Vloerwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Vloerwerken

Vloerwerken: info en prijzen 2024

Ben je toe aan de vloerwerken in je nieuwbouw of ga je voor een volledige vloerrenovatie? Op deze pagina kom je alles te weten over vloerwerken: van chapewerken over vloerisolatie tot het type vloerbedekking.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten vloerbedekking en waar je rekening mee moet houden. Maar eerst hebben we het wat uitgebreider over de prijs: wat kosten de verschillende soorten vloerwerken en wat beïnvloedt deze kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever meteen exacte tarieven voor vloerwerkers? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van vloerders uit de buurt te vergelijken.

vloerwerken

Wat kosten vloerwerken?

De kosten voor vloerwerken worden opgedeeld in twee delen. Enerzijds zijn er de kosten voor de vloer zelf en anderzijds zijn er wat extra kosten.

De kosten voor de vloer variëren van €10,- per vierkante meter tot €120,- per vierkante meter.

Laminaat, pvc en keramische tegels zijn enkele van de goedkopere opties. Polychape, marmer en graniet behoren dan weer tot de duurdere soorten vloeren.

Verder zijn er bijkomende kosten voor chapewerken, isolatie en verwarming. In onderstaande tabel vind je een gedetailleerd overzicht van de prijzen.

Soorten vloerwerken Prijs per m²*
Chapewerken €25,- tot €30,-
Vloerisolatie €15,- tot €35,-
Vloerverwarming €30,- tot €45,-
Soorten vloeren Prijs per m²*
Laminaat €10,- tot €40,-
Keramische tegels €15,- tot €40,-
Pvc €25,- tot €60,-
Kalksteen €35,- tot €75,-
Parket €35,- tot €75,-
Basalt €40,- tot €60,-
Leisteen €40,- tot €65,-
Polychape €50,- tot €120,-
Blauw hardsteen €60,- tot €110,-
Gietvloeren €60,- tot €110,-
Marmer €65,- tot €110,-
Graniet €70,- tot €100,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Uit bovenstaande tabel kan je een benadering van de prijs afleiden. Om een beter idee te krijgen van de kosten voor vloerwerken dien je rekening te houden met enkele factoren.

  • Het type vloer is wellicht de belangrijkste factor.
  • Een oude vloer verwijderen zorgt voor extra kosten.
  • Ook de afvoer van de oude vloer levert extra kosten op.
  • Bij grotere vloeren ligt de prijs per vierkante meter vaak iets lager.
  • Bij vloeren met vele hoeken heb je meer verliesmateriaal. De prijs zal dus omhoog gaan.
Ten slotte, zitten we nog met deze vraag: wat kost een vloerder?

De arbeidskosten zijn de tweede belangrijkste factor. Deze hangen af van vakman tot vakman. Vraag gratis offertes aan om tarieven te vergelijken.

Besparen op de kosten voor een ervaren vloerwerker?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

vloerwerk

Soorten vloerwerken

Nu je al wat meer weet over de prijzen voor vloerwerken, gaan we over naar de kwalitatieve aspecten. Onderstaand krijg je een overzicht van een tiental soorten vloerwerken.

We gaan kort in op wat zo’n werk precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden.

Chapewerken

Chape noemt men ook wel een dekvloer of ondervloer. Het is een vlakke vloerplaat die dient als basis voor de vloerbekleding.

Chape wordt bovenop een harde ondergrond gelegd. Naast de basis voor de vloerbekleding dient het ook om vloerisolatie, vloerverwarming en leidingen af te dekken.

Traditionele chape wordt gemaakt op basis van cement, zand en water. Hou er rekening mee dat het een vrij lange droogtijd nodig heeft.

Gewone chape heeft minstens een maand droogtijd nodig. door toevoeging van droogversnellers kan je de tijd halveren. Sneldrogende chape is bovendien zelfs steviger. Er hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan. Contacteer een vloerwerker voor een nauwkeurige prijsvergelijking.

Tegelwerken

Onder tegelwerken verstaan we het afwerken van de vloer met allerhande tegels. Keramische tegels en natuursteentegels zijn de voornaamste opties.

Tegels leggen is een vrij lastig karwei. Je moet de vloer netjes vlak zetten, de tegels op hun plaats kloppen en voegkruisjes plaatsen. Dit werkje doe je bijna volledig op je knieën. Om jezelf fysieke klachten te besparen, besteed je tegelwerken dus beter uit.

Tegels zijn de ideale vloerbekleding voor badkamers en keukens. Een tegelvloer is namelijk gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het veel beter bestand tegen water en vet dan, bijvoorbeeld, parket, tapijt of laminaat.

Parket leggen

Parket is een elegante soort vloerbekleding. Houten parket zorgt voor een prachtige uitstraling. Het is wel niet zo onderhoudsvriendelijk als tegels.

Parket kan op twee manieren gelegd worden: vast en zwevend. Vast parket wordt door de vloerder vastgelijmd aan de ondergrond. Bij zwevend parket worden de onderdelen enkel vastgeklikt of aan elkaar gelijmd. Verder rusten de parket planken los op de ondervloer. Het gaat sneller maar houdt meer risico’s in.

Laminaat leggen

Ook laminaat kan zwevend of vast gelegd worden. De werkwijze lijkt goed op die parket.

Laminaat is goedkoper dan parket maar het heeft enkele nadelen. Laminaat bestaat namelijk uit verschillende lagen, waaronder een kunststoffen toplaag. Bij schade kan dit moeilijk hersteld worden.

Een vloer van echt hout, daarentegen, kan opgeschuurd worden en ziet er na een opknapbeurt weer als nieuw uit.

Tip: laat laminaat enkele dagen acclimatiseren in de ruimte waar je het zal leggen. Zo kan het materiaal wennen aan de temperatuur en vochtigheid en eventueel wat inkrimpen of uitzetten.

Tapijt leggen

Tapijt is niet meteen ideaal in de keuken of badkamer, maar het is wel een zeer aangename vloersoort voor de slaapkamer.

Een tapijt leggen vereist wat precisiewerk. Eerst moet je de ruimte opmeten om de oppervlakte te bepalen. Je houdt best rekening met minstens 10% snijverlies.

De plaatsing is zeker ook niet gemakkelijk. Een tapijt kan los gelegd worden maar dit zorgt vaak voor problemen. Het tapijt lijmen of vastkleven met dubbelzijdige tape zijn betere oplossingen. Voor het beste resultaat met weinig naden en nette naden schakel je best een vloerwerker in.

Een vloerder gezocht voor vloerwerken bij nieuwbouw of renovatie?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van vloerders te vergelijken.

vloerwerken vakman

Gietvloeren

Een gietvloer zorgt voor een prachtig naadloos resultaat. Naast industrieel gebruik vindt het steeds vaker zijn weg naar de gewone woning.

Er bestaan verschillende soorten zoals een epoxy gietvloer, polyurethaan gietvloer of cementgebonden gietvloer. Alle soorten zijn bijzonder stevig maar verschillen wat qua uitzicht.

Welke soort je ook kiest, je dient ervoor te zorgen dat de ondervloer mooi vlak staat. Onregelmatigheden in de ondervloer leiden namelijk tot scheuren en barsten in de gietvloer.

Pvc-vloer leggen

Een pvc-vloer is een van de goedkoopste opties. Zo’n vloer van vinyl of linoleum is beschikbaar in vele kleuren en patronen. Het is ook heel gemakkelijk te onderhouden.

De plaatsing van een pvc-vloer is echter niet gemakkelijk. Aangezien zo’n vloer vrij dun is moet de ondergrond perfect zijn voorbereid. Elke oneffenheid blijft zichtbaar.

Ook het op maat snijden van het vinyl is niet eenvoudig. Voor een nauwkeurige afwerking schakel je best een vloerwerker in.

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt of koude lucht binnenkomt via de vloer. Vooral als je woning onderbouwd is met een kelder of garage is vloerisolatie zeer interessant.

Als je woning onderbouwd is, heb je het voordeel dat je de vloerisolatie aan de onderkant kan aanbrengen. Indien dit niet het geval is, dan kan je de isolatie op de vloer leggen en daarbovenop een nieuw tapijt of een nieuwe vloer leggen. Dit is echter niet de beste oplossing. De vloer wordt hierdoor namelijk flink verhoogt.

Voor een beter resultaat is het interessanter om vloerisolatie te combineren met renovatiewerken van de vloer. Zo kijk je meteen de leidingen eens na, plaats je eventueel vloerverwarming en leg je een nieuwe vloerbekleding.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is heel handig om ruimtes egaal te verwarmen. Bovendien is het ook voordeliger dan enkele andere soorten verwarming. Als je dan toch vloerwerken gaat uitvoeren, is het een heel goed idee om deze te combineren met vloerisolatie en -verwarming.

Wat doet een vloerder bij vloerverwarming?

De vakman legt eerst isolatie zodat er weinig warmte verloren gaat via de bodem. Daarna niet hij de verwarmingsleidingen vast op deze platen. De leidingen worden in een nauwkeurig patroon gelegd om de ruimte egaal te verwarmen.

Daarna voert de vakman een test uit om te kijken of alles werkt en er geen lekken zijn. Pas als alles in orde is, wordt de vloer verder afgewerkt.

Waarom een vloerwerker inschakelen?

Zoals je al kon zien bij de verschillende omschrijvingen van de soorten vloerwerken heb je soms best wat ervaring en kennis van zaken nodig.

Zo voorkom je problemen door een onregelmatige ondergrond, verkeerde hoeveelheden lijm of verkeerde maten.

Daarnaast heeft een ervaren vloerder meer ervaring om het juiste materiaal te selecteren en advies te geven over vloerverwarming en -isolatie.

Door deze werken te combineren hoeft een vloerder inschakelen niet eens zo veel duurder te zijn dan doe-het-zelfwerk. Bovendien zal je genieten van een mooier en energiezuiniger resultaat. Daardoor bespaar je in de toekomst extra veel op de energiefactuur.

Vloerder gezocht? Gratis offertes vergelijken!

Als je een professionele vloerwerker inschakelt kan je dus genieten van verschillende voordelen. Een van deze voordelen is dat je na de vloerwerken met isolatie een premie kan aanvragen bij de netbeheerder Fluvius.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder kan je besparen op vloerwerken door gratis offertes van verschillende vloerwerkers te vergelijken voor je een beslissing maakt. Door tarieven en voorwaarden te vergelijken vind je steeds de beste offerte.

Gratis offertes vergelijken is bovendien heel eenvoudig voor wie gratis en vrijblijvend gebruik maakt van onze offertedienst.

Gratis offertes vergelijken!