnenmuren laten schilderen niet zo duur. Een ervaren schilder zal de werken bovendien sneller afronden en het resultaat zal mooier zijn dan dat van een doe-het-zelver. Of je nu gipsplaten, stucwerk of bakstenen wil laten schilderen, de binnenschilder weet er raad mee.

  Binnendeur laten schilderen

  De binnendeuren schilderen is voor de uitstraling van je interieur even belangrijk als de muren en het plafond schilderen. Haal de deuren uit de scharnieren voor een beter resultaat. Zo ga je gemakkelijker te werk en kan je de boven- en onderkant schilderen. Vergeet ook de sloten en het beslag niet tijdelijk te verwijderen.

  Wil je iets speciaal doen met de deuren? Kies voor magneetverf of krijtbordverf.

  Plafond verven

  Het plafond schilderen is een lastige klus. Om nek- en schouderklachten te voorkomen, schakel je best een binnenschilder in. Het is namelijk belangrijk om aan een goed tempo door te werken zonder pauzes. Wie halfweg het plafond even stopt, zal geen mooi resultaat bekomen.

  Doe je het toch liever zelf? Schilder dan nooit met je rug naar het raam. Door naar de lichtbron te kijken, zie je beter het resultaat en is het eenvoudiger om strepen te vermijden.

  Trap verven

  trap schilderen is dus zeer belangrijk, want dit helpt om slijtage te voorkomen. Vooral bij een houten trap is slijtvaste verf sterk aangeraden. Kies je toch voor een andere verf, breng dan een laklaag aan bovenop de verf.

  Is je trap eerder glad, breng dan antislip aan. Dit kan zowel met strips als met antislip verf. Meestal is deze verf ook slijtvast.

  Vloer schilderen

  Alle soorten vloeren kunnen geschilderd worden. De vloer schilderen is echter frequenter bij een houten vloer of parket. Net zoals bij een trap is het belangrijk om de vloer regelmatig te schilderen of te lakken om slijtage te voorkomen.

  Om de vloer te schilderen is grondig voorbereidingswerk nodig. Omdat een vloer veel belopen wordt, moet je die grondig ontvetten voor je met de schilderwerken begint. Als de bestaande vernislaag kapot is, dan moet je de vloer eerst schuren.

  Meubels laten schilderen

  Je kan de binnenschilder ook contacteren voor kleinere klusjes zoals de meubels schilderen. Omdat dit een detailwerk is, zal de binnenschilder hier vaak een uurtarief voor aanrekenen.

  Een nieuw laagje verf op de meubels kan je interieur helemaal omtoveren. Als de verf nog in goede staat is, heb je geen primer nodig. Bij onbehandeld hout of na het verwijderen van de oude verf heb je wel een grondlaag nodig. Om oude verf te verwijderen, schuur je best met de houtnerf mee.

  Wil je een binnenschilder inschakelen voor je schilderwerken?

  Vraag dan hier gratis offertes aan om prijzen voor binnenschilderwerken te vergelijken.

  Welke verf moet ik kiezen?

  Voor binnenschilderwerken zijn er verschillende mogelijkheden. Voor houten oppervlakken kies je uit verf, lak of beits. Met verf zet je alles in een mooi kleurtje, met beits behoud je de authentieke houtstructuur.

  Binnenschilders gebruiken vaak acrylverf. Deze verf is gemakkelijk te mengen, droogt snel en is bijna geurloos. Acrylverf is bovendien veel minder schadelijk voor de gezondheid dan, bijvoorbeeld, alkydverf.

  Een andere populaire verfsoort is latexverf. Deze verf is goedkoper dan acrylverf, maar is van mindere kwaliteit. Latexverf verliest sneller zijn kleur en is moeilijker af te wassen.

  Vergeet niet om een goede primer of een voorstrijkmiddel te kopen. De binnenschilder adviseert je over de beste verfkeuze.

  Besparen op kosten binnenschilderwerk?

  We vertelden al dat je onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw betaalt voor binnenschilderwerk. Benieuwd hoe je nog meer kan besparen op binnenschilderwerken? Gebruik onderstaande tips:

  • Grote projecten: doe verschillende binnenschilderwerken tegelijk. Meer werk betekent betere tarieven.
  • Winterschilder: in de wintermaanden hebben binnenschilders minder werk. Daarom geven ze vaak zo’n 10% tot 25% korting.
  • Schilder uit de buurt: kies voor een lokale schilder om te besparen om de voorrijkosten.
  • Voorbereidend werk: doe zelf het voorbereidend werk om te besparen op het aantal arbeidsuren van de binnenschilder.

  Binnenschilderwerk: zelf doen of uitbesteden?

  Bepaalde binnenschilderwerken kan je zelf doen, zoals de muur schilderen. Andere werken, zoals ramen, trappen en deuren schilderen, zijn al iets moeilijker. Bij deze werken is precisie en kennis van zaken heel belangrijk. Daarom raden we aan om hiervoor een binnenschilder in te schakelen.

  Met de hulp van een binnenschilder krijg je trouwens gegarandeerd een mooi resultaat. Bovendien werken professionele binnenschilders sneller dan doe-het-zelvers. Daarnaast kan een ervaren binnenschilder je advies geven over het type verf, kleurcombinaties en het benodigde materiaal.

  binnenschilderwerken kosten

  Binnenschilder gezocht? Gratis offertes vergelijken!

  Wil je schouderklachten vermijden en heb je beslist om een binnenschilder in te schakelen? Een binnenschilder vinden is gelukkig vrij eenvoudig. Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende binnenschilders. Dit laat je toe om binnenschilderwerken en hun prijs te vergelijken.

  Start nu je gratis offerteaanvraag!

  Een goede offerte is gedetailleerd en heeft duidelijke voorwaarden. Laat je niet altijd verleiden door de goedkoopste tarieven. Vergelijk uurtarieven en prijzen per vierkante meter. Kies voor de offerte waarbij je een goed gevoel hebt voor de beste resultaten.

  Gratis offertes vergelijken!