Trapgat schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Trapgat schilderen

Zelf je trapgat schilderen

Het trapgat is een belangrijk verbindingspunt in de woning. Je verblijft er niet vaak maar de uitstraling ervan kan je interieur maken of kraken, vooral bij een open trapgat. Het trapgat schilderen moet dus regelmatig gebeuren om deze uitstraling op peil te houden.

Op deze pagina ontdek je de nodige informatie om zelf je trapgat te schilderen. Je krijgt handige tips om het trapgat veilig te schilderen en een lijst met de benodigde materialen.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind je het wat te moeilijk of heb je niet het nodige materiaal om de werken veilig uit te voeren, schakel dan een vakman in. Via onze gratis offertedienst ontdek je de beste tarieven van vaklui uit de buurt.trapgat schilderen

Hoe trapgat schilderen?

Om het trapgat te schilderen dien je er rekening mee te houden dat er verschillende onderdelen zijn die misschien andere verf of verschillende verftechnieken vereisen. De muur bestaat, bijvoorbeeld, uit pleisterwerk en de trap zelf uit hout.

Voor het verven van een trapgat dien je goed voorbereid te zijn. Hieronder bespreken we de nodige materialen. Verder moet je ook goed nadenken over de kleuren en je veiligheid. Om een val tijdens het werk te voorkomen, raden we ook altijd aan om niet alleen aan het werk te gaan.

Benieuwd hoeveel het kost om een trapgat te laten schilderen? Vergelijk gratis offertes!

Wat heb ik nodig?

Aangezien het om schilderwerken gaat, heb je natuurlijk een kwast en verfrollers nodig. Daarnaast heb je verschillende soorten verf nodig om een trapgat te schilderen:

  • Grondverf voor houten onderdelen zoals leuningen en de trap.
  • Gewone verf voor deze onderdelen.
  • Speciale slijtvaste verf voor de traptreden.
  • Muurverf voor de wanden en eventueel het plafond.

Kies voor kwaliteitsvolle verf met een goede dekking. Het trapgat schilderen is ongemakkelijk en soms gevaarlijk. Hoe minder lagen je nodig hebt, hoe beter.

Ten slotte, heb je nog wat materiaal nodig voor je veiligheid en om op hoogte te kunnen schilderen. Huur een steiger of gebruik een trap om gemakkelijker bij hogere delen van het trapgat te geraken.

De huur van veiligheidsmateriaal zorgt natuurlijk voor extra kosten. Schilderen op een trap is uiteraard ook moeilijker en het resultaat is vaak minder nauwkeurig. Als je een vakman inschakelt hoef je hier geen rekening mee te houden. Specialisten hebben vaak aangepaste steigers om deze werken veilig en nauwkeurig uit te voeren.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Stappenplan trapgat verven

Eerst en vooral dien je je goed voor te bereiden. Kies de kleuren voor de verschillende onderdelen en koop de correcte verf voor elk onderdeel. Bekijk ook even uitgebreid wat de mogelijkheden zijn om de hogere delen te schilderen. Gebruik je best een lat of trap? Of misschien wel een steiger? Of steekt het niet zo nauw en kan het ook met een verlengstuk voor de verfrol?

Eenmaal je al het nodige materiaal hebt, maak je alles goed schoon en plak je de verschillende onderdelen af. Als je trap zelf geschilderd gaat worden is dit gemakkelijk. Heb je echter andere trapbekleding, zorg er dan voor dat er hier geen spatten op terecht kunnen komen. Zorg eventueel voor een zekere marge aan de zijkant.

Omdat verfdruppels op de grond moeilijk te vermijden zijn, begin je best met de muur. Zorg ervoor dat deze mooi droog is voor je verder gaat. Schilder daarna de leuning en andere details met voldoende zorgvuldigheid. Ten slotte, schilder je de trap zelf.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Handige tips!

De beste tip om het trapgat te schilderen is om het werk in verschillende delen uit te voeren. Plak elk deel grondig af en zorg ervoor dat de verf goed opgedroogd is voor je aan het volgende deel begint.

Veilig de trap schilderen is niet altijd even eenvoudig, vooral om ook te schilderen boven het trapgat. Je kan een ladder, steiger of trapladdertje gebruiken om ook een hoog trapgat te kunnen schilderen. Zorg er echter altijd voor dat alles goed stabiel is. Meestal is het nog beter om wat hulp in te roepen om de trap of dergelijke vast te houden.

De kleurkeuze bij het schilderen van een trapgat is van groot belang. Donkere kleuren maken deze ruimte heel duister en dus misschien wat gevaarlijk ’s nachts. Een donker kleur is natuurlijk niet helemaal af te raden, je kan het gerust combineren met enkele lichtere kleuren. Hou er ook rekening mee dat de kleuren zowel bij het interieur van de boven- als benedenverdieping moeten passen.

Trapgat zelf schilderen of uitbesteden?

Hoe het trapgat verven is geen groot vraagstuk voor doe-het-zelvers. Combineer de nodige kennis over het schilderen van muren en hout en alles komt wel in orde.

Toch zijn er enkele belangrijke details waar je zeker rekening mee moet houden. Denk maar aan je veiligheid en de verfkeuze.

Als je de werken laat uitvoeren, hoef je zelf niet te denken aan het nodige materiaal om de werken in alle veiligheid uit te voeren. Ook bij de verfkeuze dien je niet langer stil te staan, enkel over het kleur beslis je.

Als je de werken uitbesteedt kan je ook rekenen op een netter en mooier resultaat. Bovendien zorgt een nauwkeurige uitvoering voor een resultaat dat langer meegaat.

Wat kost een trapgat verven?

De kosten om een trapgat te schilderen hangen af van vele factoren. De belangrijkste zijn de nodige tijd en hoeveelheid verf.

Deze factoren hangen dan weer af van enkele onderliggende parameters, zoals de bereikbaarheid van het trapgat, het aantal gewenste kleuren en moeilijkheidsgraad van het werk.

Als bepaalde delen niet geschilderd dienen te worden, zoals het plafond of de trapbekleding, dan is het natuurlijk wat goedkoper.

Om de prijs voor het schilderen van je trapgat te berekenen, kan je uitgaan van onderstaande gemiddelde prijzen.

Kosten trapgat schilderen 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Trap €15,- tot €20,- per trede
Schilder €30,- tot €35,- per m²
€35,- tot €40,- per uur

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

trapgat schilderen kosten

Trapgat laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Een tapgat laten schilderen is veiliger en levert mooiere resultaten op. Je denkt misschien dat dit veel duurder is maar vaak is dit niet zo. Door meerdere offertes aan te vragen en deze verschillende tarieven met elkaar te vergelijken, ontdek je meestal een vakman met vrij voordelige tarieven.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag nu snel gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen. Je hebt niets te verliezen want deze gratis offerteaanvraag is volledig vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!