Btw-tarief schilder 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Btw-tarief schilder

Welk btw-tarief voor schilder?

Weet je niet hoeveel btw je moet betalen op schilderwerken? Wil je weten hoeveel je bespaart dankzij het verlaagd btw-tarief? Vraag je je af welk btw-percentage geldt voor schilderwerken in 2024?

Op deze pagina krijg je alle info over de verschillende btw-tarieven voor schilderwerken. Daarnaast leggen we uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Door 15% minder btw te betalen, bespaar je flink op de schilderwerken.

Btw-tarief schilderwerk: korte samenvatting

 • Er zijn in België vier btw-tarieven: 21%, 12%, 6% en 0%. Het normale btw-tarief is 21%, voor de meeste verbouwingen en projecten betaal je het btw-tarief van 6%.
 • Het btw-tarief van 6% is ook geldig op sommige schilderwerken, daarbij zijn er ook enkele voorwaarden. De woning moet ouder dan 10 jaar zijn, je moet de woning zelf gebruiken en de werken worden aan de eindgebruiker gefactureerd.
 • Voorbeeld van het btw-tarief: Een schilder kost €35,- per uur zonder btw. Met en btw-tarief van 6% is dit €37,10. Met een btw-tarief van 21% is dit €42,35.
 • Bij nieuwbouw en bedrijfspanden kan je vrijwel altijd rekenen op het normale btw-tarief van 21%.


btw tarief schilder

Btw op schilderwerk

In België gelden vier btw-tarieven. Het normale btw-tarief is 21%. Daarnaast bestaan er verlaagde btw-tarieven van 0%, 6% en 12%. Voor schilderwerken en andere renovaties betaal je doorgaans 6% of 21% btw.

Wanneer je welk btw-tarief betaalt, lees je hieronder.

Btw-tarief schilderwerk 2024

Voor binnen- en buitenschilderwerken geldt in sommige gevallen het btw-tarief van 6%. In andere gevallen betaal je het btw-percentage van 21% voor schilderwerken. Later meer over de voorwaarden. Je betaalt btw op de arbeidskosten, op het materiaal en/of op de eindfactuur.

We maken even een berekening van het verschil tussen 6% en 21% btw.

Voor een schilder betaal je gemiddeld €35,- per uur zonder btw. Aan een btw-tarief van 6%, komt de prijs incl. btw op €37,10 per uur en bij 21% btw, komt de prijs voor een schilder op €42,35 per uur. Dat is een verschil van wel €5,- per uur!

Verlaagd btw-tarief schilderwerk: 6%

Zoals gezegd, betaal je in sommige gevallen slechts het verlaagde btw-tarief van 6% voor schilderwerken in je woning. We bespreken kort aan welke voorwaarden je moet voldoen:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

Dit btw-tarief geldt dus niet als je zelf de verf koopt of als je zelf schildert. Daarnaast moet je er op letten dat de schilder/aannemer geregistreerd is. Zo niet, dan betaal je toch de volle pot.

Btw-tarief schilderwerk nieuwbouw

Voor een nieuwbouw betaal je 21% btw. Als je een woning afbreekt en volledig heropbouwt, dan betaal je in bepaalde steden slechts 6% btw op de renovatiewerken, zoals schilderwerken.

Bepaalde partijen willen graag het btw-tarief voor afbraak en wederopbouw verlagen in het hele land, of zelfs het btw-percentage voor nieuwbouw verlagen. In de toekomst zullen schilderwerken in een nieuwbouw misschien toch goedkoper kunnen.

Btw-tarief schilderwerk bedrijfspand

Voor schilderwerken in een bedrijfspand betaal je 21% btw. Helaas is er geen verlaagd btw-tarief voor schilderwerken in bedrijven.

In een woning die voor meer dan 30% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, gelden er ook aparte regels. Als je woning normaal in aanmerking komt voor het btw-tarief van 6%, dan kan dit enkel toegepast worden op het deel dat tot de privéwoning behoort. Voor schilderwerken in het professionele gedeelte van de woning betaal je wel de volle 21%.

schilder btw tarief

Schilder gezocht? Gratis offertes vergelijken!

Om minder btw te betalen, loont het dus de moeite om een schilder te zoeken. Als je woning aan alle voorwaarden voldoet, en je besluit in zee te gaan met een geregistreerde schilder, dan bespaar je tot 15% op de eindfactuur. Op een factuur van €3.000,- bespaar je dan €450,-.

Wil je nog meer besparen? Dat kan door prijzen van schilders uit je buurt te vergelijken. Vraag daarom nu gratis schilderwerk offertes aan bij geregistreerde schilders uit jouw buurt.

Gratis offertes vergelijken!