Schilderwerken voorbereiden

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Schilderwerk voorbereiden

Hoe schilderwerken voorbereiden?

Heb je nog nooit geschilderd maar is het hoog tijd om daar verandering in te brengen? Heb je vragen over wat te doen voor het schilderen?

Informatie opzoeken over schilderwerk voorbereiden is een goede eerste stap. We leggen hier uit hoe je hout moet voorbereiden om te schilderen en waarom ontvetten voor het verven zo belangrijk is.

Stap voor stap begeleiden we je door het avontuur om schilderwerk voor te bereiden. Vind je het daarna toch wat te moeilijk of te lastig, schakel dan gerust een vakman in. De prijzen vallen best mee als je offertes vergelijkt.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien hier een gratis aanvraag in om vrijblijvend tarieven van lokale vaklui te vergelijken.

Het belang van schilderwerken voorbereiden?

De voorbereiding van schilderwerken kan soms langer duren dan de schilderwerken zelf. Het lijkt allemaal wat overbodig soms maar dat is het zeker niet. Een goede voorbereiding is belangrijk voor het resultaat.

Dankzij goed voorbereide schilderwerken krijg je:

 • Een betere hechting van de verf
 • Een mooier resultaat
 • Een betere dekking
 • Een duurzaam resultaat

Hoe schilderwerk voorbereiden?

Om het schilderwerk goed voor te bereiden dien je verschillende stappen te doorlopen:

 • 1. Verf en materiaal aanschaffen
 • 2. De ondergrond herstellen
 • 3. De oude verflaag verwijderen
 • 4. De ondergrond schuren
 • 5. Ontvetten en schoonmaken
 • 6. De randen afplakken
 • 7. De grondlaag schilderen

Besteed voldoende tijd en aandacht aan elke stap om voor een mooi resultaat te volgen. De meeste schilders werken in deze volgorde maar soms kan het een beetje verschillen.

Bij een eerste verflaag of wanneer de oude verf nog in goede staat is, zijn enkele stappen overbodig.

schilderwerken voorbereiden

Verf en materiaal kopen

Je begint natuurlijk met de beslissing over de kleur en de glans van de verfsoort. Vraag gerust advies in de verfwinkel of overleg met je schilder.

Voor verf en materiaal zijn er vaak grote prijsverschillen tussen de beste kwaliteit en goedkope merken. De investering in duurdere merken van borstels en verf betaalt zich meestal terug doordat het resultaat mooier is en de verf langer meegaat.

Ondergrond herstellen

Voor je zelfs maar aan het schuren en zo begint, dien je de ondergrond te controleren op onregelmatigheden.

Zitten er gaatjes in het houtwerk, de gips, de gyproc of de stenen? Vul deze op met wat vulmiddel of plamuur zodat je nadien een vlakke afwerking verkrijgt.

Schilder zeker niet over houtrot of schimmel. Je zal deze problemen tijdelijk niet meer zien maar dat betekent niet dat ze weg zijn. Los deze problemen eerst op voor je verder gaat.

Hoe oude verf verwijderen?

Als de bestaande verf oud en beschadigd is, laat je deze best eerst verwijderen. Je herkent beschadiging aan verkleuring, blaasjes, scheuren en loskomende stukken verf.

Je kan de rest van de verf verwijderen met een brander, afbijtmiddel of schuurmachine.

Als de bestaande verf nog in goede staat is, dien je deze niet te verwijderen. Bovendien hoef je dan later ook geen grondverf aan te brengen. Wil je deze werken toch liever uitbesteden aan een vakman? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!

Schuren voor het schilderwerk

De ondergrond schuren voor schilderwerken is belangrijk om voor een betere hechting van de verf te zorgen.

Met schuurpapier zet je enerzijds de muur vlakker door onregelmatigheden weg te werken en anderzijds maak het oppervlak ruwer. Door het oppervlak wat ruwer te maken, hecht de verf beter.

Het schilderwerk laten voorbereiden door een ervaren vakman?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van lokale vaklui te vergelijken.

Oppervlak ontvetten en reinigen

Bij de voorbereiding is het belangrijk om te ontvetten voor je gaat verven. Een vetvrije ondergrond zorgt voor een betere hechting en een netter resultaat.

Na het ontvetten, dien je na te spoelen met gewoon water.

Soms ontvet men de ondergrond voor het schuren. Na het schuren dien je dan wel nog eens opnieuw schoon te maken om al het stof te verwijderen.

Randen afplakken

Nu ben je bijna klaar met de voorbereiding voor schilderwerken. Nog de randen afplakken en de rest van de ruimte afdekken, zoals de vloer en de meubels, en je kan beginnen.

Denk steeds aan de volgorde van de werken voor je gaat afplakken. Begin altijd bij het plafond. De plinten schilder je ook voor de rest van de muur. Indien je de vloer gaat schilderen, doe je dit laatst.

Vergeet niet om na de schilderwerken de schilderstape te verwijderen terwijl de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de verf afbrokkelt bij het verwijderen.

De grondlaag verven

Nu is het tijd om de grondlaag te schilderen. Dit is eigenlijk al de eerste stap van het echte werk.

Een goede grondverf of primer zorgt voor een betere dekking en hechting van de verf. Dit product zorgt ervoor dat de verf niet opgeslurpt wordt door muur.

De soort grondverf hangt af van het materiaal waarop je gaat schilderen.

Zelf schilderen of vakman inschakelen?

Schilderwerken voorbereiden is een hele klus. Velen schakelen dan ook een vakman in om de schilderwerken voor te bereiden en daarna te schilderen.

Als je wat wil besparen kan je natuurlijk zelf de schilderwerken voorbereiden en daarna het verven zelf overlaten aan een vakman. Dat is wellicht de beste prijs-kwaliteit combinatie.

Uiteraard kan je ook alles volledig zelf doen. Reken er dan op je meerdere dagen tijd zal nodig hebben. Bovendien moet je snel doorwerken om geen kleurverschillen te verkrijgen.

Schilderwerken voorbereiden buiten kan ook heel lastig zijn. Soms is het beter om daarvoor iemand in te schakelen zodat je jezelf niet hoeft bloot te stellen aan de felle zon of de winterse kou. Een vakman inschakelen voor schilderwerken buiten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

schilderwerk voorbereiden

Goedkope schilderwerken? Vergelijk gratis offertes

Zie je het niet meteen zitten om zelf de schilderwerken voor te bereiden of heb je geen tijd?

Schakel gerust een vakman in. Je kan alsnog een beetje helpen met de voorbereiding om wat te besparen op de kosten. Zo leer je het misschien ook voor de volgende keer.

Wees niet ongerust over de prijzen. Vergelijk hier offertes om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien nu een gratis aanvraag in om een goedkope vakman in je buurt te vinden.

Gratis offertes vergelijken!