Zolder laten renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Zolder renoveren

Zolder renoveren

Wil je extra ruimte in huis of heb je gewoon nood aan een grotere slaapkamer of stillere werkruimte? Laat de zolder renoveren tot slaapkamer of bureau.

Een heuse zolderrenovatie biedt vele interessante mogelijkheden. Natuurlijk krijg je veel meer bewoonbare ruimte, maar dankzij isolatiewerken verbetert ook de algemene woonsfeer.

Wil je nog meer voordelen ontdekken? Lees verder!

Start gratis offerteaanvraag!

Bovendien vertellen we ook hoeveel een zolderrenovatie ongeveer kost en hoe je bespaart op de kosten. We geven alvast deze tip: vraag gratis offertes aan om tarieven van aannemers te vergelijken. Zo bespaar je gemakkelijk een flink procentje op de totaalkosten.zolder renoveren

Waarom de zolder renoveren?

In vele huizen is de zolder een verloren ruimte. Dat is jammer want je kunt er vele leuke dingen verwezenlijken. Bovendien gaat het in vele woningen om een grote oppervlakte.

Na een zolderrenovatie kan je genieten van vele voordelen. Ten eerste, creëer je extra bewoonbare ruimte en ten tweede, kan je het dak beter isoleren om de energieprestatie van je woning te verbeteren.

De zolder renoveren is dus de ideale manier om eindelijk een extra slaapkamer, een bureau of speelkamer te voorzien. Benieuwd hoeveel het kosten? Vraag gratis offertes aan.

Wat kost een zolder renoveren?

De gemiddelde kosten voor renovatie van de zolder liggen om en bij de €10.000,-. Uiteraard kan het ook wat goedkoper of stukken duurder; alles hangt af van jouw wensen en het doel van de verbouwing.

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor de verschillende onderdelen van een volledige zolderrenovatie. De basiswerken, zoals stucen en een vloer leggen zijn relatief goedkoop.

Licht is echter ook een belangrijke factor en dit is vaak de voornaamste kost. De prijs voor een dakkapel is, bijvoorbeeld, minstens €3.000,-. Een dakraam voor zo’n €500,- is natuurlijk een goedkoper alternatief maar aan één dakraam heb je zelden genoeg.

Zolder renoveren: kostprijs 2024

Werkzaamheden Richtprijzen*
Vloer leggen €275,- tot €525,-
Stucen Vanaf €10,- per m2
Voorzetwanden €25,- tot €30,- per m2
Aanleggen elektriciteit €700,-
Plaatsen verwarming €1.000,-
Plaatsen dakkapel Vanaf €3.000,-
Plaatsen dakraam €500,- tot €1.000,-
Isoleren €20,- tot €50,- per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vul het offerteformulier in voor gratis offertes.

Deze keuzes beïnvloeden de kostprijs

Zoals gezegd, hangt de kostprijs vooral af van de verschillende onderdelen van de zolderrenovatie. Als het dak al geïsoleerd is, bespaar je zo’n €20,- à €50,- per vierkante meter.

De eerste keuze is het aantal zolderkamers dat je wil. Per extra kamer heb je natuurlijk extra kosten voor de gipswanden en muurbekleding. Ook op vlak van elektriciteit en verwarming kan dit de kosten beïnvloeden.

Verder is de keuze voor het type trap van belang. Als je van de zolder een echte kamer wil maken, is het interessanter om ook een echte trap te plaatsen. Voor een rechte trap is er misschien minder plaats en dan moet je voor een duurdere draaitrap kiezen.

De belangrijkste keuze is wellicht de afwerking. Voor welk type stucwerk of verf kies je? Kies je voor een dure parketvloer of goedkopere tegels?

Op zoek naar een aannemer om de zolder te verbouwen?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven te vergelijken.

Zolder renoveren: ideeën

Heb je beslist om de zolder te renoveren? Laat je inspireren door deze ideeën om er een prachtig resultaat van te maken.kosten zolder renoveren

Zolder renoveren tot slaapkamer

De zolder renoveren tot slaapkamer is wellicht de meest frequente zolderverbouwing. Een extra kinderkamer is altijd handig of misschien wil je wel een grotere slaapkamer voor jezelf.

Het schuine dak in de zolderruimte biedt leuke mogelijkheden voor de slaapkamer en zorgt voor een knussere sfeer. Bovendien is een slaapkamer op zolder vaak ruimer dan een gewone kamer. Het is ook iets privater als er geen andere kamers op zolder zijn.

Werkkamer

De zolder is natuurlijk ook de ideale ruimte om een werkkamer te maken. Of dit nu een bureau of hobbykamer wordt, je maakt van een verloren ruimte een heel nuttige kamer.

Het voordeel is dat je in volledige rust kan werken. Je hebt weinig last van geluid van andere ruimtes. Omgekeerd kan je ook de muziek lekker luid zetten zonder veel overlast te veroorzaken.

Slaapkamer met badkamer

Als je een grote zolder hebt kun je er meteen een slaapkamer met aangrenzende badkamer plaatsen voor extra comfort en privé.

Zo’n zolderverbouwing is een echte meerwaarde voor je woning. Het zorgt voor heel wat extra wooncomfort voor de gebruiker van de kamer en tegelijkertijd krijgt je woning een grote waardestijging.

Vaste trap naar zolder

Een vaste trap maakt het natuurlijk veel aangenamer om de zolder te bereiken. Als je de zolderruimte dagelijks gaat gebruiken, is het sterk aan te raden om een plooitrap te vervangen door een vaste. Dat is gemakkelijk en bovendien ook veiliger.

Een vaste trap is een kleine investering maar het levert een groot extra comfort op. Bovendien is dit ook een waardestijging voor je woning, of het nu om een rechte trap of draaitrap gaat.

Zolderisolatie: geen warmteverlies

Een zolderrenovatie is de ideale gelegenheid om het dak van je zolder te isoleren. Met zolderisolatie zorg je niet alleen voor extra bewoonbare ruimtes, je doet de hele woning een plezier. Nu het dak goed geïsoleerd is, gaat er veel minder warmte verloren via het dak. Dat levert een aangenamer woonklimaat op en een goedkopere energiefactuur.

Een zolderrenovatie uitvoeren voor extra ruimte en isolatie?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van aannemers uit de buurt te vergelijken.

Zolder verbouwen: stappenplan

Een volledige zolderrenovatie vergt een goede voorbereiding. De zolder laten verbouwen is vaak verstandiger dan het zelf doen maar dan nog moet je enkele stappen volgen. We zetten ze even op een rijtje. Als je een doe-het-zelver bent, vind je er toch ook enkele tips om te renoveren.1. Bepalen budget

De eerste stap is het budget bepalen. Reken uit hoeveel je vrij hebt en ga eventueel na of je een kleine lening kan afsluiten voor de verbouwingswerken.

Aan de hand van je budget kan je een eerste schatting maken van de totaalkosten van het project. Kijk in bovenstaande tabel wat de prijzen zijn voor de verschillende werken.

Denk eraan dat meerdere kamers tot een hogere prijs leiden en voorzie ook voldoende budget om de vakman te betalen.

Hou zeker ook rekening met de draagkracht van de vloer. Raadpleeg een vakman om de zolderconstructie te controleren. Indien nodig, moet je een draagvloer plaatsen en dit zorgt natuurlijk voor extra kosten.

Hou zeker ook rekening met de draagkracht van de vloer. Raadpleeg een vakman om de zolderconstructie te controleren. Indien nodig, moet je een draagvloer plaatsen en dit zorgt natuurlijk voor extra kosten.

Benieuwd hoeveel het kost om een zolder te renoveren? Vergelijk gratis offertes!

2. Wat wil je veranderen?

Nu je een schatting hebt gemaakt van de kosten, kan je je iets specifieker richten op de veranderingen. Zoek inspiratie in magazines en online om leuke ideeën te vinden voor een zolderisolatie.

Als je wat extra budget hebt, dan kan je heel wat leuke details kiezen voor de afwerking. Beslis hoe je de muren zal afwerken op zolder, welk type trap je kiest en misschien is er wel ruimte voor een dakkapel.

Blijkt je budget wat te nauw om alles naar wens uit te voeren, dan is het misschien een goed idee om de zolderrenovatie op te splitsen in twee of meerdere projecten.

3. Zolderrenovatie

Eenmaal alle keuzes gemaakt zijn, stel je het plan op voor de zolderrenovatie. Bepaal de positie van de trap, stopcontacten, tussenmuren, enzoverder. Vergeet echter niet om rekening te houden met de bestaande steunmuren en de schouw.

Plaats daarna eerste de nieuwe zoldertrap zodat je gemakkelijker toegang hebt voor de rest van de werken. Voer dan de vloerwerken uit om op een stevige basis verder te kunnen bouwen. Vervolgens is het handig om de zolderisolatie te plaatsen omdat glaswol, bijvoorbeeld, flink kan vervuilen. Daarna volgen de tussenwanden, het plafond en de nutsvoorzieningen.

4. Zolder inrichten

De inrichting is de laatste stap. Vanaf hier kan je als klusser eventueel zelf enkele werken overnemen. Nu gaat het namelijk om het plaatsen van ventilatie, de muren schilderen, zonwering bevestigen …

De inrichting is uiteraard heel persoonlijk en dat doe je dus liever zelf of in nauwe samenspraak met de vakman. Een vakman levert in het geval van schilder- en behangwerken natuurlijk wel een netter resultaat.

Een vakman inschakelen om de zolder te verbouwen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Praktische tips

De belangrijkste aandachtspunten voor een zolderrenovatie zijn de lichtinval, de draagkracht van de vloer en de staat van het dak.

Voldoende lichtinval in de zolder is vaak een pijnpunt. Vele zolderruimtes hebben maar weinig licht of soms zijn er helemaal geen ramen. Stel een grondig plan op voor de zolderrenovatie om te bepalen waar je best nieuwe lichtinval voorziet. Een dakkapel zorgt voor meer licht en ruimte dan een dakraam.

De draagkracht van de vloer is het belangrijkste veiligheidspunt. Vele houten vloeren zijn na vele jaren dienst aan vernieuwing toe. Als je de zoldervloer moet vernieuwen, maak dan van de gelegenheid gebruik om de vloer te isoleren voor een betere geluidsdichtheid.

Ten slotte, doe je er goed aan om het dak te inspecteren voor je gaat isoleren. Controleer de staat van de dakconstructie en de dakbedekking. Dit is misschien de laatste kans om het dak te herstellen van binnenuit. Bovendien wil je waterproblemen door lekken vermijden.

Goedkoop zolder opknappen: hoe doe je dat?

Vaak zegt men dat de zolder verbouwen erg duur is. Een goedkope zolderrenovatie is echter zeker mogelijk als je rekening houdt met enkele tips.

Kies er, ten eerste, voor om enkel de basis te renoveren. Zorg voor het nodige maar vermijdt duurdere werken zoals een dakkapel en meerdere tussenmuren.

Bij een volledige renovatie is het trouwens goedkoper om met een aannemer te werken dan om verschillende specialisten in te schakelen per klus. Bovendien bespaar je jezelf zo ook veel problemen qua organisatie.

Verder kan je besparen op een zolderverbouwing door voor de goedkoopste optie te kiezen. Ga voor spackspuitwerk in plaats van sierpleister. Of kies een kunststof dakraam in plaats van een op maat gemaakte dakkapel.

Ten slotte, raden we aan om een bedrijf uit de buurt te zoeken. Hoe korter de verplaatsing, hoe langer de vaklui kunnen doorwerken op een dag en hoe minder verplaatsingskosten je betaalt. Een zolderrenovatie is namelijk niet op een dag geklaard, dus deze tarieven wegen zeker door. Lees ook meer over andere renovatiewerken.

zolderrenovatie

Zolder laten renoveren? Vergelijk gratis offertes!

Natuurlijk heb je niet alle kosten zelf in de hand. Je kan veel besparen door bovenstaande tips te volgen, maar uiteindelijk gaat een groot deel van je budget naar de arbeidstarieven.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig is er ook een manier op hierop de kosten wat te beperken. Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van verschillende aannemers te vergelijken. Zo vind je gemakkelijker een aannemer uit de buurt en kan je de goedkoopste optie kiezen.

Gratis offertes vergelijken!