Afbraakwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Afbraakwerken

Afbraakwerken laten uitvoeren?

Heb je een oude woning gekocht om te renoveren of is je huis aan een make-over toe? Deze projecten beginnen altijd met afbraakwerken.

Als je denkt dat even de sloophamer bovenhalen voldoende is, dan heb je het goed fout. Lees verder om te ontdekken wat afbraakwerken echt zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina ontdek je ook de kostprijs voor afbraakwerken. De tarieven zijn echter gemiddelden en dus nooit specifiek voor jouw project. Om exacte prijzen te verkrijgen, kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Door deze te vergelijken, bespaar je bovendien op het totaalplaatje!afbraakwerken

Wat zijn afbraakwerken?

Vele renovaties, vooral totaalrenovaties en kleine renovatiewerken, starten met afbraak- en sloopwerken. Oude delen van de woning worden weggehaald of zelfs volledige muren worden met de grond gelijk gemaakt.

Renovaties en verbouwingen gebeuren eigenlijk zelden zonder afbraakwerken. Zelfs bij een nieuwe vloer of keuken komen er meestal kleine afbraakwerken kijken.

Bij andere projecten, zoals een woning van de grond terug opbouwen, ligt het natuurlijk voor de hand dat er eerst afbraakwerken aan bod komen. Het voordeel is dat het zwaar geschut hiervoor kan bovengehaald worden. Zo gaat het afbreken veel vlotter. Het opruimen en afvoeren daarentegen kan wel wat langer duren.

Afbraakwerken worden vaak verward met sloopwerken. Bij afbraakwerken wordt een woning nauwkeurig gestript en klaargemaakt voor renovatie. Sloopwerken, daarentegen, zijn niet zo nauwkeurig. Alles wordt neergehaald om volledig opnieuw te beginnen. Raadpleeg een vakman of aannemer om te ontdekken welke aanpak het voordeligst is voor jouw project.

Benieuwd hoeveel een renovatie jou gaat kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wat zijn de kosten van afbraakwerken?

Je hebt afbreken en afbreken. Een muurtje omleggen of een badkamer leeghalen is één, alles plat met de grond leggen is iets anders. De soorten afbraakwerken vallen moeilijk met elkaar te vergelijken dus zijn er verschillende prijscategorieën.

Vloeren, wanden of plafonds kaalmaken is het goedkoopst. Een binnenmuur slopen is normaal iets duurder. Wil je het huis tot op de fundering afbreken, dan kost het nog iets meer. Alles wegwerken en terug bouwklaar opleveren, ten slotte, is het duurst.

Lees meer over de verschillende kosten van renovaties.

Raadpleeg onderstaande tabel voor richtprijzen per vierkante meter of per kubieke meter.

Prijzen afbraakwerken 2024

Soort werken Prijs per m²* Prijs per m³*
Kaal maken vloeren, wanden, plafonds €7,- tot €15,- €3,- tot €5,-
Binnenmuren slopen €15,- tot €25,- €5,- tot €10,-
Huis afbreken tot aan fundering €30,- tot €35,- €10,- tot €13,-
Huis compleet afbreken en grond bouwklaar opleveren €40,- tot €55,- €15,- tot €20,-

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Welke factoren beïnvloeden de prijzen?

Je zou denken: als alles met de grond gelijkmaken veel sneller gaat dan een binnenmuur slopen, waarom is het dan duurder?

De grote van het project en de snelheid zijn namelijk lang niet de enige factoren die de prijzen voor afbraakwerken bepalen. Enkele andere factoren wegen iets meer door.

  • Afvoerkosten van het sloopafval
  • Het soort afval (schadelijke stoffen of niet?)
  • Kosten voor vergunningen
  • Huur van machines
  • Huur van ander materiaal, zoals stempels (stutten) en containers

Je ziet dus dat je met verschillende factoren rekening dient te houden. Daarom is het heel belangrijk om verschillende offertes aan te vragen en alle tarieven en voorwaarden grondig te vergelijken.

Door te vergelijken kan je besparen op de kosten.

Vraag snel je gratis en vrijblijvende offertes aan om de beste tarieven te vinden!

Soorten afbraakwerken

Zoals gezegd, bestaan er verschillende soorten afbraakwerken. Voor het gemak verdelen we die in drie categorieën: kleine afbraakwerken, grote afbraakwerken en binnenafbraak.

In onderstaande puntjes krijg je wat meer info over de verschillen en de voordelen van elk type afbraakwerk.

Kleine afbraakwerken

Kleine afbraakwerken zijn eigenlijk gedeeltelijke afbraakwerken. Slecht één deel van een ruimte of een klein stuk van de woning wordt afgebroken. Vaak het gaat om de afbraak van een garage of aanbouw.

Wanneer schakel je best een vakman in?

Altijd eigenlijk, maar voor sommige afbraakwerken is het echt noodzakelijk. Asbest moet je altijd laten verwijderen. Tijdens de afbraak kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen waar je liever zelf zo weinig mogelijk contact mee hebt.

Grote afbraakwerken

Bij grote afbraakwerken komt het zware materiaal boven. Er is een belangrijk verschil tussen sloop- en afbraakwerken. Bij sloopwerken wordt alles met de grond gelijk gemaakt. Bij volledige afbraakwerken wordt de structuur zorgvuldig gestript om aan een renovatieproject te beginnen.

De voordelen van grote afbraakwerken zijn dat je prijs beter kan verdelen en dat het gehele project van afbraak en heropbouw veel sneller verloopt.

Het is zelden een goed idee om zelf grote afbraakwerken uit te voeren. Ten eerste, is het soms gevaarlijk omdat je problemen met de stabiliteit kan ondervinden. Ten tweede, duurt het gewoon ontzettend lang zonder professioneel materiaal.

Binnenafbraak

Zoals de naam het zegt, gaat het bij binnenafbraak om afbraakwerken binnenshuis.

We denken hierbij vooral aan projecten zoals het vernieuwen van de badkamer of keuken. Ook binnenmuren slopen om grotere ruimtes te creëren, kan je als binnenafbraak beschouwen.

Het voordeel van binnenafbraak is dat je de bestaande structuur van de woning behoudt en zo belangrijke kosten kan vermijden.

Bij binnenafbraak zijn er echter enkele risico’s. Je dient te weten waar de gasleidingen, elektriciteitskabels en afvoerbuizen lopen. Ook is het belangrijk om na te gaan welke muren als steunmuren dienen. Vaklui hebben vaak professioneel materiaal om leidingen en dergelijke op te sporen. Daarom raden we altijd aan om ook bij binnenafbraak een vakman in te schakelen.

Combineren van grond- en afbraakwerken

Grondwerken is een verzamelnaam voor, onder andere, funderingswerken, rioleringswerken en putboringen. Deze werken maken het mogelijk om een modern gebouw te plaatsen dat aan alle regels voldoet.

Na afbraakwerken is het een goed idee om deze grondwerken na te kijken en waar nodig te herstellen of vernieuwen. Door deze werken te combineren, kan je vaak een totaalkorting verkrijgen. Vele bedrijven die afbraakwerken uitvoeren, doen namelijk ook grondwerken.

Een specialist inschakelen voor grond- en afbraakwerken?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van aannemers uit je buurt te vergelijken.

Heb ik een vergunning nodig voor afbraakwerken?

Bij de meeste afbraakwerken heb je een vergunning nodig. Vooral als het uitzicht van de woning zal veranderen, is een vergunning verplicht. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Als vuistregel kan je stellen dat de afbraak is vrijgesteld van een vergunning als ook de constructie vergunningsvrij is. Toch kunnen hier ook weer enkele uitzonderingen op bestaan.

Om risico’s te vermijden, vraag je dus best altijd even raad bij het omgevingsloket.

Handige bespaartips!

Als je aan een renovatieproject begint zijn afbraakkosten onvermijdelijk. Zelfs als je alles zelf wil doen, zal je kosten maken aan de afvoer van afval en het huren van materiaal. Gelukkig kan je op verschillende manieren besparen. Dankzij deze besparingen maak je misschien zelfs budget vrij voor een vakman. Zo worden de werken sneller en veiliger uitgevoerd.

Ten eerste, kan je genieten van een goedkoper btw-tarief voor afbraakwerken. Je betaalt slechts 6% als de werken worden uitgevoerd voor een privéwoning en als de afbraak en heropbouw in één project worden uitgevoerd. Verder gelden deze tarieven niet in heel het land. Slechts 32 steden bieden deze mogelijkheid. De lijst van steden en andere informatie vind je op financien.belgium.be.

Voor alle grondwerken geldt trouwens het normale tarief van 21%.

Als je niet in de juiste regio woont, dan is er nog hoop. Wie ergens anders woont, kan namelijk een sloop-en heropbouwpremie aanvragen. Ook hiervoor moeten opbouw en afbraak gecombineerd worden. Bovendien kan het enkel als je een vergunningsaanvraag hebt ingediend. Alle voorwaarden en verdere informatie kan je op vlaanderen.be raadplegen.

afbraakwerken kosten

Afbraakwerken laten uitvoeren? Gratis offertes vergelijken!

Om veiligheidsreden laat je afbraakwerken best uitvoeren door een ervaren vakman of een gespecialiseerd afbraakbedrijf. Verder zijn er nog enkele andere lastigheden die je hiermee vermijdt. Denk maar aan het zware fysieke werk en de scheiding van afval en puin volgens de strenge milieuregels.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Aangezien afbraakwerken laten uitvoeren een iets hogere kostprijs heeft, willen we nog een handje helpen. Via onze gratis offertedienst mag je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo krijg je meerdere offertes toegestuurd en kan je voorwaarden en tarieven van vaklui uit de buurt vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!