Elektriciteitswerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Elektriciteitswerken

Elektriciteitswerken: alle informatie op een rij!

Wil je nieuwe elektriciteit leggen in huis, een bestaand netwerk vervangen of een extra stopcontact plaatsen? Al deze klusjes behoren tot elektriciteitswerken.

Zowel kleine elektriciteitswerken als grote kan je zelf uitvoeren of uitbesteden. Op deze pagina krijg je informatie over de kosten, wat bepaalde elektriciteitswerken inhouden en waarom het verstandig is om een ervaren elektricien in te schakelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind de meest geschikte vakman voor jouw elektriciteitswerken door hier gratis offertes aan te vragen. Door prijzen te vergelijken, vind je gemakkelijk de beste tarieven uit jouw buurt.elektriciteitswerken

Wat kosten elektriciteitswerken?

Elektriciteitswerken omvatten vele verschillende klusjes. Algemene elektriciteitswerken, zoals het leggen van een volledig netwerk bij een nieuwbouw, kosten al snel €7.000,-.

Het volledige netwerk vernieuwen bij een grote renovatie is zelfs nog iets duurder omdat de oude kabels en dergelijke eerst verwijderd moeten worden.

leine elektriciteitswerken, zoals een meterkast vervangen of verlichting plaatsen, zijn goedkoper. Hiervoor variëren de prijzen tussen de €350,- en €1.900,-.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijzen voor de voornaamste soorten elektriciteitswerken.

Elektriciteitswerken: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Elektriciteit leggen €7.000,- tot €10.000,-
Elektra vernieuwen €8.000,- tot €10.000,-
Domotica systeem installeren €6.500,-
Meterkast vervangen €350,- tot €550,-
Verlichting aanleggen (9 tot 16 lichtpunten) €1.600,- tot €1.900,-
Stopcontact plaatsen €60,- tot €120,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, montage- en materiaalkosten. Besparen op de kostprijs? Vergelijk gratis offertes!

Wil je flink besparen op elektriciteitswerken?

Vraag gratis offertes aan om de beste tarieven van elektriciens uit de buurt te vergelijken.

Welke elektriciteitswerken uitbesteden?

Zowel grote elektriciteitswerken als kleine elektriciteitswerken kan je uitbesteden. Bij grotere werken krijg je waarschijnlijk betere prijzen per uur maar kleine renovatiewerken hebben uiteraard een lagere totaalprijs. Ook voor industriële werken kan je uiteraard bij een elektriciteitsbedrijf terecht.

De voornaamste elektriciteitswerken die men uitbesteedt zijn:

 • Een nieuwe elektrische installatie plaatsen
 • De elektriciteit vernieuwen
 • Een domotica-systeem installeren
 • Stopcontacten aansluiten
 • Een deurbel plaatsen
 • Verlichting installeren of vervangen

Schakel een vakman in om deze werken vlot en bekwaam te laten uitvoeren.

1. Algemene elektriciteitswerken

Algemene elektriciteitswerken hebben betrekking op de volledige installatie of vernieuwing van een elektriciteitsnet in huis. De werken worden uitgevoerd in verschillende kamers om de volledige woning op het net aan te sluiten.

Uiteraard zijn deze werken vrij ingewikkeld en niet zonder risico. Een foute installatie kan, bijvoorbeeld, kortsluiting veroorzaken. Daarom is het verstandig om algemene elektriciteitswerken te laten uitvoeren door een ervaren elektricien.elektriciteitswerken kosten

Nieuwe elektrische installatie

Een elektrische installatie plaatsen is een van de voornaamste werken bij een nieuwbouw. Eenmaal de woning van elektriciteit is voorzien, worden alle andere werken ook een stuk gemakkelijker omdat er betere aansluiting is voor al het werkmateriaal.

Schakel een vakman in of spreek zeker eens af met een expert voor je aan de elektrische installatie begint. Het is uiterst belangrijk om een grondig plan op te stellen zodat de kabels op een strategische plek lopen en er voldoende schakelaars en stopcontacten zijn.

Een nieuwe elektrische installatie aanleggen kost tussen de €7.000,- en €10.000,-.

Elektriciteit vernieuwen

Bij oudere woningen kan het wel eens gebeuren dat de elektrische installatie wordt afgekeurd. In dat geval moet de volledige elektriciteit vernieuwd worden. Dit is uiteraard geen prettige investering maar het zal wel voor extra veiligheid zorgen.

Tijdens de vernieuwing vervang je ofwel het volledige net of een deel ervan. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om de elektrische installatie uit te breiden en extra schakelaars en stopcontacten te plaatsen.

Een volledige vernieuwing kost tussen de €8.000,- en €10.000,-.

Elektriciteit vernieuwen tegen lage prijs?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken.

Domotica systeem installeren

Ook domotica is grotendeels elektrisch. Door meerdere apparaten op het elektriciteits- en wifi-netwerk aan te sluiten kan je vanop afstand verschillende onderdelen van de woning bedienen. Je kan bijvoorbeeld de rolluiken automatisch laten neergaan of de lichten bedienen met een tablet. Ook het alarmsysteem kan op dit netwerk aangesloten worden.

De installatie van zo’n handige domotica-installatie kost om en bij de €6.500,-. Uiteraard hangt de exacte prijs grotendeels af van het aantal apparaten dat je laat aansluiten.

2. Kleine elektriciteitswerken

Kleinere elektriciteitswerken beperken zich meestal tot één kamer en een bepaald deel van het elektriciteitsnet. Het gaat, bijvoorbeeld, over de installatie van nieuwe verlichting, het aansluiten van extra stopcontanten of de installatie van een nieuwe deurbel.

Deze werkjes lijken in eerste instantie niet zo ingewikkeld maar toch is het beter om ze te laten uitvoeren door een elektricien. Zo voorkom je foute installaties en problemen met de zekeringkast.

Vraag hier gratis offertes aan om te ontdekken hoe goedkoop het eigenlijk is om deze kleine elektriciteitswerken te laten uitvoeren.Stopcontact aansluiten

Soms ontbreken er stopcontacten in een kamer. Dit kan gebeuren wanneer je een extra apparaat, zoals een printer of gameconsole, wil aansluiten.

Of bij renovaties krijgen kamers soms een andere functie waardoor er extra stopcontacten nodig zijn. Als je de kamer wil herindelen zitten deze vaak aan de verkeerde kant van de kamer.

Een nieuw stopcontact plaatsen is dan de oplossing. Helaas is dit niet zo simpel als het lijkt. De kabels moeten namelijk veilig op het net aangesloten worden.

Deurbel plaatsen

Ook deurbellen gaan soms kapot en moeten vernieuwd worden. Of soms hoor je de deurbel niet in alle ruimtes en wil je er een extra laten plaatsen.

Omdat de deurbel goed zou werken, dien je deze ook correct op het stroomnet aan te sluiten. Een nieuwe kabel aan de meterkast verbinden, laat je best doen door een vakman om een goede werking te garanderen.

Lamp aansluiten en extra lichtpunten creëren

De aansluiting van een lamp vervangen of extra verlichting creëren door nieuwe lampen te plaatsen, is ook een klusje voor de vakman.

Voor nieuwe verlichting moeten er uiteraard kabels gelegd worden, maar ook de aansluiting vervangen is niet altijd even voor de hand liggend voor een doe-het-zelver. Lampen moeten met meerdere kabels verbonden worden en een verkeerde aansluiting zal de lampen doen springen.

3. Industriële elektriciteitswerken

Bij industriële elektriciteitswerken gaat het om een nog groter net dan bij algemene elektriciteitswerken. Dit is op vele vlakken iets ingewikkelder en daarom schakel je best een vakman in met ervaring in dit soort werken.

Een industriële installatie heeft doorgaans een grote stroomtoevoer nodig waardoor er ook extra veiligheidsmaatregelen en dergelijke nodig zijn. Bovendien worden zo’n installaties na verloop van tijd regelmatig uitgebreid waardoor het verstandig is om hiervoor reeds mogelijkheden te voorzien.

Een elektrieker gezocht voor industriële elektriciteitswerken?

Vraag hier gratis offertes aan om de ideale expert voor jouw project te vinden.

Belangrijke aandachtspunten

Elektriciteitswerken mag je niet zomaar uitvoeren. Zowel bij grote als kleine werken moet je alle voorschriften van het Algemene Reglement op de Elektrische Installaties volgen. Al deze AREI voorschriften zorgen ervoor dat elektriciteitswerken veilig en correct uitgevoerd worden.

In sommige gevallen moeten elektriciteitswerken ook gekeurd worden. Vooral bij grotere werken is deze keuring vaak verplicht en ook bij de verkoop van een woning komt het voor dat je de elektriciteit moet laten keuren. Deze keuring is belangrijk om de veiligheid te garanderen.

Schakel een expert in om je ervan te verzekeren dat alle elektriciteitswerken volgens de AREI voorschriften uitgevoerd worden.

Benieuwd hoeveel het elektriciteitswerken kosten? Vraag gratis offertes aan!

Premie voor elektriciteit

Bij een gedeeltelijke of complete vernieuwing van de elektrische huisinstallatie in een woning die minstens 30 jaar oud is, kan u vaak een overkoepelende renovatiepremie aanvragen.

Afhankelijk van uw inkomen krijg je hiervoor 20% of 30% van het geïnvesteerde bedrag terug. De maximumbedragen zijn respectievelijk €2.500,- en €3.333,-.

Voor meer informatie over deze premie voor elektriciteitswerken en eventuele lokale premies kan je op vlaanderen.be terecht.

Zelf elektriciteitswerken uitvoeren of uitbesteden?

Elektriciteit leggen begint steeds met een grondig plan. Of het nu om een volledige installatie of één stopcontact gaat, je moet nadenken over waar de bekabeling zal lopen. Bij aanpassingen of uitbreidingen van het netwerk is het trouwens ook belangrijk dat je weet waar de huidige kabels lopen. Je wil die natuurlijk niet kapot maken terwijl je boort of slijpt om de nieuwe kabels in de muur te steken.

Na het plannen, teken je alles af op de muur: waar de kabels komen, hoe hoog de schakelaar komt, hoeveel ruimte de schakelaar inneemt… schakelaars plaats je trouwens altijd boven elkaar en stopcontacten naast elkaar.

Lijkt dit allemaal wat te ingewikkeld, kies er dan voor om de elektriciteitswerken te laten uitvoeren. Elektriciens hebben vaak gespecialiseerd materiaal om bestaande leidingen op te speuren en ze hebben meer ervaring met het geordend leggen van nieuwe kabels.

elektricien

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Als je een vakman inschakelt om elektriciteitswerken uit te voeren, lijkt het wellicht iets duurder dan doe-het-zelf werk omwille van de arbeidskosten. Maar hou er rekening mee dat de vakman sneller en veiliger te werk gaat dan een doe-het-zelver. Door de werken te laten uitvoeren, verlies je zelf geen kostbare tijd en loop je geen risico om een fout te maken in verband met de veiligheidsvoorschriften.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Uiteindelijk vallen bij elektriciteitswerken de prijzen voor vaklui ook best mee als je offertes vergelijkt. Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken.

Gratis offertes vergelijken