Tuinhuis schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Tuinhuis schilderen

Tuinhuis laten schilderen?

Van plan om het tuinhuis te schilderen? Hier beantwoorden we al je vragen!

 • Wat is het verschil tussen verven en beitsen?
 • Wat is het tarief van een schilder om een tuinhuis te schilderen?
 • Hoe schilder ik een geïmpregneerd tuinhuis?
 • In welk kleur kan ik het tuinhuis schilderen?

Voor het antwoord op deze vragen en nog veel meer, lees snel verder. Wil je vooral weten wat de tarieven van buitenschilders zijn? Vraag dan gratis offertes aan om prijzen van verschillende schilders te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!tuinhuis schilderen

Waarom je tuinhuis verven?

Je tuinhuis schilderen is niet zomaar een nieuw laagje verf aanbrengen. Het tuinhuis verven of laten schilderen met een goede verf of beits heeft verschillende voordelen:

 • Met een nieuw kleur zorg je ervoor dat het tuinhuis opvalt of net verdwijnt, zodat de tuin meer in het oog springt.
 • Verf of beits beschermt hout tegen houtrot.
 • Door het tuinhuis te schilderen, bescherm je het tegen diverse weersomstandigheden.

Kosten tuinhuis schilderen

Om je tuinhuis te schilderen, heb je verschillende producten nodig. Je moet verf, schilderborstels en rollers kopen. Voor het voorbereidend werk moet je schuurpapier, een ontvettingsmiddel en een schuursponsje of schuurborstel aankopen. De kostprijs hangt af van de grootte van je tuinhuis en van de kwaliteit van het materiaal.

Uiteraard kan je ook een buitenschilder inschakelen. Heb je vele grote vlakken, dan krijg je waarschijnlijk een prijs per vierkante meter. Die ligt doorgaans tussen de €35,- en €40,-. Komt er meer detailwerk bij kijken, dan kiest de buitenschilder wellicht voor een uurtarief. Dat ligt gemiddeld tussen de €40,- en €50,-.

Omschrijving Gemiddelde prijs 2024 Bijzonderheden
Buitenschilder (grote vlakken) €35,- tot €40,- Per m²
Buitenschilder (veel detailwerk) €40,- tot €50,- Per uur

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten. De exacte prijzen verschillen per schildersbedrijf. Vraag daarom gratis offertes aan.

Tuinhuis schilderen: welke verf?

Het schilderen van het tuinhuis begint in de meeste gevallen met een goede grondverf. Je mag enkel bovenop de oude verf schilderen als de verf de plakbandtest overleeft. (Bevestig plakband op de verf, trek het eraf en als de verf niet meekomt, is die nog in goed staat.)

De afwerking doe je met watergedragen verf of solventgedragen verf. Watergedragen verf vereist goede weersomstandigheden, terwijl solventgedragen verf ook bij warmere temperaturen aangebracht kan worden. Watergedragen verf gaat wel langer mee en behoudt beter zijn kleur.

Tuinhuis verven: kleuren

Voor een houten tuinhuis is een transparante beits een goede manier om de originele houtstructuur en -kleur van het tuinhuisje te behouden. Heb je liever een kleur, dan zijn er verschillende manieren om het tuinhuis te verven.

 • Zwart en wit: ideaal voor een stijlvol, tijdloos design.
 • Groen: perfect om het tuinhuis te integreren in een groene tuin .
 • Zachte pastelkleuren: leuk idee voor wie iets anders wil en houdt van moderne designs.
 • Warme kleuren: dé manier om je tuin een zuiderse look te geven.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Tuinhuis schilderen of beitsen?

Beits is dunner dan verf. Het dringt gedeeltelijk door in het hout, waardoor je de houtstructuur blijft zien. Daarnaast heeft het een vochtregulerende werking. Verf is dekkend en verbergt de houtstructuur. Door de deklaag zorgt het voor een betere bescherming en een waterafstotend effect.

Kies dus voor verf om beschadigd hout te beschermen en de schade te verbergen. Beitsen is dan weer beter bij nieuw hout, omdat je de mooie houtstructuur blijft zien. Beits vernieuwen is trouwens ook eenvoudiger dan opnieuw verven. Beits vertoont namelijk weinig schade, terwijl er blaasjes en scheuren kunnen komen in de verf.

Schilderen van tuinhuis: stappenplan

Een nieuw tuinhuis schilderen doe je best zo snel mogelijk om vergrijzing of schade door weersomstandigheden te voorkomen. De buitenschilder begint met het voorbereidend werk eenmaal het hout genoeg uitgedroogd is om te behandelen.

Om te beginnen, moet het hout geschuurd worden in de richting van de nerven. Daarna verwijdert de vakman voorzichtig eventuele harsresten. Na het ontstoffen, brengt de schilder een eerste grondlaag aan. Eenmaal die laag droog is, kijkt de schilder nog even na of er eventueel voegen of openingen bijgevuld moeten worden. Daarna schildert hij de tweede grondlaag of de eerste afwerkingslaag. Tot slot volgt nog een tweede (en derde) afwerkingslaag.

Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en van hoe erg het tuinhuis wordt blootgesteld aan regen en zon, kan de schilder een derde afwerkingslaag aanbevelen.

Geïmpregneerd tuinhuis schilderen

Geïmpregneerd hout is hout dat behandeld is met conserveringsmiddelen voor een langere levensduur. Dit hout kan zo zonder behandeling tot 10 jaar meegaan. Het zal echter wel zijn kleur verliezen als je geen beits aanbrengt.

Nog enkele tips om een geïmpregneerd tuinhuis te verven: wacht een jaar met schilderen, zodat de conserveringsmiddelen kunnen verdampen. Ontvet het hout grondig voor de schilderwerken.

Helaas dienen vele soorten verf en beits niet om een geïmpregneerd tuinhuis te schilderen. Je hebt namelijk een vochtregulerend product nodig zodat het hout kan ademen.

Tuinhuis verven: tips!

Een goed resultaat begint met een goede voorbereiding. Schuur steeds in de richting van de houtstructuur en maak zeker geen kringbewegingen. Vergeet niet om hars te verwijderen en gaatjes op te vullen.

Kies voor kwalitatieve verf zodat je langer kan genieten van een mooi tuinhuis. Voor een betere kleur laat je de primer aankleuren in de kleur van de verf.

Wees niet bang om te experimenteren. Gebruik gerust een kleur om het tuinhuis te verven. Met groene verf integreer je het tuinhuisje volledig of gebruik een warme kleur om het wat extra uitstraling te geven. Verf over? Schilder de binnenkant van het tuinhuis ook in een leuk kleurtje.

tuinhuis schilderen kosten

Tuinhuis laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Je kan besparen door het schilderen van je tuinhuis te combineren met andere buitenschilderwerken. Zo geeft de buitenschilder je gegarandeerd betere tarieven. Verder bespaar je door een winterschilder in te schakelen. Die geven tot 30% korting. Uiteraard is dat soms iets moeilijker omwille van de weersomstandigheden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zoek een schilder uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten. Vraag eens rond bij buren of kennissen. Zo heb je al een idee van de prijs. Of vraag hier gratis offertes aan bij verschillende schilders. Dat gaat veel sneller. Bovendien kan je zo prijzen vergelijken en kiezen voor de beste offerte.

Gratis offertes vergelijken!