Plinten schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Plinten schilderen

Waarom plinten schilderen?

Plinten schilderen is een lastig werkje en het lijkt vaak wat overbodig. Niemand ziet die toch? Of wel?

Een mooi geschilderde plint kan je woning een flink stuk opfrissen. Bovendien zorgt een laagje lakverf voor een betere bescherming van je plinten.

Ontdek hier hoe je plinten schildert zodat je deze schilderwerken vlot zelf kan uitvoeren. Heb je daar geen zin in of geen tijd voor. Schakel dan een vakman in. Maar laat de plinten zeker niet onaangeroerd.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind snel een goede schilder door hier gratis offertes aan te vragen.

plinten schilderen

Plinten schilderen of niet?

Je vraagt je misschien af of het nodig is om je plinten te schilderen of niet. Het is altijd een goed idee om je plinten ook een laagje verf te geven. Zo passen ze beter in het interieur. Een laklaag geeft bovendien een extra laag bescherming tegen krassen en stoten.

Als je nieuw plinten hebt, is het handig om de plinten te schilderen voor het plaatsen. Zo kan je de plinten schilderen zonder afplakken. Dat is gemakkelijker om alle contouren netjes te verven. Bovendien is het veel beter voor je rug. Je kan de plinten op schragen leggen om te schilderen.

Plinten laten schilderen door een vakman? Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Hoe plinten schilderen?

Om plinten te schilderen, heb je zoals steeds een goede voorbereiding nodig. Denk goed na over de kleur en de gewenste verfsoort. Overleg eventueel met je vakman of vraag advies in de verfwinkel.

Voor je begint, dien je deze materialen aan te schaffen:

 • Grondverf
 • Lakverf
 • Schuurpapier
 • Ontvetter
 • Schilderkwast en/of verfroller

Ga meteen naar:

Voorbereiding

Controleer eerst de plinten op gaatjes. Als er kleine onregelmatigheden zijn, kan je die gemakkelijk herstellen met wat vulmiddel.

Daarna is het belangrijk om de plinten te schuren. Enerzijds verwijder je de uitstekende deeltjes van het vulmiddel en anderzijds maak je de plinten grof zodat de verf beter zal hechten.

Vervolgens dien je de plinten te ontvetten. Zo verwijder je stof en vet om een beter resultaat te verkrijgen. Vergeet niet om na te spoelen met gewoon water zodat het ontvettingsmiddel de verf niet aantast.

Als je oude plinten schildert, plak dan de muur en de vloer af.

Grondlaag plinten schilderen

Een grondlaag of primer zorgt voor een betere dekking en hechting. Zo heb je minder lak nodig nadien en blijft het resultaat langer proper.

Je kiest het best voor een grondverf op waterbasis maar dan nog is het type grondverf afhankelijk van het materiaal van de plint. Vraag raad in de verfwinkel of aan je schilder voor meer informatie.

Ga je de plinten in een lichte kleur schilderen, kies dan witte grondverf. Gebruik grijze grondverf als je voor donkere kleuren kiest.

Plinten verven

Na de grondverf is het belangrijk om de plinten nog eens licht op te schuren.

Breng daarna de verf eerst in verticale richting aan. Vervolgens rol je de verf horizontaal uit. Werk, ten slotte, af met enkele verticale bewegingen. Zo krijg je een net en egaal resultaat.

Laat voldoende drogen voor je een tweede laag aanbrengt.

Hulp nodig om nieuwe plinten te schilderen?

Vind een geschikte vakman door hier gratis offertes voor schilderwerken aan te vragen.

Aandachtspunten zelf plinten schilderen

Als je van plan bent om zelf de plinten te verven, hou dan rekening met deze tips:

Schilder eerst de plinten en dan pas de muur. Muurverf van gelakte plint kuisen is makkelijker dan lakverf verwijderen van een net geschilderde muur.

Kit de rand tussen de plint en de muur voor een strakker resultaat. De overgang zal veel netter zijn.

Vergeet niet om de schilderstape te verwijderen terwijl de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de verf afbrokkelt.

Ga meteen naar:

Welke verf voor plinten?

Voor plinten gebruik je best geen muurverf tenzij je betonnen plinten hebt. In plaats daarvan raden we een verf op waterbasis aan. Deze verfsoorten zijn tevens beter voor het milieu.

De verf voor plinten dient hard te zijn. Met een kras- en stootvaste verf kan je lang van het resultaat genieten.

Plinten laten schilderen door een erkende vakman! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Van welk materiaal zijn de plinten?

De materiaalsoort van de plinten heeft een belangrijke invloed op de verfsoort en de droogtijd. Hier zijn enkele kleine richtlijnen.

 • MDF plinten schilderen:De grondverf voor MDF plinten heeft meer tijd nodig om te drogen.
 • Stenen plinten verven: Voor deze soort plinten kan je eventueel wel een muurverf gebruiken.
 • Kunststof plinten schilderen: Gebruik geen gewone grondverf maar multiprimer speciaal voor kunststof.
 • Metalen plinten vervenSchilder metalen plinten zeker niet met gewone grondverf en muurverf. De verf zal namelijk snel loskomen.

De verf voor plinten dient hard te zijn. Met een kras- en stootvaste verf kan je lang van het resultaat genieten.

In welke kleur verven?

Je hebt veel vrijheid op vlak van kleur. Je kan de plinten schilderen in dezelfde kleur als de muur of de vloer.

Als je de kleur van de vloer gebruikt, doet dit de vloer groter lijken. Wanneer je dezelfde kleur als de muur gebruikt, lijkt de muur net langer.

Je kan ook een volledig andere kleur gebruiken om de overgang tussen vloer en muur te benadrukken. De beste kleurencombinatie is afhankelijk van het contrast tussen muur en vloer.

Prijs plinten laten schilderen

Plinten laten schilderen door een vakman kan al vanaf €7,- per lopende meter. Dat komt neer op een uurtarief van zo’n €34,- à €39,-.

Uiteraard zijn er soms grote verschillen tussen verschillende vaklui en projecten. Deze prijsverschillen zijn afhankelijk van het type verf, de ervaring van de vakman en het aantal plinten om maar een paar prijsfactoren op te noemen.

plinten schilderen vakman

Goedkoop plinten schilderen? Vergelijk gratis offertes

Wil de plinten graag laten schilderen door een vakman? We hebben dan nog een tip voor je. Vergelijk steeds offertes van meerdere schilders. Zo vind je gemakkelijk betere tarieven.

Geloof je ons niet?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier en nu volledig gratis en vrijblijvend offertes aan om de prijzen van vaklui uit je buurt te vergelijken. Je hebt niets te verliezen.

Gratis offertes vergelijken!