Huis schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Huis schilderen

Huis schilderen: alles wat je moet weten

Regelmatig het huis verven aan de binnenkant of buitenkant is belangrijk om een goede levenskwaliteit en mooi interieur te garanderen. Er komt echter heel wat bij kijken.

Voor een foutloos resultaat kan je het huis laten schilderen. Een ervaren vakman zal je namelijk bijstaan met kleuradvies voor de gewilde sfeer en verfadvies voor optimale bescherming.

Benieuwd wat het huis verven moet kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Lees snel verder of vraag meteen gratis offertes aan. Bouwadviseur stuurt je vervolgens tot 4 offertes die je vrijblijvend mag vergelijken.Wat kost een huis schilderen?

Een volledig huis schilderen, heeft een relatief lagere prijs dan verschillende kamers apart schilderen. Dit komt omdat je voor meer werk lagere tarieven kan bekomen bij een huisschilder. Bovendien bespaar je door grotere hoeveelheden verf te kopen en door de eenmalige aankoop van materiaal.

Door schilderwerken aan de binnenkant en buitenkant te combineren, krijg je misschien een nog betere hoeveelheidskorting.

Een totaalprijs om een huis te laten schilderen is moeilijk te voorspellen. We kunnen wel voorbeeldprijzen geven van schilders en soorten schilderwerk. Lees daarvoor onderstaande kopjes en tabellen.huis schilderen

Huis schilderen: kosten van de schilder

Een huis schilderen aan de buitenkant is doorgaans duurder dan aan de binnenkant. Dat komt grotendeels door het type verf dat gebruikt wordt en de huur van extra materiaal, zoals steigers.

Voor een binnenschilder betaal je zo’n €5,- per vierkante meter minder dan voor een buitenschilder. Bij een prijs per uur ligt het verschil zelfs net iets hoger.

Wil je besparen op de kosten voor de huisschilder, zoek dan iemand in de winter. Dan hanteren schilders vaak kortingen tot 25% voor binnenwerk of 30% voor buitenwerk. Raadpleeg onderstaande tabel voor exacte prijzen.

Kosten schilder 2024

Soort schilder Tarief*
Binnenschilder €30,- tot €35,- per m²
€35,- tot €40,- per uur
Buitenschilder €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur
Winterschilder – binnen €21,- tot €26,- per uur 
€18,- tot €25,- per m² 
Winterschilder – buiten €23,- tot €34,- per uur
€18,- tot €25,- per m² 

*Dit zijn gemiddelde tarieven incl. btw en materiaalkosten. Vraag gratis offertes aan om te vergelijken!

Binnenkant huis schilderen: kosten

Om een huis te schilderen binnen varieert de prijs volgens het oppervlak. Voor muren en het plafond betaal je tot €20,- per vierkante meter, al kan het veel goedkoper met spuitwerk.

Voor andere oppervlakken betaal je dan weer per uur of per eenheid. Een traptrede verven, kost zo’n €15,- tot €20,- en een raam gemiddeld tussen de €15,- en €25,-.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van verschillende schilderwerken binnenshuis.

Welke binnenschilderwerken? Gemiddelde prijs*
Binnenmuur €15,- tot €20,- per m²
Plafond Spuiten: €6,- per m²
Verven: €10,- tot €20,- per m²
Trap €15,- tot €20,- per traptrede
Raam (binnen) €15,- tot €25,- per raam
Deuren (binnen) €40,- per m²
Vloer en meubels Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn richtprijzen, incl. btw, arbeidskosten en materiaal. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Buitenkant huis schilderen kosten

Zoals gezegd, zijn schilderwerken buitenshuis doorgaans duurder dan binnenshuis. Een gevel verven, is een flink stuk duurder dan een binnenmuur verven. Reken hier toch minimum op €20,- per vierkante meter.

Een project met meer details, zoals houtwerk verven aan de buitenkant is vaak nog iets duurder. Hou rekening met een gemiddelde prijs van €35,- tot €40,- per m2.

In onderstaande tabel vind je nog enkele andere gemiddelde prijzen om het huis te schilderen buiten.

Welke buitenschilderwerken? Gemiddelde prijs*
Ramen schilderen  €15,- tot €25,- per raam
Buitendeur schilderen Vanaf €40,- per m²
Gevel schilderen €20,- tot €40,- per m²
Dakkapel, tuinhuis, schutting, garagepoort of dakranden schilderen €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur

*Let op: dit zijn richtprijzen, incl. btw, arbeidskosten en materiaal. Elk schildersbedrijf hanteert zijn eigen prijzen. Vraag gratis offertes aan!

Welke keuzes beïnvloeden de totaalprijs?

Naast het prijsverschil tussen schilderen binnenshuis en buitenshuis zijn er nog wat factoren die de totaalprijs beïnvloeden. Zo is de kwaliteit van de verf van groot belang. Een goedkope verf mag dan wel veel minder kosten per liter, je zal misschien een extra laag nodig hebben en de verf zal niet zo lang meegaan.

Verder beïnvloeden de tarieven van de huisschilder de totaalprijs. Zijn prijs wordt bepaald door het seizoen, zijn ervaring, zijn materiaal, etc. Ook de manier waarop hij de prijs opstelt, is van belang: per uur, per vierkante meter of een vaste prijs voor het gehele project.

Besparen op de kosten om het huis te laten schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van huisschilders te vergelijken.

Hoe vaak huis schilderen?

Regelmatig het huis schilderen is belangrijk om schade te voorkomen. Gelukkig kost het niet zoveel tijd en geld om een kleine opfrisbeurt uit te voeren. Als je wacht tot er schade ontstaat, lopen de kosten wel hoog op.

Hoe vaak moet je dan de schilderwerken opfrissen? Dat hangt af van de afwerking en de kwaliteit van de verf. Voor houtwerk en de muren mag je echter rekenen op een laagje verf om de 5 à 7 jaar binnenshuis en om de 5 jaar buitenshuis.

Met zeer goede verf of met beschermende vernislagen kan je eventueel iets langer wachten. Ook bij pvc en aluminium mag je gerust wat langer wachten.

Binnenkant van een huis schilderen

Een huis schilderen binnen is vooral belangrijk voor de uitstraling van de woning. De kleuren op de muren en het plafond hebben namelijk een belangrijke invloed op je gemoedstoestand.

Bovendien zijn binnenschilderwerken belangrijk om een goede leefkwaliteit te garanderen. Door voor goede, gepaste verf te kiezen en regelmatig onderhoudswerk uit te voeren, bescherm je de woning tegen problemen zoals vocht of schimmels.

Huis aan de buitenkant verven

Ook buitenschilderwerken zijn essentieel om een goede leefkwaliteit in de woning te garanderen. Vochtproblemen ontstaan namelijk vaak buitenshuis. Gelukkig kan je deze vaak voorkomen door vochtwerende verf te gebruiken.

Denk hierbij niet enkel aan het schilderen of kaleien van de gevel. Ook de dakrand, deuren, ramen, garagepoort en eventuele dakkapellen hebben regelmatig een nieuw likje verf nodig. Voor hout zijn ook beits en vernis goede opties voor extra bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.

Huis verven: tips om te besparen op de kosten!

Nu je weet hoe de prijs wordt opgebouwd, heb je misschien al een idee over hoe je kan besparen op de kosten om het huis te schilderen. Daarnaast geven we je nog deze bespaartips:

  • Kies voor een schilder uit de buurt om minder voorrijkosten te betalen.
  • Doe zelf het voorbereidende werk.
  • Laat de werken uitvoeren in de winter om te genieten van betere tarieven.
  • Combineer zoveel mogelijk werken voor betere uurtarieven en een goedkopere prijs per liter verf.

Waarom een schilder inschakelen?

Omdat de kwaliteit van de verf en uitvoering belangrijk zijn om een goede staat van de muren en het houtwerk te garanderen, raden we aan om een schilder in te schakelen.

Naast ervaring heeft deze nog enkele interessante voordelen. Zo kan een vakman helpen met kleur- en verfadvies. Daarnaast hoef je zelf niet het correcte materiaal te zoeken en aan te schaffen.

Huis schilderen: abonnement

Een ander leuk voordeel van een huisschilder is de mogelijkheid om een onderhoudscontract of schilderabonnement op te stellen. Met dit type abonnement van meerdere jaren komt de schilder af en toe op inspectie en doet hij tijdig het nodige onderhoudswerk.

Bij de start en halfweg het contract zijn vaak een volledige schilderbeurt inbegrepen, terwijl de kosten verdeeld worden over de volledige duur van het contract.

huis schilderen kosten

Huis laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Het huis schilderen buiten of binnen is een groot project. Doordat er heel wat bij komt kijken, lopen de prijzen van verschillende schilders flink uiteen. Het is dus sterk aangeraden om grondig prijzen te vergelijken. Let daarbij op de vaste kosten en de extra kosten. Ook de algemene voorwaarden en garantievoorwaarden zijn belangrijk om een goede keuze te maken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Begin meteen met het vergelijken van prijzen door hier offertes aan te vragen. Na het invullen van een korte vragenlijst krijg je gratis en vrijblijvend tot 4 offertes toegestuurd.

Gratis offertes vergelijken!