Meubels schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Meubels schilderen

Hoe meubels schilderen?

Zien de meubels er wat oud en versleten uit? Is het tijd om de meubels te vervangen of wil je de meubels schilderen?

De tweede keuze is natuurlijk een stuk goedkoper. Het is zeker ook niet zoveel moeilijker. Ontdek hier hoe meubels schilderen in zijn werk gaat, welke verf je ervoor nodig hebt en wat de mogelijke resultaten zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Als je denkt hulp nodig te hebben om te schilderen, kan je hier gratis offertes aanvragen om tarieven te vergelijken van vaklui uit je buurt.

Waarom meubels schilderen?

Een laagje verf is de ideale manier om je meubels op te frissen. Een wat oudere keuken of woonkamer ziet er meteen weer een stuk nieuwer uit met geschilderde meubels.

Bovendien kan je ook oude meubels schilderen om ze een nieuw leven te geven. Een houten kast die opeens een frisse kleur krijgt, ziet er helemaal anders uit.

Verf zorgt bovendien voor bescherming van de meubels. Na een verflaag zijn de meubels beter beschermd tegen krassen, stoten en vlekken.

Prijs meubels laten verven

De kosten om een meubel te laten verven hangen vooral af van de omvang van het meubelstuk. Hoe kleiner, hoe hoger de prijs ligt per vierkante meter.

Daarnaast is de prijs afhankelijk van het aantal details, de tarieven van de vakman en de gekozen verfsoort(en).

In onderstaande tabel vind je enkele voorbeeldprijzen, waaronder ook de prijs om meubels te laten spuiten door een vakman.

Schilderen van een meubel.

Kosten

Voorbereiding

Van € 25,- tot € 40,-

Logen kast 2 meter bij1 meter

Vanaf € 150,- tot € 200,-

Grondverf/verf/plamuur

Ongeveer € 15,- per vierkante meter

Benodigdheden

Ongeveer € 50,-

Spuiten

Ongeveer € 85,- per vierkante meter

Hoe meubels schilderen?

Om meubels correct te verven dien je met twee zaken rekening te houden. Ten eerste, is er een verschil tussen nieuwe meubels en meubels die reeds geschilderd zijn. Ten tweede, is de materiaalsoort belangrijk om de juiste grondverf en lak te kiezen.

De benodigdheden om meubels te schilderen zijn:

 • Verf
 • Ontvetter/verfreiniger
 • Grondverf
 • Schilderstape
 • Middelgrof en fijn schuurpapier
 • Verfborstel en -roller
 • Zachte borstel om te ontstoffen

Voorbereiding

Je begint met de meubels te reinigen en ontvetten. Doe dit voor het schuren anders wrijf je het vet misschien in de meubels en dit zal je altijd blijven zien. Spoel na het ontvetten af met lauw water.

Onbeschilderd hout is doorgaans ruw. Schuur het dus eerst op met middelgrof schuurpapier. Geschilderde meubels waarvan de verf nog in goede staat is, schuur je lichtjes op met fijn schuurpapier of een schuursponsje.

Ga nadien over de meubels met een zachte borstel om het stof te verwijderen.

Grondlaag meubels schilderen

Op kaal hout dien je eerst een laag grondverf te schilderen. Verdun de grondverf omdat het beter in het hout zou doordringen. Zo zorg je voor een nog betere dekking en hechting van de lak.

Ook op andere meubelsoorten heb je een grondverf nodig voor de hechting, vooral bij gladdere materialen zoals melanine.

Breng de grondverf aan met een verfborstel op kleine meubels. Begin in het midden en ga naar de hoeken toe.

Bij grotere meubels schilder je eerst de randen met kwast en de rest met een verfroller.

Meubels verven

Wanneer de grondverf droog is, schuur je het meubelstuk nog even op met fin schuurpapier of een schuursponsje. Een schuursponsje is handiger omdat je dan de randen niet helemaal schuurt.

Verwijder nadien het stof met een zachte borstel zodat dit niet in de verf kleeft.

Breng de afwerklagen aan zoals de grondlaag. Wacht voldoende tussen de twee lagen.

Nadien kan je houten meubels nog een beschermlaag met wax of vernis geven.

Indien je delen van de meubels hebt afgeplakt, verwijder je best de tape voor de verf droog is. Zo voorkom je dat de verf nadien afbrokkelt.

Een vakman gezocht om meubels te laten schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Aandachtspunten meubels zelf schilderen

De belangrijkste aandachtspunten om zelf meubels te schilderen, zijn het materiaal en de verf. Kies altijd voor grondverf en lak die passen bij het materiaal van de meubels.

Je kan meubels schilderen zonder grondlaag als deze reeds geschilderd zijn en als de bestaande verf nog in goede staat is.

Soms wil je ook de meubels verven zonder schuren omdat dit veel werk is. Meestal is dit niet aan te raden. De enige uitzondering is misschien wanneer je schildert met krijtverf.

Welke verf meubels

Houten meubels schilder je normaal met een binnenlak. Deze verf is beschikbaar in meerdere kleuren en met hoogglans, zijdeglans of matte look. Op vlak van afwerking heb je dus voldoende opties.

Toch zijn er soms redenen om een andere verfsoort te kiezen:

 • Meubels schilderen met krijtverf: Met krijtverf krijg je een egale matte afwerking. Men kiest voor krijtverf omdat je hiermee meubels kan schilderen zonder voordien te schuren.
 • Meubels schilderen met kalkverf: Kalkverf is gelijkaardig maar is minder dekkend. Daarnaast heeft het een gevlekt resultaat. Aangezien deze verf minder dekt, gebruik je best wel een grondverf.
 • Meubels verven met muurverf: Als je nog restjes muurverf hebt, gooi je die liever niet weg. Het is ook handig om zo de meubels dezelfde kleur te geven als de muren. Het resultaat en de duurzaamheid zullen wel wat minder zijn. Je gebruik muurverf dus beter niet maar het is zeker niet onmogelijk.

Soorten materiaal meubels

Het materiaal van de meubels is belangrijk om de juiste grondverf en lak te kiezen.

Voor metaal of kunststof gebruik je andere grondverf omdat deze materialen glanzend zijn en niet zuigend. MDF is dan net weer meer zuigend dan gewoon hout.

Om eiken meubels verven let je best goed op met het schuurpapier. Meestal is het zelfs beter om de laklaag intact te houden. Zo voorkom je dat het eikenhout bloedt en de verf kapot maakt.

Voorbeelden geschilderde meubels


meubel geschilderd
geschilderde meubels

geschilderde meubels

meubel geschilderdMet een laagje verf kan je veel veranderen. Tover een oude kast om in een modern meubelstuk met een strak laagje verf of doe het net andersom.

Een modern houten meubel kan je schilderen in landelijke stijl door een pastelkleurtje te gebruiken.

Om iets speciaals te creëren, kies je voor een dip-effect. Dat betekent dat je de poten van een stoel of tafel in een ander kleurtje zet dan de rest van het meubel.

Meubels doorschuren is een andere leuke techniek om meerdere kleuren te combineren en de meubels een echte antieke look te geven.

Goedkoop meubels schilderen? Vergelijk gratis offertes

Heb je nog vragen over het schilderen van meubels of wil je de meubels laten spuiten?

Maak dan gerust gebruik van onze gratis offertedienst om een geschikte schilder uit je buurt te vinden. Dien snel en eenvoudig een aanvraag in en wij gaan op zoek naar de beste offertes.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Deze offertes mag je vrijblijvend vergelijken. Kies daarna de meest geschikte vakman voor je project of zoek ergens anders verder als je niet overtuigd bent van het aanbod.

Gratis offertes vergelijken!